Οι κήποι μας..



Όνομα
Greg
Καλησπέρα σε όλους τους συναγωνιστές!

Ευτυχώς βλέπω ο @Kostas Winchester SX κράτησε ψηλά τη σημαία του πολύ ενδιαφέροντος θέματος γιατί θα αράχνιαζε...

Λοιπόν, είχα πει σήμερα να πάω για κορακοειδή, αλλά αρχίσαν αμέσως οι γκρίνιες σπίτι ότι έχουν μείνει πίσω οι δουλειές στα κτήματα και υπέκυψα...

Και έτσι ξεκίνησα...

Αρχικά μάζεψα όλα τα ξύλα που είχαν μείνει σε όχτους στα χωράφια και έκοψα και κάμποσα κυπαρίσσια που σκέπαζαν τις ελιές και τις είχαν κατσιάσει και γεμίσει λεκάνιο και βαμβακάδα λόγω σκίασης... Φυσικά πάντα ο καλύτερος φίλος μου μαζί σε ρόλο βοηθού, επιστάτη και αφεντικού που ποζάρει περήφανο...



Μετά έπρεπε να φράξω όλες τις ελιές που κέντρωσα γιατί ζώα ήμερα και άγρια (και αναφέρομαι σε ανθρώπους περισσότερο με αυτό το χαρακτηρισμό) δεν θέλουν να τις αφήσουν να γίνουν...






Τέλος τα σταφύλια αρχίζουν να γίνονται και για να μείνει κάτι μέχρι τον τρύγο, πρέπει να καταπολεμήσουμε τα επιβλαβή... Και ενώ για τα κορακοειδή υπάρχει το τουφέκι, τι γίνεται με τα έντομα; σφήκες και σκούρκοι τα έχουν ρημάξει... Οπότε ώρα να φτιάξουμε αυτοσχέδιες παγίδες...
150 από δαύτες, σε 3 κύματα, 1 μπουκάλι ανά 3 πρέμνα...

Και δουλέψαν από την πρώτη ώρα...

Αύριο το ξημέρωμα θα μας βρει στην Κυνουρία πάλι για αγροτικές εργασίες... Πολυβασανισμένο μου κορμί που έλεγε και μια ψυχή...
 
Last edited:
Περιοχή
Αμαλιάδα Ν.Ηλείας
Όνομα
Kώστας
Καλησπέρα σε όλους τους συναγωνιστές!

Ευτυχώς βλέπω ο @Kostas Winchester SX κράτησε ψηλά τη σημαία του πολύ ενδιαφέροντος θέματος γιατί θα αράχνιαζε...

Λοιπόν, είχα πει σήμερα να πάω για κορακοειδή, αλλά αρχίσαν αμέσως οι γκρίνιες σπίτι ότι έχουν μείνει πίσω οι δουλειές στα κτήματα και υπέκυψα...

Και έτσι ξεκίνησα...

Αρχικά μάζεψα όλα τα ξύλα που είχαν μείνει σε όχτους στα χωράφια και έκοψα και κάμποσα κυπαρίσσια που σκέπαζαν τις ελιές και τις είχαν κατσιάσει και γεμίσει λεκάνιο και βαμβακάδα λόγω σκίασης... Φυσικά πάντα ο καλύτερος φίλος μου μαζί σε ρόλο βοηθού, επιστάτη και αφεντικού που ποζάρει περήφανο...



Μετά έπρεπε να φράξω όλες τις ελιές που κέντρωσα γιατί ζώα ήμερα και άγρια (και αναφέρομαι σε ανθρώπους περισσότερο με αυτό το χαρακτηρισμό) δεν θέλουν να τις αφήσουν να γίνουν...






Τέλος τα σταφύλια αρχίζουν να γίνονται και για να μείνει κάτι μέχρι τον τρύγο, πρέπει να καταπολεμήσουμε τα επιβλαβή... Και ενώ για τα κορακοειδή υπάρχει το τουφέκι, τι γίνεται με τα έντομα; σφήκες και σκούρκοι τα έχουν ρημάξει... Οπότε ώρα να φτιάξουμε αυτοσχέδιες παγίδες...
150 από δαύτες, σε 3 κύματα, 1 μπουκάλι ανά 3 πρέμνα...

Και δουλέψαν από την πρώτη ώρα...

Αύριο το ξημέρωμα θα μας βρει στην Κυνουρία πάλι για αγροτικές εργασίες... Πολυβασανισμένο μου κορμί που έλεγε και μια ψυχή...
Ωραίος ο παίχτης......Ωραία τα κεντράδια αγορίνα.....Προσπαθώ κι εγώ να κεντρώσω αλλά δν τα έχω καταφέρει ακόμη.
Θέλω να μάθω γιατί είναι ωραίο πράμα.

Ο πατέρας μου κέντρωνε και με αυτό τν τρόπο και σχίζοντας το φλοιό π.χ. της ελιάς τοποθετόντας "μάτι" σε σχήμα "Τ" ή σχήμα "Η" ..αν ξέρεις.... ;)
Το κέντρωμα είναι επάγγελμα τελικά...δν το κάνει όποιος να'ναι.
 
Όνομα
Greg
Ωραίος ο παίχτης......Ωραία τα κεντράδια αγορίνα.....Προσπαθώ κι εγώ να κεντρώσω αλλά δν τα έχω καταφέρει ακόμη.
Θέλω να μάθω γιατί είναι ωραίο πράμα.

Ο πατέρας μου κέντρωνε και με αυτό τν τρόπο και σχίζοντας το φλοιό π.χ. της ελιάς τοποθετόντας "μάτι" σε σχήμα "Τ" ή σχήμα "Η" ..αν ξέρεις.... ;)
Το κέντρωμα είναι επάγγελμα τελικά...δν το κάνει όποιος να'ναι.
Καλησπέρα Κώστα,

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το κέντρωμα είναι πρωτίστως αγάπη για το δέντρο και συγκεκριμένες βασικές τεχνικές και γνώσεις. Και το 'Τ' (ανάποδο μάλιστα την άνοιξη γιατί αναπνέει καλύτερα το μπόλι και κάνει απορροή την περίσσεια των χυμών που είναι πολύ άφθονοι, ώστε να μη σαπίσει ενώ όρθιο τώρα τον Αύγουστο που τα δέντρα είναι πιο σφιχτά και ταλαιπωρημένα και ο ήλιος τα ξεραίνει γρήγορα) και το 'Η' είναι οι λεγόμενοι ενοφθαλμισμοί, μπόλιασμα με μάτι, είναι καλοί για πιο μικρά δέντρα που τα κλαριά έχουν μικρό πάχος. Μόλις το πάχος ξεπεράσει τα 4-5 εκατοστά δεν κολλάει τόσο καλά. Για πιο ψωμωμένα είναι ο εγκεντρισμός, το μπόλιασμα με καλέμι ή παλούκι.

Το παλούκι είναι πιο παρεμβατικό (άρα μολύνσεις και χάσιμο χυμών αν δεν παρθούν μέτρα) και αν δεν πιάσει μπορεί να δημιουργήσει θέμα στο δέντρο (να ξεραθεί αν είναι αδύναμο ή να σκάσει από τους χυμούς του αν είναι πολύ φορτσάτο, όχι η ελιά που έχει μάτια και πετάει από παντού, αλλά η κερασιά, η καρυδιά είναι μυστήρια φυτά) καθώς απαιτεί καρατόμηση, αλλά δίνει άμεση ανάπτυξη και καρποφορία (σε 4 χρόνια μπορεί και να ραβδίζεις). Το μάτι αργεί αρκετά και αν σπάσει ή το φάει κάτι, τέρμα, μένει τυφλό και άχρηστο... Δίνω κάποιες οδηγίες στη σελίδα 28 του θέματος αυτού και σε κάποιες επόμενες από αυτήν.

Πάντως κανένας δικός μου δεν κέντρωνε και κανένας δεν μου έδειξε (βλέπεις οι 'γνώστες' το έχουν επαγγελματικό μυστικό, αλλά μάλλον καλύτερα γιατί βλέπω τώρα πώς κεντρώνουν αυτοί οι 'ειδήμονες΄ και γελάω)... Καλύτερα μόνος σου, Υoutube και ένα πολύ καλό αρχείο pdf από το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου (δεν ξέρω αν είναι ακόμα διαθέσιμο, μπορώ να το ανεβάσω, το έχω). Γενικά σύνθεση πολλών τεχνικών και δοκιμή και λάθος! Δεν τα λέω όλα αυτά για να το παίξω έξυπνος, αλλά για να δείξω ότι μπορεί ο καθένας!!! Για μένα όντως είναι από τα ωραιότερα πράγματα το κέντρωμα! αν νιώθεις μια φορά σπουδαίος όταν φυτεύεις κάτι, όταν το έχεις κεντρώσει είσαι διπλά χαρούμενος και δεμένος μαζί του!

Και επίσης όπως έχω ξαναπεί με το κέντρωμα μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα και οικονομικά, νέα, παραγωγικά και ανθεκτικά δέντρα από μέχρι πρότινος άγρια ή άχρηστα και μη παραγωγικά δέντρα που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στο κτήμα.

Για όποιον ενδιαφέρεται ίσως προτείνω κάποια βίντεο κάποια στιγμή επισημαίνοντας τι έχω πάρει από το καθένα ή φτιάξω ένα την επόμενη άνοιξη....
 
Last edited:
Περιοχή
Ηράκλειο
Όνομα
Δημήτρης
Καλησπέρα Κώστα,

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το κέντρωμα είναι πρωτίστως αγάπη για το δέντρο και συγκεκριμένες βασικές τεχνικές και γνώσεις. Και το 'Τ' (ανάποδο μάλιστα την άνοιξη γιατί αναπνέει καλύτερα το μπόλι και κάνει απορροή την περίσσεια των χυμών που είναι πολύ άφθονοι, ώστε να μη σαπίσει ενώ όρθιο τώρα τον Αύγουστο που τα δέντρα είναι πιο σφιχτά και ταλαιπωρημένα και ο ήλιος τα ξεραίνει γρήγορα) και το 'Η' είναι οι λεγόμενοι ενοφθαλμισμοί, μπόλιασμα με μάτι, είναι καλοί για πιο μικρά δέντρα που τα κλαριά έχουν μικρό πάχος. Μόλις το πάχος ξεπεράσει τα 4-5 εκατοστά δεν κολλάει τόσο καλά. Για πιο ψωμωμένα είναι ο εγκεντρισμός, το μπόλιασμα με καλέμι ή παλούκι.

Το παλούκι είναι πιο παρεμβατικό (άρα μολύνσεις και χάσιμο χυμών αν δεν παρθούν μέτρα) και αν δεν πιάσει μπορεί να δημιουργήσει θέμα στο δέντρο (να ξεραθεί αν είναι αδύναμο ή να σκάσει από τους χυμούς του αν είναι πολύ φορτσάτο, όχι η ελιά που έχει μάτια και πετάει από παντού, αλλά η κερασιά, η καρυδιά είναι μυστήρια φυτά) καθώς απαιτεί καρατόμηση, αλλά δίνει άμεση ανάπτυξη και καρποφορία (σε 4 χρόνια μπορεί και να ραβδίζεις). Το μάτι αργεί αρκετά και αν σπάσει ή το φάει κάτι, τέρμα, μένει τυφλό και άχρηστο... Δίνω κάποιες οδηγίες στη σελίδα 28 του θέματος αυτού και σε κάποιες επόμενες από αυτήν.

Πάντως κανένας δικός μου δεν κέντρωνε και κανένας δεν μου έδειξε (βλέπεις οι 'γνώστες' το έχουν επαγγελματικό μυστικό, αλλά μάλλον καλύτερα γιατί βλέπω τώρα πώς κεντρώνουν αυτοί οι 'ειδήμονες΄ και γελάω)... Καλύτερα μόνος σου, Υoutube και ένα πολύ καλό αρχείο pdf από το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου (δεν ξέρω αν είναι ακόμα διαθέσιμο, μπορώ να το ανεβάσω, το έχω). Γενικά σύνθεση πολλών τεχνικών και δοκιμή και λάθος! Δεν τα λέω όλα αυτά για να το παίξω έξυπνος, αλλά για να δείξω ότι μπορεί ο καθένας!!! Για μένα όντως είναι από τα ωραιότερα πράγματα το κέντρωμα! αν νιώθεις μια φορά σπουδαίος όταν φυτεύεις κάτι, όταν το έχεις κεντρώσει είσαι διπλά χαρούμενος και δεμένος μαζί του!

Και επίσης όπως έχω ξαναπεί με το κέντρωμα μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα και οικονομικά, νέα, παραγωγικά και ανθεκτικά δέντρα από μέχρι πρότινος άγρια ή άχρηστα και μη παραγωγικά δέντρα που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στο κτήμα.

Για όποιον ενδιαφέρεται ίσως προτείνω κάποια βίντεο κάποια στιγμή επισημαίνοντας τι έχω πάρει από το καθένα ή φτιάξω ένα την επόμενη άνοιξη....
Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία δουλειά που κάνεις. Σίγουρα είναι αρκετοί οι φίλοι εδώ που θα τους ενδιέφερε όπως κι εμένα και θα θέλαμε να δούμε την διαδικασία αυτή. Η σκέψη σου να φτιάξεις ένα βίντεο είναι μία πολύ καλή ιδέα.
 
Περιοχή
ΚΑΜΑΤΕΡΟ-ΚΟΤΥΛΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Όνομα
ΚΩΣΤΑΣ
Αρχοντες τα φώτα σας
Αυτήν την ελιά την φυτεψα στην γλάστρα από τον κήπο που μάλλον είχε φυτρώσει από κουκούτσι
Στην αρχή ήταν όλα καλά
Εδώ και μια εβδομάδα έχουν τα φύλλα της μαραθεί
Την ποτίζω 3 φορές την εβδομάδα
Τι να φταίει ?
2844
 
Όνομα
nikos
Αρχοντες τα φώτα σας
Αυτήν την ελιά την φυτεψα στην γλάστρα από τον κήπο που μάλλον είχε φυτρώσει από κουκούτσι
Στην αρχή ήταν όλα καλά
Εδώ και μια εβδομάδα έχουν τα φύλλα της μαραθεί
Την ποτίζω 3 φορές την εβδομάδα
Τι να φταίει ?
View attachment 2844
Μηπως δεν στραγκαει η γλαστρα δεν θελει και πολυ νερο η ελια
 
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Γιώργος
Αρχοντες τα φώτα σας
Αυτήν την ελιά την φυτεψα στην γλάστρα από τον κήπο που μάλλον είχε φυτρώσει από κουκούτσι
Στην αρχή ήταν όλα καλά
Εδώ και μια εβδομάδα έχουν τα φύλλα της μαραθεί
Την ποτίζω 3 φορές την εβδομάδα
Τι να φταίει ?
View attachment 2844
Ρίξτης και λίπασμα!
https://www.mistikakipou.gr/epta-mistika-gia-tin-elia-mpala/
 
Περιοχή
Αττική
Αρχοντες τα φώτα σας
Αυτήν την ελιά την φυτεψα στην γλάστρα από τον κήπο που μάλλον είχε φυτρώσει από κουκούτσι
Στην αρχή ήταν όλα καλά
Εδώ και μια εβδομάδα έχουν τα φύλλα της μαραθεί
Την ποτίζω 3 φορές την εβδομάδα
Τι να φταίει ?
View attachment 2844
Κώστα την έχεις πνίξει
Λιγότερο νερό περισσότερο ήλιο είσαι στο όριο να την χάσεις
Μην φοβηθείς αν πέσουν τελείως τα φύλλα της που σαπίζουν,ξύσε τον κορμό κι αν έχει ζωντανό πράσινο συνέχισε να ποτίζεις 1 φορά την εβδομάδα καλά η μοίρασε το σε 2 φορές,κάνε το με μπουκάλι η κουβά να μην χάνεις την δοσολογία
Ξεκίνα το <<πρόγραμμα>> αφού την αφήσεις να στεγνώσει καλά σε βάθος 10 πόντων.....αν σ αυτό το βάθος,όποτε ποτίζεις,έχει έστω και σχετική υγρασία αναβάλλεις το εκάστοτε επαναληπτικό πότισμα για 1-2 μέρες ανάλογα με την ατμόσφαιρα και την εποχή
Λίπασμα θα της κάνει κακό στο σόκ που περνάει δεν έχει νόημα γιατί δεν το αφομοιώνουν τα νεκρά ήδη φύλλα.......ρίξε λίγο(μισή χούφτα σε κοκκώδες)όταν αρχίσει να σκάει καινούργια μάτια μετά της 10/9 λογικά
Καλή τύχη πολλή υπομονή :)
 
Περιοχή
Αμαλιάδα Ν.Ηλείας
Όνομα
Kώστας
Αρχοντες τα φώτα σας
Αυτήν την ελιά την φυτεψα στην γλάστρα από τον κήπο που μάλλον είχε φυτρώσει από κουκούτσι
Στην αρχή ήταν όλα καλά
Εδώ και μια εβδομάδα έχουν τα φύλλα της μαραθεί
Την ποτίζω 3 φορές την εβδομάδα
Τι να φταίει ?
View attachment 2844
1ον) Η ελιά δν χρειάζεται και πολύ ντάντεμα. Θέλει λιγότερο νερό όπως λέει ο Μάκης....

2ον) Οι ελιά φένεται να'ναι "αγριλιά"....Δν πειράζει όμως....Μόλις μεγαλώσει θα την κεντρώσεις σε ότι είδους ποικιλία ελιάς θες.....ακόμη και βρώσιμη.... ;) Το κέντρωμα ξεκινά συνήθως από τέλοι φεβρουάριου ως 15 Μαΐου το αργότερο.
 
Περιοχή
ΚΑΜΑΤΕΡΟ-ΚΟΤΥΛΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Όνομα
ΚΩΣΤΑΣ
Ευχαριστώ Παλικάρια ;)
Μάλλον την πότισα πολύ γιατί στέγνωνε το χώμα και φαντάστηκα ότι θέλει ποιο πολύ νερό
Από σήμερα νερό γιοκ μια φορά την εβδομάδα και βλέπουμε
Κωστή δεν ξέρω να κεντρωνω θα κοιτάξω κανένα βίντεο μπας και μάθω την τέχνη .my man.
 
Καλησπέρα Κώστα,

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το κέντρωμα είναι πρωτίστως αγάπη για το δέντρο και συγκεκριμένες βασικές τεχνικές και γνώσεις. Και το 'Τ' (ανάποδο μάλιστα την άνοιξη γιατί αναπνέει καλύτερα το μπόλι και κάνει απορροή την περίσσεια των χυμών που είναι πολύ άφθονοι, ώστε να μη σαπίσει ενώ όρθιο τώρα τον Αύγουστο που τα δέντρα είναι πιο σφιχτά και ταλαιπωρημένα και ο ήλιος τα ξεραίνει γρήγορα) και το 'Η' είναι οι λεγόμενοι ενοφθαλμισμοί, μπόλιασμα με μάτι, είναι καλοί για πιο μικρά δέντρα που τα κλαριά έχουν μικρό πάχος. Μόλις το πάχος ξεπεράσει τα 4-5 εκατοστά δεν κολλάει τόσο καλά. Για πιο ψωμωμένα είναι ο εγκεντρισμός, το μπόλιασμα με καλέμι ή παλούκι.

Το παλούκι είναι πιο παρεμβατικό (άρα μολύνσεις και χάσιμο χυμών αν δεν παρθούν μέτρα) και αν δεν πιάσει μπορεί να δημιουργήσει θέμα στο δέντρο (να ξεραθεί αν είναι αδύναμο ή να σκάσει από τους χυμούς του αν είναι πολύ φορτσάτο, όχι η ελιά που έχει μάτια και πετάει από παντού, αλλά η κερασιά, η καρυδιά είναι μυστήρια φυτά) καθώς απαιτεί καρατόμηση, αλλά δίνει άμεση ανάπτυξη και καρποφορία (σε 4 χρόνια μπορεί και να ραβδίζεις). Το μάτι αργεί αρκετά και αν σπάσει ή το φάει κάτι, τέρμα, μένει τυφλό και άχρηστο... Δίνω κάποιες οδηγίες στη σελίδα 28 του θέματος αυτού και σε κάποιες επόμενες από αυτήν.

Πάντως κανένας δικός μου δεν κέντρωνε και κανένας δεν μου έδειξε (βλέπεις οι 'γνώστες' το έχουν επαγγελματικό μυστικό, αλλά μάλλον καλύτερα γιατί βλέπω τώρα πώς κεντρώνουν αυτοί οι 'ειδήμονες΄ και γελάω)... Καλύτερα μόνος σου, Υoutube και ένα πολύ καλό αρχείο pdf από το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου (δεν ξέρω αν είναι ακόμα διαθέσιμο, μπορώ να το ανεβάσω, το έχω). Γενικά σύνθεση πολλών τεχνικών και δοκιμή και λάθος! Δεν τα λέω όλα αυτά για να το παίξω έξυπνος, αλλά για να δείξω ότι μπορεί ο καθένας!!! Για μένα όντως είναι από τα ωραιότερα πράγματα το κέντρωμα! αν νιώθεις μια φορά σπουδαίος όταν φυτεύεις κάτι, όταν το έχεις κεντρώσει είσαι διπλά χαρούμενος και δεμένος μαζί του!

Και επίσης όπως έχω ξαναπεί με το κέντρωμα μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα και οικονομικά, νέα, παραγωγικά και ανθεκτικά δέντρα από μέχρι πρότινος άγρια ή άχρηστα και μη παραγωγικά δέντρα που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στο κτήμα.

Για όποιον ενδιαφέρεται ίσως προτείνω κάποια βίντεο κάποια στιγμή επισημαίνοντας τι έχω πάρει από το καθένα ή φτιάξω ένα την επόμενη άνοιξη....
Έτσι είναι φίλε Τσάκαλε!
Η χαρά όταν κεντρώνεις ένα άγριο κλαρί και το βλέπεις να μετατρέπεται σε ένα ήμερο και παραγωγικό δέντρο είναι μεγάλη!

Ανεβάζω 2-3 φωτογραφίες σημερινές:

Φετινό μπολιασμα σε αγκορτσά άνυδρη σε ξερότοπο (αγριοαχλαδιά - ίσως το πιο δεκτικό δέντρο για εμβολιασμό και από τα πιο σκληρά στην επιβίωση). Τα 2 κεντράδια έπιασαν, το τρίτο όχι.
2855

2856

Φετινό μπολιασμα σε αγκορτσά που ποτίζεται

2857

Αχλαδιά 3 ετών μπολιασμένη σε γκορτσά (αριστερά - φέτος έκανε 4 αχλάδια κρυστάλλια!) και φετινό μπόλι Μαρτίου δεξιά με το μπλε
2858


Διπλό αγριλίδι μπολιασμένο λαδοελιά 2 ετών

2859

όλα ερασιτεχνικά και χωρίς τη δέουσα γνώση και περιποίηση :)
 
Περιοχή
Αμαλιάδα Ν.Ηλείας
Όνομα
Kώστας
Έτσι είναι φίλε Τσάκαλε!
Η χαρά όταν κεντρώνεις ένα άγριο κλαρί και το βλέπεις να μετατρέπεται σε ένα ήμερο και παραγωγικό δέντρο είναι μεγάλη!

Ανεβάζω 2-3 φωτογραφίες σημερινές:

Φετινό μπολιασμα σε αγκορτσά άνυδρη σε ξερότοπο (αγριοαχλαδιά - ίσως το πιο δεκτικό δέντρο για εμβολιασμό και από τα πιο σκληρά στην επιβίωση). Τα 2 κεντράδια έπιασαν, το τρίτο όχι.
View attachment 2855

View attachment 2856

Φετινό μπολιασμα σε αγκορτσά που ποτίζεται

View attachment 2857

Αχλαδιά 3 ετών μπολιασμένη σε γκορτσά (αριστερά - φέτος έκανε 4 αχλάδια κρυστάλλια!) και φετινό μπόλι Μαρτίου δεξιά με το μπλε
View attachment 2858


Διπλό αγριλίδι μπολιασμένο λαδοελιά 2 ετών

View attachment 2859

όλα ερασιτεχνικά και χωρίς τη δέουσα γνώση και περιποίηση :)
Μπράβο Γιαννάρα....Οι (αγραπιδιά) όπως τη λέμε εμείς εδώ είναι στην ουσία ένα δέντρο που τα συναντάς ακόμη και στις άκρες δρόμων κ όχι μόνο....Είναι δέντρο όπως είπες,που δέχεται εύκολα το κέντρωμα και είναι ιδανικό για την εκμάθηση του κεντρώματος.....;)
Όπως και οι μουριές είναι εύκολες...έχω μια την οποία θα πειραματιστώ το Μάρτιο να την κεντρώσω με άγρια πλατήφυλη ......my man.
 
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Γιώργος
Αν στα πεζοδρόμια της Αττικής αντί για νεραντζιες υπήρχαν λεμονιές, θα έτρωγε όλη η Αθήνα τζάμπα λεμόνια και δεν θα χρειαζόμασταν εισαγωγή από Αργεντινή.
Κεντρώνεται η νεραντζιά λεμονιά;
 
Περιοχή
Αμαλιάδα Ν.Ηλείας
Όνομα
Kώστας
Αν στα πεζοδρόμια της Αττικής αντί για νεραντζιες υπήρχαν λεμονιές, θα έτρωγε όλη η Αθήνα τζάμπα λεμόνια και δεν θα χρειαζόμασταν εισαγωγή από Αργεντινή.
Κεντρώνεται η νεραντζιά λεμονιά;
Άνετα Γιώργο.....Μα όλα τα εσπεριδοειδή τη νερατζιά έχουν για μάνα.... ;)
Γενικά κεντρώνωνται όλα τα εσπεριδοειδή μεταξύ τους....Έχω στην αυλή μου ένα μικρό δεντράκι νερατζιά με 3 μπράτσα......Το 1ο μπράτσο κεντρώθεικε με πορτοκάλι Navalina, το 2ο μπράτσο λεμόνι και το 3ο μπράτσο μανταρίνι Clementina.....;)

Έργα του συγχωρεμένου του πατέρα μου.... .sarcastic.
 
Όνομα
Greg
Αρχοντες τα φώτα σας
Αυτήν την ελιά την φυτεψα στην γλάστρα από τον κήπο που μάλλον είχε φυτρώσει από κουκούτσι
Στην αρχή ήταν όλα καλά
Εδώ και μια εβδομάδα έχουν τα φύλλα της μαραθεί
Την ποτίζω 3 φορές την εβδομάδα
Τι να φταίει ?
View attachment 2844
Έτσι να παίρνει φωτιά το thread!

Συνάδελφε πριν πόσο καιρό τη μεταφύτευσες; Το φυτό είναι εμφανές πως δεν τροφοδοτείται από τη ρίζα σχεδόν καθόλου και η ζέστη της εποχής το στεγνώνει ραγδαία... Τα κλαριά έχουν καθόλου ελαστικότητα ή κάνουν κρακ; Δηλαδή είναι εντελώς ξερά; Ό,τι ξεραίνεται πλήρως διώξτο με ψαλίδα...

Κάποια μυκητίαση λόγω νερού είναι πιθανή, αν και οι ελιές είναι σκληρές... Θα πρότεινα και λίγα πετραδάκια χαλκού στο χώμα μετά ώστε με κάθε λελογισμένο σε ποσότητα και συχνότητα πότισμα να πολεμήσει και όποια προσβολή

Πάντως πολύ δύσκολα τα πράγματα...

Υ.Γ. Η καμέλια πίσω πάντως είναι σούπερ!
 
Όνομα
Greg
1ον) Η ελιά δν χρειάζεται και πολύ ντάντεμα. Θέλει λιγότερο νερό όπως λέει ο Μάκης....

2ον) Οι ελιά φένεται να'ναι "αγριλιά"....Δν πειράζει όμως....Μόλις μεγαλώσει θα την κεντρώσεις σε ότι είδους ποικιλία ελιάς θες.....ακόμη και βρώσιμη.... ;) Το κέντρωμα ξεκινά συνήθως από τέλοι φεβρουάριου ως 15 Μαΐου το αργότερο.
Οι αγριελιές έχουν τεράστια ποικιλομορφία και είναι αποτελέσματα περίεργων διασταυρώσεων και μεταλλάξεων. Αρχή μου είναι να τις αφήνω να καρπίσουν και μετά να τις κεντρώνω (για αυτό και το κάνω με παλούκια, αφού έχουν μεγαλώσει πολύ πια).

Έχω αγριλιές στα κτήματά μου, λίγες όμως ίσως 5 ή 6 μόνο από τις 50-60 που έχω επισημάνει, που είναι πιο παραγωγικές από ήμερες, ενώ η αντοχή τους είναι παροιμιώδης σε δίψα και προσβολές πάσης φύσεως. Επίσης μόνο αυτές περιέχουν σκουαλένιο, ουσία μοναδική σε αντικαρκινική δράση, και υψηλότερες πολυφαινόλες, ουσίες μοναδικά αντιοξειδωτικές με μοναδικά οφέλη και για το καρδιαγγειακό, ενώ και η απόδοσή τους στο εργοστάσιο είναι πολύ καλύτερη από τις ήμερες (σχεδόν 50% πάνω). Γενικά οι άγριες είναι τρομερές για μια αγορά που παραμελείται και έχει μεγάλο μέλλον, και είναι το λάδι ως φάρμακο με πιστοποιήσεις και health claim...

Το πρόβλημα είναι το ότι δεν είναι όλες φουλ καρποφόρες, κάποιες μάλιστα είναι απελπιστικά 'τεμπέλες', δεν πετάνε στρωτά ώστε να κλαδευτούν και να έρθουν σε λογαριασμό (θαμνοφέρνουν μόνιμα) ενώ το λάδι τους σε γεύση είναι δηλητήριο σε γεύση πικρό πέρα από κάθε φαντασία, οι αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν τρομερό τίμημα βλέπετε... Για αυτό και η δοσολογία είναι μια κουταλιά της σούπας κάθε πρωί με πολύ θάρρος και κλείσιμο των ματιών...
 
Περιοχή
Γλυφάδα
Όνομα
Γιώργος
Μας εξηγείς λίγο αυτό που γράφεις για την απόδοση της αγριελιάς σε σχέση με την ήμερη; Πόσα κιλά καρπό χρειάζονται για να δώσουν ένα κιλό λάδι; Όντως και γω έχω διαβάσει ότι το λάδι της άγριας είναι φάρμακο!
 
Όνομα
Greg
Έτσι είναι φίλε Τσάκαλε!
Η χαρά όταν κεντρώνεις ένα άγριο κλαρί και το βλέπεις να μετατρέπεται σε ένα ήμερο και παραγωγικό δέντρο είναι μεγάλη!

Ανεβάζω 2-3 φωτογραφίες σημερινές:

Φετινό μπολιασμα σε αγκορτσά άνυδρη σε ξερότοπο (αγριοαχλαδιά - ίσως το πιο δεκτικό δέντρο για εμβολιασμό και από τα πιο σκληρά στην επιβίωση). Τα 2 κεντράδια έπιασαν, το τρίτο όχι.
View attachment 2855

View attachment 2856

Φετινό μπολιασμα σε αγκορτσά που ποτίζεται

View attachment 2857

Αχλαδιά 3 ετών μπολιασμένη σε γκορτσά (αριστερά - φέτος έκανε 4 αχλάδια κρυστάλλια!) και φετινό μπόλι Μαρτίου δεξιά με το μπλε
View attachment 2858


Διπλό αγριλίδι μπολιασμένο λαδοελιά 2 ετών

View attachment 2859

όλα ερασιτεχνικά και χωρίς τη δέουσα γνώση και περιποίηση :)
Φίλε Γιάννη μπράβο για την αγάπη σου και τη δουλειά σου! Μακάρι να γίνουμε περισσότεροι!

Τα κεντρώματά σου είναι πολύ καλά και αυτό φαίνεται από την επιτυχία σου και την ανάπτυξη των φυτών! Μια φιλική συμβουλή μόνο για τις αχλαδιές.... Βλέπω πως σου έχουν φύγει πολύ ψηλά χωρίς να διακλαδίζονται σωστά... Αυτό είναι τριπλά κακό και επικίνδυνο...

Πρώτον, μεγάλο κάθετο ύψος και πυκνό φύλλωμα χωρίς αερισμό δημιουργεί τρομερή αντίσταση και υπάρχει κίνδυνος με ένα δυνατό αέρα να σου σπάσει από την ένωση όλο το μόσχευμα ακόμα και 4 χρόνια μετά...

Δεύτερον, επειδή κάποια στιγμή πρέπει να διαμορφωθεί το δέντρο, έχοντας τόσες μεγάλες κλάρες θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις πριόνι, και άρα θα έχεις μεγαλύτερη τομή και κίνδυνο προσβολής για το δέντρο, συν τόσους χαμένους χυμούς και ουσίες για το δέντρο που θα είχαν γίνει καρποφόροι οφθαλμοί... Ένας γέρος μου είχε πει, αν βάλεις πριόνι σε κεντράδι, ξεχάστηκες στο κλάδεμα και θα το ξεράνεις το ρημάδι...

Τρίτον, αργείς την καρποφορία όπως εξηγήσα παραπάνω...

Γενικά μη φοβάσαι να ψαλιδίζεις τις κορφές οποιαδήποτε στιγμή και κάθε άνοιξη να διώχνεις τα κλαριά που δεν χρειάζονται όσο είναι μικρά... Προσπάθησε να κάνεις τα κεντράδια να μπορούν να στηρίζονται μόνα τους και να ψωμώνουν φυσιολογικά και να μην χρειάζονται στηρίγματα.

Πάντα εντελώς φιλικά και συμβουλευτικά από έναν πικρά παθόντα....
 
Όνομα
Greg
Αν στα πεζοδρόμια της Αττικής αντί για νεραντζιες υπήρχαν λεμονιές, θα έτρωγε όλη η Αθήνα τζάμπα λεμόνια και δεν θα χρειαζόμασταν εισαγωγή από Αργεντινή.
Κεντρώνεται η νεραντζιά λεμονιά;
Φίλε Γιώργο, είπες μεγάλη αλήθεια τώρα, αλλά ας μην μιλήσω για τις κάποιες υπηρεσίες πρασίνου δήμων που έχουν πτυχιούχους γεωπόνους, γιατί θα γίνω πολύ πολύ κακός...

όλα τα εσπεριδοειδή έχουν ιστοσυμβατότητα μεταξύ τους δηλαδή νεράντζι, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, κίτρο, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, κουμ κουατ κτλ,

όπως επίσης και γκοτσιά, κυδωνιά, αχλαδιά, μηλιά ή άλλη ομάδα αμύγδαλο, ροδάκινο, νεκταρίνι ή κάποιες ποικιλίες κερασιάς με βυσσινιά και άγρια κερασιά και βυσσινιά... Όρεξη να έχεις να φτιάχνεις φυτά από άχρηστα...
 
Top