Όχι δε ρωτάμε κανένα. Ιδέα δεν έχουν οι πωλητές. Ούτε γράφει ποτέ η συσκευασία του μαχαιριού. Και αυτό γιατί η γωνία δεν είναι κάτι σταθερό. Το εργοστάσιο το βγάζει το μαχαίρι με μία γωνία και μετά από χρήση, ο ιδιοκτήτης/ακονιστής μπορεί να του δώσει άλλη γωνία.Παληκαρια, μιά ερώτηση: πού ξέρετε ποιά είναι η κλίση ακονίσματος για τα μαχαίρια σας; Ρωτάτε όταν τα αγοράζετε; Την μετράτε; πώς;
Εμπειρικά τα μαχαίρια κουζίνας έχουν συνήθως γωνία 18 μοιρών (15 - 18 μοίρες).
Οι σουγιάδες συνήθως 20 μοιρών (17 - 25 μοίρες).
Τα δικά μας κυνηγητικά μαχαίρια έχουν συνήθως 30 μοίρες γωνία (25 - 35 μοίρες)
Ο ακονιστής ξαπλώνει το μαχαίρι στην πέτρα έτσι ώστε να ακουμπάει σωστά η κόψη ανάλογα με το πόσες μοίρες είναι, και κάνει όλες τις κινήσεις διατηρώντας σταθερή με το χέρι του αυτή τη γωνία. Αυτό θέλει πολλά χρόνια εμπειρίας για να το κάνεις σωστά.