Σημαδεύοντας την Επικαιρότητα - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Βίκτωρα όταν διάβασα και εγώ την είδηση είπα "μπράβο κάτι καλό γίνεται εδώ" .
Όμως την αμέσως επόμενη στιγμή είπα κάτσε λίγο να διαβάσω και μερικές αναλύσεις αφού οι γνώσεις μου πάνω στο θέμα είναι μόνο απο τις επίσημες ειδήσεις.
Οι αναλυτές παγκόσμια μετά απο λίγες μέρες γέλαγαν με την περίφημη ¨αλλαγή σελίδας" της Αμερικάνικης πολιτικής.
Το άρθρο λοιπόν δεν είναι αντιΑμερικανικό , απλά αποτυπώνει την πραγματικότητα πίσω από φανφάρες και πολιτικές σκοπιμότητες.
 
Δεν υπαρχει αλλαγη σελιδας σε οτιδηποτε. Ουτε προκειται να υπαρξει. Αλλαγη συσχετισμων υπαρχει.

"Κυρίως όμως η επιθετικότητα των ΗΠΑ σχετίζεται με το γεγονός ότι η επανάσταση στην Κούβα και τα κοινωνικά επιτεύγματά της αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για όλους τους λαούς της Λ. Αμερικής αλλά και της Αφρικής* . Ακόμη και μετά τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό που ακολούθησε το 1990, οι κοινωνικές κατακτήσεις της επανάστασης βρίσκονται στον αντίποδα της απόλυτης φτώχειας και της εγκληματικότητας που ενδημούν στις φαβέλες της Βραζιλίας ή άλλων λατινοαμερικάνικων κρατών." Αυτο τωρα δεν ειναι τσιτατο; :D
 
Πάντα ήθελα να πάω στην Κούβα αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν τα κατάφερα.....ίσως στο μέλλον όταν βελτιωθούν τα οικονομικά μας αφου θα έχουμε σωθεί απο τον Τσίπρα:D:D

Δεν νομίζω φίλε να είναι τσιτάτο αυτό με την εγκληματικότητα αφου είναι γνωστότατο ότι η εγκληματικότητα στην Κούβα είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα , δηλαδή σε σχέση με την Βραζιλία είναι σαν την μέρα με την νύχτα.Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το πως κατάφερε αυτή η χώρα να επιβιώνει να ευημερεί και να ομορφαίνει ( ολη η χώρα είναι ένα μνημείο του παρελθόντος της με μεγαλοπρεπή κτήρια στο αποικιακό στυλ των Ισπανών και μάλιστα άριστα συντηρημένα) όταν ο μπαμπούλας που λέγεται Αμερική έκανε τα αδύνατα δυνατά να τους στερήσει ακόμα και τον αέρα που αναπνέουν.
 
Βρε που τα βρισκει αυτα τα συλλεκτικα κομματια ο Αλεξης ; .xm..llk.
Την δεσποινης την ενοχλουν τα
Ελληνικα μαχητικα που κανουν πτησεις πανω απο την Γαυδο για να αναχαιτισουν τα τουρκικα μαχητικα που εισερχονται παρανομα στον Ελληνικο εναεριο χωρο
Την ενοχλει οπως λεει η ηχορυπανση που δημιουργουν τα Ελληνικα μαχητικα .goodboy.
Τα τουρκικα ; .violin.
Αυτα δεν την ενοχλουν γιατι απο οτι φαινεται και στην επιστολη της δεν κανει ουτε μια αναφορα κατα των τουρκικων μαχητικων .violin..violin.
Μαλλον ο Ερντογαν τους εχει βαλει σιγαστηρα και οταν περνανε αυτα πανω απο το νησι βγαζουν μελωδικους ηχους πραγμα που τις φτιαχνουν την διαθεση της κυριας .very funny..victory.
http://www.protothema.gr/greece/art...u-mas-enohloun-oi-ptiseis-ton-ellinikon-f-16/
 
στη προσπαθεια που κανουν να παρουν την εξουσια μαζευουν καθε καρυδιας καρυδι,δυστηχως!!!!!!!!
και για να μη παρεξηγηθω, σαφως και πρεπη να φυγουν αυτοι που ειναι τωρα επανω.
 
Παντως τα και καλα Σοσιαλιστικα καθεστωτα της Αφρικης δεν ηταν εντελως αθωα. Τουλαχιστον για τον Καστρο δεν ειχε ποτε ακουστει κατι
 
Παντως τα και καλα Σοσιαλιστικα καθεστωτα της Αφρικης δεν ηταν εντελως αθωα. Τουλαχιστον για τον Καστρο δεν ειχε ποτε ακουστει κατι
λυπάμαι πραγματικά που το λέω, αλλά για τον Κάστρο δεν έχει ακουστεί κάτι γιατί, κατά τα πρώτα χρόνια της "επανάστασης" δεν έζησε κανείς αντίπαλος να τα διηγηθεί !!!
έγιναν και εκεί εκκαθαρίσεις...πολλές
 
Καλα, κανενα καθεστως δεν εγκαθισταται με αβροτητες και το σεις και το σας. Πρεπει να εχει καθολικη σχεδον λαικη αποδοχη, και παλι ειναι εντελως ουτοπικο
 
λυπάμαι πραγματικά που το λέω, αλλά για τον Κάστρο δεν έχει ακουστεί κάτι γιατί, κατά τα πρώτα χρόνια της "επανάστασης" δεν έζησε κανείς αντίπαλος να τα διηγηθεί !!!
έγιναν και εκεί εκκαθαρίσεις...πολλές
Δουλεψα καποτε σε εναν που εργαζοταν στη πρεσβεια μας στη κουβα.
προιστορικες καταστασεις μου ειπε καταλεξης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Δουλεψα καποτε σε εναν που εργαζοταν στη πρεσβεια μας στη κουβα.
προιστορικες καταστασεις μου ειπε καταλεξης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Για ρώτα τον, είναι προϊστορικό και το σύστημα υγείας στην Κούβα;
Μια ίωση πιάνει την μικρή μου και δεν σταματάω να μοιράζω 50ρικα. Δωρεάν σύστημα υγείας.

Θέλετε δεν θέλετε, άνθρωποι σαν τον Κάστρο και τον Τσάβες, λατρεύτηκαν από τους λαούς τους. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την κηδέια του Τσάβες. Λέτε να τους πήγαν χωρίς να ήθελαν;





 
Δουλεψα καποτε σε εναν που εργαζοταν στη πρεσβεια μας στη κουβα.
προιστορικες καταστασεις μου ειπε καταλεξης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Γρηγόρη και φίλοι που διαβάζετε .
Οπως έχω πει δεν έχω πάει στην Κούβα , κατά συνέπεια δεν μπορώ να έχω προσωπική άποψη.
Προσπαθώ λοιπόν να παρακάμπτω τα άρθρα προπαγάνδας και να διαβάζω όσο το δυνατόν μαρτυρίες απλών ανθρώπων ή κάποια δημοσιεύματα από ανεξάρτητα και έγκυρα περιοδικά.
Ένα πολύ καλό και κατατοπιστικό άρθρο στο γνωστό και έγκυρο περιοδικό "New England Journal of Medicine", που αφορά το σύστημα υγείας στην Κούβα. Ένα εξαιρετικά δομημένο σύστημα - εντελώς δωρεάν - που επικεντρώνεται στην πολιτική πρόληψης της νόσου, έχοντας αναπτύξει ένα εξαιρετικά πυκνό δίκτυο μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο οποίο απασχολούνται πάρα πολλοί επαγγελματίες της υγείας, κυρίως γιατροί. Μια πολιτική υγείας που μπορεί να μας διδάξει σε αρκετά σημεία και γιατί όχι, προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα, να μας βοηθήσει να βρούμε κάποιες διεξόδους σε πολλά και δισεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο σαν χώρα.

A Different Model — Medical Care in Cuba


...........και για όποιον έχει όρεξη να διαβάσει την μετάφραση.


Ένα διαφορετικό μοντέλο – Η Ιατρική φροντίδα στην Κούβα.

Για τους δυτικούς επισκέπτες, η Κούβα λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Παντού υπάρχουν αμερικάνικα αυτοκίνητα, μόνο που σχεδόν όλα είναι παλιά, με ημερομηνία κατασκευής κάπου στην δεκαετία του 1950 ! Επίσης, οι πιστωτικές και οι άλλες τραπεζικές κάρτες δεν περνούν πουθενά, ενώ τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, απλά δεν λειτουργούν. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

Αλλά και το Κουβανέζικο Σύστημα Υγείας δείχνει εξίσου εξωπραγματικό, εξωφρενικό θα λέγαμε, αφού τα πάντα φαίνεται να έχουν γυρίσει ανάποδα:
Ο καθένας έχει τον γιατρό του. Στην Κούβα, υπάρχουν γιατροί, πολλοί γιατροί. Στη συνέχεια, όλα είναι δωρεάν, χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους ασφαλιστική κάλυψη ή κάποια εισφορά από τους πολίτες για τα ζητήματα που αφορούν την περίθαλψή τους. Το Σύστημα όμως φαίνεται καλά οργανωμένο, με βασική προτεραιότητα την πρόληψη των νοσημάτων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Κούβα είναι μια φτωχή χώρα με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, σε θέματα υγείας φαίνεται να έχει επιλύσει με επιτυχία κάποια προβλήματα που εμείς οι δυτικοί, ακόμα προσπαθούμε να βρούμε κάποια άκρη.

Οι οικογενειακοί γιατροί, με τη βοήθεια των νοσηλευτών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, είναι υπεύθυνοι για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης στις περιοχές ευθύνης τους (στις αστικές περιοχές σημαίνει μια αναλογία 1000 ασθενείς ανά γιατρό). Όλες οι υπηρεσίες υγείας είναι οργανωμένες σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που φαίνεται λογικό, αφού τόσο οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές τους ζουν μαζί, στις ίδιες κοινότητες.

Το σύστημα αρχειοθέτησης των ασθενών είναι απαρχαιωμένο και βασίζεται σε κάρτες ασθενών, ακριβώς όπως γινόταν στις ΗΠΑ στην δεκαετία του 1960. Καμιά σχέση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βάσεις δεδομένων, κλπ. Εντούτοις είναι ένα σύστημα εκπληκτικά πλούσιο σε πληροφορίες, επικεντρωμένες στην υγεία του πληθυσμού.

Όλοι οι ασθενείς κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το ρίσκο υγείας που έχουν σε τέσσερα επίπεδα: Επίπεδο Ι το καλύτερο, επίπεδο ΙV το χειρότερο. Για παράδειγμα, οι «υγιείς» καπνιστές αυτόματα εντάσσονται στο επίπεδο ΙΙ, ενώ οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια στο ΙΙΙ, αρκεί να είναι σχετικά σταθεροί και να μην έχουν συχνές παροξύνσεις της νόσου τους. Οι γιατροί της κοινότητας, σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα στέλνουν αναφορές σε ανώτερα κλιμάκια για τον αριθμό των ασθενών που έχουν ανά κατηγορία. Επίσης, αναφορές γίνονται και για τους ασθενείς με νοσηρές καταστάσεις ή καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση (ακόμα και αν είναι καλά ρυθμισμένη με την φαρμακευτική αγωγή), ή τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Αναφορές στέλνονται επίσης για την κατάσταση των ασθματικών ασθενών, τον βαθμό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τα pap-test, τις κυήσεις υψηλού κινδύνου που πιθανά θα χρειαστούν προγεννητική φροντίδα, κλπ.

Κάθε ασθενής, θα δεχθεί ιατρική επίσκεψη τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, συχνότητα που εννοείται είναι πολύ πιο αυξημένη σε όσους πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας. Όταν κρίνεται από τον οικογενειακό γιατρό απαραίτητο, ο ασθενής εισάγεται στην Πολυκλινική της περιοχής του, όπου εξετάζεται από ειδικούς ιατρούς. Εκεί, είτε παραμένει για νοσηλεία, είτε επιστρέφει στην οικία του ακολουθώντας τις νέες ή τις τροποποιημένες οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου του. Για παράδειγμα, ειδική ομάδα επαγγελματιών υγείας ελέγχει κατά πόσο ο φυματικός ασθενής ακολουθεί πιστά την πολύμηνη φαρμακευτική αγωγή του, ενώ πραγματοποιούνται συχνοί έλεγχοι πτυέλων για βάκιλο του Κωχ.

Οι παρεμβάσεις υγείας στον πληθυσμό είναι επίσης δυναμικές και θεαματικές: Συγκαλούνται οικογενειακά συμβούλια όπου συζητούνται ζητήματα αντισύλληψης και πρόληψης ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Επιθεωρήσεις στα σπίτια, όπου ελέγχεται η ύπαρξη στάσιμων νερών και η κατάσταση των αποχετεύσεων, προκειμένου να προληφθούν οι ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια.

Αυτή η πυκνά δομημένη μορφή του Συστήματος Υγείας, όπως και η επικέντρωση στον τομέα της πρόληψης, φαίνεται τελικά να αποδίδει πολλά και θετικά αποτελέσματα: Ο βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης του κουβανέζικου πληθυσμού είναι από τους καλύτερους παγκόσμια. Το προσδόκιμο ζωής, αγγίζει τα 78 έτη, σχεδόν όσο στις ΗΠΑ. Η βρεφική θνησιμότητα είναι πολύ χαμηλή: Μόλις 5 νεογνά στις 1000 γεννήσεις, ποσοστό καλύτερο από αυτό των ΗΠΑ. Αναλογικά, η βρεφική θνησιμότητα στην Κούβα της δεκαετίας του 1950, ξεπερνούσε το 80 τοις χιλίοις. Η μητρική θνησιμότητα όμως εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή σε σχέση με τις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες και να προσεγγίζει τις τιμές των άλλων χωρών της Καραϊβικής.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι για τα καλά αυτά νούμερα δεν ευθύνεται μόνο το Σύστημα Υγείας. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση στην διατροφή, όπως και στην εκπαίδευση του κόσμου. Στην Κούβα, ο αναλφαβητισμός είναι άγνωστος (κάτω του 1% ), ενώ στα σχολεία υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα σχετικά με την υγεία.

Μια πρόσφατη εκστρατεία έχει ξεκινήσει με σκοπό την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας από την κοινωνία. Μια εκστρατεία, με σκοπό κυρίως την πρόληψη και την μείωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Δυστυχώς, οι αντικαπνιστικές εκστρατείες δεν έχουν πετύχει. Αν και ο αριθμός των καπνιστών έχει μειωθεί, οι επαγγελματίες υγείας, ομολογούν με ειλικρίνεια ότι είναι δύσκολο να πείσουν τους Κουβανούς ότι πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Πάντως, η εποχή που στα δελτία τροφίμων και στο καθημερινό σιτηρέσιο περιλαμβανόταν και μια συγκεκριμένη ποσότητα καπνού, έχει πια περάσει.

Η αντισύλληψη όχι μόνο είναι νόμιμη, αλλά ενθαρρύνεται. Το ίδιο νόμιμες είναι και οι αμβλώσεις, αλλά πάντα αντιμετωπίζονται ως μια αποτυχία του συστήματος.

Όλη η παραπάνω έκθεση δεν έχει σαν σκοπό να εξιδανικεύσουμε το Σύστημα Υγείας στην Κούβα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα σύστημα αυστηρά κεντρικά σχεδιασμένο, μη λαμβάνον υπόψη τις ατομικές ανάγκες και επιθυμίες του χρήστη που δεν μπορεί να λειτουργήσει ως καταναλωτής υπηρεσιών υγείας. Επίσης, πρέπει να τονιστεί και η πλήρης απουσία ενός εναλλακτικού και επί πληρωμή, ιδιωτικού συστήματος υγείας, που θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά και συναγωνιστικά με το κρατικό.



Η Κούβα είναι μια χώρα, όπου το 80% του πληθυσμού της εργάζεται για το κράτος. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται τους προϋπολογισμούς και έχει απόλυτο έλεγχο στα οικονομικά της υγείας. Αν και πολλές επιγραφές σε ιατρεία υπενθυμίζουν στον κόσμο πόσο κοστίζει στο κράτος και στην κοινωνία η δωρεάν περίθαλψη, στην πράξη η έννοια κόστος-όφελος είναι άγνωστη στη χώρα.

Η Κούβα, αναλογικά έχει τους διπλάσιους γιατρούς από τις ΗΠΑ. Πολλοί από αυτούς, με ηθικά κυρίως κίνητρα, εργάζονται εθελοντικά σε τρίτες χώρες που η Κούβα ενισχύει. Το 2008, υπήρχαν 37.000 γιατροί από την Κούβα σε άλλες χώρες. Τελευταία, αποστολή γιατρών γίνεται και σε χώρες όχι απαραίτητα φτωχές, αλλά που έχουν συνάψει ειδικές συμφωνίες με την Κούβα με συγκεκριμένα οικονομικά ανταλλάγματα (π.χ. γιατροί έναντι πετρελαίου, με τη Βενεζουέλα).
Κάθε επισκέπτης μπορεί εύκολα να δει ότι η Κούβα απέχει πολύ ώστε να ονομαστεί αναπτυγμένη οικονομικά χώρα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις σε βασικές υποδομές, όπως δρόμοι, κατοικίες, αποχετεύσεις, χώροι υγιεινής, κλπ. Οι Κουβανοί όμως έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τις γνωστές ασθένειες του δυτικού κόσμου, όπως στεφανιαία νόσος, παχυσαρκία, κλπ. Ο πληθυσμός εξάλλου αρχίζει και εκεί να μεγαλώνει. Ήδη, αυτή τη στιγμή, το 11,7% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών.

Όπως και να είναι, το ασυνήθιστο για την Δύση Σύστημα Υγείας της Κούβας, με την έμφαση που δίνει στην πρόληψη και στην αναλογία γιατρού-ασθενών, με την προσοχή που δίνει στην υγεία της κοινότητας, αν και στενά συνδεδεμένο με την πολιτική ιστορία και το οικονομικό σύστημα της χώρας, μπορεί να δώσει κάποια μαθήματα και σε άλλες χώρες, έστω και οικονομικά αναπτυγμένες.
 
Last edited by a moderator:
Αν υπάρχει θέληση τα πάντα γίνονται...Θέλω η Ελλάδα να έχει έναν ηγέτη που να τον σέβονται όλοι! Μπορεί να μην συμφωνούν μαζί του αλλά να τον σέβονται!! Στην Ελλάδα μετά τις εκλογές αν βγει λέμε τώρα ο Τσίπρας, τα υπόλοιπα κόμματα θα ξεκινήσουν το θάψιμο και τις προσπάθειες γελοιοποίησης...ΕΝΟΤΗΤΑ μάγκες...
 
Γιωργο, και ο Χιτλερ "λατρευτηκε" απο τους οπαδους του και το λαο του επειτα. Και ο Σταλιν επισης. Και τετοιες συγκεντρωσεις εμφανιστηκαν και στην κηδεια του Κιμ Γιογκ Ιλ. Δε λεει κατι η λαοσυναξη, εαν δεν συνοδευεται με ελευθερη βουληση του λαου να συμμετασχει. Για τον Τσαβες διατηρω τις επιφυλαξεις μου, καθως θεωρω οτι πραγματικα νοιαζοταν για το καλο της χωρας του και του λαου του, ασχετως εαν φλερταρε και αυτος με τον απολυταρχισμο.

 
Γιωργο, και ο Χιτλερ "λατρευτηκε" απο τους οπαδους του και το λαο του επειτα. Και ο Σταλιν επισης.

Δεν συζητάω όταν ακούω τέτοιες συγκρίσεις. Λάθος που παραστράτησα και μπήκα εδώ. Ο "αλκοολικός" πρέπει να αποφεύγει να περνάει έξω από Μπαρ ...;) Καλά Χριστούγεννα εύχομαι Βίκτωρα, υγεία και ζεστές κάννες .hunter.
 
Μα δε σου συγκρινα τον ενα και τον αλλο. Αφου ξερεις τις αποψεις μου για τους συγκεκριμενους. Ομολογω ομως πως δε κρατηθηκα απο το να σε προβοκαρω λιγο, για να συζητησουμε ;)

Χρονια Πολλα φιλε και οτι καλυτερο ευχομαι και σε σενα και τους δικους σου
 
Δεν συζητάω όταν ακούω τέτοιες συγκρίσεις. Λάθος που παραστράτησα και μπήκα εδώ. Ο "αλκοολικός" πρέπει να αποφεύγει να περνάει έξω από Μπαρ ...;) Καλά Χριστούγεννα εύχομαι Βίκτωρα, υγεία και ζεστές κάννες .hunter.

Κανε αποτοξίνωση τώρα και από το νέο έτος έλα δυναμικός.....
.lazy.
 
Γρηγόρη και φίλοι που διαβάζετε .
Οπως έχω πει δεν έχω πάει στην Κούβα , κατά συνέπεια δεν μπορώ να έχω προσωπική άποψη.
Προσπαθώ λοιπόν να παρακάμπτω τα άρθρα προπαγάνδας και να διαβάζω όσο το δυνατόν μαρτυρίες απλών ανθρώπων ή κάποια δημοσιεύματα από ανεξάρτητα και έγκυρα περιοδικά.
Ένα πολύ καλό και κατατοπιστικό άρθρο στο γνωστό και έγκυρο περιοδικό "New England Journal of Medicine", που αφορά το σύστημα υγείας στην Κούβα. Ένα εξαιρετικά δομημένο σύστημα - εντελώς δωρεάν - που επικεντρώνεται στην πολιτική πρόληψης της νόσου, έχοντας αναπτύξει ένα εξαιρετικά πυκνό δίκτυο μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο οποίο απασχολούνται πάρα πολλοί επαγγελματίες της υγείας, κυρίως γιατροί. Μια πολιτική υγείας που μπορεί να μας διδάξει σε αρκετά σημεία και γιατί όχι, προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα, να μας βοηθήσει να βρούμε κάποιες διεξόδους σε πολλά και δισεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο σαν χώρα.

A Different Model — Medical Care in Cuba


...........και για όποιον έχει όρεξη να διαβάσει την μετάφραση.


Ένα διαφορετικό μοντέλο – Η Ιατρική φροντίδα στην Κούβα.

Για τους δυτικούς επισκέπτες, η Κούβα λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Παντού υπάρχουν αμερικάνικα αυτοκίνητα, μόνο που σχεδόν όλα είναι παλιά, με ημερομηνία κατασκευής κάπου στην δεκαετία του 1950 ! Επίσης, οι πιστωτικές και οι άλλες τραπεζικές κάρτες δεν περνούν πουθενά, ενώ τα «έξυπνα» κι

Αλλά και το Κουβανέζικο Σύστημα Υγείας δείχνει εξίσου εξωπραγματικό, εξωφρενικό θα λέγαμε, αφού τα πάντα φαίνεται να έχουν γυρίσει ανάποδα:
Ο καθένας έχει τον γιατρό του. Στην Κούβα, υπάρχουν γιατροί, πολλοί γιατροί. Στη συνέχεια, όλα είναι δωρεάν, χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους ασφαλιστική κάλυψη ή κάποια εισφορά από τους πολίτες για τα ζητήματα που αφορούν την περίθαλψή τους. Το Σύστημα όμως φαίνεται καλά οργανωμένο, με βασική προτεραιότητα την πρόληψη των νοσημάτων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Κούβα είναι μια φτωχή χώρα με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, σε θέματα υγείας φαίνεται να έχει επιλύσει με επιτυχία κάποια προβλήματα που εμείς οι δυτικοί, ακόμα προσπαθούμε να βρούμε κάποια άκρη.

Οι οικογενειακοί γιατροί, με τη βοήθεια των νοσηλευτών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, είναι υπεύθυνοι για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης στις περιοχές ευθύνης τους (στις αστικές περιοχές σημαίνει μια αναλογία 1000 ασθενείς ανά γιατρό). Όλες οι υπηρεσίες υγείας είναι οργανωμένες σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που φαίνεται λογικό, αφού τόσο οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές τους ζουν μαζί, στις ίδιες κοινότητες.

Το σύστημα αρχειοθέτησης των ασθενών είναι απαρχαιωμένο και βασίζεται σε κάρτες ασθενών, ακριβώς όπως γινόταν στις ΗΠΑ στην δεκαετία του 1960. Καμιά σχέση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βάσεις δεδομένων, κλπ. Εντούτοις είναι ένα σύστημα εκπληκτικά πλούσιο σε πληροφορίες, επικεντρωμένες στην υγεία του πληθυσμού.

Όλοι οι ασθενείς κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το ρίσκο υγείας που έχουν σε τέσσερα επίπεδα: Επίπεδο Ι το καλύτερο, επίπεδο ΙV το χειρότερο. Για παράδειγμα, οι «υγιείς» καπνιστές αυτόματα εντάσσονται στο επίπεδο ΙΙ, ενώ οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια στο ΙΙΙ, αρκεί να είναι σχετικά σταθεροί και να μην έχουν συχνές παροξύνσεις της νόσου τους. Οι γιατροί της κοινότητας, σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα στέλνουν αναφορές σε ανώτερα κλιμάκια για τον αριθμό των ασθενών που έχουν ανά κατηγορία. Επίσης, αναφορές γίνονται και για τους ασθενείς με νοσηρές καταστάσεις ή καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση (ακόμα και αν είναι καλά ρυθμισμένη με την φαρμακευτική αγωγή), ή τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Αναφορές στέλνονται επίσης για την κατάσταση των ασθματικών ασθενών, τον βαθμό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τα pap-test, τις κυήσεις υψηλού κινδύνου που πιθανά θα χρειαστούν προγεννητική φροντίδα, κλπ.

Κάθε ασθενής, θα δεχθεί ιατρική επίσκεψη τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, συχνότητα που εννοείται είναι πολύ πιο αυξημένη σε όσους πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας. Όταν κρίνεται από τον οικογενειακό γιατρό απαραίτητο, ο ασθενής εισάγεται στην Πολυκλινική της περιοχής του, όπου εξετάζεται από ειδικούς ιατρούς. Εκεί, είτε παραμένει για νοσηλεία, είτε επιστρέφει στην οικία του ακολουθώντας τις νέες ή τις τροποποιημένες οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου του. Για παράδειγμα, ειδική ομάδα επαγγελματιών υγείας ελέγχει κατά πόσο ο φυματικός ασθενής ακολουθεί πιστά την πολύμηνη φαρμακευτική αγωγή του, ενώ πραγματοποιούνται συχνοί έλεγχοι πτυέλων για βάκιλο του Κωχ.

Οι παρεμβάσεις υγείας στον πληθυσμό είναι επίσης δυναμικές και θεαματικές: Συγκαλούνται οικογενειακά συμβούλια όπου συζητούνται ζητήματα αντισύλληψης και πρόληψης ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Επιθεωρήσεις στα σπίτια, όπου ελέγχεται η ύπαρξη στάσιμων νερών και η κατάσταση των αποχετεύσεων, προκειμένου να προληφθούν οι ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια.

Αυτή η πυκνά δομημένη μορφή του Συστήματος Υγείας, όπως και η επικέντρωση στον τομέα της πρόληψης, φαίνεται τελικά να αποδίδει πολλά και θετικά αποτελέσματα: Ο βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης του κουβανέζικου πληθυσμού είναι από τους καλύτερους παγκόσμια. Το προσδόκιμο ζωής, αγγίζει τα 78 έτη, σχεδόν όσο στις ΗΠΑ. Η βρεφική θνησιμότητα είναι πολύ χαμηλή: Μόλις 5 νεογνά στις 1000 γεννήσεις, ποσοστό καλύτερο από αυτό των ΗΠΑ. Αναλογικά, η βρεφική θνησιμότητα στην Κούβα της δεκαετίας του 1950, ξεπερνούσε το 80 τοις χιλίοις. Η μητρική θνησιμότητα όμως εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή σε σχέση με τις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες και να προσεγγίζει τις τιμές των άλλων χωρών της Καραϊβικής.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι για τα καλά αυτά νούμερα δεν ευθύνεται μόνο το Σύστημα Υγείας. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση στην διατροφή, όπως και στην εκπαίδευση του κόσμου. Στην Κούβα, ο αναλφαβητισμός είναι άγνωστος (κάτω του 1% ), ενώ στα σχολεία υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα σχετικά με την υγεία.

Μια πρόσφατη εκστρατεία έχει ξεκινήσει με σκοπό την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας από την κοινωνία. Μια εκστρατεία, με σκοπό κυρίως την πρόληψη και την μείωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Δυστυχώς, οι αντικαπνιστικές εκστρατείες δεν έχουν πετύχει. Αν και ο αριθμός των καπνιστών έχει μειωθεί, οι επαγγελματίες υγείας, ομολογούν με ειλικρίνεια ότι είναι δύσκολο να πείσουν τους Κουβανούς ότι πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Πάντως, η εποχή που στα δελτία τροφίμων και στο καθημερινό σιτηρέσιο περιλαμβανόταν και μια συγκεκριμένη ποσότητα καπνού, έχει πια περάσει.

Η αντισύλληψη όχι μόνο είναι νόμιμη, αλλά ενθαρρύνεται. Το ίδιο νόμιμες είναι και οι αμβλώσεις, αλλά πάντα αντιμετωπίζονται ως μια αποτυχία του συστήματος.

Όλη η παραπάνω έκθεση δεν έχει σαν σκοπό να εξιδανικεύσουμε το Σύστημα Υγείας στην Κούβα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα σύστημα αυστηρά κεντρικά σχεδιασμένο, μη λαμβάνον υπόψη τις ατομικές ανάγκες και επιθυμίες του χρήστη που δεν μπορεί να λειτουργήσει ως καταναλωτής υπηρεσιών υγείας. Επίσης, πρέπει να τονιστεί και η πλήρης απουσία ενός εναλλακτικού και επί πληρωμή, ιδιωτικού συστήματος υγείας, που θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά και συναγωνιστικά με το κρατικό.



Η Κούβα είναι μια χώρα, όπου το 80% του πληθυσμού της εργάζεται για το κράτος. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται τους προϋπολογισμούς και έχει απόλυτο έλεγχο στα οικονομικά της υγείας. Αν και πολλές επιγραφές σε ιατρεία υπενθυμίζουν στον κόσμο πόσο κοστίζει στο κράτος και στην κοινωνία η δωρεάν περίθαλψη, στην πράξη η έννοια κόστος-όφελος είναι άγνωστη στη χώρα.

Η Κούβα, αναλογικά έχει τους διπλάσιους γιατρούς από τις ΗΠΑ. Πολλοί από αυτούς, με ηθικά κυρίως κίνητρα, εργάζονται εθελοντικά σε τρίτες χώρες που η Κούβα ενισχύει. Το 2008, υπήρχαν 37.000 γιατροί από την Κούβα σε άλλες χώρες. Τελευταία, αποστολή γιατρών γίνεται και σε χώρες όχι απαραίτητα φτωχές, αλλά που έχουν συνάψει ειδικές συμφωνίες με την Κούβα με συγκεκριμένα οικονομικά ανταλλάγματα (π.χ. γιατροί έναντι πετρελαίου, με τη Βενεζουέλα).
Κάθε επισκέπτης μπορεί εύκολα να δει ότι η Κούβα απέχει πολύ ώστε να ονομαστεί αναπτυγμένη οικονομικά χώρα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις σε βασικές υποδομές, όπως δρόμοι, κατοικίες, αποχετεύσεις, χώροι υγιεινής, κλπ. Οι Κουβανοί όμως έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τις γνωστές ασθένειες του δυτικού κόσμου, όπως στεφανιαία νόσος, παχυσαρκία, κλπ. Ο πληθυσμός εξάλλου αρχίζει και εκεί να μεγαλώνει. Ήδη, αυτή τη στιγμή, το 11,7% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών.

Όπως και να είναι, το ασυνήθιστο για την Δύση Σύστημα Υγείας της Κούβας, με την έμφαση που δίνει στην πρόληψη και στην αναλογία γιατρού-ασθενών, με την προσοχή που δίνει στην υγεία της κοινότητας, αν και στενά συνδεδεμένο με την πολιτική ιστορία και το οικονομικό σύστημα της χώρας, μπορεί να δώσει κάποια μαθήματα και σε άλλες χώρες, έστω και οικονομικά αναπτυγμένες.[/QUO


Διονυση πραγματικα σαν ρητορικη ερωτηση σε ποια ανατολικη χωρα θα ηθελες να ζεις και να εχεις την οικογενεια σου;
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top