ακονισμα μαχαίρια

Συζήτηση στο φόρουμ 'Επιβίωση' που ξεκίνησε από το μέλος rsotos, στις 2 Αυγούστου 2018.

  1. rsotos

    rsotos

    Όνομα:
    sotos
    Γιατί όσο και να ακονίζω τα διαφορα μαχαίρια που εχω δεν κόβουν σαν ξυράφι;

    Εχω παρακολουθήσει βιντεο στο youtube με οδηγίες, εχω προσπαθήσει να βρω την σωστή κλίση , να κανω τα παντα οπως τα βλεπω και οπως τα λένε αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ ικανοποιητικό.

    Χρησιμοποιώ πέτρα.
     
  2. Ειναι ποιοτικα τα μαχαιρια σου?
     
  3. Βύρωνας

    Βύρωνας

    Όνομα:
    Βύρωνας
    Χμ...όσο λαμαρίνα και να είναι ένα μαχαίρι με το σωστό ακόνισμα θα κόψει ακραία καλά τουλάχιστον μαλακά αντικείμενα, κρέας, χαρτί, τρίχες κλπ έστω και για μια κοψιά. Αυτό που θα λείπει θα είναι η αντοχή στην κόψη. Πιθανότατα ακονίζεις σε λάθος γωνία για αυτό το αποτέλεσμα. Όσο πιο οξεία η γωνία τόσο πιο "ξυριστικό" το μαχαίρι αλλά και τόσο πιο εύθραυστη η κόψη σου. Διάλεξε οξείες γωνίες περίπου 12-17 μοίρες για μαχαίρια (πιο κάτω 7-12 είναι μόνο τα πολύ λεπτά ξυράφια), δούλεψε προοδευτικά λεπταίνοντας την κοκκωση του λειαντικού σου μέσου. Πχ αν έχεις γυαλόχαρτο πάνω σε κάποιο ξύλο πήγαινε (ανάλογα ποσο κακή είναι η κατάσταση της κόψης) από 300-400-800-1200-2000-3000 και μετά πέρασμα σε δέρμα (strope αγγλιστί) με κάποια πάστα-διαμανταλοιφή ή ακόμα κι έτσι σκέτο. Λογικά θα δείς το αποτέλεσμα που θες.

    Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι κάποιος να έχει μόνο μια πέτρα και να περιμένει με αυτήν να κάνει όλη την δουλειά με αποτέλεσμα και να κουράζεται και να χαλά και την κόψη και την πέτρα. Με πειραματισμό θα καταλήξεις σίγουρα σε κάτι που θα δουλεύει! Καλή επιτυχία!

    ΥΓ: αν έχεις κάποιο πολύ σύγχρονο ατσάλι σε κάποιο μαχαίρι (vg10, vanadis κλπ) πρέπει να πάρεις πέτρα που να έχει τις αντίστοιχες προδιαγραφες
     
  4. rsotos

    rsotos

    Όνομα:
    sotos
    Ευχαριστω πολυ!
     
  5. Vasilis, PANOS-BEN, sam13 and 8 others like this.
  6. Καλησπέρα φίλε, παλεύω χρόνια τώρα να ακονίσω σε πέτρες τα μαχαίρια μου σε αξιοπρεπή επίπεδα και μου είναι αδύνατον.
    Έχω το πάθος του παραδοσιακού ξυρίσματος εδώ και χρόνια και ξυρίζομαι με παραδοσιακά ξυράφια (αυτά που κάποιοι ονομάζετε φαλτσέτα) και για αυτό το λόγο έχω όλη τη σειρά των νερόπετρων που χρειάζεται για να έχω τέλεια ακονισμένα ξυράφια. Από 220 grit μέχρι 20.000 grit.
    Eνώ τα ξυράφια μου τα ξυρίζω στην εντέλεια, με τα μαχαίρια αυτό είναι αδύνατον.

    Ο λόγος είναι ότι ενώ το ξυράφι είναι φτιαγμένο για να ακονίζεται συνέχεια και απλά το ξαπλώνεις στην πέτρα, το μαχαίρι πρέπει να το κρατάς σε μία σταθερή γωνία σε όλο το πέρασμα, σε κάθε πέρασμα και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Μόνο κάτι Ιαπωνέζους βλέπω ότι το κάνουν σε βιντεάκια, και πάλι δεν τους πιστεύω.

    Για αυτό το λόγω έχω αφήσει τις ακριβές μου πέτρες μόνο για να ξυράφια μου και τα μαχαίρια τα ακονίζω με ένα σύστημα που διατηρεί μηχανικά πάντα αμετάβλητη τη γωνία ακονίσματος. Εγώ χρησιμοποιώ το lansky sharpener που είναι σαν αυτό που δείχνει ο φίλος παραπάνω (το έχει ο Καλκατζάκος).
    Το ακόνισμα που κάνει είναι αξιοπρεπές για μαχαίρι. Σαν ξυράφι δεν το κάνει σε καμία περίπτωση.
     
    PANOS-BEN, sam13 and kos kas like this.
  7. Στην πετρα,προσπαθησε να κανεις ολη την κινηση υπο σταθερη γωνια.
    Ασχολησου με την μια μερια.
    Αν εισαι δεξιοχειρας,να βλεπεις"πλακα" την αριστερη πλευρα του μαχαιριου.
    Ακονισε,μεχρι να κανει ελαφρυ γρεζι στην αντιθετη πλευρα της κοψης απο αυτην που εφάπτεται στην πετρα.
    Το δοκιμαζεις στην επιφανεια του νυχιου συρρονταςτο μαχαιρι αναποδα απο τη φορα κοψης.
    Γυρνας το μαχαιρι εφαπτονταςτην αντιθετη μερια της κοψης,στην πετρα.
    Στρωνεις το γρεζι,κανοντας κινηση πανω στην πετρα, οπως αυτη που δοκιμαζες στο νυχι.
    Αν υπαρχει μασγαλας(λειο σιδερο σαν αυτο του μασατιου,λειο ομως),περνας το μαχαιρι και γινεται κοφτερο.
    Εξαιρετικα κοφτερο!!
    Αυτο της lansky,που δειχνει ο Λευτερης,ειναι πααααρα πολυ καλο!!!
    Μην αφηνεις τα μαχαιρια να στομωνουν!!
    Ταλαιπωριεσαι να τα ξανακανεις κοφτερα και τρως τζαμπα μεταλλο!!
     
    Last edited: 22 Αυγούστου 2018
  8. Grev outdoorist

    Grev outdoorist

    Όνομα:
    Θανασης
    Πραγματικα κατατοπιστικο το σχολιο σου Γιάννη!Οντας κρεοπωλης πλεον στη δουλειά μου τα μαχαιρια ειναι προέκταση του σωματος με οτι αυτο συνεπάγεται, ακονιζουμε τα μαχαιρια σε σταθερο λειαντηρα ταινιας με πολυ ψιλο γυαλοχαρτο οι κινησεις ειναι ακριβως ιδιες με μυστικο τη δημιουργία του γρεζιου (αθερα) και συχνο περασμα του μαχαιριου στο μασατι για φρεσκαρισμα αρκετα συχνα..Νομιζω αυτες πρεπει να ειναι οι αρχες για να εχουμε παντα κοφτερα και συνεπως λιγοτερο επικινδυνα μαχαιρια!
     

Μοιραστείτε τη σελίδα


Νέες Δημοσιεύσεις