Τζουμέρκα.

Δεν θα αναφερθώ ,ούτε σε νομό ούτε σε πόλη,παρά μόνο στην αγαπημένη μου περιοχή τα Τζουμέρκα.Έναν τόπο που μοιάζει σαν ένα ακατέργαστο διαμάντι- χαραγμένο από ορμητικά, κρυστάλλινα νερά, με λευκές κορυφές και οξείες γωνίες στο τραχύ του ανάγλυφο.Μια γωνιά της ξεχασμένης Ηπείρου που τα τελευταία χρόνια κάποιοι άνθρωποι που μαγεύονται απο τις ομορφιές του βουνού, την ανακάλυψαν μέσα απο τις δραστηριότητες που χαρίζουν τα βουνά τα δάση και τα ποτάμια της περιοχής..

 
Καλά πάνε οι εργασίες απ'ότι φαίνεται. ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ 8/8/2019
Ειναι εξωφρενικές όλες αυτές οι εργασιες που εχουν γινει τα προηγούμενα χρόνια.
Τεράσστια γεωτρύπανα,μπουλτοζες φορτωτες ,ενίσχυση θεμελίων κλπ.
Απο πρυσι το Φθινόπωρο άρχισε να στήνεται ολος αυτος ο μεταλλικός σκελετός που το πάχος του μεττάλου ειναι τρελό.
Το τι μπετό επεσε απο κατω δε φαντάζεστε.
Και σήμερα λοιπόν οταν βλέπεις όλα αυτα , μελέτες πολυτεχνείου,κατασκευαστικος ομιλους,όλη την τεχνολογία και τα τεχνικά μεσα σε πλήρη παράταξη ,αναρωτιέσαι ;"πως αυτος ο αρχιμσστορας ο Μπέκας,εστησε ενα γεφυρι 40μ μηκος και ύψος τοξου 20μ σε ενα απο τα πιο ορμητικά ποτάμια της Ελλάδας , με σκαλωσιες απο κορμούς δεντρων και το κυριότερο χωρις τσιμέντο. Με άμμο,ασβέστη, ασπράδια 100.000 αυγών και μαλλί γιδας. Ενα γεφύρι που αντεκε 160 χρόνια και δεν έπεσε ουτε απο τις βόμβες των γερμανών που το μονο που κατάφεραν ήταν να ανοιγουν τρυπες.
Εδω ερχεται η ανευθυνότητα ,η ηκιθιοτητα , η αδιαφορία και πολλά αλλα του νεοελληνα και ειδικα των υπευθυνων του υπ.πολιτισμου ,που αδιαφορώντας στις κραυγές αγωνίας του Πολυτεχνειου απο το 1990 ,καταφεραν να το αφησουν να πέσει.
Και τωρα που κοντεύουμε την αποκατάσταση ,ολα αυτα τα υποκείμενα ,πολιτικοί,περιφερειάρχες και Δήμαρχοι ,θα στέκονται σαν κλαρινογαμπροι μπροστα σε ενα πλήθος μαϊμούδων που θα τους χειροκροτεί ,ενω έπρεπε να τους πλακώσει με τις ντομάτες.
Αλλααααα.......βλέπετε έχει μεγάλη καρδια ο Έλληνας και συγχωρεί
 
Καλά μην τα παραλέμε κιόλας. Κάθε εποχή έχει τα υλικά της. Το όλο οικοδόμημα πέρα από το υλικό που αρέσει στον κόσμο από πλευράς μηχανικής δεν ήταν κάτι σπουδαίο. Σπουδαίο ήταν λογο των πενιχρών για την εποχη μεσων που ειχαν διαθεσιμα. Σίγουρα αυτο που φτιάχνουν σήμερα θα ειναι καλυτερο. Τα γεφύρια αυτου του τυπου δεν χρειάζονται τσιμεντο να σταθούν ούτε βομβες για να πεσουν, πέφτουν με ένα σκεπάρνι.
 
Εγώ πάλι εμπιστεύομαι περισσότερο τις κατασκευές εκείνης της εποχής παρά τα σημερινά μπετόν αρμέ που με την παραμικρή πλημμύρα ή σεισμό
καταστρέφονται σε χρόνο ντε τε
Ίσως γιατί τότε οι άνθρωποι έφτιαχναν κατασκευές για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν
δεν έβαζαν στο μυαλό την μίζα και το κέρδος τύπου Άκτωρ -Μηχανικη-Σκαπανευς κτλ .....
 
Καλά μην τα παραλέμε κιόλας. Κάθε εποχή έχει τα υλικά της. Το όλο οικοδόμημα πέρα από το υλικό που αρέσει στον κόσμο από πλευράς μηχανικής δεν ήταν κάτι σπουδαίο. Σπουδαίο ήταν λογο των πενιχρών για την εποχη μεσων που ειχαν διαθεσιμα. Σίγουρα αυτο που φτιάχνουν σήμερα θα ειναι καλυτερο. Τα γεφύρια αυτου του τυπου δεν χρειάζονται τσιμεντο να σταθούν ούτε βομβες για να πεσουν, πέφτουν με ένα σκεπάρνι.

Μάλλον δεν διάβασες προσεκτικά τα οσα έγραψα.Όσο για το αν ήταν απο πλευρας μηχανικής σπουδαίο ή οχι το έκρινε ο χρόνος , τα όσα πέρασε και οι ειδικοί επιστήμονες Οσο για το αν επεφτε αμε ενα σκεπάρνι δεν θα στεκοταν εκει τοσα χρονια.Υψος καμάρας μονότοξου στα 20 μ δεν νομίζω να ξέρουμε και πολλά.20 μ ειναι σαν μια 7οροφη πολυκατοικία.Οσο επίσης για το αν θα ειναι καλύτερο απο το προηγούμενο ,αυτό είναι κατι που δεν πρεπει να λέγεται και φυσικά δεν αποτελεί λήθη στη μαλακία τους. δεν θα μας κανει να τους πουμε κι ευχαριστώ. Αδιαφορία επέδειξαν σε ενα μοναδικό γεφύρι ,χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο από την unesco και αντιμετωπίστηκε δεόντος.
Στάθηκε εκει 160 χρόνια σε ενα ποτάμι που τον χειμώνα εχει πλάτος 40μ και τρέμεις απο την ορμή του νερού .
Δεν επεσε όπως ειπα ούτε όταν το βομβάρδισαν οι Γερμανοί που μονο τρύπες του άνοιξαν.
Εδω και χρόνια το Πολυτεχνείο φώναζε γιατι τι Ανατολικό βάθρο ειχε θεμα λόγου ενός πλάτανου που είχε φυτρωσει απο πολλές δεκαετίες και ειχε προκαλέσει φθορά .Υπήρχαν και κάποια αλλα θέματα γιατί ποτέ δεν έγινε καμιά συντήρηση .
Οταν έπεσε το ύψος του νερού ήταν πάνω απο 15μ και πλάτος ίσως και πάνω από 50 με τρομερή ορμή.Το βαθρο εκανε μια μικρή μετατοπιση και το τόξο ξεκλείδωσε και έπεσε. Η λέξη "κλειδί" στα μονότοξα σημαίνει παρα πολλά και σημαντικά για την στατικοτητά τους.

2540

2541

2543
2542

2544
 
Νιώθω τυχερός για όσα είχα περάσει δίπλα σε αυτό το γεφύρι.. Δυστυχώς έτυχε να είμαι στην περιοχή όταν έπεσε και ήταν πραγματική θεομηνία που δεν το εχω ξαναζήσει αυτό που έγινε. Μεγάλες καταστροφές σε όλη την περιοχή. Δυστυχώς η έλλειψη συντήρησης κόστισε αυτό το κόσμημα.
Για την κατασκευή τώρα δουλεύουν πετραδες από όλα τα Τζουμέρκα.
 
Back
Top