Baikal Team

να κανω μια ερωτηση με αφορμη κατι που διαβασα σχετικα με τα μεταλα τους
ισχυει οτι εχουν διαφορα τα σοβιετικα με τα ρωσικα.
εγω ξερω οτι εγιναν λιγο ποιο ευρωπαικα να το πω ετσι, τσοκ ,αυλοι κτλπ
Και ποιος το ξέρει να μας το πει με βεβαιότητα δεν νομίζω να μπορεί να το τεκμηριώσει κανείς ότι ακούμε λέμε ,και σιγά μη σου πει το εργοστάσιο ότι αλαξε το μέταλο η οτιδήποτε άλλο.
 
να κανω μια ερωτηση με αφορμη κατι που διαβασα σχετικα με τα μεταλα τους
ισχυει οτι εχουν διαφορα τα σοβιετικα με τα ρωσικα.
εγω ξερω οτι εγιναν λιγο ποιο ευρωπαικα να το πω ετσι, τσοκ ,αυλοι κτλπ
Έτσι λένε πολλά παιδιά από εδώ που έχουν εμπειρία και από τα δύο. Εγώ έχω νέου τύπου και το μελανισμα ιδίως στις Κάννες δεν είναι ομοιόμορφο. Επίσης δεν είναι καλά λειασμενες απ' έξω, και η ρίγα είναι αιχμηρή κάπως δηλαδή άμα τρέξεις το δάχτυλο σου πάνω το καταλαβαίνεις και το πανί σκαλωνει και αφήνει χνούδια. Επίσης οι εφαρμογές ξύλο μέταλλο έχουν κενά και έχει πολύ περίσσευμα ξυλου
 
να κανω μια ερωτηση με αφορμη κατι που διαβασα σχετικα με τα μεταλα τους
ισχυει οτι εχουν διαφορα τα σοβιετικα με τα ρωσικα.
εγω ξερω οτι εγιναν λιγο ποιο ευρωπαικα να το πω ετσι, τσοκ ,αυλοι κτλπ
Κατα τη γνωμη μου, παραμυθια.
 
Το θέμα με τα Μπαϊκάλ είναι αν όταν ήρθε η συντέλεια του κόσμου τους, η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης δηλαδή, και μετά τα πολύ δύσκολα για αυτούς χρόνια, τη δεκαετία του 90, αν μπόρεσαν να κρατήσουν την ποιότητα κατασκευής στα ίδια στάνταρ σα να μην είχε γίνει τίποτα. Δεν μπορώ να ξέρω, αλλά λογικό είναι να υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία του εργοστασίου τους, στη τροφοδοσία με υλικά, και φυσικά απλήρωτοι εργάτες. Αν αυτό είχε αντίκτυπο στο τελικό προϊόν δεν ξέρω.
 
Aφου επανήλθε αυτή η συζήτηση το ξαναποσταρω εδώ, γιατί ουτε κ εγώ πιστευω οτι εχει αλλάξει κάτι στα μέταλλα, κ βασικά δεν καταλαβαίνω κ τι ακριβως εννοούμε όταν λέμε καλυτερα μέταλλα...........



ΑΤΣΑΛΙ ΣΕ ΙΖ27

Χαιρετε κ. Νικήτα,
εχω στην κατοχη μου το baikal mp 27m κ μου γεννηθηκε η εξης απορια:
απο τί ατσάλι ειναι κατασκευασμενες οι κανες κ η βαση του, μηπως γνωριζεται;
Η ερωτηση μου αφορα την κατηγορια-συσταση του ατσαλιου, π.χ. 4140 κ οχι οπως λενε απλα κ γενικα απο χρωμιομολυβδενιουχοχαλυβα

Ευχαριστω εκ των προτερων κ καλη εναρξη σε εσας κ σε ολους του συναδελφους κυνηγους σε Ελλαδα κ Κυπρο




ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απαντώ με επιφύλαξη διοτι η Baikal δεν απάντησε ποτέ σε γραπτά ερωτήματα που τις απηύθυνα. Μια φορά έτυχε να συνομιλήσω με έναν μηχανικό τους φιλοξενούμενο της τότε αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, δια μέσω διερμηνέα.

Επίσης βασίζομαι σε αναφορές των τεχνικών της Τράπεζας Δοκιμών του Μπέρμγχαμ οι οποίοι υπέβαλαν ένα ΙΖ27 σε εξαντλητικές δοκιμασίες.

Το ατσάλι των καννων είναι κάτι ισάξιο του 4140 σε αντοχή, δηλαδή έχει αντοχή άνω των 100 000 psi (λίμπρες ανά τετραγωνική ίντσα). Στο Μπέρμιγχαμ δοκίμασαν διάφορα καταστροφικά τέστ για να προκαλέσουν ρήξη στις κάννες το ΙΖ27 και δεν τα κατάφεραν.

Οι βάσεις πριν την κατάργηση της Σοβιετικής Ενωσης κατασκευάζονταν από σφυρήλατα τμήματα. Η μετέπειτα παραγωγή πέρασε σε χύτευση ακριβείας. Η καθε μέθοδος έχει τα υπέρ και τα κατά της, στην ουσία δεν υπήρξε καμία μεταβολή στην αντοχή και αυτό αποδεικνύεται από την προσφορά ΙΖ27 με ραβδωτές κάννες σε διαμετρήματα όπως το 0.30-06 που αναπτύσσει 55 000 PSI χωρίς πρόβλημα.
 
Οι βάσεις πριν την κατάργηση της Σοβιετικής Ενωσης κατασκευάζονταν από σφυρήλατα τμήματα. Η μετέπειτα παραγωγή πέρασε σε χύτευση ακριβείας.
Αυτή είναι μία σημαντική διαφορά. Πολλές όμως οπλοβιομηχανίες έχουν κάνει τέτοιες αλλαγές, όχι μόνο η Μπαϊκάλ.
 
εχω το toz 120 μονοσκανδαλο με τσοκ αυλο 18,55 εχει αλλη σχεδιαστικη φιλοσοφια απο το toz 34,και οντως οι ρωσσοι προσπαθησαν καποια μοντελα τους να τα εξευρωπαισουν,παντως απο το τοζ 120 ειμαι ευχαριστημενος
 
Αυτή είναι μία σημαντική διαφορά. Πολλές όμως οπλοβιομηχανίες έχουν κάνει τέτοιες αλλαγές, όχι μόνο η Μπαϊκάλ.
Αν μπορει να καταλάβει ο χρήστης αυτή την διαφορά τότε θα μπορουσε να ήταν κ σημαντικη..............
Εδω στέκομαι στην αμέσως επόμενη φράση........
Μην πιστεύετε στα παραμύθια του καφενείου. Η χύτευση ακριβείας (investment casting) είναι μια απόλυτα αποδεκτή μέθοδος κατασκευής, με πολλά πλεονεκτήματα έναντι της "παραδοσιακής" με σφυρηλάτηση και μηχανουργική κατεργασία. Δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα ... σε αντοχή, τέλεια επιφάνεια του αντικειμένου, μεγάλη ακρίβεια διαστάσεων, δημιουργία αντικειμένων με ιδιαίτερα πολύπλοκο σχήμα, δεν υπάρχει σπατάλη μετάλλου (όπως στη μηχανουργική κατεργασία με φρέζες, τόρνους κλπ) και πολλά άλλα ... έτσι είναι πολύ πιο οικονομική για παραγωγή μεγάλης κλίμακας.
Τη μέθοδο αυτή την έχει εφαρμόσει η RUGER εδώ και πολλές δεκαετίες ... (Αν θυμάμαι καλά, είναι η πρώτη εταιρεία κατασκευής όπλων που την εφάρμοσε). Σε όλα τα όπλα που παράγει, και όχι μόνο στα λειόκαννα (τα οποία ήταν ούτως ή άλλως ένα ασήμαντο ποσοστό του συνόλου των όπλων της) αλλά και στα ραβδωτά τυφέκια, περίστροφα και πιστόλια. Και δεν νομίζω να ακούστηκε ποτέ παράπονο, και ειδικά για την αντοχή των όπλων αυτής της εταιρείας!!! Που είναι σήμερα ίσως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων εντός Αμερικής. Αυτό κατά τη γνώμη μου λέει πολλά ... ;) :cool:
 
Δύο μέθοδοι υπάρχουν η σφυριλατηση και ο τρυπανισμος.Πολυ θα ήθελα να μάθω πια είναι καυτερή αλλά δεν νομίζω να μπορέσουμε ποτέ .Θα το μαθαίναμε μόνο αν η ίδια εταιρία έφτιαχνε μια κανη ίδιων χαρακτηριστικών και με τους δύο τρόπους και βλέπαμε τα βλητικα της αποτελέσματα πράγμα που δε νομίζω να γίνει ποτέ.Μεχρι τότε θα ακούμε το κλασικό η δική μου είναι καλύτερη .
 
1. βαθύς τρυπανισμός
2.1 ψυχρή σφυρηλάτηση
2.2 θερμή σφυρηλάτηση (δεν γίνεται πουθενά πλεον)
2.3 "δαμασκηνή" σφυρηλάτηση (πριν αιώνες)

μην ψαχνεται τα μέταλλα
οι ΠΑΣΙΦΑΝΕΙΣ διαφορές είναι στις εργατώρες, τα Σοβιετικά πιο πολύ και πιο καλά δουλεμένα.....
(δεν έχω υπόψιν αν το διόρθωσαν την τελευταία 10ετία)
 
Back
Top