Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
σημερα μαζευα ελιες σε ενα ξαδελφακιμου σχεδων στον καμπομας,σε καπια φαση ακουω τσαρτσαρες να φωναζουνεεεε,σηκωνο το κεφαλι και μου περνανε απο πανωμου καμια 20αρια μετρα καμια 25αρια πουλιααα.hair. μετα με τι κουραγιο να μαζεψω ελιες, .think.:mad:
Και δν τουφέκαγες τις ελιές να τις μαζέψεις στο πιτς φιτίλι.

Παντελή η κεδρότσιχλα είναι η turdus pilaris και την συναντάμε το χειμώνα σε περιβόλια με μήλα,δεν το συνεχίζω γιατί είναι κουραστικό για τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Βρε Φώτη μου με απλά λόγια,άλλο η γερακοτσιχλα και άλλο η κυριαρινα....

Δραπετευοντας σήμερα μεσημέρι άρον αρον από την Αθήνα, αφού όλα θα γίνονται εξ'αποστασεως στην ανώτατη εκπαίδευση μέχρι τέλος του εξαμήνου πια και δεν υπήρχε λόγος να μείνω Αθήνα , πήγα σερί για απογευματινό...

Δυστυχώς λόγω δουλειάς και σερί ταξιδιού ήμουν κουρκούτι... Το ανάποδο του λουκυ Λουκ... Πιο αργός και από τη σκιά μου... Είδα και άκουσα πολλά πουλιά (πάνω από 50), δυστυχώς πήρα μόνο δύο και τραυματισα και ξεπουπουλιασα αρκετα... Έριξα σχεδόν 1 κουτί... Ορεινή Τριφυλία... Ευτυχώς όλα τα καρτέρια είναι 5 λεπτά με τα πόδια από το σπίτι και κάτι θα ρίχνουμε κάθε μερα... IMG_20201104_103616.jpg

Και τα άλλα απογευματινά φαίνονταν να δουλεύουν... Αντε να δούμε...

IMG_20201104_183311.jpg

Καλησπέρα σας ..
Είχα σκοπό να γράψω αργότερα ...Αλλά το επερχόμενο lock down δεν μου δίνει καμία όρεξη για την συνέχεια..Όχι για το ότι δεν θα πάμε ένα μήνα για κυνήγι,κυρίως για τον κόσμο που θα χάσει τις δουλειές του και κανείς δεν νοιάζεται......

Τελος πάντων επειδή διαβάζω πολλά τις τελευταίες μέρες...θα πω κάποια πράγματα ....

Καταρχάς τέλος περασμάτων 4 Νοεμβρίου είναι αστείο,....

Κυνηγάω πολλά χρόνια ,είτε με όπλο είτε κάνοντας απορτ στον πατέρα μου από το 1990...Τα περάσματα τα κλείναμε πάντα μετά της 17 Νοεμβρίου....Πάντα........όταν σε κορυφαία καρτερία της Αττικής δεν πάταγε σχεδόν κανένας από 1-2
Νοεμβρίου και μετά....
Και όταν έκαναν οι πιο πολλοί περπατητο 15 Νοεμβρίου στην Θήβα και έβλεπαν τσίχλες και γερακοτσιχλες να ανεμίζουν έλεγαν ότι είχε ανεμιστο...Και ΟΧΙ ότι τα βλαμμένα τότε τα ζορισε να περάσουν σε πιο νότιες περιοχές....Άντε να του εξηγήσεις του ανθρώπου μετά ..ότι είχε δει πέρασμα και όχι ότι του έκατσε το τζόκερ και ανεμίζουν τα πουλιά,όπως πίστευε....

Επίσης το παραμύθι με τα κοτσύφια έχει καταρριφθεί πολλές φορές στα μάτια μου βλέποντας κοπάδια δεντροτσιχλες και κόκκινες να μας παίρνουν το καπέλο σε έρημα καρτερία από κόσμο 11/12/13/14 κτλ... Νοεμβρίου ...Έχοντας περάσει κοτσύφια 31 Οκτωβρίου...!!!

Τα αποδημητικά ξεκινούν το ταξίδι τους από ένστικτο ,από την μείωση της μέρας όσο χειμωνιαζει στην βόρεια Ευρώπη ,και στο τέλος από τον καιρό....Στο τέλος ..
Ο καιρός στην εκκίνηση έχει να κάνει με ευνοϊκούς ανέμους...μόνο..μόνο
(αντικυκλωνες και λοιπές μπουρδες που σας λέω κατά καιρούς)......ΟΧΙ με το κρύο ....

Το ποσο νοτιότερα θα κατέβουν έχει να κάνει μόνο με το κρύο και τον πάγο......Μόνο τότε...

Το εάν φτάσουν μέχρι τα Βαλκάνια ..και μείνουν εκεί μόνο ο καιρός πλέον θα τα μετακινήσει ...
Από τα βόρεια θα φύγουν και ας έχει 35 βαθμός στην Σκανδιναβία...Δεν θα κάτσουν εκεί με 2 μήνες νύχτα....επειδή θα έχει ζέστη..!!!

Αυτά επειδή είδα και διάβασα ότι με τέτοια ζέστη που να έρθουν τα πουλιά..

Τα πουλιά έχουν μετακινηθεί κανονικότητα για τους λόγους που έχω γράψει παραπάνω...
Που πήγαν?

Από αρχές του μήνα έχω ανεβάσει ποστ για συζήτηση με Γάλλους και Ιταλούς που έλεγαν ότι φέτος βλέπουν χρονια Αν.μεσγου ...Κυρίως λογο των κακων συνθηκών κεντρικά στην Ευρώπη με πολλές βροχές όλο το μήνα..
ΣΤο Βέλγιο φέτος ονόμασαν τον Οκτώβριο ""Μαύρο Οκτωβρη"" και αυτό γιατί ειχε 56 ώρες ηλιοφάνειας όλος ο μήνας..56 ώρες μόνο.!!!!!!!!το αναφέρω για να καταλάβουμε τι συνθήκες είχαν σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης όλο το μήνα...

Έπεσαν μέσα στην Αν.Μεσογειο μιας και η Τουρκία πήρε και το μεγαλύτερο κομμάτι έως τώρα..

Στην χώρα μας είχαμε 2 αφήξεις 9/10 του μήνα
Και 18/19/20
Την πρώτη με δύναμη στα δυτικά
Και την δεύτερη μειωμένα δυτικά καλύτερα ανατολικά .

Από εκεί και πέρα έβαλε μόνο το ανατολικό κομμάτι.Οταν βλέπεις Χίο Σάμο να καίγονται καταλαβαίνεις ότι η Τουρκία παίρνει μεγάλο κομμάτι φέτος.
Όμως επειδή είναι τέτοια η γεωγραφική θέση της Τουρκίας σε σχέση με εμάς.οι κακοκαιρίες της με χιονοπτώσεις βγαίνουν 90% με β.α στο Αιγαίο..
Γενικά τα χιόνια εκεί μας δίνουν μετακινήσεις...Δεν γράφω κάτι νέο είναι γνωστό νομίζω ...

Ένας γρίφος για πολλούς και για εμένα εννοείτε .... είναι τα πολλά Τσικ το βράδυ και νωρίς το πρωί ..Και μετά καμιά μετακίνηση ...Τέτοια βραδια είχαμε από 26 έως και σήμερα.!!!!..Σε πολλες περιοχές της χώρας ...
Και όσο νοτιότερα τόσο περισσότερο....είναι σημαντικό αυτό...

Πάλι την πιο λογική απάντηση την πήρα από τον Γάλλο..Οι άνθρωποι είναι 10000 χρόνια μπροστά από εμάς ,με αναλύσεις με.μελετες με πολλά στοιχεία από το παρελθόν,..Με απίστευτη μέθοδο γνώση και επαγγελματική νοοτροπία...και όχι με αναφορές στα λόγια ενός Τιμίου τσοπάνη από τα γκραβαρα ...

.Πραγματικα δεν είχα ιδέα γιατι..
..Η δεύτερη πανσέληνος του μήνα εφέτος έπεσε με κακές συνθήκες στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης..Κυρίως από πλευράς νεφοκάλυψης... πάνω σε κορύφωση ημερομηνιών .
Με αποτέλεσμα μεγάλα ταξίδια όλο σχεδόν το βράδυ...και όχι όπως συνηθίζεται στα μέγεθοι αυτά ,ταξίδια 3-4 ωρων....
.Καμιά δύναμη για συνέχεια με το φως της μέρας εκτός από την ανεύρεση τροφής τοπικά ...Σας το μεταφέρω ακριβως όπως μου το είπε...

Από εδώ και πέρα..
Έως 15 του μηνα η καιρική κατάσταση παίρνει χειμερινή μορφή στην περιοχή μας στα Βαλκάνια .Αλλά και σε όλη την Β.Α Ευρώπη ..Έχει πουλιά η χώρα μας ήδη...Πολλά λίγα οι λογκοι ξέρουν προς το παρών
Έχει πουλιά ακόμα στα Βαλκάνια και στη β.τουρκια...Καρατσεκαρισμενο

Μια τελευταία παρένθεση είναι η αγάπη στο παρελθόν που έχουμε σαν είδος...
Χιλιάδες πουλιά είχαμε παλιότερα...Σκοτείνιασαν οι ουρανοί..και άλλα τέτοια..Εννοείτε ότι τα πουλιά ήταν περισσότερα δεν αντιλέγω...Αλλά και τότε υπήρχαν κούλες χρονιές ..Χρονιές που δεν πέταγε σπίνος .....Χρονιές που έβλεπαν τσίχλες τον Μάρτιο !!!!!!
Και τότε που η πληροφορία ήταν ανύπαρκτη και ο κόσμος του κυνηγού δεν ήταν το ίντερνετ αλλά το καφενειο.....άκουγες αναλύσεις του στυλ.......Τα σκότωσε το Τσερνομπίλ...Ο πόλεμος στης Γιουγκοσλαβία τα έδιωξε...και άλλα τέτοια...Ναι υπήρχαν πουλιά...αλλά και τότε είχαμε καλές και κακές χρονιές ..Και αρκετές κακές θα έλεγα...μαζεμενες κιολας......οπότε ας το ξορκίσουμε και αυτό ...λίγο...

Συγνώμη για το τεράστιο μήνυμα ..

Σε 2 εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να δούμε τι θα δώσει ακριβώς..
Στα καρτερια δεν θα είμαστε .................

Last edited:
Στα πρωινά απελπιστική η τσιχλοκατάσταση: φαίνεται από καμία στη χάση και στη φέξη...!
Στα απογευματινά δε, ακόμη χειρότερα...!
Χτες και σήμερα το μεσημεράκι, ανέβηκα στον ελατιά για καμιά "χοντρή"... Υπάρχουν (πολύ) λίγες οι οποίες παίζουν "κρυφτούλι"... Κατάφερα 2 πουλιά τόσο εχτές, όσο και σήμερα...

Άντε να δούμε και σήμερα ,ο καιρός πολύ διαφορετικός ΒΑ κάνα 4αρακι το κόβω ίσως και παραπάνω και η ψύχρα αισθητή ,εδώ και μέρες αυτές οι συνθήκες απουσίαζαν ,ίσως να είναι καλή ημέρα ,πάντως σε πολύ καλό καρτέρι της περιοχής Καπανδριτίου είμαι μόνος μου ,εάν κάποιος φίλος είναι περιοχή τον προσκαλώ με χαρά στο καρτερακι ,ας στείλει πμ να μιλήσουμε να του πω που να έρθει .

Γρήγορο πρωινό καρτέρι πριν ξεκινήσει η εξαποστασεως διδασκαλια, απέδωσε 3 τσίχλες και ένα αγριοπερίστερο από ένα εντυπωσιακό κοπάδι 40 πουλιών που εμφανίστηκε από το πουθενά στη μέση της χουνης που είχα πιάσει και κατευθυνόταν προς τα ορεινά...

Είδα και 2 μπεκάτσες, καλώς μας ήρθαν... Ελπίζω να τις πετύχω σε κάποιο περπατητο... Ορεινή Τριφυλία...

Winchester Sx3 Field edition, Carlson 4*, imperial maxam no9.

Τώρα αναμα τζάκι και σύνδεση με το Microsoft Teams

IMG_20201105_073101.jpg

Last edited:
Άντε να δούμε και σήμερα ,ο καιρός πολύ διαφορετικός ΒΑ κάνα 4αρακι το κόβω ίσως και παραπάνω και η ψύχρα αισθητή ,εδώ και μέρες αυτές οι συνθήκες απουσίαζαν ,ίσως να είναι καλή ημέρα ,πάντως σε πολύ καλό καρτέρι της περιοχής Καπανδριτίου είμαι μόνος μου ,εάν κάποιος φίλος είναι περιοχή τον προσκαλώ με χαρά στο καρτερακι ,ας στείλει πμ να μιλήσουμε να του πω που να έρθει .
Καλημερα Λευτερη, απλα μπραβο!!!

Μπράβο φίλε! Αυτή είναι η υπεραξία του forum.

Μας πηρε κ μας σηκωσε φετος.....και δεν μας φτανουν ολα τα αλλα ουτε κ οι τσιχλες δεν μας καταδεχονται....οταν λεμε χαλι μαυρο εννοουμε χαλι μαυρο......

Κι όμως έχω βαρέσει σε ανόιγματα σε έλατα αρκετές φορές στον αέρα και πάνε και καρφώνονται νεκρές, μέσα στα ελατόκλαρα...και πάει το άει σιχτήρ σύννεφο...
Φανταζομαι κ ποσα πουλια θα μενουν πανω οταν καπιοι μοιραια δεν μπορουν να αντισταθουν κ τις τουφεκανε καθιστες σε αυτα τα δεντρα....

Status
Not open for further replies.
Back