Το φαινόμενο Δημήτρης Στόκας

View attachment 11945
Οδηγός αγοράς ΑΒΟUT 2001-2002
για τον φίλο Κωνσταντίνο
Ευχαριστώ πολύ φίλε. Αυτό το max 40 ήταν κάποτε το best seller στο νησί, δεν είχα ακούσει ποτέ και από κανέναν παράπονο γιαυτο πράγμα σπάνιο. Ο ίδιος ο Στόκας είχε ρωτήσει τον ιδιοκτήτη του κυνηγομαγαζου αν πέφτουν πάπια στο νησί, του χε φανεί παραξενο τέτοιες πωλήσεις δεν έκανε ούτε στον Έβρο. Πρόλαβα και έριξα μερικά τα πετυχα πάνω στην αλλαγή καλυκα , πράγματι ήταν πολύ καλα.
 
Αν κάποιος γνωρίζει , τα max 50 magnum , με τι πυριτιδα γεμιίζονταν; Ένα που άνοιξα ήταν μικρά φυλλιδια σαν τις πυριτιδες της B&P σε πράσινο χρωμα ,δεν ήταν διβασικη γιατί δεν είχε γίνει μπάλα ούτε μοοβασικη γιατί κολλούσε στο πυθμενιο.
 
Αν και απέχω από το forum λόγω απουσίας ωρών που να μου περισσεύουν, μου ήρθε πριν λίγο email από το HL πως είναι καιρός πολύς που δεν έχω συνδεθεί και μου παρουσίασε τα νέα θέματα που μπορεί να με ενδιαφέρουν.

Ανάμεσα σε αυτά είδα και το thread για τον Δημήτρη τον Στόκα. Διάβασα τις αναρτήσεις κάποιων φίλων που ήθελαν να πληροφορηθούν περισσότερα πράγματα για αυτόν. Επειδή με τιμούσε με τη φιλία του αλλά και έχοντας συνεργαστεί για καιρό μαζί του, θεωρώ ότι πρέπει να αναφέρω κάποιες πτυχές της ζωής του που θα ήθελαν να γνωρίζουν οι Έλληνες που αγαπούν το κυνηγετικό όπλο και που εγώ έμαθα στη διάρκεια των πολλών συζητήσεων που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και μάλλον δεν γνωρίζουν πολλοί.

Ο Δημήτρης ξεκίνησε την καριέρα του σπουδάζοντας στη Ιταλία Μηχανολογία και Χημεία. Εκεί πρωτοεκδήλωσε και την ιδιαίτερη αγάπη του για τη βλητική. Έζησε μέσα σε μεγάλη φτώχεια στην αρχή ως φοιτητής. Θυμάμαι τη διήγησή του που, έχοντας να φάει πάνω από τρεις μέρες, άρπαξε το παγωτό από έναν πιτσιρικά που περπατούσε δίπλα του και έφυγε τρέχοντας για να μην τον πιάσουν.

Αυτός όμως ο φοιτητάκος, μετά από κάποια χρόνια και έχοντας αποκαλύψει την ιδιοφυία του στις καινοτομίες γύρω από την βλητική, μπήκε στο στόχαστρο του πατριάρχη της Beretta. Ήταν δε τόσο μεγάλη η επιθυμία του γερο-Beretta να τον κρατήσει στην Ιταλία σαν διευθυντή του εργοστασίου που του ζήτησε να γίνει γαμπρός του! Και δεν ξέρω πόσο όμορφη ή όχι ήταν η θυγατέρα Beretta αλλά μπορώ να σς διαβεβαιώσω πως ο Δημήτρης που σε μεγάλη ηλικία λόγω ασθένειας έμοιαζε πλέον με τον Smigol, τον εξόφθαλμο ήρωα στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ήταν στα νιάτα του τρομερά όμορφος και γοητευτικός άντρας!!!

Όμορφη όμως η όχι η νύφη, ο Δημήτρης δεν μπορούσε να ζήσει μακρυά από την Ελλάδα. Έτσι, προς μεγάλη πικρία του πατέρα Beretta, επέστρεψε στη Χώρα μας έχοντας βέβαια και την αντιπροσωπεία της Beretta για την Ελλάδα.

Και πάλι όμως η αγάπη του ήταν τα φυσίγγια και, αφήνοντας την αντιπροσωπεία, αφιερώθηκε αποκλειστικά στη γόμωση φυσιγγιών και την εξέλιξή τους. Και εκεί είναι που ανεδείχθει στη ιδιοφυία αυτού του τομέα παγκοσμίως. Ποιός ξέρει ότι ο πλαστικός συγκεντρωτήρας ήταν εφεύρεση του Στόκα, το Brenneke ομοίως όπως και πολλές άλλες εφευρέσεις; Για όλα αυτά, ο Δημήτρης εισέπραξε άφθονα μπράβο και χαιρετούρες θαυμασμού από τη Remington (Peters τότε), την Rottweil και άλλους πολλούς αλλά από χρήμα ....ούτε σέντσι! Η παραγματικότητα ως προς τα φυσίγγια θα ήταν τελείως διαφορετική παγκοσμίως αν δεν υπήρχε ο Στόκας, μα τελείως όμως!

Τέλος της δεκαετίας ΄80 είχα την αντιπροσωπεία της Winchester στη Ελλάδα. Όταν είπα στους Ιταλούς (Ευρώπη γαρ) ότι δεν μπορώ να την κρατήσω πλέον, μου ζήτησαν να τους συστήσω αυτόν που θα ήταν και ο πλέον κατάλληλος για να ξεκινήσουν γόμωση μετά από κάποια χρόνια και στη Ελλάδα. Όταν τους ανέφερα το Δημήτρη εγγυούμενος για το άριστο της επιλογής, μου αντέτειναν ότι "ακούγεται πως είναι αλκοολικός, δεν κάνει κλπ" Η απάντησή μου ήταν πως και να ίσχυε κάτι τέτοιο (έπινε αλλά σε normal επίπεδα) ο Στόκας ντίρλα μεθυσμένος θα γεμίζει πάντα πολλές κλάσεις καλύτερα φυσίγγια από αυτούς που τους πληροφόρησαν να είναι ξεμέθυστοι. Μετά από ελέγχους γνώσεων κλπ που άφησαν τους ειδικούς τους άφωνους, η Winchester συνεργάστηκε με τον Δημήτρη (κάτι που δεν μακροημέρευσε αλλά για άσχετους λόγους που οφείλονταν στην Winchester)

Εδώ να πληροφορήσω πως ο Δημήτρης μου είχε ζητήσει λίγα χρόνια πριν να "φύγει", να συγγράψω σύμφωνα με την εξαιρετικά περίπλοκη νομοθεσία τις τελευταίες εφευρέσεις του για να τις καταθέσω στον ΟΒΙ (Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας = πνευματικά δικαιώματα) για προστασία του από κάτι ξύπνιους γομωτές στη Χώρα μας που τελείως ανερυθρίαστα τις αντέγραψαν και λέγανε μάλιστα ότι είναι ... δικές τους πατέντες.

Συνέγραψα τότε 4 πατέντες του. Η μία "χάθηκε" γιατί ο ίδιος Δημήτρης είχε κάνει αναφορά σε κάτι παρόμοι σε άλλη πατέντα του το 1978, οι δύο κατοχυρώθηκαν στο όνομά του (δράμια συν μονόβολο και τύπος μεταβλητής βυσμάτωσης), η δε τέταρτη που ήταν για τον διασπορέα του με το ανάποδο αερόφρενο (γιατί περί αυτού πρόκειται) δεν κατοχυρώθηκε στον Δημήτρη γιατί βρέθηκε ένας Γάλλος που το είχε σκεφτεί γύρω στο 1974 (!) χωρίς να το εμφανίσει ποτέ εμπορικά! Όποιος λοιπόν εξακολουθεί και λέιε ότι ο "αποκεντρωτήρας" αυτής της μορφής ή παρόμοιας είναι πατέντα του, λέιε απλά μπούρδες και μην προκαλέσει γιατί και αν έχει πάρει έστω κατά λάθος του εξεταστή του ΟΒΙ πατέντα, με μια απλή επίδειξη της Έκθεσης Ελέγχου για τον Στόκα, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση (φρονώ).

Αυτή η μεγαλειώδης πορεία του Δημήτρη Στόκα κατέληξε δυστυχώς με τα υπόλοιπα του γραφείου του να πωλούνγται στο παζάρι του Σχιστού και τα μηχανήματα, πρώτες ύλες κλπ να έχουν πάει αλλού και αλλού.

Όλα τα παραπάνω τα έγραψα έτσι ώστε, κι'ας μην αναγνωρίστηκε ο Στόκας διεθνώς όπως του έπρεπε λόγω άθλιας εκμετάλλευσής του με κλοπή της πνευματικής του ιδιοκτησίας από μεγάλες εταιρείες του κλάδου, ας γνωρίζουμε τουλάχιστον εμείς οι συμπατριώτες του το μέγεθος και την αξία του ανδρός.

Φιλικά,

Χρήστος Σωτηρόπουλος

BRAIN Chokes
Ευχαριστουμε και να σαι καλα που τα μοιραστηκες μαζι μας!!
 
Αν κάποιος γνωρίζει , τα max 50 magnum , με τι πυριτιδα γεμιίζονταν; Ένα που άνοιξα ήταν μικρά φυλλιδια σαν τις πυριτιδες της B&P σε πράσινο χρωμα ,δεν ήταν διβασικη γιατί δεν είχε γίνει μπάλα ούτε μοοβασικη γιατί κολλούσε στο πυθμενιο.
Έχω εγώ κομμένο max 50 στο αρχείο μου φίλε...Θα κοιτάξω κ θα επανέλθω σε λίγα λεπτά.
Θα ποστάρω στις παρουσιάσεις φυσιγγίων.
 
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τότε πιτσιρίκος πρώτη χρονιά με άδεια στο πρώτο μου περδικοκυνηγι με μια γριά επανιελ που μου χάρισε ένας συγγενής ...Μόλις έφεξε πήγαινε ο λαλος μέσα σε ένα ρέμα αλπικό σε άλλο τόπο...και ξαφνικά ξεκολλάνε τα πουλιά και έρχονται και κάθονται στα 100 μέτρα από πάνω μου...αμολαω τη σκύλα που είδε τα πουλιά και αυτή πάει τα καρφώνει ...άπειρος και εγώ την καβαλάω από πάνω και σηκώνονται με απίστευτο θόρυβο...από τη λαχτάρα μου στο περίπου ρίχνω τρεις ντουφεκιες με τα superdouble 8+6 και ξεκοβώ δύο πουλιά...στο επόμενο σήκωμα σε οριακή απόσταση άλλα δύο με το ίδιο φυσιγγι.Για αρκετά χρόνια νο1 προτίμηση ειδικά στην πέρδικα με τρομερές επιτυχίες...
 
1996...
(Κωστα ειναι απο το πρωτο τευχος κ+φ που πηρες..)
Ειδες εγω..σου θυμιζω ωραια πραγματα κ εποχες.......yel.

View attachment 14430View attachment 14431
Να είσαι καλα φιλαράκι μου ;)
Αν δεν κάνω λάθος στο ίδιο τεύχος υπήρχε και ένα άρθρο γιαυτο το φυσιγγι σε κάποια έκθεση του εξωτερικού ,και φώτο μάλιστα από τουφεκιά . Τα δοκίμασα τότε με την βιτορια αλλά δεν μ'αρέσαν.
 
Να είσαι καλα φιλαράκι μου ;)
Αν δεν κάνω λάθος στο ίδιο τεύχος υπήρχε και ένα άρθρο γιαυτο το φυσιγγι σε κάποια έκθεση του εξωτερικού ,και φώτο μάλιστα από τουφεκιά

Μπραβο κατι θυμασε...!!

Αντιγραφω ενα αποσπασμα για τους απανταχου Στοκακηδες:


Το 1970 η τοτε μικρη βιοτεχνια Στοκας παρουσιαζει πρωτη στον κοσμο την αυτορυθμιζομενη βυσματωση ομοκεντρης ωθησης.Αυτη η επαναστατικη για την εποχη της εφευρεση χρησιμοποιειται ακομα κ σημερα απο ορισμενα ξενα εργοστασια ενω στο μεσοδιαστημα εγιναν μεγαλες εξαγωγες στην Ευρωπη.
Τα τελευταια χρονια η εταιρια Στοκας εκσυχρονιζοντας το ερευνιτικο της κεντρο κ το τμημα παραγωγης πλαστικων βλητικων εφαρμογων κανει δυναμικη την παρουσια της με μια σειρα απο πρωτοποριακα ευρηματα κρατοντας μεχρι κ σημερα το προβαδισμα στον τομεα αυτο.
το 1991 παρουσιαζει την νεα αυτορυθμιζομενη βυσματωση ομοκεντρης ωθησης οπου μεταξυ των αλλων επιτυγχανεται με μια κ μονη βυσματωση,η γομωση φυσιγγιων cal.12 με βαρος απο 24γρ εως 50γρ magnum.
H βυσματωση αυτη εκμηδενιζει λογω της ομοκεντρης ωθησης της,τις τοσο συχνες εκτροπες της βολης που παρουσιαζονται στις περισσοτερες πλαστικες βυσματωσεις.
Το 1993 πρωτη στον κοσμο η Στοκας παρουσιαζει τον αντιστροφο αποκεντρωτηρα για τα πολυσυζητημενα φυσιγγια διασπορας.Με το νεο αυτο αποκεντρωτηρα οχι μονο επιτυγχανονται αποκεντρωμενες βολες σε αποσταση 10μ αλλα ελεγχεται απολυτα ο ομοιομορφος καταμερισμος των σκαγιων κ επιτρεπονται αυξημενες γομωσεις πανω απο 35γρ χωρις να αυξανουν οι πιεσεις,
το λακτισμα του οπλου κ οι μολυβδωσεις.
ο αντιστροφος αυτος αποκεντρωτηρας χρησιμοποιειται κατ αποκλειστικοτητα στα φυσιγγια max d διασπορας.
Ταυτοχρονα ενα μεγαλο προβλημα των 9βολων κ 12βολων φυσιγγιων ως προς την ανεξελεγκτη
κατανομη τους λυθηκε με την αλληλεπιθετη τοποθεση τους.
οι παλαιοι τροποι που χρησιμοποιουνταν με το δεσιμο των βολιδων με συρμα η το γεμισμα του κενου που αφηνουν οι βολιδες μεταξυ τους με κοκκους πολυαιθυλενιου αποδειχτηκαν ανεπαρκεις να περιορισουν τον ανεξελεγκτο καταμερισμο τους.
Η Στοκας πρωτη κ παλι στον κοσμο με την αλληλεπιθετη τοποθετηση των βολιδων πετυχε οχι μονο τον ελεγχομενο καταμερισμο τους αλλα κ την αυξηση της δραστικοτητας τους κατα 30% κ πλεον απο οποιοδηποτε αλλο φυσιγγι.
οι αλληλεπιθετες βολιδες χρησιμοποιουνται κατ αποκλειστικοτητα στα φυσιγγια max 9βολα,12βολα που προοριζονται για μεγαλα τριχωτα θηραματα.
Στην 10η εκθεση κυνηγι-ψαρεμα η εταιρια Στοκας παρουσιασε κ το νεο φυσιγγι της max double.
Προκειται για ενα ειδικο φυσιγγι το οποιο περιεχει στην γομωση του δυο νουμερα σκαγια ν10 κ 8.
Μεγαλη εντυπωση εκανε στους επισκεπτες του περιπτερου η βολη σε λαμαρινα που υπηρχε στην εκθεση κ περιειχε το 100% των σκαγιων(960 σκαγια κ πιο συγκεκριμενα 660 ν10 και 300 ν8) σε ενα κυκλο διαμετρου 110cm.Οποιος την εβλεπε νομιζε οτι ειχαν ριχτει 2 η 3 τουφεκιες στον ιδιο στοχο,ενω επροκειτο για μια κ μονο βολη στα 35μ με καννη full.
το max double 10+8 προοριζεται για μια μεγαλη γκαμα θηραματων απο μεγεθος τρυγονιου εως τσιχλας.Λογω του ευρυτερου δραστικου κυκλου κατα 40% απο τα αλλα φυσιγγια, με τελειο κ πυκνο καταμερισμο των σκαγιων,καλυπτει τα συνηθη λαθη της σκοπευσης,αυξανοντας αναλογικα της επιτυχιες.
Προκειται για ενα φυσιγγι που τα πρακτικα του αποτελεσματα κατεπληξαν οσους τα δοκιμασαν.

20200710_012415.jpg




Τα δοκίμασα τότε με την βιτορια αλλά δεν μ'αρέσαν.
ουτε εμενα...
 
Το MAX DOYBLE το εβγαζε και σε 6-8 το δουλεψα στη περδικα και δεν μου εκατσε στη αρχη με ζεστη, Καπου πρεπει να εχω
Υπηρχαν σε ενα μαγαζι 5-6 κουτια περιπου 15ετιας...απο καιρο σε καιρο πηγενα κ ανοιγα τα κουτια,τα κοιταζα κ τα ξανακοιταζα..αλλα παντα επερνα κατι αλλο..
ελα μωρε λεω ποιος θα τα παρει τωρα...τοσα χρονια ειναι εκει....καποια στιγμη θα παρω..
Εψαχναν περσι για φυσιγγια χωρις lot κ τα κατασχεσαν....
Ε καλα να παθω..."οταν με βρεις παρε με" λεει μια σοφη παροιμια....
 
"Εψαχναν περσι για φυσιγγια χωρις lot κ τα κατασχεσαν...."

Το LOT μας μάρανε...
Τα 1000 κακά της μοίρας μας (μεταξύ άλλων και η δημιουργία κρατικού Proof House) δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου.
 
Υπηρχαν σε ενα μαγαζι 5-6 κουτια περιπου 15ετιας...απο καιρο σε καιρο πηγενα κ ανοιγα τα κουτια,τα κοιταζα κ τα ξανακοιταζα..αλλα παντα επερνα κατι αλλο..
ελα μωρε λεω ποιος θα τα παρει τωρα...τοσα χρονια ειναι εκει....καποια στιγμη θα παρω..
Εψαχναν περσι για φυσιγγια χωρις lot κ τα κατασχεσαν....
Ε καλα να παθω..."οταν με βρεις παρε με" λεει μια σοφη παροιμια....
Τασο δεν μπορουμε να τα παρουμε και ολα,Και εγω βρισκω διαφορα αλλα που να βρεις ακρη
 
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΚΑΣ ειναι ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!!!

Τωρα αντι να συνεχισουμε την πορεια του ΣΤΟΚΑ...οι πατερες της εγχωριας ιδιογομωσης...εχουν
στην Τραπεζα Δοκιμων τους για εμβλημα τον προσφιλή ντενεκέ του λαδιού.
Αν μη τι αλλο....ειναι ντροπη τους και καταντια.:mad:
Η να την κανουμε Αγια τραπεζα δοκιμων....με εικονισματα....και ο θεος να βαλει το χερι ΤΟΥ!!!!
ΥΓ. Εννοω...πριν απο καθε δοκιμη....να κανουμε τον σταυρο μας....να μην ανατιναχτουμε...pray to God.
 
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΚΑΣ ειναι ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!!!

Τωρα αντι να συνεχισουμε την πορεια του ΣΤΟΚΑ...οι πατερες της εγχωριας ιδιογομωσης...εχουν
στην Τραπεζα Δοκιμων τους για εμβλημα τον προσφιλή ντενεκέ του λαδιού.
Αν μη τι αλλο....ειναι ντροπη τους και καταντια.:mad:
Η να την κανουμε Αγια τραπεζα δοκιμων....με εικονισματα....και ο θεος να βαλει το χερι ΤΟΥ!!!!
ΥΓ. Εννοω...πριν απο καθε δοκιμη....να κανουμε τον σταυρο μας....να μην ανατιναχτουμε...pray to God.
Γιατί είναι ντροπή και κατάντια φίλε Νίκο;;;;;είναι κακό που πίσω από το χαρτόνι έβαλα και εγώ έναν τενεκέ;;;;; βαζω και βιβλία, και εφημερίδες, εσύ τι βάζεις;;;; μήπως βαλλιστικό τζελ;;;;; γιατί μόνο αυτό κάνει μετά το κανονάκι και δεν το έχουμε ;)
 
Back
Top