Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Πρωινό στα Μεσόγεια.
Το πρωί δεν είδαμε ούτε μία. Στη συνέχεια κάναμε λίγο περπάτημα με τον φίλο που είμασταν παρέα. Πολύ λίγα τα πουλιά και εμφανώς ανήσυχα, φεύγαν από πολύ μακριά. Το highlight της ημέρας, φτάνουμε σε ένα σχίνο όχι ιδιαίτερα μεγάλο και πετάμε πέτρες. Ακούγονται φτερουγίσματα, αλλά δε βγαίνει κάτι. Στην πέμπτη, έκτη πέτρα φεύγουν 2 τσίχλες μία στην δική μου την πλευρά και μία προς την πλευρά του φίλου και τις παίρνουμε. Ωραία σκηνή που γέμισε την ημέρα μας.
Τελευταίες μέρες και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Χαρά που ολοκληρώνεται μία γεμάτη χρονιά με αρκετά κυνήγια (ίσως και τα περισσότερα που έχω κάνει ποτέ σε μία χρονιά) και από την άλλη πίκρα για το πως θα περάσουν οι μήνες μέχρι να έρθει το ξημέρωμα της 20ης Αυγούστου.

Αυτό με το σούρουπο τα αρκετά τελευταία χρόνια με χαλάει πάρα πολύ.
Πριν από καμιά 10αρια -15 χρόνια πριν, θυμάμαι ξεκάθαρα που πήγαινα κατά τις 3:30 και μετά από κανένα τέταρτο αρχίζανε τουφεκιές.
Έβλεπες να τα μαζέψεις και να ξαναγυρίσεις στο καρτέρι σου για τα επόμενα. Το πέρασμα διαρκούσε 1,5-2 ώρες.
Όπως πάει σε λίγο θα περνάνε τα μεσάνυχτα !
Η ποσότητα (να το πούμε έτσι) των τσιχλοκότσυφων στην περιοχή είναι η ίδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που αναφέρεις?
Πχ πέρσι κ φέτος τον Φλεβάρη που κάτι φάνηκε στα απογευματινά ορισμένα πουλιά ξεκινουσαν για τον τόπο της κούρνιας κ πριν τις 17:00 το απόγευμα...
Και αυτό θυμιζε τις παλιές εποχές (που όντως είχε πουλιά ο τόπος)...
Σε άλλες περιπτωσεις (όταν δεν είχε) τα πουλιά ξεκινούσαν το σούρουπο...

Βέβαια όλα αυτά μεταβάλλονται από το τόπο σε τόπο...
Γνωρίζω κ απογευματινά που ακόμα κ τις καλές εποχές τα πουλια ξεκινούσαν το ένα μετά το άλλο αφού είχε κρυφτεί για τα καλά ο ήλιος(και χωρίς να υπάρχει "πίεση" από πλευράς κυνηγών) ...

Θέλω να πω ότι ναι μεν η τσίχλα είναι ένα θήραμα του οποίου οι συνήθειες έχουν γίνει "φύλλο κ φτερό" εδώ κ δεκαετίες κ μας είναι γνωστές αλλά δεν υπάρχουν στάνταρ...
Οτι μας "δείχνει" ο κάθε το τόπος....

Η ποσότητα (να το πούμε έτσι) των τσιχλοκότσυφων στην περιοχή είναι η ίδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που αναφέρεις?
Πχ πέρσι κ φέτος τον Φλεβάρη που κάτι φάνηκε στα απογευματινά ορισμένα πουλιά ξεκινουσαν για τον τόπο της κούρνιας κ πριν τις 17:00 το απόγευμα...
Και αυτό θυμιζε τις παλιές εποχές (που όντως είχε πουλιά ο τόπος)...
Σε άλλες περιπτωσεις (όταν δεν είχε) τα πουλιά ξεκινούσαν το σούρουπο...

Βέβαια όλα αυτά μεταβάλλονται από το τόπο σε τόπο...
Γνωρίζω κ απογευματινά που ακόμα κ τις καλές εποχές τα πουλια ξεκινούσαν το ένα μετά το άλλο αφού είχε κρυφτεί για τα καλά ο ήλιος(και χωρίς να υπάρχει "πίεση" από πλευράς κυνηγών) ...

Θέλω να πω ότι ναι μεν η τσίχλα είναι ένα θήραμα του οποίου οι συνήθειες έχουν γίνει "φύλλο κ φτερό" εδώ κ δεκαετίες κ μας είναι γνωστές αλλά δεν υπάρχουν στάνταρ...
Οτι μας "δείχνει" ο κάθε το τόπος....
Άσε είχαμε τα πουλιά που ήταν πρειν 10/15 χρόνια και σου έλεγα εγώ από πότε θα πέρναγαν... Απλός είναι λίγα και καμένα από της ντουφεκες για αυτό περνάνε βράδι

Μόλις επέστρεψα από Τιθορεα. Ψιλοβροχο από το πρωί και βροχή κατά τις 11.00.
Καρτέρι λίγα πράγματα... Περπατητό ψηλά στα πυκνά είχε τσίχλες, αλλά χωρίς σκύλο δεν κυνηγιεται ο τόπος. Αποτέλεσμα 11 στο χέρι και δυστυχώς αρκετές χαμένες σε δυόμισι ώρες.

Ιδανική η μέρα για κυνήγι, συννεφιά και ελαφρύ ψιλόβροχο.
Απόλυτη ησυχία δεν ακούστηκε ούτε τσίχλα ούτε κοτσυφας ούτε τουφεκια...
Τώρα, που βρέθηκαν αυτά τα μαυρισμένα να με κάνουν να λερωσω το όπλο, ένας θεός το ξέρει...

1000020564.jpg

1000020558.jpg

1000020562.jpg

Α ρε ES100 πολεμικό όπλο, γαζι τα πάει τα 24αρια σκοπευτικά.

Last edited:
Για πρώτη φορά πήγα καθενούς. Στο δρόμο από και προς τον κυνηγοτοπο, βλέπαμε τσίχλες. Περπατήσαμε 6,5 χιλ και πήρε 2 τσίχλες ο πατέρας μου και μια εγώ. Ρίξαμε από 5 φυσίγγια πάλι. Ελάχιστα σηκωναμε και αυτά έφευγαν απ τα 50 μέτρα συν ότι δεν ξέραμε και το μέρος. Σε μια μεριά,
προς την Δίρφη, ακούγονταν αρκετές τουφεκιές.

Μοναχικη εξορμηση σημερα αι γιωργη Βοιωτίας.χαλια παιδια.παιξανε καμια δεκαρια μαυρες.εριξα σε δυο αλλα ηταν αρσενικές.μετα περπατημα σε παλια λημερια που παντα ειχε πουλια κ απελπιστηκα.9.30 η ωρα ειχα φύγει.τραγικη κατασταση φετος οπου κ αν πηγα.καθε χρονο κ χειροτερα δυστηχως χωρις υπερβολη.θα παω αλλη μια το αλλο σκ για την τιμη των οπλων αλλα δε ξερω κατα που να κανω
Θα σου προτεινα Νεμεα!Σημερα(αν και ψιχαλιζε κατα διαστηματα) ειδα και ακουσα αρκετα πουλια.Ομως η ανυπαρξια κυνηγων και ο καιρος,δεν βοηθησε στο να παιξουν.Δυο ατομα πηραμε απο 7-8 τσιχλες και ειχαμε και 4-5 χαμενες.Μονο καρτερι.Νομιζω για τα δεδομενα της εποχης ηταν πολυ καλα.Αν καναμε περπατητο σιγουρα τα πραγματα θα ηταν πολυ καλυτερα,αλλα η παρεα δεν ηταν για τετοια..

Περπατητό ξανά στη Φθιώτιδα, οι ίδιοι 4 με την περασμένη Κυριακή, υπό συνεχές ψιλόβροχο μετά τις 10.
Τα πουλιά και κυρίως τα κοτσύφια, ήταν λίγο περισσότερα σήμερα.
Να είμαστε καλά και την επόμενη, να κάνουμε φινάλε για φέτος!

σήμερα η μέρα εξελίχθηκε σε μέρα εκπαίδευσης με 2 καταβολές και 14 φυσίγγια
οι καταβολές ήταν καταπλητικές βολές ενω χάθηκαν 4 άχαστες...
εαν υπήρχαν 2 όπλα και καλοί σκοπευτές ίσως καποιος να πήγαινε για όριο.
Βασική προυπόθεση φυσικά ήταν η κίνηση για να τα σηκώσεις μιας και δεν πετούσε τίποτα.

476673742_514343657927800_2605680314775947326_n.jpg479690290_4002067336691530_5270745194818676228_n.jpg 479925146_1819166822214564_4834880272955034002_n.jpg

Η μέρα έσβησε με γίδα στην γάστρα... ;)

476883896_1032081728695664_6320278233911952923_n.jpg

Αυλώνα σήμερα με αρκετές παρέες στην περιοχή, άλλοι καρτέρι άλλοι περπατητό, χρειάστηκε ουκ ολίγες φορές να αλλάξουμε πορεία καθώς βλέπαμε κόσμο σε κομμάτια που θέλαμε να κάνουμε. Δεν ήταν άσχημα σε σχέση με τη γενικότερη εικόνα. Μιλάω για 15 πουλιά σύνολο 2 άτομα σε μια διαδρομή 10 χλμ. Το καλό μετά από τόσο περπάτημα είναι ότι γυρίζω σπίτι και σαβουρωνω ότι μου γουστάρει χωρίς καμία τύψη

Όπως ξανά έχω πει τα κοτσίφια εδώ είναι σε τεράστιους αριθμός αλλά δεν βγαίνουν μέσα από τα πυκνα . Τρώνε από μικρούς κισσούς οι οποίοι είναι μέσα σε πυκνά και δύσκολα σημεία. Τα πλατάνια σε ρεματιές και πλαγιές ,σπάνε από το κισό, αλλά δεν !
Μάλιστα εδώ και μία εβδομάδα βλέπω και πάρα πολλές τσίχλες

Όπως ξανά έχω πει τα κοτσίφια εδώ είναι σε τεράστιους αριθμός αλλά δεν βγαίνουν μέσα από τα πυκνα . Τρώνε από μικρούς κισσούς οι οποίοι είναι μέσα σε πυκνά και δύσκολα σημεία. Τα πλατάνια σε ρεματιές και πλαγιές ,σπάνε από το κισό, αλλά δεν !
Μάλιστα εδώ και μία εβδομάδα βλέπω και πάρα πολλές τσίχλες
Αφού βλέπεις πουλιά κάπου θα μπορείς να τους βάλεις χέρι

Αφού βλέπεις πουλιά κάπου θα μπορείς να τους βάλεις χέρι
Θες να γελάσω ;
Δεν τους βάζεις χέρι με τίποτα Ηλία . Εχει αλλάξει η συμπεριφορά απελπιστικά . Με τόσα πουλιά που έχει φέτος και δεν γίνεται τίποτα . Ακόμη και σε κάποια σημεία σε δρόμους που είχε δυνατά απόγευματινά, πρέπει να στηθείς τρεις ώρες για να βαρέσεις 3 με 4 πουλιά

Καλησπέρα. Παρασκευή απόγευμα έφτασα στο χωριό λίγο πριν τις 5.00', πήρα το δίκαννο και πήγα στο καρτέρι ... Έφαγα μεγάλη ήττα, τη χειρότερη της χρονιάς !!! Τουφέκισα 8 τσίχλες και δεν πήρα καμιά ... :( Και το πιο άσχημο είναι ότι οι 6 από αυτές άφησαν φτερά και πούπουλα - άλλες λίγα άλλες πολλά - αλλά συνέχισαν την πορεία τους κανονικά. Στο τέλος άρχιζε να ψιλοβρέχει κιόλας και έφυγα, με νεύρα και χάλια διάθεση. :mad: Και λέω μέσα μου, αύριο θα πάω με το μονόκαννο και ότι γίνει ...
Χθες το μεσημέρι μετά το φαγητό πήγα σε ένα χωράφι με ελιές, για να ελέγξω την περίφραξη, γιατί μπαίνουν κατσίκια και μας κάνουν ζημιές. Πήρα και το τουφέκι μαζί μου .. και κάποια στιγμή πήρα μια τσίχλα που μου πετάχτηκε βολικά.
Εν τω μεταξύ άρχισε να ρίχνει ψιλόβροχο και γύρισα σπίτι.
1739701127100.jpg
Αργότερα πήγα πάλι στο καρτέρι, λίγο πριν τις 5.00" ... Πέρασε μια ώρα απελπιστικής απραξίας. Μετά τις 6.00" φάνηκαν 3-4, έριξα σε 2 που πέρασαν πολύ βολικά ... και αστόχησα ασυγχώρητα ☹️ Σε λίγο, και αφού βαρέθηκα από την άσκοπη αναμονή, κατέβηκα λίγο πιο κάτω, και τότε πέρασαν 3 από εκεί που ήμουν πριν !!! Τελικά αργά το σούρουπο πήρα 2 - τις τελευταίες που πέρασαν - και ας πούμε "έσωσα την παρτίδα". .yel.:cool:
1739701127089.jpg

Status
Not open for further replies.
Back