Ραβδωτό στο εξωτερικό, λειόκαννο στην Ελλάδα, γιατί;

Πάντως έχουμε και τα τυχερά μας όσον αφορά το υπάρχον νομικό καθεστώς περί όπλων στην Ελλάδα.
Φανταστείτε να επιτρέπονταν τα ραβδωτά και να απαγορεύονταν τα λειόκανα...
 
Ο μονος λογος που απαγορευονται τα οπλα αυτα στην Ελλαδα ειναι πως υπαρχει ενα τεραστιο κυκλωμα απο κατω που ζει απο την απαγορευση τους. Βαλτε το λαθρεμποριο, βαλτε οσους δικηγορους ασχολουνται με τετοιες υποθεσεις, βαλτε πολιτικους, δικαστες, και την Αστυνομια που δειχνει γεματο αστυνομικο δελτιο κατασχοντας οπλα κροτου που πωλουνται ελευθερα στην υπολοιπη Ευρωπη, και θα δειτε γιατι ποτε δεν προκειται να επιτραπει η κατοχη ή η αγορα τους.

Αυτό είναι όντως σοβαρός λόγος, όπως και το γεγονός οτι δεν θέλουν με τίποτα να ορίσουν που ξεκινά και τελειώνει η αυτοάμυνα. Σιγά μην χάσουν το ελεύθερο να ερμηνεύουν τους νόμους κατα το δοκούν, και να έχουν το πρόβλημα των δεδικασμένων. Ουσιαστικά είναι δικαστικό το ζήτημα. Μίλαγα με ένα φίλο απο Τσεχία στο skype, και μου έδειχνε το νέο του cz Scorpio evo , και φωτογραφίες απο μία καραμπίνα 338 lapua που σκέφτεται να φτιάξει ένας ξάδερφος του. Μετά ασχολήθηκα λίγο με τους νόμους τους εκεί, και οι άνθρωποι είναι έτη φωτός μπροστά. Απλά γκουγκλάρετε gun politics in the Czech republic και θα πάρετε μία γεύση.
 
Θα υποθέσω πως όχι, μιας που αν βγάλεις την λεία κάννη απο την κίνηση και βάλεις ραβδωτή, έχεις κανονικό ραβδωτό τυφέκιο κινητού ουραίου. Επίσης, ακόμα και blank barrel να έχεις με έτοιμη την θαλάμη για το διαμέτρημά σου, είναι σχετικά "εύκολο" να φτιάξεις αυλακώσεις. Ποιός ο λόγος να επιτραπεί?
Ξαναδιαβάζοντας την ερώτησή σου, ένας εισαγωγέας με άδεια για όπλα-πυρομαχικά μπορεί να φέρει ότι θέλει. Που θα το πουλήσει όμως, εκτός απο σώματα ασφαλείας?
 
Με αυτό το σκεπτικό μπορείς ακόμη πιο εύκολα να μετατρέψεις ένα λειόκαννο 12άρι σε ραβδωτό με μια απλή αλλαγή κάννης.
Έτσι που έθεσα το ερώτημα παραπάνω, μια τέτοια εισαγωγή πληροί όλες τις προϋποθέσεις του 2168 όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των κυνηγετικών όπλων.
Όσο για την κατασκευή ραβδώσεων, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, όσον αφορά την ευκολία της κατασκευής τους.
 
Γιαυτό και το έβαλα μέσα σε εισαγωγικά. Ίσως το έκανα να ακουστεί πολύ απλό, σίγουρα δεν είναι, αλλά ακόμα και να μην έχεις μηχανήματα με σφυριά και mandrels, μπορείς με ράβδους (rimmers) καρβιδίου και ατσαλιού ακόμα και χειροκίνητα να φτιάξεις ραβδώσεις, μεγάλο μανίκι αμφιβόλου ποιότητας, αλλα αν ξέρεις τι κάνεις γίνεται.

Έχεις δίκιο οτι αυτό γίνεται με όλα τα όπλα με μία αλλαγή κάννης, οπότε λογικά οι ενστάσεις των αρχών θα έχουν να κάνουν περισσότερο με το φυσίγγιο που ζητάς και την θαλάμη της κάννης, και οι πιέσεις που ανεβάζουν. Ποιός ο λόγος να έχεις τέτοιο φυσίγγιο σε λειόκανο θα σου πουν? Επίσης μετά την κάλυκα τι θα την κάνεις? Εδώ στο σκοπευτήριο απαγορεύεται ακόμα και να τις μαζέψεις.

Σου εύχομαι πραγματικά να το δεχτούν ως εντός του 2168. Αλλά οταν προσπαθείς να αλλάξεις την φύση ενός όπλου για χάριν ενός νόμου, αντιλαμβάνεσαι οτι κατι δεν πάει καλά ευθύς εξ'αρχής σε αυτη τη χώρα ha haaa
 
Το ερώτημα το έθεσα ρητορικά για να καταδείξω τις αδυναμίες του νόμου.
Σύμφωνα με τον 2168 δεν μπορεί να απαγορευτεί η εισαγωγή τους σαν κυνηγετικά όπλα και φυσίγγια. Και οι όποιες ενστάσεις και λόγοι κτήσης δεν ευσταθούν απλά διότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και προϋποθέσεις (τεχνικά μιλώντας) για την απόκτηση κυνηγετικού όπλου.
 
Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα, αλλά στο σκεπτικό σου πρέπει να συμπεριλάβεις τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος. Ο συλλογισμός σου ευσταθεί σε χώρες όπως ΗΠΑ και Καναδάς. Εδώ είμαστε και λίγο άτυπο κομμουνιστικό καθεστώς. Τεχνικά ο νόμος δεν στο απαγορεύει, το πως θα ερμηνευτεί ο νόμος όμως απο αστυνομία και δικαστική εξουσία είναι αυτό που μετράει. Άσε που ο κάθε ένας θα δίνει τις δικές του ερμηνείες και θα πηγαίνεις μπαλάκι απο την μία υπηρεσία στην άλλη. Είναι κλασσική μέθοδος αυτή.
 
Ακριβώς όπως το περιγράφεις.
Αν τον έγραφαν άνθρωποι που είχαν πλήρη γνώση του αντικειμένου, δεν θα άφηναν περιθώρια για οποιαδήποτε ερμηνεία ή παρερμηνεία.
 
Εμ, αυτή είναι και η δύναμη τους. , αυτός είναι ο λόγος που έχουν εργασία. Αν όλα γίνονταν σωστά απο ανθρώπους με βάθος γνώσεων, θα είχε πεθάνει ο κοινοβουλευτισμός :).
Σου παραθέτω και ένα βιντεάκι απο χάραξη ραβδώσεων σε κάννη, είναι machine shop project και άρα δείχνει όλη την κατασκευή εργαλείων, το έχει εξελίξει ο τύπος λίγο.

 
Πολύ καλό για "σπιτίσια" κατασκευή. Με ένα τόρνο και τα κατάλληλα εξαρτήματα μπορείς να κάνεις πολύ καλή δουλειά.
Με μία ηλεκτροδιάβρωση βύθισης μπορείς να κάνεις τέλειες ραβδώσεις, πολύ καλύτερες απ'ότι με τους παραδοσιακούς τρόπους.
 
Πέραν απο τα ευκόλως εννοούμενα, όπως η γενική κατάσταση στην Ελλάδα, διαμετρήματα όπως το 30-30 Winchester που δεν έχει μύτη (έχει βέβαια βεληνεκές), ή διαμετρήματα πιστολιού (αραβίδες 9mm , .357Sig, .22LR κλπ) θα μπορούσαν να επιτραπούν και για θήρα, και για σκοποβολή. Εξαιρώ τα magnum γιατί είναι δεδομένο οτι θα φάνε πόρτα. Μπορείς με αυτόν τον τρόπο να επιτρέψεις και τα lever action, αποφεύγοντας και τυχόν κολλήματα λόγω ημιαυτόματης βολής. Τι χραπα χρούπα, τι lever action, τα ίδια πράγματα είναι. Ακόμα και σπαστά single shot.

Ίσως η αρχή πρέπει να γίνει απο τα διαμετρήματα πιστολιού, γιατί και υπάρχουν πιστόλια στα σκοπευτήρια, και οι εταιρίες που οι εμπορικοί τους κύκλοι ασχολούνται με πυρομαχικά δεν θα διαταραχθούν, και η αστυνομία θα έχει κάποια σιγουριά όσο αναφορά το βεληνεκές και την γεμιστήρα. Τώρα για τη θήρα, υπάρχει και το θέμα της διόπτρας το οποίο είναι μια ολόκληρη συζήτηση, αλλά και με σιδερένια σκοπευτικά, στις αποστάσεις που θα παίξεις με τις πιέσεις πιστολιού, είσαι μιά χαρά.

Μόλις αποκτήσουμε ιστορικό αρχείο και υπάρξει εξοικείωση, μετά νομίζω οτι θα ανοίξει πολύ ποιό εύκολα η συζήτηση για διαμετρήματα τυφεκίου. Το θέμα είναι να γίνει η αρχή.
 
Με μία ηλεκτροδιάβρωση βύθισης μπορείς να κάνεις τέλειες ραβδώσεις, πολύ καλύτερες απ'ότι με τους παραδοσιακούς τρόπους.

Κοίταξα λίγο την ηλεκτροδιάβρωση που μίλαγες (Electric Discharge Machining), κωλομετράει μιας που αποφεύγεις να στρεσάρεις και το μέταλο. Αλλά θες σοβαρή κατασκευή για να το κάνεις , και τα ηλεκτρόδια σου πρέπει να είναι μέσα σε ειδικές παραμέτρους, κλπ. Πάντως πολύ καλή φάση. Αλλά θες και μια μικρή ΔΕΗ να σε ταίζει ρεύμα :)
 
Την ηλεκτροδιάβρωση (EDM) στα όπλα την χρησιμοποίησε, πρώτος, πριν χρόνια ο μακαρίτης Larry Kelly της Magnaport:
http://www.magnaport.com/company.html
Είχα κάποτε μια κάννη κατασκευασμένη με αυτή τη μέθοδο και όταν την έβλεπες μέσα ήταν σαν καθρέφτης, ήταν μάλιστα τόσο καλή που κάποια φορά θυμάμαι έστειλε 4 βλήματα μέσα στην ίδια τρύπα από τα 15 μέτρα.
Σήμερα η S&W κατασκευάζει τις περισσότερες κάννες των μικρών όπλων που παράγει με αυτή τη μέθοδο ή με την παραπλήσιά της (ECM).
http://firearmshistory.blogspot.gr/2010/05/rifling-manufacturing-electric.html
http://firearmshistory.blogspot.gr/2010/05/rifling-manufacturing-electro-chemical.html
Εδώ, αυτές οι μηχανές χρησιμοποιούνται συνήθως στην βιομηχανία των πλαστικών για την κατασκευή καλουπιών όπως και στην κατασκευή μητρών και εμβόλων για πρέσες κλπ.
Έχω δει μεταλλικό κομμάτι φτιαγμένο με αυτή τη μέθοδο και η επιφάνειά ήταν τόσο λεία που νόμιζες ότι ήταν ρεκτιφιαρισμένη. Δεν ρώτησα στο φίλο που την έχει το κόστος συντήρησης και κατανάλωσης αλλά αν θυμάμει καλά η αγορά της είχε στοιχίσει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
 
Είχα κάποτε μια κάννη κατασκευασμένη με αυτή τη μέθοδο και όταν την έβλεπες μέσα ήταν σαν καθρέφτης, ήταν μάλιστα τόσο καλή που κάποια φορά θυμάμαι έστειλε 4 βλήματα μέσα στην ίδια τρύπα από τα 15 μέτρα.

Στα 15 μέτρα 0 ΜΟΑ μια χαρά . Οι κατασκευαστές στο εξωτερικό πάντως (πχ Bartlein) συνεχίζουν την κλασσική χάραξη. Σίγουρα θέλει μεγάλη αρχική επένδυση και αυτές είναι μικρομεσαίες εταιρίες. Ενώ οι σμιθγουεσόπουλοι τα φυσάνε !!!

Και μεις εδώ στέλνουμε συνέχεια 300 βλήματα στην ίδια τρύπα, και αυτό απο χιλιόμετρα μακρυά, περιμένοντας να αλλάξει κάτι.... .lazy.
 
Βλέπω μερικά βιντεο απο Αμερική, και έχουν CNC μηχανήματα στο γκαράζ :D
Φτιάχνουν δικές τους κάλυκες, σφραγίδες για ιδιογόμωση, έχει κάτι πολύ καλά project στο utube. Ακόμα και rebore παλιών όπλων σε νέο διαμέτρημα. Επιχρωμιώσεις, κλπ.
Και μετά λέμε γιατί πάνε μπροστά.
 
Στην Αμερική οποιοσδήποτε μπορεί να κατασκευάσει όπλο για δική του χρήση, φτάνει να μην το εμπορευθεί.
Και μπορεί, έστω και σε ορισμένες περιπτώσεις με κάποια φορολογική επιβάρυνση, να κατέχει σχεδόν οτιδήποτε. Ανάλογα βέβαια και την Πολιτεία που διαμένει.
Μια χώρα 450 εκατ. ανθρώπων έχει Σύνταγμα που αποτελείται από 7 άρθρα και 14 τροποποιήσεις (η 2η αφορά το δικαίωμα κατοχής όπλων).
Η Ελλάδα των 10 εκατ. έχει Σύνταγμα που αποτελείται από 120 άρθρα και νόμους που οι περισσότεροι αρχίζουν με τη λέξη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ (με αυτά που επιτρέπονται να είναι η εξαίρεση).
Καλώς ή κακώς είμαστε αυτοί που θέλουμε (και ψηφίζουμε) να είμαστε.
 
Back
Top