Σαν Σήμερα...Περιοχή
ΚΑΜΑΤΕΡΟ-ΚΟΤΥΛΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Όνομα
ΚΩΣΤΑΣ
15 Ιουνίου 1998:
Τραυματίζονται θανάσιμα σε επιχειρήσεις εξουδετέρωσης εκρηκτικών στην Γεμιστή Κήπων Έβρου, ο Λοχίας Πενταετούς Υποχρεώσεως Στέφανος Πιτικάκης 26 χρόνων και ο Στρατιώτης Χρήστος Παλιβίδας 20 χρόνων.

Ο Λοχίας, δύο στρατιώτες και άλλοι συνάδελφοί τους που ανήκαν σε ομάδα ναρκαλιευτών, ασχολούνταν με τον καθαρισμό (άρση) ναρκοπεδίου στην περιοχή Γεμιστή Κήπων Έβρου. Γύρω στις 10.00 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ακούστηκε ισχυρότατη έκρηξη μέσα στο ναρκοπέδιο και λίγα λεπτά αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε εκραγεί νάρκη «κατά προσωπικού»!

Με κίνδυνο της ζωής τους μπήκαν και προχώρησαν στο ναρκοπέδιο Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Στρατού, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση άρσης του ναρκοπεδίου. Κατόρθωσαν να ανασύρουν τον Λοχία και τους δύο στρατιώτες, τους οποίους και μετέφεραν εσπευσμένα στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρουπόλεως. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος των δύο ανδρών και ο τραυματισμός του τρίτου.

Από την νεκροτομή που έγινε στα πτώματα των δύο άτυχων ανδρών διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός τους υπήρξε ακαριαίος αφού διαμελίστηκαν από την έκρηξη. Κανένας δεν ήταν σε θέση να πει χθες με βεβαιότητα κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η τραγωδία, δηλαδή ποιός πάτησε τη νάρκη με αποτέλεσμα αυτή να εκραγεί και να σκορπίσει τον όλεθρο.

Σημειωτέον πως είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα από πλευράς Στρατού και από έμπειρους Αξιωματικούς για να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο που θα έθετε σε κίνδυνο την ζωή των ναρκαλιευτών. Παρ' όλα αυτά συνέβη το μοιραίο.

Στο ναρκοπέδιο μαζί με τον Λοχία και τους στρατιώτες βρισκόταν και ο ιδιώτης Χρήστος Παπαλεξανδρής, που ανήκε στην ομάδα των ναρκαλιευτών και είχε τουλάχιστον 25ετή πείρα σε εξουδετέρωση ναρκών. Ο Παπαλεξανδρής προηγείτο των στρατιωτών. Απασφάλιζε τις νάρκες βγάζοντας την περόνη. Οι στρατιώτες που ακολουθούσαν αφαιρούσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, αφού τον ξεβίδωναν και τοποθετούσαν πώμα ασφαλείας. Θα βρισκόταν σε απόσταση τεσσάρων έως πέντε μέτρων από τους στρατιώτες όταν άκουσε πίσω του την έκρηξη. Η τύχη ήταν με το μέρος του, αφού ο ίδιος δεν έπαθε το παραμικρό. Υπέστη μόνον νευρικό κλονισμό.
Το ναρκοπέδιο της Γεμιστής είναι από τα πιο παλιά στην περιοχή του Έβρου και είχε αποφασιστεί η άρση των ναρκών «κατά προσωπικού».

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

FB_IMG_1592254400236.jpg

tanea.gr
 
Top