Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περί οπλοκατοχής

Τα κάτωθι είναι μια γρήγορη μετάφραση μικρού μέρους απο τον σύνδεσμο https://en.Wikipedia.org/wiki/Overview_of_gun_laws_by_nation#Europe. Ανατρέξτε εκεί για να διαβάσετε την πηγή. Δεν είναι ακριβής μετάφραση, μιας που πετάω και τα δικά μου :D

Χώρες της Ευρώπης που δεν ανήκουν στην Ένωση
Σερβία

Απο τις ποιό φιλικές χώρες στον κόσμο.2η θέση παγκοσμίως ως προς την οπλοκατοχή. Τα τυφέκια, καραμπίνες και πιστόλια επιτρέπονται σε όλους τους πολίτες. Χρειάζεται άδεια για οπλοφορία. Τα όπλα δηλώνονται, και δεν πρέπει να έχεις βεβαρυμένο φάκελο, ψυχικές διαταραχές, αλκοολισμό κλπ. Στο τέλος βεβαια, τον τελικό λόγο τον έχει η αστυνομία (αμα δουν οτι είσαι περίεργος, αρνούνται και τελειώνει το θέμα). Δεν υπάρχει πλαφον στον αριθμό και το διαμέτρημα, εκτος απο.50 BMG. Υπάρχει περιορισμός στα πυρομαχικά.60 σφαίρες το χρόνο, εκτός απο τις σφαίρες που καταναλώνονται στα σκοπευτήρια. Επιτρέπεται να αναγομώνεις φυσσίγγια καραμπίνας, αλλά όχι τυφεκίων/πιστολιών. Υπάρχει πίεση απο τους συλλόγους να αλλάξει αυτό και να επιτραπεί το reloading και για τυφέκια (οργάνωση-η λέξη κλειδί).
Ελβετία
Ο 2ος παράδεισος. Επιτρέπονται τα όπλα, πας φαντάρος και μολις απολυθείς, παίρνεις μαζί σου και το SiG 556. Απαγορεύονται τα πυρομαχικά. Αν δεν θες να κρατάς στο όπλο της θητείας σου στο σπίτι, το πας στο στρατόπεδο. Το δικαίωμα του λαού στα όπλα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Ουκρανία
Επιτρέπεται οι πολίτες να κατέχουν μη αυτόματα τυφέκια και καραμπίνες, εφόσον τα φυλάνε όπως πρέπει όταν δεν τα χρησιμοποιούν. Απαγορεύονται τα πιστόλια, εκτός αν είναι για σκοποβολή. Τα διαμετρήματα που επιτρέπονται είναι :
.22, 9mm, .357mag και .38.
Πρέπει να είσαι 21 χρονών για καραμπίνα,25 για τυφέκιο, καθαρό ποινικό, χωρίς ιστορικό βίας, ψυχικά υγειής και με κάποιο λόγο (σκοποβολή-κυνήγι, κλπ). Η οπλοφορία θέλει σοβαρό λόγο.
Χώρες της Ευρώπης που ανήκουν στην Ένωση
Πολωνία
Χρειάζεται άδεια. Για να την βγάλεις περνάς απο ψυχολογικό τεστ το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια, έχεις καθαρό ποινικό μητρώο, και λόγο για την άδεια: Σκοποβολή, συλλογή, κυνήγι, ή αυτοάμυνα (θεωρείται σοβαρός λόγος, αρκεί να μπορείς να το αποδείξεις). Επίσης περνάς απο τεστ χειρισμού όπλου απο την αστυνομία.
Σουηδία
Η άδεια βγαίνει απο την αστυνομία, χρειάζεται καθαρό ποινικό και άνω των 18. Πρέπει να έισαι μέλος σκοπευτικού συλλόγου ή να έχεις περάσει διαγώνισμα κυνηγιού (jägarexamen). Το πρώτο είναι για πιστόλια και καραμπίνες σκοποβολής, το δεύτερο για τυφέκια (πάντα ραβδωτά) και λειόκανα κυνηγίου. Μπορείς να κατέχεις 6 τυφέκια κυνηγίου και 10 πιστόλια, ή 8/8 μείγμα. Επιτρέπεται η ιδιογόμωση.
Κύπρος
H Κύπρος απαγορεύει ρητά την κατοχή όπλων, ακόμα και.22. Επιτρέπει την κατοχή λειόκανου για κυνήγι με 2 φυσσίγγια στην γεμιστήρα (τι μου θυμίζει).
Τσεχία
Η Τσεχία επιτρέπει εκτός απο την οπλοκατοχή, ΚΑΙ την οπλοφορία. Υπάρχουν περιορισμοί για το ποινικό μητρώο κλπ, αλλά οπλοφορείς σχετικά εύκολα. Τα εγκλήματα με πυροβόλα όπλα είναι σχετικά λίγα, και αυτό γιατί η δικαιοσύνη τους δουλεύει, δεν περιορίζεται μόνο στη νομοσύνη.
Φιλανδία
Η άδεια δίνεται απο τα αστυνομικά τμήματα. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό όπλων που μπορεί να κατέχει κάποιος.
Απαγορεύονται τα αυτόματα, οι ρουκέτες και τα κανόνια...
Γαλλία
Χρειάζεται άδεια για την κατοχή σε ημιαυτόματα με γεμιστήρες μεγαλύτερους των 3 φυσσιγγίων, όλα τα όπλα που χρησιμοποιούν στρατιωτικά διαμετρήματα χρειάζονται ειδικές άδειες Β1, Β2 ή Β4. Το 2013, η Γαλλία περιόρισε τον αριθμό κατοχής φυσσιγγίων σε 20 για τα πιστόλια. Απαγορεύονται τα αυτόματα.
Γερμανία
Για να κατέχεις όπλο χρειάζεσαι άδεια του κράτους. Ανθρωποι με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, ψυχικές διαταραχές, και μειωμένης εμπιστοσύνης δεν μπορούν να κατέχουν άδειες. Πρέπει ο πολίτης να αποδείξει την ανάγκη για να κατέχει όπλο, η αυτοάμυνα δεν θεωρείται αποδεκτός λόγος. Η κάτοχη πολλών όπλων προυποθέτει άδεια για κάθε ένα απο αυτά. Για τους σκοπευτές χρειάζεται να είσαι μέλος σκοπευτικού συλλόγου για 12 μήνες, και να έχεις δώσει το παρόν 18 φορές τον τελευταίο χρόνο. Οπλοφορία μόνο κατα περίπτωση, και αρκετά δύσκολα.
Ιταλία
Επιτρέπεται η κατοχή, υπάρχουν 3 ειδών άδειες. Κυνηγίου, σκοποβολής και οπλοφορίας. Η άδεια σκοποβολής σου δίνει το δικαίωμα να μεταφέρεις το όπλο σου ανα την επικράτεια στα σκοπευτήρια, μετά το όπλο πρέπει να φυλάσσεται κλειδωμένο σε οπλοβαστό και άδειο. Μπορείς να κατέχεις μέχρι 6 όπλα για σκοποβολή, πιστόλια-τυφέκια. Για κυνήγι, δεν υπάρχει όριο. Για την οπλοφορία, θες ειδικό λόγο. Μπορείς να αγοράζεις και πυρομαχικά.
Ολλανδία
Όπλα κατέχουν οι δυνάμεις ασφαλείας, οι κυνηγοι και οι σκοπευτές. Η αυτοάμυνα δεν λογίζεται ως επαρκής λόγος για κατοχή. Για κυνήγι περνάς απο μάθημα ασφαλούς χρήσης όπλου, για την σκοποβολή πρέπει να είσαι γραμμένος σε σύλλογο για 12 μήνες. Τα όπλα φυλλάσονται σε θωρακισμένο χώρο. Η αστυνομία κάθε χρόνο περνά και κάνει έλεγχο στα όπλα και τον χώρο φύλαξης. Τα αυτόματα απαγορεύονται. Ημιαυτόματα τυφέκια, πιστόλια, και γεμιστήρες όλων των μεγεθών επιτρέπονται, καθώς και όλοι οι τύποι πυρομαχικών. Επιτρέπεται η κατοχή μέχρι 5 όπλων.
Νορβηγία
Επιτρέπονται τα ημιαυτόματα, κινητού ουραίου και επαναληπτικές καραμπίνες. Απαγορεύονται αυστηρά τα αυτόματα. Η μετατροπή ημιαυτόματου σε αυτόματο χωρίς την άδεια του κράτους θεωρείται κακούργημα. Δεν βρήκα κάποια πηγή, αλλά νομίζω οτι απαγορεύονται όλα τα ημιαυτόματα στρατιωτικού τύπου για αυτό το λόγο. Τα πιστόλια έχουν περιορισμούς στο διαμέτρημα. Το.50 S&W θεωρείται πολύ δυνατό και απαγορεύεται. Επιτρέπονται διαμετρήματα που χρησιμοποιούνται σε σκοπευτικούς αγώνες. Υπάρχει περιορισμός στο πόσα πιστόλια μπορείς να κατέχεις ανα διαμέτρημα (μόνο 1).
Υπάρχουν 2 τρόποι να αποκτήσεις άδεια. Είτε άδεια κυνηγίου, είτε άδεια σκοποβολής. Για άδεια κυνηγίου, ο αιτών πρέπει να παρακολουθήσει 9 μαθήματα συνολικής διάρκειας 30 ωρών, και να περάσει το διαγώνισμα. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν θεωρία όπλων, λειτουργεία, θεωρίας θήρας και περιβαντολογικής προστασίας. Για σκοποβολή, παρακολουθεί μάθημα 9 ωρών με θεωρητικό και πρακτικό διαγώνισμα. Μόλις περάσει, γράφεται στον σύλλογο, και μετά απο 6 μήνες μπορεί να πάρει όπλο. Για όσους ασχολούνται με πρωταθλητισμό και έχουν Νορβηγική υπηκοότητα, επιτρέπονται τυφέκια διαμετρήματος 6.5x55 Swedish,7.62x51 kai.22LR.
Οι νόμοι περι αποθήκευσης είναι αρκετά αυστηροί. Για καραμπίνες και τυφέκια, χρειάζεται το όπλο, ή ένα βασικό μέρος αυτού (κλείστρο-κάνη-κεφαλή κλείστρου) να είναι ασφαλώς αποθηκευμένο. Αυτό σημαίνει Οπλοβαστός ή Οπλοκιβώτιο, το οποίο να είναι πακτωμένο σε ένα μέρος του σπιτιού. Η αστυνομία έχει δικαίωμα ελέγχου του τρόπου αποθήκευσης του όπλου ΜΟΝΟ!
Επιτρέπεται να αγοράσεις πυρομαχικά, αν και εφόσον κατέχεις άδεια, μέχρι 10.000 σφαίρες (δέκα χιλιάδες ο.0), ή 15.000 αν οι 5.000 είναι διαμετρήματος.22LR. Μέχρι 2 κιλά μαύρης πυρίτιδας σε ξεχωριστό κτίριο αν έχεις την κατάλληλη άδεια.Επιτρέπεται η ιδιογόμωση.


Δικά μου σχόλια
Μετά την επίθεση του Μπρέιβικ, δεν έχουν αλλάξει πολλά στη νομοθεσία. Η Νορβηγία παραμένει μία χώρα με ελάχιστα εγκλήματα στα οποία χρησιμοποιούνται πυροβόλα όπλα. Μετά τον Μπρειβικ, η Νορβηγία παρακολουθεί ποιό στενά ανθρώπους που ψάχνουν όπλα στο εξωτερικό, καθώς και άτομα που μπαινοβγαίνουν σε πρωην και νυν εμπόλεμες περιοχές όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη, Συρία, κλπ.

Στην Ελλάδα αν είχαμε ενα Μπρέιβικ, θα είχαμε απαγορεψει το ψαροντούφεκο και τη σφεντόνα, και αν πέταγες μια σπόντα σε κάποιον θα έτρωγες 10 χρόνια φυλακή.
Αν διαβάσουμε τους νόμους των Ευρωπαικών κρατών + τους νόμους Αμερικής και Αυστραλίας, νομίζω οτι χωρίς να επανεφεύρουμε τον τροχό μπορούμε να δανειστούμε ατόφια κομμάτια νομοθεσίας που κάνουν για την ιδιοσυγκρασία μας και τις ιστορικές μας ιδιαιτερότητες, και να επιτραπεί το ραβδωτό στην Ελλάδα. Όσο αναφορά την θήρα, μιας που το site ειναι κυνηγετικό, αν ξεκινήσει η εκτροφή θηράματος που δικαιολογεί την χρήση ραβδωτού, δεν θα πάρει πολύ χρόνο στα κοπάδια να πληθύνουν και να γίνει επιβεβλημένη η θήρευση τους λόγω καταστροφών στις καλλιέργιες. Πέρα απο περιορισμούς που μπορούν να επιβληθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω πληθυσμιακού όγκου, δεν βρίσκω λόγο γιατί η υπόλοιπη χώρα να μην έχει πρόσβαση στα ραβδωτά. Ίσα ίσα που πολλοί άνθρωποι κατέχουν πιστόλια .22 και 9mm για σκοποβολή στην Αθήνα, και δεν έχει ακουστεί το παραμικρό παράπονο ή έγκλημα, εξαιρώντας εγκλήματα πάθους τα οποία συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.
 
Καλα τα λες εσυ, αλλα ποιος θα συντηρει μετα τις στρατιες δικηγορων που τρωνε απο δικαστικες υποθεσεις τετοιου ειδους; Τι θα κανουν οι πολιτευτες που ασχολουνται με ρουσφετια τετοιου ειδους; Πως θα γεμιζει το αστυνομικο δελτιο με υποθεσεις αστειες, που ομως ταλαιπωρουν σοβαρα ενα σωρο κοσμο χωρις λογο; Πως θα γραφουν βλακειες -κυριως- διαφορες εφημεριδες και μπλογκ;

Η ουσια ειναι οτι δεν θελουμε να αλλαξει ο νομος. Κυριως γιατι οι παραπανω κατηγοριες αρχων εχουν πληρη αγνοια για το τι ειναι η οπλοκατοχη, και γιατι φυσικα δεν εχουν καμμια θεληση να αλλαξουν κατι που θα μειωσει την εξουσια που εχουν.
 
Στην Ελλαδα δεν θελουν να μπλεχτουν με κιαλλα οπλα,η αστυνομια ειναι ηδη πελαγομενη με τα λειοκαννα που κυκλοφορουν,για πολλα χρονια δεν μπροκειται να αλλαξουν πολλα μπρος το καλυτερο για την οπλοκατοχη,πρωτο γιατι το χομπι θελει ευημερια του λαου για να ασχοληθει με χομπι,και το κρατος να διαθετη χρονο και χρημα να ασχοληθει με τα χομπι του λαου.Αφου καθε μερα ολο και βουλιαζει αυτο το κρατος και ακομα δεν εχουμε δει τιποτα.Το ραβδωτο δεν περασε την εποχη που η φουσκα ηταν στα καλυτερα της μεχρι το 2004 δηλαδη,μην περιμενουμε και πολλα τωρα που παμε προς την βαλκανοποιειση.
 
Σαραντο, ειναι ομως η αλλη οψη αυτου που αναφερεις. Με την αγοραστικη δυναμη του Ελληνα στα ταρταρα, στην πραγματικοτητα πολυ λιγος κοσμος θα μπορεσει να παρει ενα ραβδωτο. Οποτε ο ελεγχος απο την Αστυνομια ειναι πολυ ευκολοτερος, απο το να αγοραζαν μαζικα το 2004, 200000 κυνηγοι.
 
Εννοείται πως συνυπολογίζω όλα τα προηγούμενα που είπατε, το δικαστικό κομμάτι είναι το μεγαλύτερο αγκάθι, αλλα αν δεν ξεκινήσεις απο κάπου δεν θα αλλάξει τίποτα. Εγώ την οπλοκατοχή την εξισώνω με την αποκεντρωση, κάποτε μιλάγαμε και λέγαμε αποκέντρωση και τίποτα δεν γινόταν, σήμερα εξ'ανάγκης άνθρωποι φεύγουν και πάνε στην επαρχία γιατί δεν υπάρχει δουλειά στην πόλη. Καλύτερα να στήσουμε το σκηνικό απο πριν με σωστό θεσμικό πλαίσιο, παρά να βρεθούμε προ εκπλήξεων στο μέλλον όπως με την αποκέντρωση, που δεν υπήρχε προμελετημένο σχέδιο και οδηγός ήταν και είναι η ανάγκη. Και σιγουρα δεν θέλουμε να υπάρξει άναρχη οπλοκατοχή, οι επιπλοκές που θα προκύψουν ξεπερνούν την φαντασία. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε και αυτό, ε, ας κλείσουμε το μαγαζί, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του χωρίς οργάνωση.

Επίσης, βλέπεις οτι ακόμα και κράτη του πρώην Σοβιετικού μπλοκ, που αν κατείχες και σφεντόνα πήγαινες σε γκουλαγκ, κατάφεραν και έφεραν την οπλοκατοχή στα μέτρα τους. Αυτοί δεν έχουν δικηγόρους και πολιτευτές δηλαδή? Και γιατί πρέπει να φοβόμαστε το συγκεκριμένο είδος? Είναι μπαμπούλες? πρέπει να τους σκίαζομαι? Και πόσο μεγάλο πρόβλημα θα είναι για μία μηχανογραφημένη αστυνομία να γνωρίζει ποιός έχει ραβδωτό. Με τα πιστόλια απο τους σκοπευτικούς συλλόγους έχει προκύψει πρόβλημα με την εγκληματικότητα και δεν το ξέρω? Τα νόμιμα όπλα είναι για τους νόμιμους ανθρώπους. Δεν νομίζω οτι αν κρατήσω ραβδωτο στα χέρια μου, το ποινικό μου μητρώο απο λευκό να γίνει 3 ίντσες παχύ. Αν είσαι κακός σπόρος θα φανεί απο νωρίς, θα έχεις απασχολήσει την αστυνομία ουκ ολίγες φορές.

Εγώ απο όλα τα παραδείγματα που είχε το άρθρο του wiki, κράτησα τους Σέρβους. Και πόλεμο είχανε, που συνήθως μετά απο πόλεμο ελέγχεις ασφυκτικά τα όπλα για να μην σου γυρίσει σε εμφύλιο, και εγκλήματα έχουν και οτι θες έχουν. Παρόλα αυτά έχουν νομικό πλαίσιο και η αστυνομία κάνει την δουλειά της. Αν τώρα κάποιοι θέλουν να το χοντρύνουν, υπάρχει και η φυλακή, αυτό συμβαίνει και με τα λειόκανα. Δεν νομίζω οτι είναι δύσκολο, ούτε ακατόρθωτο.

Τέλος, με την εισαγωγή του οπλόσημου ( όπως στην Αμερική - stamp) που θα πηγαίνει κατευθείαν στα ταμεία της Αστυνομίας, θα βοηθήσει στο να αναβαθμίσουν τα συστήματα της για να ασκεί καλύτερο έλεγχο. Βάλε μέσα στο παιχνίδι του οπλόσημου δικηγόρους και συμβολαιογράφους, και θα δεις για πότε ο κώλος τους θα κάνει πίου πίου! Αυτή η χώρα ανέκαθεν ήταν το τερπνόν μετα του (χρηματικού) οφελίμου .
 
Σαραντο, ειναι ομως η αλλη οψη αυτου που αναφερεις. Με την αγοραστικη δυναμη του Ελληνα στα ταρταρα, στην πραγματικοτητα πολυ λιγος κοσμος θα μπορεσει να παρει ενα ραβδωτο. Οποτε ο ελεγχος απο την Αστυνομια ειναι πολυ ευκολοτερος, απο το να αγοραζαν μαζικα το 2004, 200000 κυνηγοι.

Η αγοραστική δύναμη κάποια στιγμή θα αλλάξει (το πώς ένας Θεός το ξέρει), δεν μπορείς να βασίσεις τον έλεγχο των όπλων με βάση το minimum pricing, η τιμή του όπλου θα παίξει ένα μικρό ρόλο, αλλά όχι καθοριστικό.
Ούτως ή άλλως, το παιχνίδι είναι ο έλεγχος των πυρομαχικών. Δεν θες ακριβές σφαίρες γιατί θα υπάρξει παρεμπόριο, ούτε φτηνές γιατί όλοι θα βαράνε αδιάκριτα. Θες να βρεις την χρησή τομή , και αυτή δεν είναι άλλη απο την ιδιογόμωση.

Το να κάνεις ιδιογόμωση πυρομαχικού παίρνει χρόνο, κόπο, θες μια επένδυση σε πρέσσα, σφραγίδες (dies) και γενική προπαρασκευή κάλυκας. Αυτά κοστίζουν μια μικρή περιουσία, που σημαίνει οτι δεν είναι για τον καθένα. Μετά χρειάζεσαι σωστά βλήματα και πυρίτιδα. Αυτά φτιάχνονται απο σοβαρές βιομηχανίες, δεν θα προτιμήσει κάποιος λαθραία βλήματα τα οποία έχουν καλουπωθεί στο γόνατο απο μολύβι, μιας που δεν θα αντέξουν τις πιέσεις. Έτσι θα μάθεις να εκτιμάς τα πυρομαχικά και να είσαι φειδωλός στη χρήση τους.
Όλα αυτά μπορούν να ελεγθούν απο τις αρχές, και απο μόνα τους δεν συνιστούν πολεμικό υλικό. Το να έχεις 500 μύτες και κάλυκες στο σπίτι σου δεν σε καθιστά επικίνδυνο. Τα χημικά προωθητικά και τα καψίλια δεν φτιάχνονται απο τον καθένα, είναι εύφλεκτα και μπορούν να χορηγηθούν με άδεια. Αλλιώς τα πυρομαχικά θα αγοράζονται με ποσόστοση.

Αυτά που λέω είναι όνειρα θερινής νυκτός βέβαια, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα. Τα πυρομαχικά έιναι μεγάλη μπίζνα, αλλά είμαι σίγουρος οτι έχετε ιδιογομώσει φυσσίγγια για τις καραμπίνες σας, και έχετε γνώση τι μικρός μπελάς είναι. Με τα φυσσίγγια για ραβδωτό είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Τέλος ο νόμος θα αλλάξει μόνο αν έχουν λόγο να τον αλλάξουν. Ο λόγος αυτός υπάρχει και λέγεται χρήμα. Για το χρήμα οι Έλληνες πολιτευτές θα κάνουν τα πάντα, με τους φόρους και τα οπλόσημα θα τρίβουν τα χέρια τους. Οι πολιτικοί θα έχουν ειδικό φόρο όπλου και ΦΠΑ, η αστυνομία και οι της δικαιοσύνης θα έχουν το οπλόσημο. Έτσι θα είναι όλοι χαρούμενοι και στο τέλος θα δεις οτι θα φτιάξουν και συνδικάτο όπλων :D. Πρέπει να τους παίξεις όπως τα μικρά παιδάκια, άμα τους χρυσώσεις το χάπι θα το καταπιούν. Το κύρος και το χρήμα είναι αυτό που αποζητούν. Χαιδέψε τους τα αυτάκια σωστά, είναι και πεισματάρικα τα μούλικα ως γνωστόν. ;)
 
Η αγοραστική δύναμη κάποια στιγμή θα αλλάξει (το πώς ένας Θεός το ξέρει), δεν μπορείς να βασίσεις τον έλεγχο των όπλων με βάση το minimum pricing, η τιμή του όπλου θα παίξει ένα μικρό ρόλο, αλλά όχι καθοριστικό.
Φιλε μου σε αυτη τη χωρα ακομα δεν εχουμε δει τιποτα δυστυχως παμε φουλ για βαλκανικο μοντελο,λυπαμε τους νεους για αυτα που ερχονται!
Το να κάνεις ιδιογόμωση πυρομαχικού παίρνει χρόνο, κόπο, θες μια επένδυση σε πρέσσα, σφραγίδες (dies) και γενική προπαρασκευή κάλυκας. Αυτά κοστίζουν μια μικρή περιουσία, που σημαίνει οτι δεν είναι για τον καθένα. Μετά χρειάζεσαι σωστά βλήματα και πυρίτιδα. Αυτά φτιάχνονται απο σοβαρές βιομηχανίες, δεν θα προτιμήσει κάποιος λαθραία βλήματα τα οποία έχουν καλουπωθεί στο γόνατο απο μολύβι, μιας που δεν θα αντέξουν τις πιέσεις. Έτσι θα μάθεις να εκτιμάς τα πυρομαχικά και να είσαι φειδωλός στη χρήση τους.
Δυστυχως και στο ραβδωτο θες ιδιογομωση για τα μεγιστα απο οτι εχω διαβασει και μου εχει πει Καναδος,και εκει μονοδρομος.
 
Ασχετο με τη συζητηση μας εδω, αλλα το Βαλκανικο μοντελο πως προκυπτει; Τα φτηνα εργατικα χερια, υπαρχουν ηδη σε αλλες χωρες, αρκετες μαλιστα, και με μικροτερα μεταφορικα κοστη.

Ασχετοσυνη ειναι Σαραντο, αδυναμια των κυβερνησεων να δουν περα απο τα γραφεια τους, και φυσικα και μη θεληση να αγγιξουν το προβλημα στις πραγματικες του διαστασεις.
 
Ασχετο με τη συζητηση μας εδω, αλλα το Βαλκανικο μοντελο πως προκυπτει; Τα φτηνα εργατικα χερια, υπαρχουν ηδη σε αλλες χωρες, αρκετες μαλιστα, και με μικροτερα μεταφορικα κοστη.

Ασχετοσυνη ειναι Σαραντο, αδυναμια των κυβερνησεων να δουν περα απο τα γραφεια τους, και φυσικα και μη θεληση να αγγιξουν το προβλημα στις πραγματικες του διαστασεις.
Ευκολο,ολα ξεκινανε απο ποσο αγαπας τη χωρα σου,η προηγμενες χωρες αγαπανε τις χωρες τους τουλαχιστον περισσοτερο απο αυτους εδω,γιαυτο και εχουν καλυτερες βασεις σε ολα...αλλα και στη κριση.Παρε τη παιδεια που εχουμε,και τη συμπεριφορα των ιδιον των πολιτων προς το περιβαλλον,απο εκει καταλαβαινεις και τη ποιοτητα των πολιτικων που θα βγουν.Δεν ειναι καθολου τυχαιο οτι η προηγμενες χωρες....ειναι και πιο καθαρες.
 
Εκτός αν εννοεί ο Sam οτι θα γίνουμε κομμουνιστικό καθεστώς. Ατύπως, είμαστε ήδη. Το Politburo έχει συσταθεί. Αν εννοεί αυτό, τότε σίγουρα δεν θα υπάρξει οπλοκατοχή γενικά. Εκτός αν εννοεί οτι θα γίνουμε ΕΟΖ και θα είμαστε δουλοπαροικοι. Και αυτό συντελείται σιγά σιγά.

Η ιδιογόμωση είναι μονόδρομος ειδικά στα ραβδωτά, απλά στο άκουσμα της πολλοί άνθρωποι το θεωρούν υπερβολή, ενώ στην πραγματικότητα δρα ως φρένο στην χρήση πυρομαχικών. Για να ετοιμάσεις και να πετροπλύνεις κάλυκες θα σου φάει μια μέρα, για να φτιάξεις τα φυσσίγγια άλλη μία, μετά απο ένα δίωρο κουράζεσαι και σταματάς.

Εγώ δεν το θεωρώ ασχετοσύνη (που ισχύει), περισσότερο τείνω σε αυτό που είπες με το σύστημα. Αφού δεν μπορούν να δουν ποιό έξω απο τα γραφεία τους, τότε δωστους χρήμα και έλεγχο εντός των γραφείων τους (να μην φοβηθούν και για την καρεκλίτσα τους) και δεν θα πουν όχι. Δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα στην τελική.
 
To χρημα ναι, ειναι ενα κινητρο, ομως οι συντεχνιες που θα χασουν τα κεκτημενα τους ειναι ακομα μεγαλυτερο. Δες το τι μεταρυθμισεις γινονται, σχεδον καμμια προς τη σωστη κατευθυνση, αλλα ολες σχεδον πληττουν αδυναμες ομαδες. Πχ, ανοιξε το επαγγελμα του συμβολαιογραφου; Του φορτηγατζη; Των ταξι; Και τοσα αλλα. Δε γινεται, γιατι οι ομαδες αυτες, εχουν φυσικα και τα δικια τους, αλλα εχουν και μεσο πιεσης. Ο συνταξιουχος πως να πιεσει; Ο εργαζομενος πως;
 
Α οκ, εννοείς παιδεία, δυστυχώς δεν υπάρχει εδώ και για να την επανεκκινήσουμε θα μας πάρει 2-3 γενεές. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Ναι έχεις δίκιο, οι ξένοι αγαπούν την χώρα τους, αλλα αυτό διοτι τους θρέφει, τους κάνει τα όνειρα τους πραγματικότητα και τους λύνει τα προβλήματα. Εδώ δεν συμβαίνει το ίδιο. Το σαλόνι σε αυτή τη χώρα είναι ανύπαρκτο και τα διαμετρήματα της άρχουσας τάξης πολύ κάτω του μετρίου. Γυρνάει ανάποδα ένα τέτοιο σύστημα? Δεν νομίζω, μονάχα καταστρέφεται και κάτι καινούργιο γεννιέτται απο τις στάχτες του. Αλλα αυτό μόνο απ'έξω μπορεί να συντελεστεί , απο μέσα έχεις υπογράψει την θανατική ποινή σου.
 
To χρημα ναι, ειναι ενα κινητρο, ομως οι συντεχνιες που θα χασουν τα κεκτημενα τους ειναι ακομα μεγαλυτερο. Δες το τι μεταρυθμισεις γινονται, σχεδον καμμια προς τη σωστη κατευθυνση, αλλα ολες σχεδον πληττουν αδυναμες ομαδες. Πχ, ανοιξε το επαγγελμα του συμβολαιογραφου; Του φορτηγατζη; Των ταξι; Και τοσα αλλα. Δε γινεται, γιατι οι ομαδες αυτες, εχουν φυσικα και τα δικια τους, αλλα εχουν και μεσο πιεσης. Ο συνταξιουχος πως να πιεσει; Ο εργαζομενος πως;

Ο συνταξιούχος είναι έρμαιο του κράτους, είναι φυσική συνέπεια του σοσιαλισμού. Όταν στηρίζεσαι σε ένα κράτος για να ζήσεις, είσαι και σκλάβος του. Οι ομάδες που ανέφερες προσφέρουν χρήματα στις συντεχνίες, το ίδιο θα κάνεις και σύ, αυτό είναι το σύστημα και έτσι δουλεύει, υπάρχουν κάτι ατομάκια που έχουν φιλίσει κατουρημένες ποδίτσες για βρίσκονται μέσα στις συντεχνίες, κάποιοι άλλοι ζουν για να ελέγχουν τους άλλους, είναι ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες. Δεν μπορείς να τα βάλεις μαζί τους ευθέως, θα πας δια της πλαγείας οδού και θα τους δωσεις λόγο για να προβούν σε μία ενέργεια.

Απο οικνομικης πλευρας εννοω Μπαλκαν,ωραια η υπογραφη σου.shake hands.

Αυτό ήδη γίνεται, απο 1000 που έπαιρνες κάποτε τώρα καθαρίζεις ενα 700άρι, και με τις αυξήσεις στα αγαθά είναι σαν να έχεις 500ρικο.
 
Και οι Τσέχοι συνεχίζουν ακάθεκτοι. Η κάτω βουλή τους ζητά να γίνει αναθεώρηση συντάγματος για να μπορούν οι πολίτες σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης με όπλα (μπατακλαν κλπ) να επεμβαίνουν με ένοπλη βία και να τερματίζουν τα περιστατικά. Η αναθεώρηση αν συμβεί, θα δώσει το δικαίωμα σε Τσέχους πολίτες (και όχι πολίτες της Ε.Ε) ενεργό ρόλο εθνοφυλάκων ακόμα και μέσα σε πόλεις. Αυτό έρχεται σε κόντρα με την νομοθεσία της
Ε.Ε που θέλει ολικό αφοπλισμό, ακόμα και κυνηγετικές καραμπίνες. Οι Τσέχοι δεν θέλουν να κατοχυρώσουν συνταγματικά την οπλοκατοχή όπως οι Αμερικανοί. Έχουν 6 τύπους αδειών 1-συλλέκτης, 2-σκοποβολή, 3-κυνήγι,
4- επάγγελμα, 5-αυτοάμυνα και 6-πυροτεχνουργός.

Να επισημάνουμε ότι οι Τσέχοι έχουν επιτρέψει και τους μπάφους στη χώρα τους .badboys.και πιθανώς κάποιοι να πουν ότι έχουν παραισθήσεις. Βλέπεις δεν έχουν ΠΟΕ-ΟΤΑ εκεί να βαράει μια απεργία 1 μήνα ούτως ώστε η μπόχα από την σκουπιδίλα, και να σταματάει τρομοκρατικές επιθέσεις, και να δημιουργεί παραισθήσεις στους κατοίκους ότι έχουν κράτος και κυβέρνηση!!!!.lazy.
 
Και οι Τσέχοι συνεχίζουν ακάθεκτοι. Η κάτω βουλή τους ζητά να γίνει αναθεώρηση συντάγματος για να μπορούν οι πολίτες σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης με όπλα (μπατακλαν κλπ) να επεμβαίνουν με ένοπλη βία και να τερματίζουν τα περιστατικά. Η αναθεώρηση αν συμβεί, θα δώσει το δικαίωμα σε Τσέχους πολίτες (και όχι πολίτες της Ε.Ε) ενεργό ρόλο εθνοφυλάκων ακόμα και μέσα σε πόλεις. Αυτό έρχεται σε κόντρα με την νομοθεσία της
Ε.Ε που θέλει ολικό αφοπλισμό, ακόμα και κυνηγετικές καραμπίνες. Οι Τσέχοι δεν θέλουν να κατοχυρώσουν συνταγματικά την οπλοκατοχή όπως οι Αμερικανοί. Έχουν 6 τύπους αδειών 1-συλλέκτης, 2-σκοποβολή, 3-κυνήγι,
4- επάγγελμα, 5-αυτοάμυνα και 6-πυροτεχνουργός.

Να επισημάνουμε ότι οι Τσέχοι έχουν επιτρέψει και τους μπάφους στη χώρα τους .badboys.και πιθανώς κάποιοι να πουν ότι έχουν παραισθήσεις. Βλέπεις δεν έχουν ΠΟΕ-ΟΤΑ εκεί να βαράει μια απεργία 1 μήνα ούτως ώστε η μπόχα από την σκουπιδίλα, και να σταματάει τρομοκρατικές επιθέσεις, και να δημιουργεί παραισθήσεις στους κατοίκους ότι έχουν κράτος και κυβέρνηση!!!!.lazy.
Ειδες η ΠΟΕ ΟΤΑ; παντα μπροστα...
 
Βλέπεις δεν έχουν ΠΟΕ-ΟΤΑ εκεί
Πέρσι η κυβέρνηση της Τσεχίας αύξησε δύο φορές τον κατώτατο μισθό. Η Τσεχία είναι από τα Ευρωπαϊκά κράτη με τον μεγαλυτερο και αυξανόμενο συνδικαλισμό.
Chech workers start going strike more often.
Όσο για την απεργία των σκουπιδιών, οι συνδικαλιστές της ΝΔ την ψήφισαν, οι πλέον δηλαδή ενάντιοι των απεργιακών κινητοποιήσεων :)

http://praguemonitor.com/2017/04/06/hn-czech-workers-start-going-strike-more-often
 
Δεν λέω ότι είναι παράδεισος και ότι δεν έχουν προβλήματα, απλά κάνουν προληπτικά σχέδια για να μην καταντήσουν με στρατό στους δρόμους όπως οι Παριζιάνοι. Δεν έχουν και πολυάριθμο στράτευμα..... Αλλά έχουν πάρα πολλούς κυνηγούς...;)
Για την απεργία δεν θα προσθέσω κάτι, σίγουρα παίζουν πολιτικά παιχνίδια, απλά δεν το κάνεις εν μέσω καλοκαιριού με υψηλές θερμοκρασίες για λόγους υγείας. Εδώ θα έπρεπε να επέμβει αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη....πιθανώς να ήταν απασχολημένη με πιο σοβαρά ζητήματα.

Τώρα στο θέμα της κατοχής όπλων...γίνεται? Ναι, γίνεται, με έξυπνο σχεδιασμό όλα γίνονται. Εχθές έβλεπα ένα βίντεο με μία κοπέλα από Αυστρία που βγήκε μόνη της το βράδυ με νυχτερινό μονόκυαλο και ραβδωτό Steyr SSG 08 με διόπτρα να κυνηγήσει ελάφι. Το χτύπησε, καθάρισε δέρμα - εντόσθια, πήρε και το κεφάλι γιατί εκεί πρέπει να δείξεις στις αρχές ότι χτύπησες αρσενικό (μόλις είχε ανοίξει το κυνήγι για όλα τα αρσενικά) , και μετά πήγε το κυνήγι μέσα για να το μπριζολάρει.... Όλα αυτά η... κοπέλα.

 
Back
Top