Οι κήποι μας..


Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Άγγελος
Ναι θα γίνει κανονικό δέντρο και θα δώσει κανονικά καρπούς. Δεν έχει κανένα πρόβλημα. Οι ροδιές είναι άγρια δεντρα κανονικά και ανανεώνονται και πολλαπλασιαζονται με τα κωλοριζια τους (παραφυαδες πιο επιστημονικά)

Και τώρα αν ποτιζεται το δέντρο να κοπούν τα πολλά και να μείνουν 2 το πιο ίσια και δυνατά. Και τακτικά να κόβονται τα κωλοριζια καθ να μένει ο βασικός κορμός να μην χάνονται χυμοί. Τα κωλοριζια ειναξ πιο κοντά στη ρίζα κσξ ως λαίμαργα τρώνε πολλούς χυμούς.
Αν ήταν μπολιασμένη όμως από φυτώριο θα δώσει και πάλι καρπό αλλά ίσως διαφορετικό.Αλλά που να το καταλάβει εφόσον δεν πήρε να μου πείτε.Άσε ένα ή δύο όπως είπε ο @tsakalos βλέπεις τον καρπό και αν δεν σου αρέσει βρίσκεις μια καλύτερη ποικιλία και εμβολιάζεις.
Ευχαριστώ

Θα το προσπαθήσω.
Θα αφήσω να περάσουν οι ζέστες και μέσα Σεπτέμβρη θα γίνει η προσπάθεια.
 
Όνομα
Παναγιωτης
Μηπως επειδη εχω την εμμονη να ¨καθαριζω¨, κλαδευω τα ξινα μου, τα βρισκει ο χιονιας σχετικα ¨ανοικτα¨και τους κανει ζημια?
Γιατι βλεπω κατι λεμονοπορτοκαλιες παρατημενες στην μοιρα τους, ακαθαριστες, πυκνες να παθαινουν λιγοτερες ζημιες.
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Μηπως επειδη εχω την εμμονη να ¨καθαριζω¨, κλαδευω τα ξινα μου, τα βρισκει ο χιονιας σχετικα ¨ανοικτα¨και τους κανει ζημια?
Γιατι βλεπω κατι λεμονοπορτοκαλιες παρατημενες στην μοιρα τους, ακαθαριστες, πυκνες να παθαινουν λιγοτερες ζημιες.
Πότε τα κλαδεύεις;
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Νοεμβρη
Μετά τις παγωνιές, πριν τη ζέστη και την ανθοφορία τις κλαδεύεις πατρίδα.Απολύμανση με οινόπνευμα τα σύνεργα να μην μεταφέρεις τίποτα από το ένα δέντρο στο άλλο.Επίσης, μπορείς να βάλεις και πάστα στα κοψίματα, που εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα.Λάβε υπόψιν ότι οι λεμονιές θέλουν όλο το χρόνο περίπου κλάδεμα, δηλαδή δέχονται αν ποτίζονται καλά και πετάνε λαίμαργα.Προχθές κλάψεδα μία καμιά 10αρια λαίμαργα που έπαιρναν τον ανήφορο.Τα αφήνω και το κόψιμο λίγο παράπανω μην το κάψει πχ η ζέστη και περάσει στο κάτω τον διάδρομο.
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Ευχαριστω!
Οινοπνευμα και παστα χρησιμοποιω!
Το ερωτημα μου ειναι αλλο ομως.....
αν τα ακλαδευτα, πυκνα ξινα αντεχουν καλυτερα τις κακουχιες της παγωνιας.
Αυτό σου εξηγώ ότι είναι λάθος η εποχή που κλαδεύεις και τα ακλάδευτα μένουν ως έχουν αν είναι και μεγάλα δέντρα με καλό ριζικό σύστημα...Δηλαδή έτυχε αυτός ο προβληματισμός σου έτσι με αυτήν την περίσταση και σου φαίνεται περίεργο.
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Ευχαριστω!
Οινοπνευμα και παστα χρησιμοποιω!
Το ερωτημα μου ειναι αλλο ομως.....
αν τα ακλαδευτα, πυκνα ξινα αντεχουν καλυτερα τις κακουχιες της παγωνιας.
Ένα δέντρο με μη εκτεθειμένους τους κεντρικούς του άξονες σαφώς και θα αντέξει περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τις ελιές. Το θέμα είναι ότι τα αχρείαστα λαίμαργα κλαριά θα σου μειώσουν την καρποφορία και ο κακός αερισμός θα σου δημιουργήσει ασθένειες όπως το λεκανιο κσι η βαμβακαδα.

Αν στο μέρος που είσαι υπάρχει περισσότερος πάγος τότε κλαδευε πιο αργά και ίσως πιο λιγο, προστάτευε όλες τις πληγές, και ασβεστωνε τον κορμό και όλα τα εκτεθειμένα μπρατσα. Κράτα αν θες τα δέντρα με πιο μικρη κωμμη και σκεπαζε τα με ναυλον τις ύποπτες παγωμενες βραδιες
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Ένα δέντρο με μη εκτεθειμένους τους κεντρικούς του άξονες σαφώς και θα αντέξει περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τις ελιές. Το θέμα είναι ότι τα αχρείαστα λαίμαργα κλαριά θα σου μειώσουν την καρποφορία και ο κακός αερισμός θα σου δημιουργήσει ασθένειες όπως το λεκανιο κσι η βαμβακαδα.

Αν στο μέρος που είσαι υπάρχει περισσότερος πάγος τότε κλαδευε πιο αργά και ίσως πιο λιγο, προστάτευε όλες τις πληγές, και ασβεστωνε τον κορμό και όλα τα εκτεθειμένα μπρατσα.
Ακριβώς, όπως τα σκεπάζουμε έτσι προστατεύονται και τα ακλάδευτα.Τα κλαδεύεις για καλό αερισμό όπως είπε ο @tsakalos και τα σκεπάζεις τον χειμώνα αν έχεις την ευκαιρία γιατί άμα πας να γλυτώσεις κάτι από κάπου αλλού θα την πάθεις...
 
Όνομα
Παναγιωτης
Βαζοντας στην ζυγαρια τις ζημιες απο τις ασθενειες και τις ζημιες του παγετου ( στην περιοχη μου και για τα ξινα μιλωντας ) εχω καταληξει οτι τις ασθενειες κουτσα στραβα τις αντιμετωπιζω....
Τις ζημιες απο τον παγετο οχι.
Τα δεντρα δεν σκεπαζονται πλεον.
Αλλα και οταν τα σκεπαζα παλι ο παγος τους εκαιγε και τους εσκιζε την φλουδα.
Και δυστυχως ο παγετος τα πηγαινει χρονια πισω.
Πρεπει να περασουν καποια χρονια χωρις παγετο για να μπορεσουν να μεγαλωσουν αρκετα και να εχουν καποιες αντοχες.
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Σήμερα αφού είμαστε στα ορεινά είχαμε φουντουκοσυλλογη.

IMG_20210829_182838.jpgIMG_20210829_183055.jpg

Η χρονιά δεν πήγε πολύ καλά με τον οψιμο παγετο. Μόλις που ξεπεράσαμε 100 κιλά. Δεν πειράζει του χρόνου μακάρι να μας βοηθήσουν οι συνθήκες.
 

Vasilis

Administrator
Περιοχή
Σλοβακία
Όνομα
Βασίλης
Σήμερα αφού είμαστε στα ορεινά είχαμε φουντουκοσυλλογη.

View attachment 31615View attachment 31616

Η χρονιά δεν πήγε πολύ καλά με τον οψιμο παγετο. Μόλις που ξεπεράσαμε 100 κιλά. Δεν πειράζει του χρόνου μακάρι να μας βοηθήσουν οι συνθήκες.
Πόση νουτέλα φτιάχνεις με 100 κιλά; Για να καταλάβω την ποσότητα ρωτάω...
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Πόση νουτέλα φτιάχνεις με 100 κιλά; Για να καταλάβω την ποσότητα ρωτάω...
100 κιλά φουντούκι με κέλυφος αντιστοιχουν περίπου σε 40 κιλά ξερή ψίχα. 200 γραμμαρια ψιχα σου επιτρέπουν να φτιάξεις 1 κιλό άριστης ποιότητας πραλίνα.

Αρα μιλάμε για 200 κιλα νουτέλα/μερέντα/πραλίνα. Εννοείται πως την ποσότητα του φουντουκιού σχεδόν όλη την πουλάμε σε τοπική επιχείρηση που φτιάχνει γλυκά κάθε είδους για τους πάρα πολλούς επισκέπτες που έρχονται στο χωριό.

Καρυδόπιτα με γλασσο πραλίνα από πάνω και 1 μπαλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι είναι πραγματικός γευστικός οργασμός...
 
Περιοχή
καρδιτσα-λιμνη πλαστηρα.....
Όνομα
Λάμπρος
100 κιλά φουντούκι με κέλυφος αντιστοιχουν περίπου σε 40 κιλά ξερή ψίχα. 200 γραμμαρια ψιχα σου επιτρέπουν να φτιάξεις 1 κιλό άριστης ποιότητας πραλίνα.

Αρα μιλάμε για 200 κιλα νουτέλα/μερέντα/πραλίνα. Εννοείται πως την ποσότητα σχεδόν όλη την πουλάμε σε τοπική επιχείρηση που φτιάχνει γλυκά κάθε είδους για τους πάρα πολλούς επισκέπτες που έρχονται στο χωριό.

Καρυδόπιτα με γλασσο πραλίνα από πάνω και 1 μπαλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι είναι πραγματικός γευστικός οργασμός...
Και ποτέ θα τον φτιάξεις τον οργασμό. ΧΑ ΧΑ ΧΑ
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Μετά από μια βδομάδα στην Αθήνα για να κάνουμε κάποιες δια ζώσης δουλειές επιστροφή στο χωριό... Ήθελα να παω για κυνήγι, αλλά με τις βροχές να έρχονται έγινε επιτακτική ανάγκη να τελειώνουμε με κάποιες δουλειές... Αρχικά συγκομιδή κηπευτικών που μέσα σε μια βδομάδα μαζεύτηκαν πολλά...

1630782611315.png

1630782730681.png

1630782786920.png
1630782829162.png
1630782870431.png
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Και μετά τρύγος στο αμπέλι γιατί αν βραχεί θα πέσουν πολύ οι βαθμοί.... Τα άσπρα γύρω στο 11,5 και τα μαύρα στο 13 έδειξε η δειγματοληψία αυτή τη στιγμή.

Πολλες οι διαφορετικές ποικιλίες και ήθελε συνεχή διαχωρισμό και διαλογή ώστε αύριο να βγάλουμε μια άκρη που θα πρέπει να βγάλουμε το μούστο και αργότερα το κρασί... 1180 κιλά τα σταφύλια αύριο θα δούμε την απόδοση...

εικόνα_Viber_2021-09-04_10-37-39-706.jpgεικόνα_Viber_2021-09-04_10-37-42-712.jpgεικόνα_Viber_2021-09-04_10-37-40-268.jpgεικόνα_Viber_2021-09-04_15-44-57-277.jpgεικόνα_Viber_2021-09-04_10-37-42-864.jpg
 
Top