Φυσίγγια αδράνειας - Φτιαξ'το μόνος σου.

Χαιρετώ την ομάδα.
Θα παρουσιάσω έναν απλό τρόπο που χρησιμοποίησα για να φτιάξω τα δικά μου φυσίγγια αδράνειας, τόσο για εκτόνωση των επικρουστήρων όσο και για ασφαλή εξοικείωση με τον χειρισμό του εκάστοτε λειόκανου.
IMG_20231116_151749.jpg
Θα χρειαστούμε έναν κλασικό πλαστή για το ζύμωμα, φαρδιά κολλητική ταινία επισκευών, σκασμένα φυσίγγια και πριόνι ή σέγα.

Κόβουμε το ανοιχτό κομμάτι του φυσιγγίου, ώστε να μας μείνει ένας καθαρός κύλινδρος.
Τυλίγουμε μερικές φορές τον πλάστη με την ταινία για να φτάσει ακριβώς στα χιλιοστά του φυσιγγίου.
Τοποθετούμε τον πλάστη με την ταινία εντός του φυσιγγίου και σιγουρευομαστε ότι μπήκε σχετικά σφιχτά.
Εκεί που θα βλέπουμε ότι τελειώνει η ταινία ( για αυτό καλύτερα είναι να διαλέξουμε διαφανή ή ανοιχτόχρωμα φυσίγγια) κόβουμε το φυσίγγι μαζί με τον πλάστη και εξομαλύνουμε τα γρέζια.IMG_20231116_153907.jpg

Με το κτυπημενο καψουλι τι έκανες; Γιατί αυτό βούλιαξε και δεν αποσβαινει το επόμενο κτυπημα της βελόνας...
Δεν έκανα τίποτα...
Να σου πω την αλήθεια πιο πολύ για "ξηρή" λειτουργία του όπλου τα έφτιαξα..
ΠΡΟΣΟΧΗ... Όχι πολλή ταινία και βγουν σφιχτά πολύ, γιατί για κάποιο λόγο μαγκώνουν στην θαλάμη λόγω φουσκώματος και μετα θέλουν κλώτσημα με την βέργα καθαρισμού για να βγουν.

Είμαι της άποψης ότι τα αδράνειας πρέπει να ξεχωρίζουν από τα κανονικά.
Έχεις απόλυτο δίκαιο, ναι για λόγους ασφαλείας ,δεν το είχα σκεφτεί. Θα μπορούσαν να χρωματισθούν αναλόγως.
Τα συγκεκριμένα που έκανα εγώ ξεχωρίζουν, λόγω του ότι φαίνεται η ταινία εσωτερικά

Η δική μου πατέντα ... μετατροπή των φτηνιάρικων πλαστικών φυσιγγίων αδράνειας, τα οποία μετά από λίγες χρήσεις έσπασε η στεφάνη τους και χώνονταν βαθιά μέσα στις θαλάμες... Τα έκοψα λοιπόν και πήρα μόνο το αξονάκι και το ελατήριο. Και τα προσάρμοσα σε ριγμένους κάλυκες, με μια σειρά από αυτοσχέδιες ροδέλες και δίσκους, από φούστες συγκεντρωτήρων, χαρτονάκια, και δίλεπτα του €, ώστε να τα κεντράρω στον κάλυκα και να φέρω τη στήλη στο σωστό ύψος και να τον ρελιάσω στην παραδοσιακή ρελιάστρα ...
IMG_20190530_180012.jpgIMG_20190530_180208.jpgIMG_20190530_182304.jpgIMG_20190530_182238.jpgIMG_20190530_182531.jpg

Η δική μου πατέντα ... μετατροπή των φτηνιάρικων πλαστικών φυσιγγίων αδράνειας, τα οποία μετά από λίγες χρήσεις έσπασε η στεφάνη τους και χώνονταν βαθιά μέσα στις θαλάμες... Τα έκοψα λοιπόν και πήρα μόνο το αξονάκι και το ελατήριο. Και τα προσάρμοσα σε ριγμένους κάλυκες, με μια σειρά από αυτοσχέδιες ροδέλες και δίσκους, από φούστες συγκεντρωτήρων, χαρτονάκια, και δίλεπτα του €, ώστε να τα κεντράρω στον κάλυκα και να φέρω τη στήλη στο σωστό ύψος και να τον ρελιάσω στην παραδοσιακή ρελιάστρα ...
View attachment 82379View attachment 82380View attachment 82381View attachment 82382View attachment 82383
Πρέπει να πετύχεις και την σωστή σκληρότητα από την πίεση του ελατηρίου για να μην πέφτει ο επικρουστήρας σε τσιμέντο, αυτό το πέτυχες με δοκιμή? ή δεν ασχολήθηκες καθόλου?.

Πρέπει να πετύχεις και την σωστή σκληρότητα από την πίεση του ελατηρίου για να μην πέφτει ο επικρουστήρας σε τσιμέντο, αυτό το πέτυχες με δοκιμή? ή δεν ασχολήθηκες καθόλου?.
Μέτρησα τη συμπίεση (μήκος) του ελατηρίου στο αρχικό φυσίγγι και κανόνισα να είναι το ίδιο και στο φτιαχτό.

για την χαρά της δημιουργίας αξίζει να ασχοληθει κάποιος με κάτι τέτοιο μιας και ένα ζευγάρι αλουμινίου κοστίζει 8 ευρώ, νομιζω λιγότερο από οτιδοιποτε φτιάξει ο καθενας μας που να δουλευει σωστά.

View attachment 82379View attachment 82380View attachment 82381View attachment 82382View attachment 82383
Αυτά μάλιστα, δουλεύουν!

Τέλειο.
Δύο ερωτήσεις, αν έχεις χρόνο;
1)Το τελείωμα του ελατηρίου για να μην φεύγει από το κέντρο, παλιό καψύλι έβαλες;
2)Η κομμένη φούστα μπροστά, από Gualandi 19 είναι;
1) Ναι αυτό που είχαν οι κάλυκες, cx2000 ...;):rolleyes:
2) Δεν θυμάμαι ούτε τη μάρκα ...:( αλλά και 19 δεν πρέπει να ήταν, νομίζω ότι δεν είχα ποτέ 19ρηδες.

Γειά σου ρε Στέλιο καλλιτέχνη

Back