Σιδερένια πουλιά ή λάθος (προ) σκόπευση...;Ατσαλοφτερες και σιδερενια πουλια..
οι αντοχές αυτών των πουλιών στα "μάτια" πολλών κυνηγών ξεπερνάνε ακόμα κ της αντοχές στου λαγού στην τουφεκια η κ των υδρόβιων..
Έτσι λοιπόν θα δούμε 3αρια,2αρια ως και ασσοι, ακόμα κ σε αποστάσεις που χρειαζόταν 6αρια..
Στο "αντίπαλο στρατόπεδο" θα δούμε κ τους άλλους που δεν χρησιμοποιούν χονδροτερο απο ν5,ίσως κ ν6..αυτοί μάλλον δεν δείχνουν να πιστεύουν κ τόσο πολύ στις αντοχές της..
Αυτο που έχω καταλάβει είναι οτι ο μύθος διμηουργηθηκε απο τους μη εξοικειωμένους φασσοκυνηγους κ για τους εξής λογους:
Γρήγορο θήραμα που φαίνεται αργό,λαθος εκτίμηση της απόστασης λόγου μεγέθους κ τυφλές τουφεκες στο κοπάδι που της περισσότερες φορές είναι άκαρπες..
Ο κυνηγός σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να καταλάβει το σκοπευτικο λαθος που έκανε κ αν ειχε πχ ν5,6 κ 3* την επόμενη φορά θα παει με 1* πολυυυ πιο χοντρό νούμερο σκαγια,ισως κ σε μαγκνουμ κάλυκα.. ειδικά αν είδε κ κανα πούπουλο να αιωρειται..,θεωρώντας οτι το η τα πουλια πήραν σκάγια αλλά ήταν ανεπαρκή για να πέσουν,κ τα φυσίγγια αδυναμα...
Οι φασσες που έχω πάρει είναι ελαχιστες κ η εμπειρία μου στο κυνήγι της αναλογη(θα ήθελα να έχω μεγαλύτερη εμπειρία αλλά εδώ που ζω δεν προσφερεται όσο κ αν θέλω να το επιδιώξω..)
Παρόλα αυτά έχω καταλάβει οτι δεν χρειάζονται τοσο ακραίες επιλογές για να πεσει..
ΥΓ Αναμφίβολα είναι ένα μεσαίο θήραμα κ το μεγαλύτερο απο τα περιστεροειδη με αντοχές στην τουφεκια αλλά όχι σε βαθμό ρομποκοπ .
ΥΓ2 ζωή της,η κωλοφαρδια της η ένστικτο..,το γερακισιο μάτι της..κ το..σιδερένιο κορμί της.. έχουν καταφέρει να φανατίσουν αμετρητους κυνηγους κ άλλους τόσους να τους διώξει απο κοντά της..
Ακούω κ τις δικές σας γνώμες γύρω απο αυτό το αγέρωχο πουλί που στο πέσιμο του τρανταζεται η γη..όπως έγραφε κάποτε ο μεγάλος Νίκος Μιχας..
 
Περιοχή
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Όνομα
ΑΡΙΣ
Μεγαλα φτερα κ μακρια ουρα Τασο κρυβουν την ταχυτητα της...
Κατα τα αλλα ειναι απλα ενα μεγαλο περιστερι για μενα, αν στειλεις την τουφεκια επανω της θα καπνισει... Οταν επιζητας το σκαγι κ πουλι τοτε πεφτεις αναγκαστικα στα "χοντρα"...
Ειδικα στα κοπαδια οι πλατιες φτερουγες κ οι ουρες τις κανουν να φαινονται οτι πετα η μια πανω στην αλλη ενω δεν ειναι ετσι...
Δυσκολη στο κυνηγι της ειναι πολύ... κ απροβλεπτη... Δυσκολη στη σκοπευση ναι, δυσκολη στο σκαγι δεν θα το ελεγα...
 

elias930i

Staff member
Περιοχή
Περιστερι και Άρτα
Όνομα
Ηλιας
Σίγουρα λόγω μεγάλης πυκνότητας πτερωματος ίσως και να έχει μια μεγαλύτερη αντοχή από τα υπόλοιπα περιστεροειδη στα σκάγια!συνήθως η ντουφέκια μένει πίσω λόγω μεγάλου μεγέθους στόχου που δεν φανερώνει την πολύ μεγάλη του ταχύτητα!Κάποιες φορές οριακά πίσω με αποτέλεσμα να χάνει πούπουλα από την ουρά και να δημιουργει την ψευδαίσθηση στον κυνηγο πως ντουφεκιστηκε αλλά δεν έπεσε!Οτιδήποτε χοντροτερο από το 5αρι υπερβολή και για αποστάσεις των 60 μέτρων και πάνω...όπως και επίσης σκάγια από 7,5 και ψιλοτερα κατά την άποψη μου και πάλι λάθος!Ένα πουλί που στα Μπάσιματα δείχνει εντελώς ανώριμο και δεν προφυλάσσεται εύκολα αν δεν είναι μέρος ενός πολύ μεγάλου κοπαδιού!Όταν γίνει ντόπια,φυλάει πολύ καλά τα νότα της και κάνει τον κυνήγι να πρέπει να γίνει πανούργος και να έχει μια καλή καρπωση!Λόγω του δύσκολου βιότοπου της ελληνικής υπαίθρου πολύ υπερεκτιμημένο,δίνοντας της αυτόν τον μύθο που την συνοδεύει στα μάτια του μέσου Έλληνα κυνηγού!
 

elias930i

Staff member
Περιοχή
Περιστερι και Άρτα
Όνομα
Ηλιας
Μεγαλα φτερα κ μακρια ουρα Τασο κρυβουν την ταχυτητα της...
Κατα τα αλλα ειναι απλα ενα μεγαλο περιστερι για μενα, αν στειλεις την τουφεκια επανω της θα καπνισει... Οταν επιζητας το σκαγι κ πουλι τοτε πεφτεις αναγκαστικα στα "χοντρα"...
Ειδικα στα κοπαδια οι πλατιες φτερουγες κ οι ουρες τις κανουν να φαινονται οτι πετα η μια πανω στην αλλη ενω δεν ειναι ετσι...
Δυσκολη στο κυνηγι της ειναι πολύ... κ απροβλεπτη... Δυσκολη στη σκοπευση ναι, δυσκολη στο σκαγι δεν θα το ελεγα...
Περίπου εναμησι μέτρο απόσταση η μία από την άλλη!
 
Οταν επιζητας το σκαγι κ πουλι τοτε πεφτεις αναγκαστικα στα "χοντρα"...
Κατα ποσο ειναι ομως εφικτο αυτο?με έναν ασσο πχ στο σώμα αλλά όχι σε καίριο σημείο δεν νομίζω να πεσει τουλάχιστον όχι επιτόπου..
Πιο πολύ τζόγος ακούγετε..
 
Περιοχή
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Όνομα
ΑΡΙΣ
Κατα ποσο ειναι ομως εφικτο αυτο?με έναν ασσο πχ στο σώμα αλλά όχι σε καίριο σημείο δεν νομίζω να πεσει τουλάχιστον όχι επιτόπου..
Πιο πολύ τζόγος ακούγετε..
Δεν εχω κυνηγησει φασσες με τοσο χοντρα σκαγια κ δεν ξερω να σου πω την αληθεια... Η θεωρια διαφερει πολυ απο την πραξη κ αν κατι δεν το δοκιμασεις ο ιδιος στο κυνηγι, δεν μπορεις να βγαλεις συμπερασμα οσα θεωρητικα μαθηματα κ αν παρακολουθησεις... Αυτο τουλαχιστον ειδα εγω...
Κ εγω ειχα ριξει μπιλιες σε παπια κ ειχα τη χειροετρη εντυπωση για πολλα χρονια, ωστοσο οταν εριξα εναν καλο ασσο κ ειδα απο που κ πως σκοτωνονται τα πρασινα, ξεχασα την παλιοτερη κακη εμπειρια μου...
Μπορει το ιδιο να ισχυει κ με τις φασσες... Μια φορα μονο εχω ριξει 2αρι σε πολυ ψηλωμενο κοπαδι φασσες κ εσβησε μια με ενα σκαγι στο στηθος... Θεωρω οτι αν τη βρει μπροστα ενα χοντρο σκαγι κ οχι στο πισω μερος του σωματος της θα την ξερανει, αλλα κ παλι υποθεσεις κανω...
Αν εξαιρεσεις τον καμπο που κ εκει εχω κοψει πλεον να τις τουφεκαω μακρια, προτιμω να περιμενω μια καλυτερη ευκαιρια, σπανια τις τουφεκαω πανω απο 50 μετρα....
 
Περιοχή
corfu city
Ούτε αταλοφτερη ούτε τπτ. Σηνηθος λόγο περίστασηακων συναντήσεων μαζί της κύριος από τσιχλαδες μπεκατσαδες κλπ δεν καταβαλουμε το θυραμα αυτό για κάποιους πολύ κυνους λόγους που όλοι μας την έχουμε πατηση κατά καιρούς. Εφνιδιασμος από το θυραμα. Λαχτάρα να την τουφεκισουμε. Τρεμουλο χεριων -ποδιων.99 % έχουμε μηνη πίσω στην τουφέκια μας. Τουφέκισμα σε όλες τις αποστάσεις ακατάλληλο πυρομαχικο. Αν ασχοληθούμε με το θυραμα αυτό και στηθουμε γενικά για αυτό το θυραμα τότε με το καιρό θα καταλάβουμε και θα απομηθοποιοησουμε κάποια πράγματα. Ο πράγματικος φασσας είναι ένας αρωστος άνθρωπος. Σε υσαγογικα. Οπος και ο παπιατσις κλπ.
 
Περιοχή
ΣΕΡΡΕΣ (ΒΑΛΤΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ)
Όνομα
Κωστας
Κυνηγάω τη Φασσα από το 2004 που εβγαλα την πρώτη άδεια ασταμάτητα κάθε χρόνο στο βάλτο στο χωριό μου εχω δει πολλά με τις συγκεκριμένες και από πρόπερσι την κυνηγάω και στη βόρεια Ελλάδα.Ειναι ενα πολυ μεγάλο κεφάλαιο αν ειναι σιδερένια πουλιά ή οχι,παίζει μεγάλο ρόλο ο τόπος που την κυνηγάς σε συνδυασμό με τα σκάγια και τις καιρικές συνθήκες.Στο χωριό μου που τις κυνηγάω στη βοσκή στα δέντρα και στις άριες που οι καιρικές συνθήκες δεν ειναι εξωπραγματικές από θέμα υγρασίας και παγωνιάς με 5αρια και 6αρια μπορείς να την κυνηγήσεις άνετα καθώς οι ντουφεκιες που τους κανω στο καρτέρι ειναι βαριά μέχρι τα 40μετρα όποτε δεν χρειάζονται χοντρά σκάγια.Στις σερρες τωρα που της κυνηγάω την τελευταία 3ετια εδω αλλάζουν τα πραγματα λόγω καιρικών συνθηκών με υγρασία μεγάλη σε συνδυασμό με παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν πολυ δύσκολη την κατάσταση με τα φυσίγγια και δεν δουλεύουν όπως πρέπει,αυτος ήταν και ο λόγος που ασχολήθηκα με την ιδιογομωση όταν άρχισα να πρώτοκυνηγάω στις σερρες είχα πάθει μεγαλη ήττα συνηθισμένος από το χωριό μου πήγαινα στον καμπο με 6ρια και με χαμηλή θερμοκρασία -5 με -10 σε συνδυασμό με παγωνιά και φασσες να έρχονται στις καλαμποκιες σε ανοιχτό πεδίο αν ερχόταν κάτω από τα 40 μέτρα εκανες το σταυρό σου δεν σταύρωνα πουλί ,αναγκαστικά να αρχίσω να γεμίζω και να φτιάχνω χοντρά σε νο4 και νο3 για να μπορώ να κρατάω πουλιά οποίος εχει κυνηγήσει σε καμπο για τις αποστάσεις που έρχονται οι φασσες στα καλαμποκιες καταλαβαινει τι λεω.Ετσι για εμένα ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών με το ποσο χοντρό ειναι το σκαγι παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στο κυνηγι της ειναι σκληρά πουλιά και κρατάνε τραύμα αν βρεις τις προσκοπευσεις γιατί ειναι γρήγορο πουλί και σε ξεγελάει σε συνδυασμό με τα κατάλληλα σκάγια στις ανάλογες συνθήκες θα κανεις πουλιά!!
 
Όνομα
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
εχω παρει φασα με 9αρι ζωντανη αλλα επεσε και την βρηκα σε κυνηγι τσιχλας , και αλλη φορα με 8αρι σεκος , αλλα εαν παω ειδηκα για φασα βαζω 6αρια και 5αρια , νομηζω ειναι το καλυτερο , και σπανια σε μακρηνα 4αρια , νομηζω η μεση επιλογη ειναι το 6αρι , που ειναι καλο για πολλα πολλα θυραματα , εχω χτυπηση λαγο πολλες φορες με 6αρι περδηκα , κτλ , ειναι ενα σκαγι γενηκο για πολλα ευγενοι θυραματα , ακομα και τσιχλα μπωρεις με επυτηχια να σημαδεψεις χωρης πολλα κενα , πριν πολλα πολλα χρονια την εποχη που γεμηζαν ολοι και επερναν ενα και μονο τσουβαλι σκαγια γιατι δεν υπηρχε οικονομηκη ανεση να παρουν δυο η τρια διαφορετηκα νουμερα σκαγιων σε τσουβαλια ,υπηρχε ενας ηλικιομενος στο χωριο , που οταν ολοι οι αλλοι εβαζαν 7αρια σε ολα τα θυραματα , εκεινος επερνε 6αρια για ολα απο λαγο μεχρι τσιχλα , που φυσηκα στης τσιχλες ερηχναν σε σταθερο στοχο για συγουρια και χωρης σπαταλη φυσιγγιων
 
Πρωσωπικα φάσσα δεν εχω κυνηγήσει ούτε θα κυνηγήσω ποτέ . Έχω πάρει 2 στην ζωή μου στης Σέρρες που βρέθηκα στης γυναίκας μου το χωριό και τους παράτησα με της θειες κ.λ.π χαχαχ και πήρα τα χωράφια στο πουθενά γιατί δεν ήξερα που και τι ,,,μόνο τότε ο χάρτης έλεγε που επιτρέπετε το κυνήγι.

Εμένα το μυαλό μου στα νερά και στα παπιά αλλά όλα εκεί τα νερά απαγορεύεται σχεδόν,,, και αναγκάστηκα σαν λατρεις του καρτέριου είχε Πόλες φάσες μιλουνια αλλά σε δυσκολα μεροι ανοιχτά καλαμποκιες .

Πήρα 2 τυχαίες με μπιτουρμπο τότε 5 Ρία .
Μια χαρά πέσαν όπως βαράω συνηθως στα παπια.

Τώρα όσο αναφορά τα χοντρά νούμερα και οσες φορές το δοκημασα στα παπιά δεν με έκατσε ποτέ καλά από 5αρι και κάτω .
Πολλά τραύματισμενα η να πεφτουν μακριά , η να μην τα βαράω καθόλου γιατί λες και επίτηδες το κάναν τα βρωμοπαπα όταν εβαζα σφιχτά τσοκ χοντρά νούμερα π.χ 3αρια για και καλά μακρινές τουφεκιές ,,,,αυτά έρχονταν στα μούτρα μου λες και το κάναν επιτιδες και έριχνα 3 τουφέκια και επερνα τα 3μου χαχαχαχα .
 
Όνομα
Τολης
Αν πάνε τα σκάγια πάνω της και με 9αρακι στα 35 μέτρα πέφτει λες και τη χτύπησε κεραυνός.

Το χω δει το έργο.

Είμαι φαν των ψηλών σκαγιων και των λίγων γραμμαριων.

Αυτά έχω δει αυτά πράττω.
Επετρεψε μου να διαφωνησω οταν εχει δυσκολο καιρο την κλανουν
 
Όνομα
Τολης
Οταν τουφεκας με 5αρια στα 35-40 μετρα με σωβαρα φυσιγγια και πεφτουν ζωντανες με σκαγια που μωλις εχει μπει ενα ποντο μαζι με ενα ματσο πουπουλα σε καθε σκαγι καταλαβαινεις πως κλανουν τα οπιαδηποτε καθιερομενα φυσιγγια στον δυσκολο καιρο που θα τυχουμε τα πουλια να παιζουν καλα τοτε θα παω σ ενα 4αρι 38 γρμ ενισχξμενο αλλα μεχρι εκει
 
Όνομα
Stelios
Επετρεψε μου να διαφωνησω οταν εχει δυσκολο καιρο την κλανουν
Ναι...οκ!

Όταν λες δύσκολο καιρό για πες θερμοκρασίες.
Εδώ κρητη μόνο σε βουνό και από δω και πέρα θα βρεις μείον.
Κατά τα άλλα δεν έχουμε πολύ κρύο εδώ.
Επίσης αν φυσάει πάρα πολύ δεν πάω κυνήγι...Μου τη σπάει ο πολύς αέρας.
Οπότε δέχομαι τη γνώμη σου
 
Όνομα
Λεωνίδας
Η φασσα θέλει καλό φυσίγγι και μεγάλη προσκοπευση.... ξεχαστε τη προσκοπευση της τσιχλας(εκεί πιστεύω γίνεται το μεγαλύτερο λάθος λόγω συνήθειας).Από αντοχή κατά τη γνώμη μου.... δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
 
Όπως παθαίνουμε όλοι . Ειδικά στην αρχή της σεζόν δεν βάζουμε την προσκόπευση που χρειάζεται . Η φασσα θέλει 6 άρια η 5 άρια . Όλη την σεζόν . Στην αρχή της περιόδου 33-34 γραμμάρια αρκούν . Όσο κρυώνει ο καιρός 35-36 &38 γρ. Ένα πράγμα είναι σίγουρο , αν Ρίξεις τα σκάγια πάνω της τι 33 γρ τι 38 θα πέσει . Το Α και το Ω είναι η προσκοπευση σε αυτό το πουλί . Όλοι νομίζουμε ότι πάει αργά . Μας ξεγελάει . Όπως λέει ένα γνωμικό : καλύτερα 5 μέτρα προσκοπευση παρά 5 cm πίσω ! Προσωπική γνώμη όλα αυτά .
 
Η φασσα κ το γερμανι το πρασινοκεφαλο παπι ,ειναι τα πιο γρηγορα πουλια συμφωνα με μετρησεις ειδικων.Η δικη μου γνωμη ειναι οτι η φασσα θελει ειδικη τεχνικη κ ειδικο φυσιγγι στην τουφεκια της .Γενικα το κυνηγι της πλησιαζει του παπιου σε τεχνικη δυσκολια
 
Top