Ραβδωτό στο εξωτερικό, λειόκαννο στην Ελλάδα, γιατί;

Σπύρο συμφωνώ , πιστεύω όμως ότι ο τρόπος κυνηγίου θα αλλάξει από το γιουρουσι και τις υπερβολικά μεγάλες παρέες που κλείνουν ολοκληρους νομούς σε ατομικό κυνήγι και καρτέρι αφού αυξάνονται οι δυνατότητες απόστασης βολής. Με μια σωστή διαχείριση δεν θα ήταν μόνο το αγριογουρουνο θηρευσιμο, αλλά και το ζαρκαδι το αγριογιδο, ακόμα και τα κόκκινα ελαφια. Πρό καιρού ήρθε και κυνηγησε στην χώρα μας ο Jim Shockey
γνωστός επαγκελματιας κυνηγός .


Ναι... σε κυνήγι στις Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές, όπως της Σαπιέντζας που κυνήγησε ο συγκεκριμένος κυνηγός και είναι απόλυτα ελεγχόμενος ο τρόπος και ο τόπος κυνηγιού, θα μπορούσε έστω και πιλοτικά να επιτραπεί το κυνήγι με ραβδωτό.
Αυτό μάλιστα, πιστεύω θα προσέλκυε και πολλούς Βορειοευρωπαίους και Αμερικάνους κυνηγούς, που έχουν στην κουλτούρα τους, σε αντίθεση με τη δική μας, την χρήση ραβδωτού και το κυνήγι σε ρεζέρβες, και θα έδινε και ένα φιλί ζωής στις συγκεκριμένες Ε.Κ.Π.
Τώρα για τις ελεύθερες περιοχές, θα μπορούσε να επιτραπεί σε συγκεκριμένη περίοδο, σε συγκεκριμένο θήραμα και οριοθετημένο τόπο κυνηγιού, π.χ σε κυνήγι ζαρκαδιού την άνοιξη, αν και στην Ελλάδα αυτό αποτελεί τουλάχιστον όνειρο θερινής νυχτός...
Στο γουρουνοκυνήγι, όπως αυτό ασκείται σήμερα, εξακολουθώ να είμαι επιφυλακτικός στη χρήση ραβδωτού, και γι' αυτα που έγραψα παραπάνω αλλα και γιατί,
1ο το μοναχικό κυνήγι αγριογούρουνου, είναι εξαιρετικά δύσκολο στους Ελληνικούς βιότοπους και προσωπικά δεν έχω γνωρίσει ή ακούσει κυνηγό να κυνηγάει με αυτό τον τρόπο αγριογούρουνα στην Ελλάδα, άλλα και αν γινόταν λόγω της πυκνής βλάστησης που ''γιατακιάζουν'' τα γουρούνια τη μέρα, η ντουφεκιά θα έβγαινε σε κοντινή απόσταση μέσα στο πυκνό, που πιστεύω η αργή-βαριά βολίδα του μονόβολου φυσιγγίου προσφέρει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα έναντι της ελαφριάς-γρήγορης βολίδας του ραβδωτού.
και 2ο γιατί στο σύνηθες κυνήγι παγανας, οι μακρινές βολές είναι σπάνιες, λόγω της πυκνής βλάστησης που επι το πλείστον γίνεται το γουρουνοκυνήγι στη χώρα μας, στο μεγαλύτερο ποσοστό σε πουρναρότοπούς, σε αντίθεση με να ''κούφια'' ανοιχτά δάση της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης που επιτρέπουν την οπτική επαφή με το θήραμα σε μεγάλες αποστάσεις.
 
αυτο δεν ειναι στην σαπιεντζα;

εχεται δει τημες;;.big smile..big smile.
αστα να παναι..
παντος εδω κατω για να δεις τετειο ζωο οπου ειναι 9-11 χρονων πρεπει να ξειμεροβραδιαζεσαι στο κγικγιλο και να φανεις και τυχερος...sarcastic..sarcastic.

βαιβαια ο κανονικος βιοτοπος του συκγεκριμενου ζωου με αυτο που δηχνει εκει απλα δεν εχει καμια σχεση..
 
Καλημέρα και απο μένα,
Αν και είμαι υπέρ των ραβδωτών, δεν νομίζω οτι θα τα δούμε ποτέ στην Ελλάδα, αν δεν υπάρξει οργανωμένο ρεύμα προς αυτή την κατεύθυνση. Τα τυφέκια κινητού ουραίου single shot ή και repeater, καθιστούν το κυνήγι πολύ ποιό ασφαλή δραστηριότητα και για τους κυνηγούς, και για τα ζώα (ανθρώπινα και μη :D). Θα χρειαστεί ενημέρωση και εκπαίδευση, και θα ανοίξει και το σπορ της σκοποβολής σε μεγάλες αποστάσεις, όπως γίνεται και σε όλες τις άλλες χώρες. Οι νομοθεσίες που ισχύουν στην Ευρώπη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μπούσουλας, να κρατήσουμε και να απορρίψουμε οτι μας κάνει. Υπάρχουν χώρες όπως Τσεχία - Σερβία - Σλοβακία που είναι αρκετά φιλελεύθερες στην κατοχή και τα διαμετρήματα (μέχρι .338 και ημιαυτόματα) , μέχρι και χώρες όπως η Νορβηγία που έχει αρκετά αυστηρή νομοθεσία (επιτρέπει μόνο 6.5x55 Swedish και .308, απαγορεύει ημιαυτόματα και στρατιωτικού τύπου). Όσο αναφορά το κυνήγι, υπάρχουν κανόνες χρήσης σωστου διαμετρήματος ανάλογα το θήραμα. Περνάς σχολείο για τον χειρισμό του όπλου και μαθαίνεις τα βασικά περι θήρευσης.

Τώρα όσο αναφορά τα εγκλήματα, συμμορίες κλπ, αυτά συνήθως γίνονται με πιστόλια και ημιαυτόματα. Ένα ραβδωτό κινητού ουραίου με single shot action είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί απο τέτοια άτομα, εκτός αν μιλάμε για κάποιο ψυχάκια που την είδε sniper. Πιθανώς να υπάρξουν φαινόμενα στην αρχή, αλλά με σωστό και επαναλαμβανόμενο έλεγχο, τα φαινόμενα θα εξαληφθούν.
 
Επίσης, το ραβδωτό τυφέκιο έχει και μία άλλη σημαντική πτυχη που ξέχασα να αναφέρω: την κατασκευή του. Με το να επιτραπεί η χρήση σε σκοπευτικούς αγώνες και κυνήγι, θα υπάρξουν αρκετοί σιδεράδες-αλουμινάδες-ξυλουργοί και λοιποί τεχνίτες, οι οποίοι θα γίνουν οπλουργοί και κατασκευαστές επίπλων τυφεκίων. Θα ασχοληθούν μηχανικοί με κράμματα για χρήση στις κάνες τα οποία θα έχουν λιγότερη φθορά στο λαιμό, κινήσεις/κλείστρα, κατασκευή θαλάμης, αυλακώσεις κάνης, επίστρωση επίπλου με εποξική ρητίνη, έλεγχος αρμονικών, χημικά προωθητικά κλπ. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν απο μόνες τους αποτελούν θέλγητρο για μια τέτοια ενέργεια. Η τεχνογνωσία που θα έρθει απο το εξωτερικό, ο συναγωνισμός σε αγώνες με Βορειοευρωπαίους και Αμερικανούς (τουρισμός), η κατασκευή πυρομαχικών απο εγχώριες βιομηχανίες, τα μαθήματα, οι σύλλογοι, και βέβαια οι φόροι.... τι άλλο να αναφέρω.

Θα μου πείτε "Φίλε ξέρεις που ζείς?" Ναι, ξέρω, απλά μερικές φορές δεν ελέγχω τη λογική μου στη χώρα του παραλόγου.
 
Χτες παρέλαβε το φιλαράκι μου ένα custom made ραβδωτο μετά από αναμονή ενός χρόνου., διαμέτρημα winchester 300 magnum.


picture upload sites



screen shot windows


IMG_1552.jpg

http://postimage

 
Κωνσταντίνε όταν τον δεις ρωτησε τον μέχρι πόσα μέτρα περίπου μπορεί να χτυπήσει ένα ελάφι ένα καλό τοξο..
Ο θάνατος μπορει να είναι ακαριαίος με μια καλη και στοχευμενη βολn?
 
Κωνσταντίνε όταν τον δεις ρωτησε τον μέχρι πόσα μέτρα περίπου μπορεί να χτυπήσει ένα ελάφι ένα καλό τοξο..
Ο θάνατος μπορει να είναι ακαριαίος με μια καλη και στοχευμενη βολn?
Δεν ξέρω ακριβώς αλλά οι βολές γίνονται σε κοντινές αποστάσεις 15,20,25 με 30 το πολύ και είσαι πάνω σε δέντρο , η αιχμές του βελους είναι εναλλαξιμες σαν ξυραφια ,σε λογική απόσταση το ξεπερνάει και μένει ακαριαια αναλόγως και το σημείο που θα το φάει, το καλύτερο σημείο είναι στα πλευρά αν πάρει στομάχι τρέχα γύρευε.




photo upload
 
Last edited:
Τα μπριζολάκια που ψήνατε στην καλύβα όταν πήγατε για φασιανούς, από αυτό είναι;
Ναι Γιώργο και λουκάνικα και κιμά, αλλά εκεί το ανακατευουνε με χοιρινό κρέας για να πάρει νοστιμιά και να γίνει πιο μαλακό.
 
Φαινόταν σαν Remington 700 αλλά η ράγα φάνηκε περίεργη. Πολύ ωραίο, διάβασα δίνει και 20 ΜΟΑ. Τζι τζί. 300 WinMag και εμείς εδώ μέχρι .22LR. Απο την χαρά του όπλου .ha ha ha., στην κατάθλιψη της ελληνικής πραγματικότητας...:(
 
Φαινόταν σαν Remington 700 αλλά η ράγα φάνηκε περίεργη. Πολύ ωραίο, διάβασα δίνει και 20 ΜΟΑ. Τζι τζί. 300 WinMag και εμείς εδώ μέχρι .22LR. Απο την χαρά του όπλου .ha ha ha., στην κατάθλιψη της ελληνικής πραγματικότητας...:(
Αν επιτραπεί ποτέ θα έπαιρνα ένα 22LR,22 Magnum, και ένα 30-06 .
Αυτό το 22αρακι το γουστάρω πολύ αλλά τι να το κάνω εδώ, ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν μυαλά στο μέλλον.

Ruger® 10/22® Sporter Autoloading Rifle Models
http://www.ruger.com/products/1022Sporter/models.html
 
Back
Top