Οι κήποι μας..


Το like είναι για τον κόπο σου....
Το μόνο τυρί που τρώω είναι μέσα στην πιτσα, αντε κ σε κανα τοστ......
Και δεν μόνο αυτο.. Αν υπάρχει τέτοιο πραγμα στο τραπέζι φευγω χιλιόμετρα....χαχαχα....
Προτιμώ να φάω ενα μαγκάλι κάρβουνα χαχαχα
 
Όνομα
Δημητρης
Το like είναι για τον κόπο σου....
Το μόνο τυρί που τρώω είναι μέσα στην πιτσα, αντε κ σε κανα τοστ......
Και δεν μόνο αυτο.. Αν υπάρχει τέτοιο πραγμα στο τραπέζι φευγω χιλιόμετρα....χαχαχα....
Προτιμώ να φάω ενα μαγκάλι κάρβουνα χαχαχα
Καλημερα. Άρα δεν τρως καθόλου τυρι γιατί αυτά που λες περισσοτερο καουτσουκ θυμιζουν παρα τυρι. Μην νομίζεις ότι το πολυτρωω και εγω. Μερικές ημέρες μέσα στην Εβδομάδα θα τσιμπησω κανα κομματάκι .Έχω γνωστούς που αν δεν υπάρχει τυρι στο τραπέζι δεν κάθονται να φανε!!!!!
 
Όνομα
Γιώργος
Καλημερα. Άρα δεν τρως καθόλου τυρι γιατί αυτά που λες περισσοτερο καουτσουκ θυμιζουν παρα τυρι. Μην νομίζεις ότι το πολυτρωω και εγω. Μερικές ημέρες μέσα στην Εβδομάδα θα τσιμπησω κανα κομματάκι .Έχω γνωστούς που αν δεν υπάρχει τυρι στο τραπέζι δεν κάθονται να φανε!!!!!

Έχω γνωστό που η παροιμία που λέει είναι :
Με το τυρί ταμ τιριρί
Με το γάλα κάνει τραμπάλα!!!... :)
 
Περιοχή
ΚΑΜΑΤΕΡΟ-ΚΟΤΥΛΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Όνομα
ΚΩΣΤΑΣ
Το like είναι για τον κόπο σου....
Το μόνο τυρί που τρώω είναι μέσα στην πιτσα, αντε κ σε κανα τοστ......
Και δεν μόνο αυτο.. Αν υπάρχει τέτοιο πραγμα στο τραπέζι φευγω χιλιόμετρα....χαχαχα....
Προτιμώ να φάω ενα μαγκάλι κάρβουνα χαχαχα
Καλως τον Τασο για περασε να σε γραψω στο club :p :p
Eχω παει μαζι με εναν Φιλο εξω απο τον Πυργο στο χωριο του για ΣΚ και κυνηγι
Νηστικοι φτανουμε βραδυ στο χωριο οπου η Γιαγια του εχει φτιαξει μακαροναδα με κατσικακι κοκκινιστο
Μολις κατσαμε στο τραπεζι σκαει πιατο βαθυ με μεριδα full extra αλλα απο πανω στο κρεας
και στο μακαρονι τριμμενη μυζηθρα παραγωγης που μοσχοβολαγε μεχρι την Πατρα :eek:.hair.
μαζι με αγγουροντοματα που ειχε ενα πεταλο φετα παραγωγης και αυτη .pray to God.

Φαε μανα μου ελεγε η Γιαγια που να ζυγωσω εγω

Ευτυχως ειχε μεινει μεζες καθαρος εκτος τυριου και με συνοδεια καρβελιου την εκανα ταρατσα διαφορετικα το πρωι
με στομαχι αδειο οι τσιχλες θα εφευγαν ατουφεκιστες σε αλλα σοκακια
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Βασίλης
Καλως τον Τασο για περασε να σε γραψω στο club :p :p
Eχω παει μαζι με εναν Φιλο εξω απο τον Πυργο στο χωριο του για ΣΚ και κυνηγι
Νηστικοι φτανουμε βραδυ στο χωριο οπου η Γιαγια του εχει φτιαξει μακαροναδα με κατσικακι κοκκινιστο
Μολις κατσαμε στο τραπεζι σκαει πιατο βαθυ με μεριδα full extra αλλα απο πανω στο κρεας
και στο μακαρονι τριμμενη μυζηθρα παραγωγης που μοσχοβολαγε μεχρι την Πατρα :eek:.hair.
μαζι με αγγουροντοματα που ειχε ενα πεταλο φετα παραγωγης και αυτη .pray to God.

Φαε μανα μου ελεγε η Γιαγια που να ζυγωσω εγω

Ευτυχως ειχε μεινει μεζες καθαρος εκτος τυριου και με συνοδεια καρβελιου την εκανα ταρατσα διαφορετικα το πρωι
με στομαχι αδειο οι τσιχλες θα εφευγαν ατουφεκιστες σε αλλα σοκακια
Κώστα μόλις έπεσες απ' το θρόνο που σε είχα στο μυαλό μου, μα να σιχαίνεσαι εσύ το τυρί????????.hair..hair..hair.
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Λοιπόν μου είχε ζητηθεί και πιο παλιά, μου ζητήθηκε σημερα και από το Χρήστο @PredatoZ, οπότε πάμε δούμε τον αγενή πολλαπλασιασμό με μεταμόσχευση φυτικου ιστού, δηλαδή το κεντρωμα βήμα βήμα.

Καταρχήν κεντρώματα γίνονται μεταξύ δέντρων που είναι συγγενικά ώστε να ταιριάζουν οι χυμοί τους και να υπάρχει ιστοσυμβατότητα. άρα όλα τα ξινά μεταξύ τους (νεράτζι, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, κίτρο, περγαμόντο κτλ), όλες οι ελιές μεταξύ τους, τα αχλαδοειδή και μηλοείδή (γκορτσια, κυδωνιά, αχλαδιά, μηλιά), τα κερασοειδή (βυσσινιά, κερασιά, αγριοκερασιά,αγριοβυσιννιά) κτλ

Σημασία μεγάλη παίζει ο καιρός του κεντρώματος. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία των χυμών από τη ρίζα στα κλαριά στα δέντρα που μας ενδιαφέρει. Άρα άνοιξη που ανεβάζουν χυμούς και αρχίζει η βλάστηση σε φυλλοβόλα και αειθαλή ή προς τα τέλη Αυγούστου που αρχίζουν να κατεβάζουν χυμούς σιγά σιγά και να προετοιμάζονται για το φθινόπωρο. Λόγω όμως της πολύ υψηλής ζέστης που στεγνώνει τα μοσχεύματα πριν κολλήσουν με το δέντρο και της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί τα δέντρα από την έλλειψη νερού είναι πολύ δύσκολο να πιάσει κέντρωμα σε εντελώς ξερικό δέντρο. Μόνο σε ποτιστικά δέντρα ή σε δέντρα που είναι σε σκιερά μέρη.

Για αυτό προτιμώ σχεδόν πάντα ανοιξιάτικους εμβολιασμούς. Ακόμα και τότε αν υπάρχει η δυνατότητα ποτίζω το δέντρο που θέλω να κεντρώσω και πριν και μετά το κέντρωμα για να βοηθήσω τη συγκόληση. Δείγμα ότι το μητρικό-άγριο δέντρο είναι έτοιμο για κέντρωμα αποτελεί το γεγονός ότι έχει μόλις πετάξει 1-2 φρέσκα φύλλα. Πιο πριν μπορεί να είναι ακόμα σε χειμερία ύπνωση, πιο μετά μπορεί να έχει "ξεθυμάνει" το φυτό από χυμούς ή να έχει πάρα πολλούς και να "πνίξει"-σαπίσει το μόσχευμα. Για τις περιοχές της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας που έχω κτήματα, αυτό σημαίνει ότι το παράθυρο για τα κεντρώματα είναι μέσα στον Απρίλη συνήθως. Διαλέγω πρωινές ή απογευματινές ώρες σε μέρες με συννεφιά και υγρασία για να μην στεγνώσουν τα μοσχεύματα και οι τομές γρήγορα.

Το φυτό που έχει ανεβάσει χυμούς, και όπως λέμε 'σηκώνει" κέντρωμα, μόλις το χαράξουμε με μαχαίρι σε ένα σημείο τη φλοίδα του αυτή ανοίγει εύκολα με τη βοήθεια του μαχαιριού εύκολα αριστερά και δεξιά χωρίς να σπάει ή να σχίζεται... αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο μην μπείτε στον κόπο, δεν θα πιάσει το μόσχευμα .ο,τι και να κάνετε. Εδώ ένα παράδειγμα φλοίδας σε δέντρο που σηκώνει... Είχα ελέγξει πιο πριν σε πιο ψηλό σημείό ότι σήκωνε για να το κατατομήσω τόσο χαμηλά γιατί αλλιώς αν το έκοβα έτσι και δεν σήκωνε, θα το κατέστρεφα...
windows 7 print screen

Μετά πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα μοσχεύματα-κεντραδια. Τα παίρνουμε από υγιή, δυνατά φυτά που έχουν καρπίσει και έχουν δείξει παραγωγικότητα και ανθεκτικότητα. Είναι περσινά ευθεία βλαστάρια που δεν έχουν βλαστήσει ακόμα τα μάτια τους και που κοιτάνε την ανατολή, σε πάχος περίπου όσο ένα μολύβι και μήκος 15-20 εκατοστά. Για τα αειθαλή δέντρα τα κεντράδια βγαίνουν εκείνη τη μέρα, μέχρι να τα κεντρώσουμε τα διατηρούμε σε σακούλα χάρτινι μαζί με νοτισμένπο χαρτί κουζίνας. Όσο δεν χρησιμοποιηθουν πετάγονται δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλη μέρα. Τα κεντράδια των φυλλοβόλων διαλέγονται μέσα στο χειμώνα και διατηρούνται μέσα στο ψυγείο στη συντήρηση σε διπλή αεροστεγή σακούλα έως και 5 μήνες. Τη μέρα του κεντρώματος θα βγουν απο το ψυγείο και θα διατηρηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως και τα φρέσκα. όσα δεν χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να πεταχθούν μετά.

Τα κεντράδια ελιάς και εσπεριδοειδών στο δέντρο σήμερα... και διαλεγμένα μετά...



prntscr



(Συνεχίζεται....)
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Κεντραδια δεν βγάζω ποτέ από 1 μόνο ήμερο δέντρο και σε κάθε άγριο δέντρο κεντρώνω από διαφορετικά ήμερα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ανιστοσυμβατότητας μεταξύ τους, δηλαδή να μην ταιριάζουν τα δέντρα στους χυμούς παρότι συγγενικά, και τα μοσχεύματα να απορριφθούν, όπως αποτυγχάνει η μεταμόσχευση και στον άνθρωπο αν δεν υπάρχει ίδια συμβατότητα.

Εκτός από τα κεντράδια, για το κέντρωμα χρειαζόμαστε απολυμασμένη ψαλίδα και πριόνι, χαρτοταινία, νάυλον ταινία κεντρώματος ή βούρλο, αντιβακτηριδιακή πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού, λίγο χαρτί κουζίνας ή βαμβάκι, polybag τροφίμων 4ή7 lt και χαρτοσακούλα σαν αυτή που βάζουμε τα φρούτα ή το ψωμι...



Αρχίζοντας το κέντρωμα τώρα μητρικό-άγριο-μη παραγωγικό δέντρο, το καθαρίζουμε από όλα τα κλαριά κάτω από το κέντρωμα... αν δεν το κάνουμε πολύ απλά όλοι οι χυμοί θα πάνε σε αυτά και το κέντρωμα θα ξεραθεί. Σε ελιές και ξινά δεν αφήνω τίποτα για να αναγκάσω το φυτό να τα δεχτεί. Στα φυλλοβόλα υπάρχει ο κίνδυνος το φυτό αν δεν δεχθεί το κέντρωμα να μην μπορεί να διοχετεύσει αλλού τους χυμούς του, καθώς δεν πετανε εύκολα από τον κορμό ή κωλορίζια, και να σκάσει αφήνω και ένα άγριο κλαρί στο ίδιο ύψος με το κέντρωμα και ως δικλείδα ασφαλείας και το αφαιρώ αργότερα..

Στη σημερινή ελιά έκοψα με αλυσοπρίονο το χοντρό λοξό και με το χειροπρίονο αυτά που θα ήθελα να κεντρώσω. Διαλέγω όσο μπορώ ευθεία κλαριά με λείο φλοιό από 5 έως 15 πόντους πάχος. Πιο λεπτά είναι καλύτερα να κεντρωθούν με μάτι (άλλη τεχνική, για άλλη φορά), πιο μεγάλα δεν κολλανε εύκολα και καλά... Δεν κόβω ποτέ αλυσοπρίονο τα κλαριά που θα κεντρώσω, καθώς το λάδι που μένει επάνω καίει τις τομές και δεν πιάνει εύκολα το κέντρωμα. Άλλωστε αν δεν το κόβει το χειροπρίονο δεν κάνει για κέντρωμα...


(ο δεύτερος κορμός είχε κεντρωθεί πέρσι και τον έκοψα σύριζα στο κεντράδι για να πάρει πι πολύ δύναμη)

Εκεί που θέλω να κεντρώσω χαράζω τη φλοίδα με το μαχαίρι και την ανοίγω αριστερά δεξιά


Στη συνέχεια παίρνω το μόσχευμα και αφού του αφαιρέσω τα φύλλα χωρίς να χαλάρω στα ματια ή το κλαράκι το κόβω κάτω χαμηλά ώστε να δημιουργήσω ένα κεντρί-πένα (εξού και κέντρωμα)


Είναι σημαντικό να εμφανιστεί αυτό το πράσιμο σωλινάκι στο κέντρο του κλαριού και να μείνει αρκετά χοντρό ώστε να χωθει μέσα στη φλοίδα χωρίς να σπάσει


Μετά τυλίγω το μερος με χαρτοταινία για να κρατήσει την υγρασία του. όχι με μονοτική ή συκευασίας, έχει κόλλα που είναι τοξική και θα νεκρώσει τα πάντα. Περνάω επίτηδες λίγο πάνω από το επίπεδο και τη γυρίζω προς τα μέσα.




Δένω καλά και σφιχτά και βάζω πάστα γύρω γύρω και στα σημεία που είναι εκτεθειμένο ξύλο από το μητρικό δέντρο και στις κορυφές από τα κεντράδια.. (έχω βάλει πάστα όπως φαίνεται και στις τομές που έκανα στον άλλο κορμό με το αλυσοπρίονο)





(Συνεχίζεται....)
 
Last edited:

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
ένα μικρό κομμάτι χαρτί ή βαμβάκι τοποθετείται αναμεσα για να απορροφήσει την περίσσεια υγρασίας που θα σχηματιστεί μέσα στο χώρο για να μην μας σαπίσουν τα κεντράδια.

Σκεπάζουμε με τη σακούλα και μετά από πάνω βαζουμε τη χαρτοσακούλα. Φροντίζουμε και οι δυο να μην ακουμπάνε ακριβώς τα κεντράδια, αλλα να δημιουργούν ένα είδος φούσκας.


Η συγκόληση επιταχύνεται αν υπάρχει υγρασία και ζέστη. Αν υπάρχει μόνο ζέστη ή κάνει κρύο το κεντράδια μπορεί να μην κολλήσουν. Η σακούλα εξασφαλίζει την αύξηση της θερμοκρασίας και τη διατήρηση της υγρασίας και η χαρτοσακούλα τη μόνωση από την άμεση επαφή με τον ήλιο που θα βράσει τα κεντράδια.

Κάθε βδομαδα ελέγχουμε πως πάει και μόλις βλαστήσουν τα κεντράδια τα αφήνουμε χωρίς τις σακούλες. όταν θα μεγαλώσουν και θα φοσυκώσουν θα λύσουμε το δέσιμο για να μην τα κόψει και θα δέσουμε πιο χαλαρά ανανεώνοντας και την πάστα. Για διασπορά κινδύνου αν κεντρώνω 2 μέρη στο ίδιο δέντρο, το ένα το σκεπάζω και το άλλο το αφήνω ελεύθερο. Γιατί αν δεν έρθω και αυτά πετάξουν και μένουν πολύ καιρό με τη σακούλα θα χαλάσουν...


Αν κάτι κουνήσει τα κεντράδια δεν θα πιάσουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα αιγοπρόβατα... για αυτό με τα κλαριά του άγριου φτιάχνω ένα φράχτη που θα προστατέψει τα κεντράδια...



Καλή επιτυχία.
 
Περιοχή
Αλεξανδρουπολη
Όνομα
Σταύρος
ένα μικρό κομμάτι χαρτί ή βαμβάκι τοποθετείται αναμεσα για να απορροφήσει την περίσσεια υγρασίας που θα σχηματιστεί μέσα στο χώρο για να μην μας σαπίσουν τα κεντράδια.

Σκεπάζουμε με τη σακούλα και μετά από πάνω βαζουμε τη χαρτοσακούλα. Φροντίζουμε και οι δυο να μην ακουμπάνε ακριβώς τα κεντράδια, αλλα να δημιουργούν ένα είδος φούσκας.


Η συγκόληση επιταχύνεται αν υπάρχει υγρασία και ζέστη. Αν υπάρχει μόνο ζέστη ή κάνει κρύο το κεντράδια μπορεί να μην κολλήσουν. Η σακούλα εξασφαλίζει την αύξηση της θερμοκρασίας και τη διατήρηση της υγρασίας και η χαρτοσακούλα τη μόνωση από την άμεση επαφή με τον ήλιο που θα βράσει τα κεντράδια.

Κάθε βδομαδα ελέγχουμε πως πάει και μόλις βλαστήσουν τα κεντράδια τα αφήνουμε χωρίς τις σακούλες. όταν θα μεγαλώσουν και θα φοσυκώσουν θα λύσουμε το δέσιμο για να μην τα κόψει και θα δέσουμε πιο χαλαρά ανανεώνοντας και την πάστα. Για διασπορά κινδύνου αν κεντρώνω 2 μέρη στο ίδιο δέντρο, το ένα το σκεπάζω και το άλλο το αφήνω ελεύθερο. Γιατί αν δεν έρθω και αυτά πετάξουν και μένουν πολύ καιρό με τη σακούλα θα χαλάσουν...


Αν κάτι κουνήσει τα κεντράδια δεν θα πιάσουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα αιγοπρόβατα... για αυτό με τα κλαριά του άγριου φτιάχνω ένα φράχτη που θα προστατέψει τα κεντράδια...



Καλή επιτυχία.
Μπράβο Γρηγόρη, εξαιρετική περιγραφη και φωτογραφίες
Η δικιά μου προσπάθεια, πηρα ψαλιδα που κοβει αρσενικό και θηλυκό, εκανα και αυτο με την σακούλα που ειχα δει στο διαδίκτυο, δεν σκεφτηκα για την υπερθέρμανση λογω ηλιου και ετσι θα το σκεπασω με χαρτοσακκουλα οπως εγραψες

hometown cooking near me
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Μπράβο Γρηγόρη, εξαιρετική περιγραφη και φωτογραφίες
Η δικιά μου προσπάθεια, πηρα ψαλιδα που κοβει αρσενικό και θηλυκό, εκανα και αυτο με την σακούλα που ειχα δει στο διαδίκτυο, δεν σκεφτηκα για την υπερθέρμανση λογω ηλιου και ετσι θα το σκεπασω με χαρτοσακκουλα οπως εγραψες

hometown cooking near me
Σταύρο καλή επιτυχία!Βάλε πάστα και στις τομές που έχει κάτω από τα κεντράδια για να μην μπει ζέστη, κρύο ή μικρόβια από εκεί. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αυτός ο εμβολιασμός που εκανες λέγεται σφηνοειδής ή καβαλάρης, εγώ πιο πάνω έδειξα τον υπόφλοιο εκεντρισμό ή στεφανίτη.

Ο καβαλάρης είναι προτιμητέος για αμπέλια, δέντρα που βγάζουν κόλλα όπως οι κερασίες που έχεις κάνει και οι οποίες αν δεν έχουμε καλή αποστείρωση και περιποίηση οι μεγάλες τομές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες και σοβαρές μολύνσεις και όταν θέλουμε σε ένα δέντρο πολλαπλές ποικιλίες χωρίς να χαλάσουμε την ανθοφορία και την καρποφορία από τις υπόλοιπες. Είναι όμως πολύ δύσκολος τρόπος εμβολιασμού αν δεν υπάρχει η ψαλίδα που κόβει τα δυο μέρη πλήρως συμπληρωματικά σε V και λόγχη ή σε Ω για να κολλήσουν εύκολα.

Η μόνη περίπτωση που έχω καταφέρει να κάνω κάτι παρόμοιο σε καβαλάρη με απόλυτη επιτυχία χωρίς ειδικό εργαλείο είναι αυτό που φαίνεται στο βίντεο εδώ μετά το 7:37 με λόγχη με διπλή γλώσσα.


Ο μουστάκιας αυτός ο Μεξικανός μεγάλο μαστόρι και τον ευχαριστώ για όσα έδειξε στην κάμερα... Στο 3:00 δείχνει ένα τρόπο εμβολιασμού από τον οποίο έχω πάρει πολλά στοιχεία όπως θα διαπιστώσετε (αυτός κάνει το λέγόμενο πλάγιο εκεντρισμό). Γενικά σε αυτό που έδειξα πιο πάνω σε δικά μου δέντρα, έχω πάρει στοιχεία από περίπου 15 βίντεο και βιβλία καθώς αν θέλεις να ξεκινήσεις να κεντρώνεις ειδικά σε μικρή ηλικία, οι "παλιοί" ντόπιοι, ακόμα και συγγενείς "κεντριστές" σε βλέπουν εχθρικά και υποτιμητικά ως "νιάνιαρο ή Αθηναίο που δεν ξέρεις που σου παν τα 4 και θέλεις να μάθεις και κέντρωμα"... Τώρα βλέπω πως κεντρώνουν και απλά γελάω με την ασχετοσύνη τους και τη χαρά τους αν πιάσουν έστω τα μισά...

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω κάτι για τους ανθρώπους της επαρχίας, τους οποίους θαυμάζω και στους οποίους σε πολλά θέλω να μοιάσω, ούτε για αυτούς που δεν έχουν πολλές γνώσεις για κάτι και προσπαθούν, αλλωστε την απόλυτη γνώση δεν την έχει κανείς. Καταφέρομαι ενάντια σε οποιαδήποτε μικρόμυαλη τοπικιστική συμπεριφορά και αλαζονία... Η γνώση είναι για να διαχέεται και έτσι μόνο εξελίσσεται. Ως διδάσκοντας και ερευνητής το ξέρω απόλυτα και από πρώτο χέρι...

Είμαστε όλοι νάνοι που φαινόμαστε ψηλοί επειδή ακουμπάμε σε ώμους γιγάντων τους οποίους διαδεχθήκαμε...
 
Last edited:
Περιοχή
Κυπρος
Όνομα
Χρυσανθος
Σταύρο καλή επιτυχία!Βάλε πάστα και στις τομές που έχει κάτω από τα κεντράδια για να μην μπει ζέστη, κρύο ή μικρόβια από εκεί. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αυτός ο εμβολιασμός που εκανες λέγεται σφηνοειδής ή καβαλάρης, εγώ πιο πάνω έδειξα τον υπόφλοιο εκεντρισμό ή στεφανίτη.

Ο καβαλάρης είναι προτιμητέος για αμπέλια, δέντρα που βγάζουν κόλλα όπως οι κερασίες που έχεις κάνει και οι οποίες αν δεν έχουμε καλή αποστείρωση και περιποίηση οι μεγάλες τομές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες και σοβαρές μολύνσεις και όταν θέλουμε σε ένα δέντρο πολλαπλές ποικιλίες χωρίς να χαλάσουμε την ανθοφορία και την καρποφορία από τις υπόλοιπες. Είναι όμως πολύ δύσκολος τρόπος εμβολιασμού αν δεν υπάρχει η ψαλίδα που κόβει τα δυο μέρη πλήρως συμπληρωματικά σε V και λόγχη ή σε Ω για να κολλήσουν εύκολα.

Η μόνη περίπτωση που έχω καταφέρει να κάνω κάτι παρόμοιο σε καβαλάρη με απόλυτη επιτυχία χωρίς ειδικό εργαλείο είναι αυτό που φαίνεται στο βίντεο εδώ μετά το 7:37 με λόγχη με διπλή γλώσσα.


Ο μουστάκιας αυτός ο Μεξικανός μεγάλο μαστόρι και τον ευχαριστώ για όσα έδειξε στην κάμερα... Στο 3:00 δείχνει ένα τρόπο εμβολιασμού από τον οποίο έχω πάρει πολλά στοιχεία όπως θα διαπιστώσετε (αυτός κάνει το λέγόμενο πλάγιο εκεντρισμό). Γενικά σε αυτό που έδειξα πιο πάνω σε δικά μου δέντρα, έχω πάρει στοιχεία από περίπου 15 βίντεο και βιβλία καθώς αν θέλεις να ξεκινήσεις να κεντρώνεις ειδικά σε μικρή ηλικία, οι "παλιοί" ντόπιοι, ακόμα και συγγενείς "κεντριστές" σε βλέπουν εχθρικά και υποτιμητικά ως "νιάνιαρο ή Αθηναίο που δεν ξέρεις που σου παν τα 4 και θέλεις να μάθεις και κέντρωμα"... Τώρα βλέπω πως κεντρώνουν και απλά γελάω με την ασχετοσύνη τους και τη χαρά τους αν πιάσουν έστω τα μισά...

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω κάτι για τους ανθρώπους της επαρχίας, τους οποίους θαυμάζω και στους οποίους σε πολλά θέλω να μοιάσω, ούτε για αυτούς που δεν έχουν πολλές γνώσεις για κάτι και προσπαθούν, αλλωστε την απόλυτη γνώση δεν την έχει κανείς. Καταφέρομαι ενάντια σε οποιαδήποτε μικρόμυαλη τοπικιστική συμπεριφορά και αλαζονία... Η γνώση είναι για να διαχέεται και έτσι μόνο εξελίσσεται. Ως διδάσκοντας και ερευνητής το ξέρω απόλυτα και από πρώτο χέρι...

Είμαστε όλοι νάνοι που φαινόμαστε ψηλοί επειδή ακουμπάμε σε ώμους γιγάντων τους οποίους διαδεχθήκαμε...
Ειναι παντου η νοοτροπια αυτη φιλε
Στο κυνηγι και στα σκυλια ακομη να δεις
Μυστικοπαθεια φουλ
Οταν φευγουμε αφηνουμε τα παντα πισω!!!
Το μονο που δεν τελειωνει απο αυτα ειναι η προσφορα μας και οι γνωσεις που αφησαμε
Τα λεφτα τα τρωνε αλλοι και τελειωνουν
Οι γνωσεις χανονται μαζι μας αν δεν τις μεταδωσαμε
Ευχαριστω για το αναλυτικο σου ποστ!!!
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Λοιπόν @tsakalos έχω κάποιες απορίες.Πρώτον, με την σακούλα και την χαρτοσακούλα θα το αφήσουμε δεμένο κοντά 1 μήνα όσο περίπου θέλει για να σκάσει;Δεν θα έχει κανένα θέμα;Δεύτερον, το κεντράδι νομίζω αν παρατήρησα καλά το έχεις φάει δεξιά,αριστερά και απο την πίσω μεριά ώστε να παίρνει και απο την φλούδα; Εκτός δηλαδή από το πράσινο σωληνάκι.
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Λοιπόν @tsakalos έχω κάποιες απορίες.Πρώτον, με την σακούλα και την χαρτοσακούλα θα το αφήσουμε δεμένο κοντά 1 μήνα όσο περίπου θέλει για να σκάσει;Δεν θα έχει κανένα θέμα;Δεύτερον, το κεντράδι νομίζω αν παρατήρησα καλά το έχεις φάει δεξιά,αριστερά και απο την πίσω μεριά ώστε να παίρνει και απο την φλούδα; Εκτός δηλαδή από το πράσινο σωληνάκι.
Αεροστεγές κλείσιμο μέχρι να πετάξει. Μετά μπορείς να το ανοίξεις. Αν έχεις χρόνο και όρεξη μπορείς για μια βδομάδα αφού πετάξει να το κλείνεις μόνο το μεσημέρι ή όταν το χτυπά πολύ ο ήλιος και να το έχεις ανοιχτό τις υπόλοιπες να "ψηθεί" χωρίς να ψηθεί. Στο πίσω μέρος πρέπει να φύγει η φλοίδα και στο κάτω μέρος να έχει μικρό σκαλοπάτι για να πιάσει καλύτερα στη φλοίδα τους δέντρου και να ενωθεί μαζί της. Στη φωτογραφία που είναι μέσα στη φλοίδα φαίνεται αυτό. Θέλει προσοχή μη φύγει πολύ μέρος από το ξύλο και λεπτύνει πολύ και σπάσει κατά την είσοδο στη φλοίδα. Το πολύ τροχισμένο μαχαίρι μπορεί να φάει πιο πολύ ξύλο. Στα κεντρώματα φυλλοβόλων που είναι πιο ξυλώδη τα μοσχεύματα και χωρίς πολλούς χυμούς αυτό δεν συμβαίνει τόσο εύκολα όπως σε ελιά και ξινά που είναι πιο φρέσκα και με χυμούς.
 
Last edited:
Όνομα
Δημητρης
Σταύρο καλή επιτυχία!Βάλε πάστα και στις τομές που έχει κάτω από τα κεντράδια για να μην μπει ζέστη, κρύο ή μικρόβια από εκεί. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αυτός ο εμβολιασμός που εκανες λέγεται σφηνοειδής ή καβαλάρης, εγώ πιο πάνω έδειξα τον υπόφλοιο εκεντρισμό ή στεφανίτη.

Ο καβαλάρης είναι προτιμητέος για αμπέλια, δέντρα που βγάζουν κόλλα όπως οι κερασίες που έχεις κάνει και οι οποίες αν δεν έχουμε καλή αποστείρωση και περιποίηση οι μεγάλες τομές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες και σοβαρές μολύνσεις και όταν θέλουμε σε ένα δέντρο πολλαπλές ποικιλίες χωρίς να χαλάσουμε την ανθοφορία και την καρποφορία από τις υπόλοιπες. Είναι όμως πολύ δύσκολος τρόπος εμβολιασμού αν δεν υπάρχει η ψαλίδα που κόβει τα δυο μέρη πλήρως συμπληρωματικά σε V και λόγχη ή σε Ω για να κολλήσουν εύκολα.

Η μόνη περίπτωση που έχω καταφέρει να κάνω κάτι παρόμοιο σε καβαλάρη με απόλυτη επιτυχία χωρίς ειδικό εργαλείο είναι αυτό που φαίνεται στο βίντεο εδώ μετά το 7:37 με λόγχη με διπλή γλώσσα.


Ο μουστάκιας αυτός ο Μεξικανός μεγάλο μαστόρι και τον ευχαριστώ για όσα έδειξε στην κάμερα... Στο 3:00 δείχνει ένα τρόπο εμβολιασμού από τον οποίο έχω πάρει πολλά στοιχεία όπως θα διαπιστώσετε (αυτός κάνει το λέγόμενο πλάγιο εκεντρισμό). Γενικά σε αυτό που έδειξα πιο πάνω σε δικά μου δέντρα, έχω πάρει στοιχεία από περίπου 15 βίντεο και βιβλία καθώς αν θέλεις να ξεκινήσεις να κεντρώνεις ειδικά σε μικρή ηλικία, οι "παλιοί" ντόπιοι, ακόμα και συγγενείς "κεντριστές" σε βλέπουν εχθρικά και υποτιμητικά ως "νιάνιαρο ή Αθηναίο που δεν ξέρεις που σου παν τα 4 και θέλεις να μάθεις και κέντρωμα"... Τώρα βλέπω πως κεντρώνουν και απλά γελάω με την ασχετοσύνη τους και τη χαρά τους αν πιάσουν έστω τα μισά...

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω κάτι για τους ανθρώπους της επαρχίας, τους οποίους θαυμάζω και στους οποίους σε πολλά θέλω να μοιάσω, ούτε για αυτούς που δεν έχουν πολλές γνώσεις για κάτι και προσπαθούν, αλλωστε την απόλυτη γνώση δεν την έχει κανείς. Καταφέρομαι ενάντια σε οποιαδήποτε μικρόμυαλη τοπικιστική συμπεριφορά και αλαζονία... Η γνώση είναι για να διαχέεται και έτσι μόνο εξελίσσεται. Ως διδάσκοντας και ερευνητής το ξέρω απόλυτα και από πρώτο χέρι...

Είμαστε όλοι νάνοι που φαινόμαστε ψηλοί επειδή ακουμπάμε σε ώμους γιγάντων τους οποίους διαδεχθήκαμε...
Κλασσική περιπτωση Γρήγορη. Ο παντογνώστης υπάρχει παντου. Ο ξάδερφος παρακαλάγε ένα μπαρμπα απο το χωριο του να του δείξει και εκείνος αρνιόταν πεισματικά λες και θα πρόδιδε το μυστικό της αιωνιας νιοτης! Τελικά με λίγο διάβασμα και βίντεο στο διαδίκτυο ο ξάδερφος ξεκίνησε σιγά σιγά και τώρα μετά από 5-6 χρόνια το χέρι του σπάνια λαθευει!!! Θα του δείξω και αυτά που ανέβασες εδώ να πάρει καμία ιδεα!!!
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Με φόλα έχω επιχειρήσει σε αγριελιές και έχω μεγάλη επιτυχία.Ο παππούς δάσκαλος και όταν ακούγαμε βροχές κόβαμε απο μπουκάλι και το βάζαμε για να μην βραχεί και όταν έκανε ζέστη το βγάζαμε για να μην ανάψει και όλα αυτά να είσαι κοντά.Αν δέσω με σακούλα και χαρτοσακούλα απο πάνω και κλείσω μέσα την φόλα είναι εξίσου καλός ο τρόπος;
 
Top