Το φαινόμενο Δημήτρης Στόκας

Γεια χαρά σε όλους. Παρακάτω βάζω την απάντηση του συντάκτη του εν λόγω άρθρου κύριου Γιώργο Ξανθόπουλου. Ήθελα να πει κάποια λόγια και τα βάζω εκ μέρους του. Είναι πιθανόν να απαντήσει και ο ίδιος τις επόεμενες ημέρες.



Καλησπέρα σας.
Διάβασα το σχόλιό σας σχετικά με αυτό που είχα γράψει τότε για τον κ. Δημήτρη Στόκα.
To "Μετά θάνατον βέβαια όπως γίνεται πάντα στην Ελλάδα" δεν μου άρεσε.
Ούτε όσον αφορά εμένα, ούτε όσον αφορά στην Ελλάδα.
Τον κ.Στόκα τον είχα γνωρίσει όταν είχα πάει να αγοράσω φυσίγγια και επειδή έτυχε και είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο εκείνο το απόγευμα, μου πρότεινε να περάσουμε στο γραφείο του όπου και μιλήσαμε, για την ακρίβεια μου μίλησε ως μέγας γνώστης, σχετικά με τα φυσίγγια, τα όπλα και το κυνήγι. Παίξαμε και τάβλι που πολύ το αγαπούσε.
Με κέρδισε από την πρώτη στιγμή και επειδή είχα πάρει συνεντεύξεις (υπάρχουν στο ιστολόγιό μου) και από άλλους κυνηγόφιλους, του πρότεινα την επόμενη φορά, να ετοιμάσω μερικές ερωτήσεις και να καταγράψω τη συνέντευξη.
Δυστυχώς, η συνέντευξη δεν έγινε ποτέ γιατί ο κ. Στόκας "έφυγε".
Για αυτόν τον λόγο, ότι έγραψα το έκανα μετά τον θάνατό του.
Πιστέψτε με, θα έγραφα το πόσο σημαντικό κεφάλαιο ήταν για το αγαπημένο μας κυνήγι, πριν το τραγικό γεγονός.
Αυτός ήταν ο σκοπός μου.
Αυτός ήταν και ο λόγος της συνέντευξης.
Για αυτό, θεωρώ το "μετά θάνατον βέβαια" ατυχές, άστοχο και άδικο ως προς τον σεβασμό που είχα και έχω στον κ. Στόκα.
Τέλος, όσον αφορά το "όπως γίνεται πάντα στην Ελλάδα", επιτρέψτε μου να διαφωνήσω και με αυτό.
Δεν είναι όλη η Ελλάδα μια απογοήτευση.
Σίγουρα, όλοι θέλουμε κάτι καλύτερο και πολλοί προσπαθούμε για αυτό.
Είμαστε ωραίος λαός, με τα λάθη του, τα πάθη του, αλλά και την καλοσύνη του και την ευγένειά του.
Μην κατηγορείτε την ωραία μας Ελλάδα και τους ωραίους Έλληνες.
Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά ας μην γενικεύουμε τα αρνητικά έτσι εύκολα.
Προφανώς και υπαρχουν αρνητικές συμπεριφορές, να τις υπενθυμίζουμε, να τις επισημαίνουμε, αλλά ας μην στεκόμαστε αποκλειστικά εκεί.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και για την φιλοξενία του συνδέσμου, που οδηγεί στο ιστολόγιό μου και όσα έγραψα με σεβασμό για τον κ. Στόκα.
Καλό σας βράδυ.
Τα φυσίγγια του Στόκα το s 32 ήταν πολυ καλό αλλα απαιχτο ηταν αυτο το διασποράς. Μπαμ και κάτω. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, πάντα πιστεύουμε ότι οι ξένοι τα κάνουν όλα καλύτερα. Δεν κάνουν τίποτα καλύτερα κι αυτό αποδεικνύεται σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πόσο πιο μπροστά ήμασταν. Έχουμε κάνει λάθη, αλλά δεν τα κάνουμε όλα λάθος.
 
πάντα πιστεύουμε ότι οι ξένοι τα κάνουν όλα καλύτερα. Δεν κάνουν τίποτα καλύτερα κι αυτό αποδεικνύεται σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πόσο πιο μπροστά ήμασταν. Έχουμε κάνει λάθη, αλλά δεν τα κάνουμε όλα λάθος.
.shake hands..shake hands.

Επιτρέψτε μου αγαπητοί μου (με αφορμή το παραπάνω σχόλιο του Τάσου), μία εκτός θέματος αναφορά που, ωστόσο, είναι στην κυριολεξία "δολοφονικά" επίκαιρη τούτον τον καιρό...:
Ιταλοί (κυρίως αυτοί), Ισπανοί, Γάλλοι, Βρετανοί, Αμερικάνοι, κλπ. πέφτουν κάτω σαν τα "κοτόπουλα" από τον κορωνοϊό...!!! Βλέπετε, τότε που ήτανε στην αρχή ακόμη το πρόβλημα, το είχανε πάρει αψήφιστα (κοιμόντουσαν με τα τσαρούχια), και να τώρα τα αποτελέσματα, φάτε τα...!!! Αυτός δε, ο γραφικός αρχιμαλάκας, ο Βρετανός (τρομάρα του), μέχρι και μαραθωνίους διοργάνωνε εν μέσω της πανδημίας...!!! Έλεος! Αθεράπευτη βλακεία...!!!
Απεναντίας, η "φτωχή" πλην τίμια Ελλαδίτσα μας, τα καταφέρνει για την ώρα περίφημα, διότι επέδειξε τεράστια προνοητικότητα (μεγάλη αρετή) εγκαίρως...! Το "ταπεινό", εθνικό μας σύστημα υγείας και πρόληψης, αλλά και οι απλοί συμπολίτες μας, επιδεικνύουν πολύ μεγαλύτερη οργανωτικότητα, ικανότητα και αποτελεσματικότητα σ' αυτή την φοβερή και τρομερή παγκόσμια κρίση, εν αντιθέσει με τις προαναφερθείσες, λεγόμενες "υπερδυνάμεις"...!
Από τα αρχαία χρόνια, ο Έλληνας όταν πραγματικά το θέλει και το πιστεύει, αποδεδειγμένα, μπορεί να κάνει θαύματα...!!!

topic.
 
Last edited:
Τα φυσίγγια του Στόκα το s 32 ήταν πολυ καλό αλλα απαιχτο ηταν αυτο το διασποράς. Μπαμ και κάτω.

Να κάνω μια κουτή ερώτηση, καθώς δεν γνωρίζω από ιδιογόμωση. Αυτά, τα κατά γενική ομολογία καταπληκτικά φυσίγγια, δεν μπορούν να αντιγραφούν; Υπάρχει κάποιο μυστικό στη συνταγή τους;
 
Να κάνω μια κουτή ερώτηση, καθώς δεν γνωρίζω από ιδιογόμωση. Αυτά, τα κατά γενική ομολογία καταπληκτικά φυσίγγια, δεν μπορούν να αντιγραφούν; Υπάρχει κάποιο μυστικό στη συνταγή τους;
Έχουν αντιγραφεί ήδη από ελληνική εταιρεία, όπως και ο διασπορεας υπάρχει διαθέσιμος (παρόμοιος ) για ιδιογομωση.
 
Να κάνω μια κουτή ερώτηση, καθώς δεν γνωρίζω από ιδιογόμωση. Αυτά, τα κατά γενική ομολογία καταπληκτικά φυσίγγια, δεν μπορούν να αντιγραφούν; Υπάρχει κάποιο μυστικό στη συνταγή τους;
Ο οποιοσδήποτε ιδιογομωτής μπορεί να τα αντιγράψει.
 
Απο το 1992 αγοραζα φυσιγγια του με το χαρτιλικι που εβγαζα τα καλοκαιρια κανοντας
το γκαρσονι τα απογευματα στο χωριο.Το 1996 σε μια γιορτη στο σπιτι θυμαμαι τον
πατερα μου να με φωναζει για να με συστησει σε εναν σοβαρο-κοφτο ανθρωπο.Ηταν
ο κ. Δημητρης Στοκας.Ηταν σαν να χαιρετουσα τον πιο σπουδαιο Ελληνα πυρομαχικων..
Και ηταν!!"Εμαθα οτι κυνηγας.....Σου αρεσει ο λαγος.....Τα σκυλια.....Ειναι αληθεια?....
Ναι του απαντησα και δεν αφηνα το χερι του με τιποτα.Ακουσα οτι φτιαχνετε φυσιγγια...
με τον παππου σου.....Φτιαχνουμε αλλα οχι σαν τα δικα σας του απαντησα.Μπραβο μικρε!!
Παρακολουθουσε σεμιναρια αεροδυναμικης οπως και ο πατερας μου στην Ε.Α.Β.Αργοτερα
πηγα στο εργοστασιο οπου και με αναγνωρισε και φωναζοντας το ονομα μου,πηγαμε
στο γραφειο του.Συζητησαμε πολλα αλλα ενα πραγμα θα θυμαμαι που μου ειπε παντα...
"Ο καλος ο μαγειρας εχει πισω 50 συνταγες στο συρταρι του"Μακαρι να του εδινε ο
Θεος αυτα τα χρονια ωστε να βγαλει απο το συρταρι και αλλα.Μακαρι να ηταν πιο
τυχερος θα πω εγω και να μην ειχε γινει τροφη της Ελληνικης Μαρμαγκας.Καποτε ο
πατερας μου,μου ειπε για τον φιλο του το εξης:Μυαλα εχουμε....ιδεες εχουμε....αλλα
ερχεται η ωρα που πεφτεις σε τοιχο....που γραφει ΚΡΑΤΟΣ.Δες το σασμαν απο τεφλον,
σχεδιαστηκε εδω,φτιαχτηκε εδω και βρεθηκε στο Ισραηλ με τις ευλογιες της γραβατας.
Εχω κρατησει πολλα απο τα φυσιγγια του.Ειδικα ενα κουτι μονοβολα πειραματικα.
Τι εννοεις πειραματικα? Τι το ιδιαιτερο ειχαν?
 
Ποιά είναι Κωνσταντίνε;
Δεν έχω φώτο του διασπορεα του Στοκα ,αλλά σήμερα υπάρχουν παρεμφερείς όχι ίδιοι και γεμίζουν Έλληνες βιοτέχνες αλλά και ιταλοί ιδιογομωτες με πανομοιότυπο τρόπο στο σχήμα δεν είναι ο ίδιος πάντως.
 
Εκτός των φυσιγγιων ήταν και άριστος στην διαφήμιση η καλύτερα ενημέρωση όπως έλεγε. Θυμάμαι ένα άρθρο του σε παλιό περιοδικό Κ&Φ για τα κουτιά φυσιγγιων πόσο αντανακλούν την σοβαρότητα του κατασκευαστή και είχε απόλυτο δίκιο, οι περισσότεροι τύπωναν ένα long range η ένα high velocity και αυτό ήταν όλο, στα δικά του υπήρχαν πλήθος πληροφοριών. Μάζεψα ότι μπόρεσα από παλιά περιοδικά:

post pics
sawgrass grill
 
Θυμάμαι ένα άρθρο του σε παλιό περιοδικό Κ&Φ για τα κουτιά φυσιγγιων πόσο αντανακλούν την σοβαρότητα του κατασκευαστή και είχε απόλυτο δίκιο

20200330_134718.jpg
και περισσότερο στο κυνηγός και φύση που αρθογραφουσε αν δεν με απατά η μνήμη μου με τα αρχικά του ΔΣ.
Η στηλη λεγοταν "Απο μηνα σε μηνα" κ υπεγραφε σαν Δελτα-Σιγμα..ο αρθρογραφος φαινοταν να ειχε γνωσεις κ κατα πασα πιθανοτητα προκειται για αυτον γιατι δεν μπορω να παρω κ ως τυχαιο της διαφημισεις των φυσιγγιων του στην ιδια σελιδα..

20200330_134914.jpg
 
View attachment 11558

Η στηλη λεγοταν "Απο μηνα σε μηνα" κ υπεγραφε σαν Δελτα-Σιγμα..ο αρθρογραφος φαινοταν να ειχε γνωσεις κ κατα πασα πιθανοτητα προκειται για αυτον γιατι δεν μπορω να παρω κ ως τυχαιο της διαφημισεις των φυσιγγιων του στην ιδια σελιδα..

View attachment 11559
Ευχαριστούμε Τάσο...;) .shake hands.
 
View attachment 11558

Η στηλη λεγοταν "Απο μηνα σε μηνα" κ υπεγραφε σαν Δελτα-Σιγμα..ο αρθρογραφος φαινοταν να ειχε γνωσεις κ κατα πασα πιθανοτητα προκειται για αυτον γιατι δεν μπορω να παρω κ ως τυχαιο της διαφημισεις των φυσιγγιων του στην ιδια σελιδα..

View attachment 11559
Πληγές ξινεις μπαγάσα .sarcastic. .
Οταν ανοιξω παλια περιοδικα με πιάνει μια μελαγχολία...Άλλα χρονια... πιο ωραία :confused:
Και η θεματολογία τους ήταν καλύτερη από τα σημερινά , το πείραμα είναι το εξής πόσες φορές θα πιάσεις ένα περιοδικό του τότε και θα διαβάσεις άρθρα που έχεις δει ξανά και ξανά, γιατί δεν γίνεται το ίδιο με τα σημερινά?
 
Αν και απέχω από το forum λόγω απουσίας ωρών που να μου περισσεύουν, μου ήρθε πριν λίγο email από το HL πως είναι καιρός πολύς που δεν έχω συνδεθεί και μου παρουσίασε τα νέα θέματα που μπορεί να με ενδιαφέρουν.

Ανάμεσα σε αυτά είδα και το thread για τον Δημήτρη τον Στόκα. Διάβασα τις αναρτήσεις κάποιων φίλων που ήθελαν να πληροφορηθούν περισσότερα πράγματα για αυτόν. Επειδή με τιμούσε με τη φιλία του αλλά και έχοντας συνεργαστεί για καιρό μαζί του, θεωρώ ότι πρέπει να αναφέρω κάποιες πτυχές της ζωής του που θα ήθελαν να γνωρίζουν οι Έλληνες που αγαπούν το κυνηγετικό όπλο και που εγώ έμαθα στη διάρκεια των πολλών συζητήσεων που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και μάλλον δεν γνωρίζουν πολλοί.

Ο Δημήτρης ξεκίνησε την καριέρα του σπουδάζοντας στη Ιταλία Μηχανολογία και Χημεία. Εκεί πρωτοεκδήλωσε και την ιδιαίτερη αγάπη του για τη βλητική. Έζησε μέσα σε μεγάλη φτώχεια στην αρχή ως φοιτητής. Θυμάμαι τη διήγησή του που, έχοντας να φάει πάνω από τρεις μέρες, άρπαξε το παγωτό από έναν πιτσιρικά που περπατούσε δίπλα του και έφυγε τρέχοντας για να μην τον πιάσουν.

Αυτός όμως ο φοιτητάκος, μετά από κάποια χρόνια και έχοντας αποκαλύψει την ιδιοφυία του στις καινοτομίες γύρω από την βλητική, μπήκε στο στόχαστρο του πατριάρχη της Beretta. Ήταν δε τόσο μεγάλη η επιθυμία του γερο-Beretta να τον κρατήσει στην Ιταλία σαν διευθυντή του εργοστασίου που του ζήτησε να γίνει γαμπρός του! Και δεν ξέρω πόσο όμορφη ή όχι ήταν η θυγατέρα Beretta αλλά μπορώ να σς διαβεβαιώσω πως ο Δημήτρης που σε μεγάλη ηλικία λόγω ασθένειας έμοιαζε πλέον με τον Smigol, τον εξόφθαλμο ήρωα στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ήταν στα νιάτα του τρομερά όμορφος και γοητευτικός άντρας!!!

Όμορφη όμως η όχι η νύφη, ο Δημήτρης δεν μπορούσε να ζήσει μακρυά από την Ελλάδα. Έτσι, προς μεγάλη πικρία του πατέρα Beretta, επέστρεψε στη Χώρα μας έχοντας βέβαια και την αντιπροσωπεία της Beretta για την Ελλάδα.

Και πάλι όμως η αγάπη του ήταν τα φυσίγγια και, αφήνοντας την αντιπροσωπεία, αφιερώθηκε αποκλειστικά στη γόμωση φυσιγγιών και την εξέλιξή τους. Και εκεί είναι που ανεδείχθει στη ιδιοφυία αυτού του τομέα παγκοσμίως. Ποιός ξέρει ότι ο πλαστικός συγκεντρωτήρας ήταν εφεύρεση του Στόκα, το Brenneke ομοίως όπως και πολλές άλλες εφευρέσεις; Για όλα αυτά, ο Δημήτρης εισέπραξε άφθονα μπράβο και χαιρετούρες θαυμασμού από τη Remington (Peters τότε), την Rottweil και άλλους πολλούς αλλά από χρήμα ....ούτε σέντσι! Η παραγματικότητα ως προς τα φυσίγγια θα ήταν τελείως διαφορετική παγκοσμίως αν δεν υπήρχε ο Στόκας, μα τελείως όμως!

Τέλος της δεκαετίας ΄80 είχα την αντιπροσωπεία της Winchester στη Ελλάδα. Όταν είπα στους Ιταλούς (Ευρώπη γαρ) ότι δεν μπορώ να την κρατήσω πλέον, μου ζήτησαν να τους συστήσω αυτόν που θα ήταν και ο πλέον κατάλληλος για να ξεκινήσουν γόμωση μετά από κάποια χρόνια και στη Ελλάδα. Όταν τους ανέφερα το Δημήτρη εγγυούμενος για το άριστο της επιλογής, μου αντέτειναν ότι "ακούγεται πως είναι αλκοολικός, δεν κάνει κλπ" Η απάντησή μου ήταν πως και να ίσχυε κάτι τέτοιο (έπινε αλλά σε normal επίπεδα) ο Στόκας ντίρλα μεθυσμένος θα γεμίζει πάντα πολλές κλάσεις καλύτερα φυσίγγια από αυτούς που τους πληροφόρησαν να είναι ξεμέθυστοι. Μετά από ελέγχους γνώσεων κλπ που άφησαν τους ειδικούς τους άφωνους, η Winchester συνεργάστηκε με τον Δημήτρη (κάτι που δεν μακροημέρευσε αλλά για άσχετους λόγους που οφείλονταν στην Winchester)

Εδώ να πληροφορήσω πως ο Δημήτρης μου είχε ζητήσει λίγα χρόνια πριν να "φύγει", να συγγράψω σύμφωνα με την εξαιρετικά περίπλοκη νομοθεσία τις τελευταίες εφευρέσεις του για να τις καταθέσω στον ΟΒΙ (Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας = πνευματικά δικαιώματα) για προστασία του από κάτι ξύπνιους γομωτές στη Χώρα μας που τελείως ανερυθρίαστα τις αντέγραψαν και λέγανε μάλιστα ότι είναι ... δικές τους πατέντες.

Συνέγραψα τότε 4 πατέντες του. Η μία "χάθηκε" γιατί ο ίδιος Δημήτρης είχε κάνει αναφορά σε κάτι παρόμοι σε άλλη πατέντα του το 1978, οι δύο κατοχυρώθηκαν στο όνομά του (δράμια συν μονόβολο και τύπος μεταβλητής βυσμάτωσης), η δε τέταρτη που ήταν για τον διασπορέα του με το ανάποδο αερόφρενο (γιατί περί αυτού πρόκειται) δεν κατοχυρώθηκε στον Δημήτρη γιατί βρέθηκε ένας Γάλλος που το είχε σκεφτεί γύρω στο 1974 (!) χωρίς να το εμφανίσει ποτέ εμπορικά! Όποιος λοιπόν εξακολουθεί και λέιε ότι ο "αποκεντρωτήρας" αυτής της μορφής ή παρόμοιας είναι πατέντα του, λέιε απλά μπούρδες και μην προκαλέσει γιατί και αν έχει πάρει έστω κατά λάθος του εξεταστή του ΟΒΙ πατέντα, με μια απλή επίδειξη της Έκθεσης Ελέγχου για τον Στόκα, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση (φρονώ).

Αυτή η μεγαλειώδης πορεία του Δημήτρη Στόκα κατέληξε δυστυχώς με τα υπόλοιπα του γραφείου του να πωλούνγται στο παζάρι του Σχιστού και τα μηχανήματα, πρώτες ύλες κλπ να έχουν πάει αλλού και αλλού.

Όλα τα παραπάνω τα έγραψα έτσι ώστε, κι'ας μην αναγνωρίστηκε ο Στόκας διεθνώς όπως του έπρεπε λόγω άθλιας εκμετάλλευσής του με κλοπή της πνευματικής του ιδιοκτησίας από μεγάλες εταιρείες του κλάδου, ας γνωρίζουμε τουλάχιστον εμείς οι συμπατριώτες του το μέγεθος και την αξία του ανδρός.

Φιλικά,

Χρήστος Σωτηρόπουλος

BRAIN Chokes
 
Last edited:
Αν και απέχω από το forum λόγω απουσίας ωρών που να μου περισσεύουν, μου ήρθε πριν λίγο email από το HL πως είναι καιρός πολύς που δεν έχω συνδεθεί και μου παρουσίασε τα νέα θέματα που μπορεί να με ενδιαφέρουν.

Ανάμεσα σε αυτά είδα και το thread για τον Δημήτρη τον Στόκα. Διάβασα τις αναρτήσεις κάποιων φίλων που ήθελαν να πληροφορηθούν περισσότερα πράγματα για αυτόν. Επειδή με τιμούσε με τη φιλία του αλλά και έχοντας συνεργαστεί για καιρό μαζί του, θεωρώ ότι πρέπει να αναφέρω κάποιες πτυχές της ζωής του που θα ήθελαν να γνωρίζουν οι Έλληνες που αγαπούν το κυνηγετικό όπλο και που εγώ έμαθα στη διάρκεια των πολλών συζητήσεων που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και μάλλον δεν γνωρίζουν πολλοί.

Ο Δημήτρης ξεκίνησε την καριέρα του σπουδάζοντας στη Ιταλία Μηχανολογία και Χημεία. Εκεί πρωτοεκδήλωσε και την ιδιαίτερη αγάπη του για τη βλητική. Έζησε μέσα σε μεγάλη φτώχεια στην αρχή ως φοιτητής. Θυμάμαι τη διήγησή του που, έχοντας να φάει πάνω από τρεις μέρες, άρπαξε το παγωτό από έναν πιτσιρικά που περπατούσε δίπλα του και έφυγε τρέχοντας για να μην τον πιάσουν.

Αυτός όμως ο φοιτητάκος, μετά από κάποια χρόνια και έχοντας αποκαλύψει την ιδιοφυία του στις καινοτομίες γύρω από την βλητική, μπήκε στο στόχαστρο του πατριάρχη της Beretta. Ήταν δε τόσο μεγάλη η επιθυμία του γερο-Beretta να τον κρατήσει στην Ιταλία σαν διευθυντή του εργοστασίου που του ζήτησε να γίνει γαμπρός του! Και δεν ξέρω πόσο όμορφη ή όχι ήταν η θυγατέρα Beretta αλλά μπορώ να σς διαβεβαιώσω πως ο Δημήτρης που σε μεγάλη ηλικία λόγω ασθένειας έμοιαζε πλέον με τον Smigol, τον εξόφθαλμο ήρωα στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ήταν στα νιάτα του τρομερά όμορφος και γοητευτικός άντρας!!!

Όμορφη όμως η όχι η νύφη, ο Δημήτρης δεν μπορούσε να ζήσει μακρυά από την Ελλάδα. Έτσι, προς μεγάλη πικρία του πατέρα Beretta, επέστρεψε στη Χώρα μας έχοντας βέβαια και την αντιπροσωπεία της Beretta για την Ελλάδα.

Και πάλι όμως η αγάπη του ήταν τα φυσίγγια και, αφήνοντας την αντιπροσωπεία, αφιερώθηκε αποκλειστικά στη γόμωση φυσιγγιών και την εξέλιξή τους. Και εκεί είναι που ανεδείχθει στη ιδιοφυία αυτού του τομέα παγκοσμίως. Ποιός ξέρει ότι ο πλαστικός συγκεντρωτήρας ήταν εφεύρεση του Στόκα, το Brenneke ομοίως όπως και πολλές άλλες εφευρέσεις; Για όλα αυτά, ο Δημήτρης εισέπραξε άφθονα μπράβο και χαιρετούρες θαυμασμού από τη Remington (Peters τότε), την Rottweil και άλλους πολλούς αλλά από χρήμα ....ούτε σέντσι! Η παραγματικότητα ως προς τα φυσίγγια θα ήταν τελείως διαφορετική παγκοσμίως αν δεν υπήρχε ο Στόκας, μα τελείως όμως!

Τέλος της δεκαετίας ΄80 είχα την αντιπροσωπεία της Winchester στη Ελλάδα. Όταν είπα στους Ιταλούς (Ευρώπη γαρ) ότι δεν μπορώ να την κρατήσω πλέον, μου ζήτησαν να τους συστήσω αυτόν που θα ήταν και ο πλέον κατάλληλος για να ξεκινήσουν γόμωση μετά από κάποια χρόνια και στη Ελλάδα. Όταν τους ανέφερα το Δημήτρη εγγυούμενος για το άριστο της επιλογής, μου αντέτειναν ότι "ακούγεται πως είναι αλκοολικός, δεν κάνει κλπ" Η απάντησή μου ήταν πως και να ίσχυε κάτι τέτοιο (έπινε αλλά σε normal επίπεδα) ο Στόκας ντίρλα μεθυσμένος θα γεμίζει πάντα πολλές κλάσεις καλύτερα φυσίγγια από αυτούς που τους πληροφόρησαν να είναι ξεμέθυστοι. Μετά από ελέγχους γνώσεων κλπ που άφησαν τους ειδικούς τους άφωνους, η Winchester συνεργάστηκε με τον Δημήτρη (κάτι που δεν μακροημέρευσε αλλά για άσχετους λόγους που οφείλονταν στην Winchester)

Εδώ να πληροφορήσω πως ο Δημήτρης μου είχε ζητήσει λίγα χρόνια πριν να "φύγει", να συγγράψω σύμφωνα με την εξαιρετικά περίπλοκη νομοθεσία τις τελευταίες εφευρέσεις του για να τις καταθέσω στον ΟΒΙ (Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας = πνευματικά δικαιώματα) για προστασία του από κάτι ξύπνιους γομωτές στη Χώρα μας που τελείως ανερυθρίαστα τις αντέγραψαν και λέγανε μάλιστα ότι είναι ... δικές τους πατέντες.

Συνέγραψα τότε 4 πατέντες του. Η μία "χάθηκε" γιατί ο ίδιος Δημήτρης είχε κάνει αναφορά σε κάτι παρόμοι σε άλλη πατέντα του το 1978, οι δύο κατοχυρώθηκαν στο όνομά του (δράμια συν μονόβολο και τύπος μεταβλητής βυσμάτωσης), η δε τέταρτη που ήταν για τον διασπορέα του με το ανάποδο αερόφρενο (γιατί περί αυτού πρόκειται) δεν κατοχυρώθηκε στον Δημήτρη γιατί βρέθηκε ένας Γάλλος που το είχε σκεφτεί γύρω στο 1974 (!) χωρίς να το εμφανίσει ποτέ εμπορικά! Όποιος λοιπόν εξακολουθεί και λέιε ότι ο "αποκεντρωτήρας" αυτής της μορφής ή παρόμοιας είναι πατέντα του, λέιε απλά μπούρδες και μην προκαλέσει γιατί και αν έχει πάρει έστω κατά λάθος του εξεταστή του ΟΒΙ πατέντα, με μια απλή επίδειξη της Έκθεσης Ελέγχου για τον Στόκα, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση (φρονώ).

Αυτή η μεγαλειώδης πορεία του Δημήτρη Στόκα κατέληξε δυστυχώς με τα υπόλοιπα του γραφείου του να πωλούνγται στο παζάρι του Σχιστού και τα μηχανήματα, πρώτες ύλες κλπ να έχουν πάει αλλού και αλλού.

Όλα τα παραπάνω τα έγραψα έτσι ώστε, κι'ας μην αναγνωρίστηκε ο Στόκας διεθνώς όπως του έπρεπε λόγω άθλιας εκμετάλλευσής του με κλοπή της πνευματικής του ιδιοκτησίας από μεγάλες εταιρείες του κλάδου, ας γνωρίζουμε τουλάχιστον εμείς οι συμπατριώτες του το μέγεθος και την αξία του ανδρός.

Φιλικά,

Χρήστος Σωτηρόπουλος

BRAIN Chokes
Ευχαριστούμε...
 
Back
Top