Τα στραβά και τα ανάποδα του κυνηγετικού τύπου

Από τα δεκαπέντε μου, εδώ και μισό αιώνα δηλαδή, διαβάζω όλα τα κυνηγητικά - κυνοφιλικά περιοδικά και έντυπα. Λέγοντας όλα, εννοώ όλα, ακόμη και το φτωχότατο στο τέλος του "Κυνήγι και Ψάρεμα", ακόμη και το μακρινό "Κυνήγι στην Κρήτη" που εξέδιδε κάποτε ο Σ. Κοσκινάς.
Προσπαθώντας να μάθω, πολύ σύντομα διαπίστωσα πως υπήρχαν πλήθος ανακριβειών, πολλές αντικρουόμενες απόψεις γιαυτό έπρεπε να ελέγχω, να φιλτράρω, να διπλοτσεκάρω πριν ενστερνιστώ κάτι.
Στην δεκαετία του '90, με την δημιουργία των ομίλων φυλών, κυρίως του ΟΚΑΔΕ, και την άνθιση των εκθέσεων μορφολογίας, άρχισαν τα ήδη υπάρχοντα καλά περιοδικά να πλαισιώνονται από νέα. Η πληροφόρηση έγινε σωστότερη και πολυποίκιλη. Εμφανίστηκαν και τα αμιγώς κυνοφιλικά περιοδικά, όπως: "Κυνοφιλία", "Our dogs", "Βλέμμα" που έδιναν και αυτά έγκυρη κυνολογική πληροφόρηση . Όταν Φωτακόπουλος και Κυπρίδημος σταμάτησαν τις εκδόσεις των "Κυνοφιλία", "Κυνήγι με Κυνηγόσκυλα" και το εξαίρετο "Κυνήγι και σκοποβολή" για να στίσουν το"Έθνος Κυνήγι" περάσαμε σε μια νέα φάση, τα ένθετα.
Στις μέρες μας, δυστυχώς, συρρικνώθηκε ο τύπος, από την μία το διαδίκτυο από την άλλη η κρίση... δεν βγαίνουν. Ανέκαθεν υποστήριζα τα έντυπα, όσο υπάρχουν θα έχουμε σαν κυνηγοί ενημέρωση, οντότητα και, γιατί όχι, προβολή. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που θα πρέπει να υπερασπίζουμε, συνεχώς, τα δικαιώματά μας.

Μετά την συρρίκνωση ακολουθεί συνήθως η έκπτωση ποιότητας. Ας καταλάβουν πως δεν την δεχόμαστε. Σε αυτό το θέμα ας γράφουμε όσα θεωρούμε Στραβά και Ανάποδα στα περιοδικά μας. Όχι με σκοπό να "ξεκατινιαστούμε" αλλά για να στέλνουμε στους εκδότες τα μηνύματά μας.
 
Ελεύθερος ΤΥΠΟΣ ΚΥΝΗΓΗΓΙ 271 28/1/15
Επιστροφή στα φωτορομάντζα του '60; Πιστεύετε κύριοι του "Τύπου" πως την σημερινή εποχή θα υπάρξει άνθρωπος που θα αγοράζει το έντυπο για να μη χάσει τις συνέχειες;
Από την μέση και κάτω, εκτός από το αφήγημα "Στους λάκκους" το περιοδικό έχει μόνο "συνέχειες".
Το "οι απόψεις των αρθρογράφων εκφράζουν τους ίδιους...." είναι η βάση της ελευθερίας του τύπου. Δεν αποτελεί, όμως, λογοκρισία αν διαβάζει κάποιος τα άρθρα για να διορθώνονται, τουλάχιστον, νοηματικά ή το κατά πόσο ανταποκρίνονται στον τίτλο. Λίγη δουλίτσα θέλει.
Μη μας υποτιμάτε, εμείς πλέον, σας στηρίζουμε από το υστέρημά μας.
 
Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στην Σκωτία...αγόρασα κάποια περιοδικά κυνηγετικού-κυνοφιλικού περιεχομένου και διαπίστωσα την μεγάλη διαφορά που έχουν από την πλειονότητα των δικών μας εντύπων!Σίγουρα έχουμε καλά έντυπα...αλλά σίγουρα έχουμε και σαβούρα!Αυτό που σου έδιναν να καταλάβεις τα ξένα έντυπα είναι ότι είναι γραμμένα και προετοιμασμένα από ανθρώπους ΓΝΩΣΤΕΣ και μάλιστα με επιστημονική τοποθέτηση όχι απλά εμπειρική τοποθέτηση,με κέρδισαν σε τέτοιο βαθμό που είμαι στην διαδικασία να γίνω συνδρομητής!Επειδή και εγώ διαβάζω την πλειονότητα των εντύπων....μερικές φορές παρατηρώ να αρθρογραφούν άνθρωποι που απλά έχουν μια κυνηγετική εμπειρία(όχι πάντα σωστή) χωρίς κάποιο άλλο εφόδιο!Κάποιοι γνωρίζω πως το μορφωτικό τους επίπεδο είναι χαμηλό,δεν είναι κατακριτέο αυτό για την προσωπική τους ζωή,αλλά δεν γίνεται να αρθρογραφείς!Για εμένα και το τονίζω,καθαρά προσωπική άποψη,πρέπει αυτος που αρθρογραφεί να σου εμπνέει κύρος ,να αιτιολογεί και να επιχειρηματολογεί επιστημονικά οπότε να σε κερδίζει,να σε ταξιδεύει και να σε βάζει σε σκέψεις για εξέλιξη!
 
Θα μιλησω εντελως υποκειμενικα, σαν ενας ανθρωπος που εχει χαλασει πολλα χρηματα στον κυνηγετικο τυπο, εχει ντουλαπες γεματες με περιοδικα που ακομα κ τωρα καμια φορα βγαζει κ ξεφυλλιζει στην τυχη κ που ακομα περιμενω οπως οτνα ημουν παιδακι να βγαλω τη ζελατινα απο το περιοδικο κ να το ξεφυλισσω με χαρα... Θα αφησω εντελως εκτος στην αποψη μου το κυνοφιλικο κομματι μιας κ οι γνωσεις μου ειναι ελαχιστες κ δεν μου επιτρεπουν να κρινω κανεναν...
Αυτο που με χαλαει κ εχω σταματησει να αγοραζω αρκετα περιοδικα ειναι η βαρετη επαναληψη των αρθρων αλλαζοντας μονο μερικες προτασεις χρονο με το χρονο... Πλεον δεν με απασχολει να διαβασω αντιγραφες αρθρων απο ξενα περιοδικα, νουμερα κ μαθηματικους τυπους που να μου εξηγουν ¨εξω απο το χωρο¨ πως αποδιδει ενα φυσιγγι, ενα οπλο, τον τροπο ενος κυνηγου ε γενικολογα κτλ κτλ... Αυτα μπορω να τα βρω στο internet πολυ ευκολα με ενα απλο Googlaρισμα... Αυτο που με νοιαζει πλεον ειναι να διαβασω τη γνωμη ανθρωπων που κυνηγουν... Κ οταν λεω κυνηγουν εννοω κυνηγουν ολο το χρονο, κ οχι ενα δυο κυνηγια το χρονο ειτε εδω ειτε στο εξωτερικο... Θελω αυτος που αξιολογει ενα οπλο, να ειναι κ κυνηγος περα απο τις οποιοες γνωσεις εχει, να μπορει αν αντιληφθει τη χρηση ενος οπλο η ενος φυσιγγιου στο κυνηγι βαση της εμπειριας του στην πραξη κ οχι της θεωριας. Καλως η κακως η θεωρια ειναι πολυ μακρια απο την πραξη κ στο κυνηγι ισχυει αυτο που λεμε οτι ολα φαινονται ¨στην πιστα¨... Εχοντας δηλαδη διαβασει απιερες φορες τα θεωρητικα κομματια πολλων αρθρων πλεον με ενδιαφερει να διαβασω τη γνωμη ανθρωπων που κυνηγουν, αν ταυτιζονται αυτες με τα δικα μου συμπερασματα, αν μπορουν να με βαλουν σε σκεψεις να αλλαξω η να κανω κατι που αγνοουσα...
Γιρωργο μην παρεξηγηθω δεν αμφισβητω τη γνωμη σου, την οποια κ εκτιμω παρα πολυ απο τα εχω διαβασει μεχρι τωρα, αλλα βρηκα αφορμη απο αυτο που λες να πω κ εγω τη δικη μου, σαν αναγνωστης παντα... Η αληθεια ειναι οτι οντως πολλα ξενα κυνηγετικα περιοδικα κ πολλα αρθρα στο net ειναι πολυ πιο υψηλου επιπεδου απο τα ελληνικα αλλα αυτο δεν νομιζω οτι ωφειλεται μονο στην ικανοτητα των ελληνων αρθρογραφων αλλα στην γενικοτερη αντιληψη κ συρικνωση που δεχεται το κυνηγι κ οτι εχει σχεση με αυτο στη χωρα μας... Ειναι χαοτικες οι διαφορες δυστυχως σε ολα... Η κυνηγετικη κουλτουρα ειναι κομματι της κοινωνιας αλλων χωρων, εδω ακομα παραμενει για πολλους κατακριτεα...
 
Άρη όταν γράφω ''αυτος που αρθρογραφεί να σου εμπνέει κύρος ,να αιτιολογεί και να επιχειρηματολογεί επιστημονικά οπότε να σε κερδίζει,να σε ταξιδεύει και να σε βάζει σε σκέψεις για εξέλιξη!'' εννοώ αυτός που θα μου πει για σκυλιά να μην έχει απλά 30-40 χρόνια σκυλιά...αλλά να έχει διαβάσει 5-10 βιβλία κυνολογίας να έχει παρακολουθήσει 5 σεμινάρια να έχει κάτι...και επίσης να έχει και 30-40 χρόνια σκυλιά...ούτε μεμονωμένα την μία πλευρά ούτε την άλλη!Το ίδιο για τα όπλα για τα φυσίγγια για τα αυτοκίνητα για όλα....και ξέρεις γιατί στο λέω αυτό και τι εννοώ;Πρόσφατα μου λέει ένας φίλος θα πάω για φάσσες άσε αγόρασα ένα τσοκ 11 πόντους εξωτερικό ξέρεις που θα κόβει;;;ποσπαθω να του εξηγήσω με τα λίγα περί βλητικής που γνωρίζω και μου λέει το τέλος...τι λες ρε αφού μου το είπε ο ΤΑΔΕ που κυνηγάει φάσσες από το 1975!Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στην Σκωτία γνώρισα έναν άνθρωπο ο οποίος είναι και κυνηγός-κυνόφιλος πρακτικός αλλά και θεωρητικός...ε αυτός ο άνθρωπος εμενα με κέρδισε κατευθείαν!Το Hunter Passion μέχρι στιγμής για αυτό με κερδίζει γιατί στην πλειονότητα των άρθρων του έχει ένα επίπεδο...!Και όπως έγραψα πιο πάνω...δεν με ενδιαφέρει το μορφωτικό επίπεδο του καθενός στην προσωπική του ζωή(οι περισσότεροι φίλοι μου είναι του γυμνασίου μόνο) αλλά όταν αρθρογραφείς πρέπει να είσαι και του σαλονιού και του αλωνιού αντιλμβάνεσαι τι εννοώ!!!Αναφέρω τι θα ήταν ιδανικό για εμένα...
 
πρέπει να είσαι και του σαλονιού και του αλωνιού
Aυτο ακριβως εννοω κ εγω, κ αυτο ψαχνω σε ολα τα εντυπα κ ολα τα αρθρα που διαβαζω κ αγοραζω... Του σαλονιου ειναι πολλοι, του αλωνιου ειναι λιγοι... ;)
Δεν εχει σχεση ουτε με το Hunter Passion, ουτε με μενα, ουτε με κανενα αλλο εντυπο αυτο που λεω... Αυτη ειναι η αποψη μου σαν αναγνωστης κ μονο...
 
Αυτο που με νοιαζει πλεον ειναι να διαβασω τη γνωμη ανθρωπων που κυνηγουν... Κ οταν λεω κυνηγουν εννοω κυνηγουν ολο το χρονο, κ οχι ενα δυο κυνηγια το χρονο ειτε εδω ειτε στο εξωτερικο... Θελω αυτος που αξιολογει ενα οπλο, να ειναι κ κυνηγος περα απο τις οποιοες γνωσεις εχει, να μπορει αν αντιληφθει τη χρηση ενος οπλο η ενος φυσιγγιου στο κυνηγι βαση της εμπειριας του στην πραξη κ οχι της θεωριας.
Θα διαφωνούσα σε αυτό αν δεν υπήρχε η φράση "περα απο τις οποιοες γνωσεις εχει". Θα εξηγήσω τους λόγους αμέσως αφού πρώτα πω πως από το "όλο" των σχολίων σου συμπεραίνω πως έχεις τόσες θεωρητικές γνώσεις (όπλα, φυσίγγια, βλητική) που τις θεωρείς ικανοποιητικές. Αυτό που σου λείπει είναι η άποψη των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν.

Είναι φυσιολογικό, όταν κάποιος έχει διαβάσει αρκετά και τα έχει καταλάβει, να αισθάνεσαι κορεσμό. Τα θέματα όπλο - φυσίγγι - βλητική, αφορούν αντικείμενα και μαθηματική/φυσική θεωρία, από την στιγμή που αποκτήσει τις βασικές αρχές και έννοιες μπορεί να θεωρεί και να είναι επαρκής για το κυνήγι. Η ιστορία των όπλων, η περεταίρω (των βασικών και αναγκαίων) οπλογνοσία σαφώς προσφέρουν γνώση, σαφώς ενδιαφέρουν πολλούς αλλά δεν είναι απαραίτητα στο κυνήγι, όπως και τα χιλιάδες άρθρα που αναλύουν σε βάθος του βάθους την θεωρεία αλλά και τις εμπειρίες κάθε ιδιογομωτή μπορεί εύκολα να παραληφθούν. Αρκεί κάθε κυνηγός να δοκιμάσει μερικές καλές και σταθερές μάρκες έτοιμου φυσιγγίου με διαφορετικές καιρικές συνθήκες και να επαναπαυθεί σε αυτές. Εν ολίγοις, μετά "τα βασικά" εύκολα αναζητά κανείς τις πληροφορίες που έρχονται από την πράξη. Αντίθετα,στην κυνοφιλία - κυνογνωσία - κυνοτεχνία - εκπαίδευση - "χρήση" του σκύλου στο κυνήγι, όσα περισσότερα γνωρίζει κάποιος, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει.

Θα διαφωνούσα, λοιπόν, στην αρθρογραφία που προέρχεται από "κυνηγαραίους" γιατί χρόνια και χρόνια τους "τρώγαμε στην μάπα"... που με τις πενιχρές γνώσεις τους και κυρίως με τα σοφίσματα τους έτρεφαν και καλλιεργούσαν τους "μύθους" που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Το ότι κάποιος κυνηγά καθημερινά, και ναι, δέχομαι και το "με αποτελέσματα", δεν αρκούν για να αρθρογραφεί, δεν αρκούν για να γίνεται άξιος μεταλαμπαδεύσεως γνώσης. Μέσα στα 80 σωστά αν μεταφέρει 20 λάθη (αλλά ισχυρά λάθη), θα φέρνουν τα του κυνηγίου 40 χρόνια πίσω. Αρκετά, ακόμη δεν μπορούμε να αποβάλουμε το "κόβει στα 80μ. το " Α φυλή VS B φυλής" και δεκάδες παραδείγματα.

Εν κατακλείδι: Θέλω να διαβάζω τα θεωρητικά από τους σωστούς θεωρητικούς και τα πρακτικά από τους σωστούς πρακτικούς που έχουν άριστη θεωρητική κατάρτιση, ήθος και ικανότητα να μεταφέρουν εύληπτα και κατανοητά όσα θέλουν να πουν.
 
Κυριε Γιαννη, σε καμια περιπτωση δεν εχω γνωσεις που τις θεωρω ικανοποιητικες, σε καμια ομως... Αυτο που προσπαθησα να μεταφερω αλλα λιγο η βιασυνη κ λιγο ο γραπτος λογος δεν βοηθησαν ειναι, οτι περα απο τις θεωρητικες αναλυσεις, θελω να βλεπω κ πρακτικες αποψεις... Δεν μου αρεσει να βλεπω αρθρα ¨κολλημενα¨ καμια 20αρια χρονια πισω, να επαναλαμβανονται, ενω στην πραγματικοτητα τα πραγματα εχουν μεταβληθει αρκετα... Κ φυσικα δεν λεω ολα τα αρθρα να υπογραφονται απο "κυνηγαραιους''... Πως ειναι δυνατον για παραδειγμα ο καθε κυνηγος που του δινεται βημα να αγγιξει τις τεραστιες γνωσεις και την ποιοτητα γραφης του κ. Χατζιωτη ( αναφερω το ονομα του μιας κ τον εκτιμω κ τον θαυμαζω)... Απλα δεν γινεται... Ολο το αποτελεσμα πρεπει να αποτελει ενα συνονθύλευμα αποψεων, γνωσεων, ιδεων και τροφης για σκεψης, πρεπει για μενα παντα σε καθε περιπτωση να παντρευονται η θεωρια με την πραξη... Η πραξη δημιουργει τριβη και με τις καταλληλες γνωσεις εκσυγχρονιζει τη θεωρια μεσα στο χρονο...
 
Για εμένα είναι ο συνδυασμός του "ποιος γράφει" και του "τι γράφει" που με κερδίζει. Έχω πλέον διαβάσει πολλά άρθρα από ανθρώπους που δεν έχουν περγαμηνές αλλά με έχουν κερδίσει με τα γραφόμενά τους, όπως κι έχω διαβάσει αθλιότητες από ανθρώπους φορτωμένους με περγαμηνές και πτυχία. Το ιδανικό για μένα θα ήταν ένα άρθρο να περιέχει οπωσδήποτε νέες πληροφορίες, με την απαραίτητη τεκμηρίωση εάν είναι δυνατόν, και να υπογράφεται από κάποιον με το απαραίτητο κύρος. Αλλά από την κούφια περγαμηνή, προτιμώ να διαβάσω την ανώνυμη ποιοτική πληροφορία.
 
Πολύ σωστή τοποθέτηση, Λεωνίδα. Στην Πρόταση "ένα άρθρο να περιέχει οπωσδήποτε νέες πληροφορίες, με την απαραίτητη τεκμηρίωση" θα πρόσθετα μόνο ένα "και", και νέες πληροφορίες. Τι εννοώ, ένα άρθρο απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες, παλιούς και νέους στο κυνήγι, πρέπει να καλύπτονται όλοι, κυρίως οι νέοι. Καλά θα ήταν να υπήρχαν μερικές σελίδες "για προχωρημένους" που να αναφέρονται μόνο εξελίξεις ή νέες τεχνικές χωρίς να χρειάζεται να αναλύεται το θέμα "εξ αρχής".
 
Το πρώτο περιοδικού κυνηγιού που διαβασα ήταν το
Κυνηγός και φύση ένα τεύχος του 1996..Εντυπωσιάστηκα και έγινα συνδρομητής αργότερα..όπως επισης και στο κυνηγι και σκοποβολή του κυπριδημου.Κατα την ταπεινή μου άποψη τα τότε περιοδικά ήταν καλύτερα απο τα σημερινά γιατί περιείχαν λίγο απο ολα..πχ αναλυτικές δοκιμές φυσιγγιων-οπλων,βλητική,κυνηγετικές ιστορίες,Λαογραφικά,Είχε κάτι ο τρόπος γραφής τους που με άγγιζε εν πάση περίπτωση..Τώρα τα περιοδικά έχουν 20σελιδες πχ πια σκυλιά και μια για όπλα η βλητικη.Το περιοδικό που πραγματικά με άγγιξε απο το πρώτο κιόλας τεύχος ήταν το hunger passion γιατί περιέχει λίγο απο ολα..Τα θέματα του ειναι σωστά μοιρασμένα..θεωρώ ότι ειναι κάτι πρωτότυπο για το χώρο μας..Δεν κάνω διαφήμιση ούτε θέλω να συμφωνήστε απαραίτητα μαζί μου..Απλά λέω τι. Γνώμη μου.Ειχα σταματήσει κάτι χρόνια να περνώ κυνηγετικά περιοδικά..γιατι δεν μου άρεσαν(το ίδιο κάνω και τώρα).Με μια εξαίρεση φυσικα..:) ΥΓ Εχω πολλααα παλιά περιοδικά και τα ψάχνω με την ίδια μανία που ψάχνω για φυσιγγια;) Δεν ξέρω..αλλα συγκινούμε ιδιαίτερα διαβάζοντας πχ μια κυνηγεσια του 1996 η ένα κυνηγός και φύση του 1997...
 
Το αλίευσα στο FB και απλά το παραθέτω ...
Όσα κρύβει η κατάρρευση του κυνηγετικού τύπου…
γράφει ο Κυνικός

H μακροχρόνια οικονομική κρίση είχε, όπως είναι φυσικό, αντίκτυπο και στον κυνηγετικό τύπο. Οι κυκλοφορίες και κατ επέκταση η αναγνωσιμότητα των κυνηγετικών περιοδικών έχουν κατρακυλήσει και συνεχίζουν να κατρακυλούν στα …τάρταρα των δελτίων των πρακτορείων διανομής. Οι παλιές καλές εποχές όταν οι κυνηγοί αγόραζαν 3 και 4 περιοδικά ο καθενας ανήκει οριστικά στο παρελθόν όπως και ορισμένοι τίτλοι που κατέβασαν ρολά με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΄΄τύπος-κυνήγι΄΄ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος καθώς και το περιοδικό ΄΄Κυνηγόσκυλα΄΄ που εξέδιδε ο Πήγασος. Όμως δύσκολα είναι τα πράγματα στον Πήγασο και για το Έθνος-Κυνήγι το οποίο έχει απογυμνωθεί από συνεργάτες μετά την αποχώρηση των Χαρβαλιά, Στριλάκου, Φωτακόπουλου, Κράλη, Τουφεκαλεύρη κ.λ.π, ενώ η … χρονοκαθυστέρηση στην καταβολή της κουτσουρεμένης, στο μισό, μισθοδοσίας, έχει φτάσει πλέον τους τρεις μήνες! Την τύχη των περιοδικών που έκλεισαν παρ ολίγο να είχε και το καλό περιοδικό Hunter (για πολλούς το καλύτερο) που διευθύνει ο Γιώργος Τσαμαντάκης. Ευτυχώς μετά από απουσία μερικών μηνών επανήλθε στα περίπτερα και ελπίζουμε να παραμείνει…

Η συρρίκνωση του αριθμού των κυνηγών σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έριξε τις κυκλοφορίες πολύ χαμηλά. Υπολογίζετε ότι μόλις το 3% του συνόλου των κυνηγών αγοράζει πλέον κυνηγετικά περιοδικά σε σχέση με το 12% που αγόραζε πριν μερικά χρόνια το κορυφαίο τότε Έθνος-Κυνήγι. Ενδεικτικό της φτώχειας που υπάρχει είναι και το γεγονός οτι η Κυνηγεσία-Κυνοφιλια που άλλοτε διαφήμιζε τεύχη …γίγαντες σήμερα θυμίζει -αναλογικά- τσιγαρόχαρτο.

Ούτε οι κυνηγητικές ταινίες αποτελούν πλέον δέλεαρ αφού στην ουσία έχουν καταργηθεί οι νέες κυκλοφορίες και τα έντυπα πλέον απλά ξεστοκάρουν τις αποθήκες τους. Όπως κάνει π.χ το Έθνος-Κυνήγι που προσφέρει, στην ακριβή του έκδοση, παλιές ταινίες από τα επιστρεφόμενα.



Την λογική της …ανακύκλωσης επιλέγουν και τα ΄΄Κυνηγετικά Νέα΄΄ που προσφέρουν και αυτά, στην ακριβή τιμή, τα προηγούμενα τεύχη της ομόσταυλης ΄΄Κυνηγεσίας΄΄. Βέβαια όσοι αγόρασαν ήδη το περιοδικό στην τιμή των 6 ευρώ νοιώθουν λίγο κορόιδα αλλά τουλάχιστον έχουν την παρηγοριά ότι το διάβασαν έγκαιρα. Ορισμένα περιοδικά για να ανακόψουν την κατρακύλα μείωσαν τις τιμές και έτσι το μηνιαίο ΄΄Κυνηγός και Φύση΄΄ κοστίζει πλέον 3 ευρώ ενώ το επίσης μηνιαίο ΄΄Αρτεμις΄΄ του Δήμη Βαρβέρη κατέβηκε στα 1.95. Αντίθετα στο 1,50 ευρώ έχει ανέβει στα …μουλωχτά και η τιμή των ΄΄Κυνηγετικών Νέων΄΄ που ξεκίνησε με όπλο πέρα από τις δυνατές πένες την τιμή του ενός ευρώ! Βέβαια το ένα ευρώ έγινε πολύ σύντομα παρελθόν ενώ η έκδοση με τις στοκατζίδικες προσφορές φτάνει στα 3 ευρώ! Ο πόλεμος τιμών όπως είναι φυσικό επηρεάζει και τα έσοδα από τις διαφημίσεις όπου υπάρχει πραγματικό Βατερλό τιμών! Οι ολοσέλιδες καταχωρίσεις πλέον πωλούνται ακόμα και 40 ευρώ ενώ άλλοτε κραταιό περιοδικό ζητά από τις εταιρείες συμψηφισμό διαφημίσεων με …φυσίγγια για να πληρώνει τους αρθρογράφους του! Χωρίς σημαντικές διαφημίσεις αλά με υποστήριξη από τα ταμεία της ΚΣΕ και των Ομοσπονδιών συνεχίζουν να κυκλοφορούν οι μηνιαίες “Κυνηγετικές Ειδήσεις” του …ιδιοκτήτη του ΚΕΚ κ Γιώργου Τσαγκανέλια ενώ το Θηρευτής & Φύση από την Κόρινθο συνεχίζει να δίνει τον δικό του αγώνα επιβίωσης.

Όπως δείχνουν πλέον τα πράγματα οι μεγαλύτεροι διαφημιζόμενοι είναι η ΚΣΕ και η Δ ΚΟΣΕ (στην ουσία είναι ένα και το αυτό) που αγοράζουν διαφημιστικό χώρο για να αυτοδιαφημίσουν οι αναντικατάστατες διοικήσεις το …έργο τους. Έτσι όμως (εξ)αγοράζουν ταυτόχρονα και την οποία ανεξαρτησία είχε απομείνει στον κυνηγετικό τύπο… Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν μαθαίναμε σε ποια έντυπα, με ποιά κριτήρια και πόσα χρήματα καταβάλουν κάθε χρόνο οι διοικήσεις της ΚΣΕ και της Δ ΚΟΣΕ; Χρόνια το ζητάμε αλλά … Βέβαια δε είναι μόνο οι πληρωμένες διαφημίσεις και οι συνδρομές σε επιλεγμένους εκδότες. Είναι και οι πάγιες αμοιβές σε επίσης επιλεγμένους κυνηγοδημοσιογράφους που παρέχουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες και υποστήριξη! Αν λοιπόν έχετε καιρό να διαβάσετε κάποια κριτική για τα πεπραγμένα των κυνηγοσυνδικαλιστων ή αν έχετε αντιληφτεί πολύ …λιβάνισμα ή αποσιωπήσεις σκανδάλων στις κυνηγετικές οργανώσεις μην απορείτε. Όλα έχουν την εξήγηση τους…

Το ιντερνέτ φταίει για όλα;

Σαφώς το ιντερνέτ είναι εδω και καιρό το πλέον μαζικό μέσο ενημέρωσης και αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η αμεσότητα στην μετάδοση της είδησης και η δωρεάν πληροφορία. Προσφέρει απεριόριστη δωρεάν πληροφόρηση και την είδηση την στιγμή που γίνεται! Όσο για κυνηγετικές ταινίες δεν το συζητάμε. Χιλιάδες οι επιλογές και πάντα ΔΩΡΕΑΝ. Βέβαια το internet παρέχει και απεριόριστη ανεξαρτησία. Ο κάθε κυνηγός μπορεί να επιλέξει την ενημέρωση του από μια σειρά πραγματικά ανεξάρτητα και αξιόπιστα site η ακόμα να ανεβάσει και ο ίδιος την δική του είδηση και άποψη. Όπως μπορεί να απορρίψει και πολλά κακά site.

Λέτε να ήρθε το τελος των κυνηγετικών περιοδικών; Σίγουρα όχι όλων. Κάποια θα επιζήσουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο….
 
Back
Top