Μεταφορά κυνηγετικού όπλου

Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί με έχει απασχολήσει στο παρελθόν και σήμερα μετά απο έλεγχο που υπήρξε μια διαφωνία με καποια όργανα της τάξεως θα ηθελα να ακούσω την άποψη σας .
Το όπλο συγκεκριμένα την Μ2 με τη μεγαλη αποθήκη την μεταφέρω κενή και στη θήκη οπως αναγράφει και η αδεια οπλοκατοχής , πουθενά δεν αναγράφετε οτι το όπλο πρεπει να το εχω σε κομμάτια ....
Στο δίκανο το κάνω γιατι με βολέυει αλλα οχι πάντα .
Εσείς τι κάνετε ?
 
Εχω παρει τηλ κ εχω ρωτηση στην αστυνομια κ η απαντηση.....οτι καλυτερα βα το εχεις λυμενο,αυτο κ κανω προς αποφυγης παρεξηγησεων.Ελπιζω να σε καλυψα.
 
Ωραίο θέμα άνοιξες Νίκο.Ο νομος λέει ότι το όπλο μεταφέρεται λυμένο εντός θηκης(νομίζω)Ομως οι περισσότεροι το μεταφέρουν σε μονοκομματες θήκες.Εχουν ελέγχθει κ καπιοι χωρίς παρατηρησεις.Εξαρτατε κ που θα πέσεις βέβαια.Ποτε δεν έχω δει κυνηγό να το έχει λυμένο στο αμάξι..
 
Last edited:
την μεταφέρω κενή και στη θήκη οπως αναγράφει και η αδεια οπλοκατοχής , πουθενά δεν αναγράφετε οτι το όπλο πρεπει να το εχω σε κομμάτια ....
Νικο εχεις δικιο σε αυτό.Στο φυλλάδιο του κυνηγ.Συλλ.που έδωσαν όταν έβγαλα την άδεια γράφει ότι το όπλο μεταφερετε λυμμενο.Βρες άκρη.Ειναι στην κρίση αυτού που θα κάνει τον έλεγχο.Οποτε καλό είναι να είναι λυμενο.
 
Νικο έπρεπε να τους έλεγες γιατί η υπηρεσία σας δεν αναγράφει όπλο λυμένο αλλά όπλο κενό εντός θηκης?Τωρα ξανατσεκαρησα την ΑΚΚΟ το ίδιο με εσένα γράφει..Όπως όλες..
 
Τάσο σε ευχαριστώ πάρα πολύ ! Η απαίτηση απο τη γενική διεύθυνση ασφαλείας ειναι το οπλο κενό και στη θήκη του ισχυει για ολα τα οπλα πυροβόλα και μη που φέρονται εντός κατοικημένων περιοχών με άδειες οπλοκατοχής .
Και να ξέρετε αν ποτε (που σας εύχομαι ποτε!)σας ζητήσει η θηροφυλακή να παραδώσετε το όπλο σας θα απαιτήσετε και θα το κάνετε παρουσία αστυνομίας διότι για το οπλο ο μόνος αρμόδιος είναι η αστυνομια και ο τομέας ασφάλείας που σας εχει εκδόση την αδεια κατόπιν των ανάλογων δικαιολογητικών !
 
Άσχετο αλλά ίσως σχετικό..Θυμαμε κάποτε μίλαγα με έναν κυνηγό κ μου λέει οποίος με σταματήσει κ μου πει θυροφυλακη η ασφάλεια θα του ζητήσω ταυτότητα κ το όπλο από τα χέρια μου δεν το πιάνει.Εγω θα το κρατάω κ θα ελέγξει ότι θέλει.Που ξέρω εγώ ποιος είναι κ τι θέλει να κάνει?Ε όχι ρε Τάσο μου να με σκωτοσει κ με το ίδιο μου το όπλο!!!.very funny..very funny.Γελάω αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται..
 
Πριν αρκετά χρόνια με έλεγξε ενοπλο κλιμάκιο της αστυνομίας στη Γλυφα που έψαχνε τον Παπακωστα. Είχα τρία όπλα δεμένα στις θήκες τους στο πορτ παγκαζ και ήταν άδεια φυσικά. Ελεγξαν τα πάντα εξονυχιστικα αλλά δεν μου είπαν τίποτα για τον τρόπο μεταφοράς των οπλων.Με ρώτησαν μόνο γιατί είχα ένα κιβώτιο φυσιγγια (500) μαζί και τους ειπα ότι κυνηγουσα τσίχλες σε τριήμερο κυνήγι.
 
Last edited:
Εγω θα το κρατάω κ θα ελέγξει ότι θέλει
Τασο τρεις φορές που με έλεγξε η θηροφυλακη πήγα να τους δώσω το όπλο για έλεγχο αλλά οι ίδιοι δεν το πήραν και μού ζήτησαν απλώς να δείξω ότι παίρνει μόνο δύο φυσιγγια η αποθήκη.
 
Είναι καθαρά που θα πέσεις και πόσο "υπερβάλλοντα ζήλο" έχουν σκοπό να δείξουν. Σε ακριτικές περιοχές που υπηρετούν "νέοι" που αναζητούν την αναγνώριση των προϊσταμένων τους , είναι πιθανότερο να ακούσεις υπερβολές. Σε αστικά κέντρα και πέριξ αυτών, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται αρκετά.
 
Ακριβώς, είναι καθαρά που θα πεσεις. Συνήθως αν είναι στη θήκη δεμένο και άδειο δεν σου κάνουν σκηνικο. Ο σωστός τρόπος βέβαια είναι λυμένο και στο χώρο αποσκευών. Ιδιαίτερα δε όταν περνάμε μέσα από δρυμό καθώς εκεί αν πέσεις σε περίεργο σε τραβολογαει ευκολα.
 
Ακριβώς, είναι καθαρά που θα πεσεις. Συνήθως αν είναι στη θήκη δεμένο και άδειο δεν σου κάνουν σκηνικο. Ο σωστός τρόπος βέβαια είναι λυμένο και στο χώρο αποσκευών. Ιδιαίτερα δε όταν περνάμε μέσα από δρυμό καθώς εκεί αν πέσεις σε περίεργο σε τραβολογαει ευκολα.

Ο Σωστός τρόπος που αναφέρεις πως προκύπτει οτι είναι το λυμένο όπλο ? γιατί με όλο το σεβασμό μόνοι μας τελικά οι κυνηγοί φτιάχνουμε άγραφους νόμους που μαθαίνουν κάποιοι και μας τραβάνε και μας χαλάνε την εξόρμηση .... Αν δλδ για μένα ο σωστός τρόπος ειναι να βγάλω το κλείστρο εντελώς και να το εχω σε κάλτσα ειδική μεσα σε θήκη οπως μεταφέρονται τα ραβδωτα στο εξωτερικό θα πρεπει να το υιοθέτησετε όλοι σας ??
 
Ο Σωστός τρόπος που αναφέρεις πως προκύπτει οτι είναι το λυμένο όπλο ? γιατί με όλο το σεβασμό μόνοι μας τελικά οι κυνηγοί φτιάχνουμε άγραφους νόμους που μαθαίνουν κάποιοι και μας τραβάνε και μας χαλάνε την εξόρμηση .... Αν δλδ για μένα ο σωστός τρόπος ειναι να βγάλω το κλείστρο εντελώς και να το εχω σε κάλτσα ειδική μεσα σε θήκη οπως μεταφέρονται τα ραβδωτα στο εξωτερικό θα πρεπει να το υιοθέτησετε όλοι σας ??
(Ως έτροποποιήθη δι' αρθρ. 2 ν. 177/1975)

1. Η θήρα άσκείται μόνον διά συνήθους κυνηγετκού επωμιζομένου πυροβόλου όπλου, ώς και δια τόξου καί κυνηγετικού μαχαιρίου, μετά ή άνευ κυνός. Ως συνήθη κυνηγετικά όπλα νοούνται τά επωμιζόμενα μονόκαννα, δίκαννα, επαναληπτικά ή αυτογεμή (αυτόματα) τοιαύτα, έχοντα το εσωτερικόν τής κάννης λείov καί ουχί ραβδωτόν. Η διά πυροβόλου πολεμικού όπλου ή αεροβόλου ή άλλου είδους όπλου άσκησις της θήρας απαγορεύεται.
2. Πας κάτοχος κυνηγετικού, κατά τήν έννοιαν του άρθρου 1 παράγρ.ιβ του Ν.Δ. 542/1970 όπλου, ύποχρεούται όπως, έντος τριμήνου από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος, εφοδιασθή υπό της οικείας Δασικής Αρχής διά δελτίου κατοχής κυνηγετικού όπλου. Τήν υποχρέωσιν ταύτην έχουν καί oι εφεξής αποκτώντες κυνηγετικά όπλα, οίτινες υπχρεούνται όπως, εντός τριμήνου από της κτήσεως του όπλου, εφοδιάζονται διά του ώς άνω δελτίου. Τής υποχρεώσεως ταύτης εξαιρούνται oι οπλουργοί καί οι έμποροι όπλων. Δι' αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, καθορίζονται αι λεπτομέρεται της εκδόσεως του ως ανω δελτίου. Εν περιπτώσει μή εμπροθέσμου εκδόσεως του δελτίου κατοχής, υπαιτιότητι του ενδιαφερομένου, επιβάλλεται υπο της Δασικής Αρχής καί πρόστιμον, υπέρ του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας καί Δασών, (Κεφάλαιον Θήρας), ούτινος το ύψος καθορίζεται δι' αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, όπερ δέν δύναται νά είναι κατώτερον τών 1.000 δρχ. ουδέ ανώτερον των 10.000 δρχ.
3. Κατά πάσαν περίπτωσιν μεταφοράς κυνηγετικού όπλου δι' οχημάτων παντός είδους, πλοίων κ.λ.π. ή έντος κατωκημένων περιοχών, το κυνηγετικόν όπλον δέον να είναι κενόν φυσιγγίων και να φέρεται υποχρεωτικώς εντός θήκης, λελυμένον. Τα εντός τών οικιών φυλαττόμενα κυνηγετικά όπλα, δέον όπως τηρούνται κενά φυσιγγίων.
4. Δύναται ο Υπουργός Γεωργίας, όταν απαγορεύεται η θήρα, να επιβάλη δι' αποφάσεώς του, την σφράγισιν των κυνηγετικών όπλων. Εν συνδρομή τεχνικών ή άλλων ειδικών λόγων, ρητώς εν τη αποφάσει του αναφερομένων, δύναται νά εξαιρή τής υποχρεώσεως ταύτης ωρισμένας της Επικρατείας περιοχάς.
5. Απαγορεύεται η τοποθέτησις καί η χρήσις παγίδων, δηλητηρίων, δικτύων, βρόχων, ιξού, ειδικών καθρεπτών, αγκίστρων καί παντος είδους ελκυστικών φώτων ή οργάνων ή άλλων αναλόγων μέσων, σκοπόν εχόντων τήν θανάτωσιν, σύλληψιν ή νάρκωσιν, εν γένει αγρίων θηλαστικών και πτηνών, ως καί η εμπορία, κατασκευή καί ή έκ του εξωτερικού εισαγωγή των οργάνων τούτων.
6. Απαγορεύεται ή προς θήραν χρησιμοποίησις ελαστικής σφενδόνης, κραχτών, ομοιωμάτων καί μιμητικών φωνών τών θηραμάτων.
7. Χρήσις παγίδων πάσης φύσεως επιτρέπεται νά γίνεται μετ' έγκρισιν του Υπουργού Γεωργίας μόνον δι' έπιστημονικούς σκοπούς (δακτυλίωσις, μελέται, ταρίχευσις).

Δεν το έβγαλα από το μυαλό μου επειδή θέλω να την σπάσω σε ολους. Ο συνάδελφος ρώτησε ποιο είναι το σωστό...;)
Γραπτοι νόμοι
 
Συνάδελφε είσαι άψογος ! Ο νόμος αυτός ομως αφορά εμάς τους κυνηγούς που έχουμε άδεια θήρας εάν ισχυει ακομα ! Με βάση της άδειες μας και το νόμο 2168/1993 τα όπλα πρεπει να φέρονται οπως αναγράφει η άδεια δλδ εντός κατοικημένων περιοχών κενά εντός θήκης και θα σου εξηγήσω γιατι το τονίζω ... Εμένα ο αδερφός μου δεν κυνηγάει είναι ομως σκοπευτής , αυτός λοιπόν αδιαφορεί για τον νόμο περί δασών κλπ αλλα τηρεί το νόμο για την μεταφορά σκοπευτικού , η αστυνομία λοιπόν στο ίδιο αμαξι θα εχει το δικό μου λυμένο και το δικο του άλυτο κενό σε θήκη ?
Άρα όντως είναι τι θα υποστηρίξουμε και που θα πέσουμε .... Γιατι και τα δυο είναι σωστα με άμεση υποχρέωση οτι αναγράφει η αδεια οπλοκατοχής !
 
Δεν νομιζω οτι ισχυει ακομα αυτος ο νομος του 1970-1975.
Όντως διορθωνω, μόλις βρήκα την τροποποίηση του 93 που λέει ότι τα όπλα πρέπει να μεταφέρονται κενά εντός της θήκης. Δεν διευκρινίζει πουθενά δεμένα ή λυτα...
Εγώ λοιπόν αυτό θα το τυπώσω και από εδώ και πέρα θα το έχω μαζί μου. Το είχα ξαναψάξει παλιότερα και είχα διαβάσει αυτό που ποσταρα πριν. Λάθος μου λοιπόν.
 
Δεν είναι δυνατόν στην ΑΚΚΟ να γράφει η αστυνομία λάθος διατάξεις τόσα χρόνια.
Ούτε είναι δυνατόν αλλα να ισχύουν για την αστυνομια και αλλα για το Δασαρχειο και τη Θηροφυλακη. Προσοχή μόνο στη διέλευση μέσα από τον πυρήνα των Εθνικών Δρυμων, παλιοτερα δεν επιτρεποταν καθόλου όπλο.
 
Προσωπικα, και λογω δικανου, το εχω λυμενο και σε θηκη στο πορτ μπαγκαζ, εαν ειναι το δικο μου αμαξι ή αναλογως εαν παμε με αλλο αμαξι. Οσο ψειρας ή στραβοξυλο και αν τυχει να ειναι ο αλλος, εισαι καλυμενος. Πιο κατω απο κει δεν εχει, εκτος αν αφησεις το οπλο στο σπιτι .sarcastic.
 
Back
Top