Σαν Σήμερα...

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941: Η ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ

Στις 5:15΄ τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941 το Γερμανικό Ράιχ με την φοβερή πολεμική μηχανή του επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας. Οι νικητές του αλβανικού μετώπου δεν παραδίδονται. Αντιστέκονται στον εισβολέα και ξεκινά μια τετραήμερη κόλαση πυρός.
Οι Γερμανοί επιτίθενται σε όλο το μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, από το Τριεθνές στο όρος Μπέλες μέχρι τη Δυτική Θράκη στο ύψος της Κομοτηνής. Τους περιμένουν τα 21 Οχυρά της Γραμμής Μεταξά, το μεγάλο αμυντικό έργο που έγινε τη δεκαετία του 1930 για να αποκρουστεί η βουλγαρική επιθετικότητα. Τα υπερασπίζεται το Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΣΑΜ). Οι δυνάμεις του είναι μόλις το ένα τρίτο από αυτές που χρειάζονται. Ελληνική αεροπορία δεν υπάρχει και ο εχθρός έχει απόλυτη υπεροπλία.
Όλες οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους. Αυτό όμως δεν θα πτοήσει τους υπερασπιστές των οχυρών. Με το ηθικό πλεονέκτημα στο πλευρό τους, οι Έλληνες στρατιώτες υπερασπίζονται την αμυντική τους γραμμή λυσσαλέα και προξενούν μεγάλες απώλειες στον εχθρό. Σε πολλές περιπτώσεις αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων, ως την τελευταία τους πνοή, για τη δόξα της πατρίδας.
Στο μεταξύ οι Γερμανοί περνούν από τη Γιουγκοσλαβία και εισβάλλουν στην ανοχύρωτη κοιλάδα του Αξιού, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη στις 8 Απριλίου. Ακόμη και μετά την παράδοση της Θεσσαλονίκης τα οχυρά συνεχίζουν τον αγώνα «επί σκοπώ διατηρήσεως της μέχρι τούδε κτηθείσης δόξης των ελληνικών όπλων», όπως διατάσσει ο αρχιστράτηγος Παπάγος. Στις νέες Θερμοπύλες του Ρούπελ ο διοικητής προφέρει το δικό του «Μολών Λαβέ» :
«Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται».
Το βράδυ της 9ης Απριλίου η τετραήμερη γιγαντομαχία έχει λήξει. Οι ηττημένοι Έλληνες είναι οι πραγματικοί ηθικοί θριαμβευτές. Οι αντίπαλοι το αναγνωρίζουν αυτό και αποδίδουν τιμές στους Έλληνες φρουρούς των οχυρών κατά την αποχώρησή τους, εκφράζοντας το θαυμασμό τους για τον απαράμιλλο ηρωισμό που επέδειξαν.
Μια νέα ελληνική εποποιία έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της Ιστορίας.
 
http://www.epontos.blogspot.gr/2015/04/6.html
6 Απριλίου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Θράκης

Βασίλη να προσθέσω και εγώ ότι παράλληλα η 6η Απριλίου (οι εκδηλώσεις γίνονται πάντα την πρώτη Κυριακή του Απρίλη) είναι ημέρα μνήμης για το οχυρό της Νυμφαίας:
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=97070
 
Σαν σήμερα το 1818 (κατ’ άλλους το 1808), σφαγιάζεται στην Αδριανούπολη από τους τούρκους ο νεομάρτυρας Χριστόφορος. Αποκεφαλίστηκε ψάλλοντας το ‘’Χριστός Ανέστη’’.

Ἑλληνοϊστορεῖν
Σαν σήμερα το 1818 (κατ’ άλλους το 1808), σφαγιάζεται στην Αδριανούπολη από τους τούρκους ο νεομάρτυρας Χριστόφορος. Αποκεφαλίστηκε ψάλλοντας το ‘’Χριστός Ανέστ...η’’.
Το Ελληνικό Έθνος από την υποδούλωσή του στους οθωμανούς και για όλη την διάρκεια της μακραίωνης δουλείας του διέτρεξε τον έσχατο κίνδυνο της εξαφανίσεώς του από το πρόσωπο της γης, αφ’ ενός μεν λόγω της δια πυρός και σιδήρου εξοντώσεώς του από τον βάρβαρο κατακτητή, αφ’ ετέρου λόγω του ποικιλοτρόπως ασκηθέντος εξαναγκασμού προς εξισλαμισμό των Ελλήνων ραγιάδων με στόχο την βαθμιαία αφομοίωση του Ελληνικού στοιχείου από το οθωμανικό κράτος. Εκτός από το κράτος υπήρξαν πολλοί και οι φανατικοί ιδιώτες τούρκοι που επεδίωκαν με την άσκηση βίας την εξισλάμιση των υποδούλων Ελλήνων πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο τελούσαν έργο αρεστό στον «αλλάχ» και τον προφήτη του Μωάμεθ.
Σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, μεγάλη υπήρξε στο Έθνος η προσφορά των Χριστιανών εκείνων οι οποίοι απτόητοι μπροστά στον κίνδυνο της ζωής τους, διακήρυξαν με παρρησία και απαράμιλλη γενναιότητα την ομολογία της Χριστιανικής πίστεως και την απόφασή τους να υποστούν μαρτυρικό θάνατο χάριν της Χριστιανικής Θρησκείας και της Πατρίδας τους. Η Θράκη πρόσφερε βαρύ φόρο αίματος.
[Κείμενο: Προσφορά αίματος και θυσιών της Θράκης http://www.e-istoria.com/9/by_2012 (151).html]
[Εικόνα: Δρόμος στα περίχωρα της Αδριανούπολης. Έργο του Thomas Allom, 1838.]
[Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο - http://ellinoistorin.gr/]
 
  • Like
Reactions: DrV
Σαν σήμερα 16/4/1834 έγινε η δίκη του Γέρου του Μωριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην οποία έμειναν με χρυσά γράμματα στην ιστορία ως παραδείγματα αδέκαστων δικαστών οι Τερτσέτης και Πολυζωίδης.
 
Αφού δεν μας μαθαίνουν σωστά την ιστορία, τι να μάθουμε ρε Βίκτορα... Πρέπει ο καθένας πλέον να κάθεται να ψάχνει μόνος του για να μάθει 5 βασικά πράγματα... ποιος όμως θα κάτσει από μόνος του να το κάνει άραγε;;;
 
Ποιος περιμενεις να στη μαθει Βασιλη; Και γενικα, γιατι πρεπει να περιμενουμε καποιον να μας μαθει οτιδηποτε ξερουμε; Γιατι δεν ψαχνουμε λιγο τι συνεβη, περαν απο τα τοσα διθυραμβικα και ωραια μας πλασσαρουν;
 
Πιστεύω ότι το σχολείο για αυτό το λόγο υπάρχει, για να μας μαθαίνει (και) Ιστορία και ιδίως πράγματα, που από μόνοι μας δεν θα μπούμε στον κόπο (καλώς η κακώς)... (πέραν της γενικότερης παιδείας κλπ κλπ) Τεσπα ξεφευγει το θέμα από το νήμα αυτό...
 
Kανεις λαθος Βασιλη. Το σχολειο ειναι εκει για να σε διδαξει καποιες βασικες αρχες και κατευθυνσεις. Το τι θα μαθεις, εξαρταται αποκλειστικα απο σενα, και απο το τι βιβλια θα διαβασεις, ποσο θα εμβαθυνεις κλπ
 
Ο πόλεμος έληξε στις 30 Απριλίου του 1975.Οι Βιετκόνγκ καταλαμβάνουν τη Σαϊγκόν και το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο απογειώνεται από την οροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από τη χερσόνησο της Ινδοκίνας, ύστερα από εμπλοκή 20 ετών, έχοντας υποστεί δεινή ήττα, ενώ Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ ενοποιούνται υπό κομμουνιστική διοίκηση.

http://news247.gr/eidiseis/afieroma...intaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget
 
1 Μάη
Μέρα ορόσημο η σημερινή για τους εργατικούς αγώνες .
Ξεκινώντας απο την εξέγερση των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση 8 ωρών εργασίας φτάνοντας και στο πρόσφατο παρελθόν και όχι το σήμερα που βολεμένοι και αβόλευτοι απο τον καναπέ διαδηλώνουν ,διαμαρτύρονται και διεκδικούν .

Θεσσαλονίκη, Μάης του 1936. Ο φωτογραφικός φακός της εποχής αποτύπωσε μια μάνα να μοιρολογεί, στη μέση του δρόμου,πάνω από τον νεκρό γιο της - φωτογραφία που τότε δημοσίευσε μόνο ο ριζοσπάστης- στην μεγάλη τότε απεργία και διαδήλωση των καπνεργατών που οδήγησε σε γενικότερο ξεσηκωμό όλους τους εργαζόμενους της πόλης.

Ο Γιάννης Ρίτσος γεννημένος την πρωτομαγιά του 1902 εμπνεύστηκε από το τραγικό γεγονός και μέσα σε μια νύχτα γράφει τον «Επιτάφιο»

Ο «Επιτάφιος» του Ρίτσου πέρασε «μέσα στις φλέβες» των παλαιότερων γενιών. Έγινε «κειμήλιο» δικό τους και κληρονομιά της σημερινής και των επερχόμενων γενεών, ώστε να τους «μεταγγίζει» με το μήνυμα και το κάλλος του την «Ανάγκη». Την Ανάγκη καταπολέμησης του κακού που επιβάλλει το νεοταξικό «παγκοσμιοποιημένο» κεφάλαιο για όλους τους επί Γης εργαζόμενους.

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες
μέρα Μαγιού σε χάνω
άνοιξη γιε που αγάπαγες
κι ανέβαινες απάνω

Στο λιακωτό και κοίταζες
και δίχως να χορταίνεις
άρμεγες με τα μάτια σου
το φως της οικουμένης

Και μου ιστορούσες με φωνή
γλυκιά ζεστή κι αντρίκεια
τόσα όσα μήτε του γιαλού
δεν φτάνουν τα χαλίκια

Και μου `λεγες πως όλ’ αυτά
τα ωραία θα `ν’ δικά μας
και τώρα εσβήστης κι έσβησε
το φέγγος κι η φωτιά μας
 
Back
Top