Κυνήγι χωρίς σκύλο!

Είπα να ανοίξω αυτό το θέμα μια που πάντα κυνηγάω δίχως σκύλο.
Οι λόγοι πολλοί....Όπως ότι δεν έχω τις γνώσεις και την υπομονή να εκπαιδεύσω σκυλιά.
Όπως επίσης δεν έχω χώρο για σκύλο αλλά και επειδή δεν θεωρώ τον εαυτό μου τόσο κυνοφιλο ώστε να έχω σκύλο.
Δεν ξέρω αν παίζει σημασία πως και ο παππούς μου αλλά και ο πατέρας μου κυνηγούσαν(Ο πατέρας κυνηγάει ακόμη λαγό χωρίς σκύλο)δίχως σκυλί.
Άλλος ένας λόγος είναι ότι εδώ στην Κρήτη γίνονται πολλές φασαρίες με τους βοσκούς για τα σκυλιά.
Μέχρι και σκοτωμοι.
Το κυνήγι μου είναι κυρίως πέρδικα,στην έναρξη τριγονι/φασσα και τελείωμα σεζον με τσιχλα και καμία φορά αγριοπεριστερα.
Στην ουσία θα μου ήταν πολύ χρήσιμο ένα σκυλί στο κύριο κυνήγι μου για την πέρδικα.
Αλλά και στα υπόλοιπα για χαμένα θηράματα κτλ.
Όποιοι κυνηγάμε λοιπόν χωρίς σκύλο για αυτούς ή και Για άλλους λόγους μπορούμε να τα λέμε και εδώ.

Καλημέρα στην παρέα.
Εγώ είμαι με το "ένα ποδι" κυνηγός χωρίς σκύλο από την περσινή σεζόν.
Κυνηγάω με σκυλί απ όταν ξεκίνησα, στην αρχή μαζί με τον πατέρα μου και τον σκύλο του και στη συνέχεια με την μικρή μου (επανιελ).
Θεωρώ τον εαυτό μου κυνοφιλο προς όλες τις φυλές και τα ημιαιμα. Η σκύλα μένει μόνιμα μέσα στο σπίτι στο οποίο το μόνο μειονέκτημα είναι ότι μετά από κάθε εξόρμηση έχει μπανάκι, σκούπισμα, στέγνωμα και χτένισμα και μετά πλύσιμο του μπάνιου.

Για να μην τα πολυλογώ όμως ο λόγος που γράφω με το "ένα πόδι" είναι γιατί πριν από 2 χρόνια σχεδόν, έχοντας η σκύλα τεράστια αδυναμία στις γάτες, πήδηξε από το μπαλκόνι, ευτυχώς από τον 1ο όροφο και δυστυχώς έπεσε στην εξωτερική σκάλα στην οποία πήγαινε να ανέβει ένα γατί με αποτέλεσμα να σπάσει το ένα της πόδι σε 7 σημεία. Η χειρουργική επέμβαση πέτυχε αλλά μετά από 6 μήνες αποθεραπείας δυστυχώς ξανά έσπασε το πόδι μαζί με την λάμα σε μια από τις οπές για τις βίδες και ξανά ακολούθησε χειρουργείο, έτσι την περσινή σεζόν απλά δεν είχα διάθεση ούτε για κυνήγι να πάω καθώς είναι η συντροφιά μου όταν πάω μόνος μου .
Φέτος έχει κυνηγήσει γύρο στις 10 φορές αλλα με μεγάλα διαστήματα κενού καθώς πλέον έχει χονδροπαθεια και παθαίνει εύκολα φλεγμονή μετά από πολύ κούραση. Για περπατητα δεν το συζητάω καν, 1 το πολύ 2 ώρες καρτέρι απλά για να της φεύγει η κάψα. Ας είναι καλά η παρέα με τα δικά της σκυλιά γιατί δυστυχώς τα κυνηγια γίνονται ως επί το πλείστον σε πολύ πυκνά μέρη.
Ζωή να έχει η μικρή, είναι 10,5 και ξέρω ότι για τα επόμενα χρόνια τα κυνηγια μου θα είναι έτσι (κύριος "μοναχικά") καθώς αν δεν "φυγει" δεν πρόκειται να πάρω άλλο σκυλί για να την αντικαταστήσει στο κυνήγι, είναι η μια και μοναδική και μου έχει χαρίσει και μου χαρίζει απίστευτες στιγμές.

Καταλήγοντας, το κυνήγι χωρίς σκύλο για ΕΜΕΝΑ είναι ανούσιο αλλά γίνεται αναγκαστικό για συγκεκριμένους λόγους...

για να "ελαφρώσω" λίγο την θλίψη από το post του Darkness........

όπως είχε πει παλαιότερα κάποιος............

.................... κυνηγός χωρίς σκυλί , γαμπρός χωρίς πουλί...............
Καταλαβαίνω ότι το λες χιουμοριστικά...Αλλά θα σου απαντήσω παρόμοια για να καταλάβεις ότι δεν είναι έτσι.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γαμπρός για να αποδείξει ότι έχει πουλί.

Και ομως το κυνηγι χωρις σκυλι και υφισταται και μπορει να γινει. Ολοι εχουμε ακουσει ιστοριες απο παλιοτερους που "νοιωθανε" και διαβαζαν τους τοπους, ισως καποιοι να τους εχουμε δει κιολας

Και ομως το κυνηγι χωρις σκυλι και υφισταται και μπορει να γινει. Ολοι εχουμε ακουσει ιστοριες απο παλιοτερους που "νοιωθανε" και διαβαζαν τους τοπους, ισως καποιοι να τους εχουμε δει κιολας
Αυτοί οι άνθρωποι εξελίσσουν αναγκαστικά τις ικανότητες του κυνηγιού σε άλλο επίπεδο.
Αν δείτε πως κυνηγάει ο γέρος μου λαγό θα πάθετε πλάκα.
Όπως επίσης τις γνώσεις που έχει για το βιότοπο του λαγού αλλά και τις συνήθειες του.
Κάτι σαν ινδιάνος θα έλεγα.
Έχω πάει μαζί του και έχω δει πως κυνηγάει...Πώς ξεφωλιαζει το λαγό χωρίς σκύλο.
Και παρολαυτα ποτέ δεν κυνήγησα όπως αυτόν διότι είναι τρομερά δύσκολο και βαρετό για μένα.
Μια που χρειάζεται τεράστια υπομονή και γνώση.
Είναι επίσης και πολύ καλός στο να ρίχνει.
Εγώ κυνηγαω χώρις σκύλο αλλά πουλιά.

Εννοείται οτι υφίσταται.Οι φασσαδες και οι παπιοκυνηγοι δηλαδή δεν κυνηγάνε;Και μη μου πείτε οτι εχουν όλοι σκυλο για απορτάρισμα.Εγω προσωπικα εχω 3 σκυλους δεν εχω κυνηγίσει ποτέ χωρις σκυλο εκτός από τα παιδικά μου χρόνια.Ο πατέρας μουγια παραδειγμα δεν ερχεται μαζί μου γιατί βαράω χιλιόμετρα και βαριέται λογω ηλικίας.Στη βόλτα που κανει για περπάτημα καθε χρόνο παίρνει και το δικανακι του μαζι και 2 λαγουδακια και γουρουνακι τα έχει στανταρ το χρόνο+φασσες μπεκατσουλες περδικες.Βέβαια το χωριο το ξέρει σαν την παλάμη του.Το κυνήγι χωρίς σκύλο θέλει τυχη (περισσότερη απο εμενα με τα σεττερ), εμπειρία και πολυ καλη γνώση του κυνηγότοπου καθώς τι θηράματα "κρατάει"κάθε σημείο του.

Αυτό που εχω να πώ σε όλους όσους κυνηγούν χωρις σκύλο είναι ιδιαίτερη προσοχη τις ημέρες του αγριογούρουνου.Αποφύγετε τα πολύ πυκνά και φορέστε διακριτικά.Αν ακουσετε ομιλία οι πόρτες αυτοκινήτου σφυρίξτε και καμια φορα για να γίνετε αντιληπτοί.Δυστυχως είναι πολλοί αυτοί που βλέπουν κρέας και κατσαρόλες και οχι θηραμα και σπορ.

Στην κυριολεξια δεν υπαρχει κυνηγι χωρις σκυλο.Οταν παιρνεις μια καρεκλα,5 μπουγατσες,καφε,τσιγαρα
και στηνεις κονακι,στην καλυτερη περιπτωση λεγεται καρτερι.Ο σκυλος σε θηραματα διωξης αλλα και
φερμας ειναι αυτος που κυνηγαει.Στα απορτ αν το καλοσκεφτουμε ειναι αυτος που θα χασει τα λιγοτερα
και κανει διαχειρηση στα θηραματα.Οταν εχεις σκυλο στις φασσες μπορεις να τις κυνηγησεις ακομα και σε
γκρεμια και σαρες οπως και στο παπι....Ειχα σκυλια,εχω σκυλια αλλα μακρια απο τον τοπο κατοικιας και
γυρναω σαν την αδικη καταρα με καρεκλες και τυροπιτες για καμια τσιχλα εδω κοντα.

Στην κυριολεξια δεν υπαρχει κυνηγι χωρις σκυλο.Οταν παιρνεις μια καρεκλα,5 μπουγατσες,καφε,τσιγαρα
και στηνεις κονακι,στην καλυτερη περιπτωση λεγεται καρτερι.Ο σκυλος σε θηραματα διωξης αλλα και
φερμας ειναι αυτος που κυνηγαει.Στα απορτ αν το καλοσκεφτουμε ειναι αυτος που θα χασει τα λιγοτερα
και κανει διαχειρηση στα θηραματα.Οταν εχεις σκυλο στις φασσες μπορεις να τις κυνηγησεις ακομα και σε
γκρεμια και σαρες οπως και στο παπι....Ειχα σκυλια,εχω σκυλια αλλα μακρια απο τον τοπο κατοικιας και
γυρναω σαν την αδικη καταρα με καρεκλες και τυροπιτες για καμια τσιχλα εδω κοντα.
Φυσικα και υπάρχει...τι λέμε τόση ώρα.
Και δεν έχει να κάνει μόνο με καρτέρι.
Ούτε με τσιγάρα και τυρόπιτες.
Όταν δεν έχεις σκύλο σε κυνήγι πέρδικας ή λαγού θέλει πολύ περισσότερο κόπο και χιλιόμετρα.
Ειδικά αν κυνηγάς μόνος.
Ανέβασα μια φώτο χτες με 20000 βήματα πάνω στο βουνό που αντιστοιχεί σε 15 χιλιόμετρα πάνω στο βουνό σε κυνήγι πέρδικας.

Φίλε μου μαλλον μεγάλωσες και ανδροθηκες κυνηγετικά σε καμμενους κυνηγότοπους.Δεν θα σου πω υπερβολες αλλα σε ηλικία 15 χρονων ειχα 2-4 μπεκατσούλες ανα βόλτα. χωρις σκυλο στο χωριό μου οταν ημουν παιδι σε κοτετσάκια που ηξερα.Δεν θα σου πω για περδικες που το 4 ηταν νουμερο που το επιανες στο μισάωρο τότε.Βεβαια αλλο εκεινα τα χρόνια θα μου πεις σε πληθος θηραματων.Και δεν σου λέω νουμερα (δεν με ενδιεφεραν ποτε) στα λέω για να δεις ότι υφίσταται αλλά και εμένα δε με "γεμίζει" ως ενασχόλιση και δε νιωθω τις συγκινησεις που νιωθω με τα σκυλια μου

Ωραια θεμα Στελιο..
Τα προηγουμενα χρονια κυνηγουσα περδικες χωρις σκυλι κ με επιτυχια θα ελεγα,δυστηχως ομως ειδα μειωση στον πληθυσμο τους κ εδω κ τρια χρονια της εχω εγκαταλειψει(οπως κ οι περισσοτεροι)κ ελπιζουμε σε μια ανακαμψη..
Ειχα δοκιμασει κ για ορτυκια σε μεριες που κρατανε..
Στα περπατητα της τσιχλας υπαρχουν καποιες συγκεκριμενες μεριες που "καλουν" τις μπεκατσες,και παντα φροντιζω να περναω απο αυτες...
Ηθελα να το επιχειρουσα κ σε "καθαροαιμο" μπεκατσοτοπο αλλα δεν ετυχε...

Ως εδω καλα..Και τωρα φτανουμε στο λυπηρο της υποθεσης..

Ειναι γεγονος οτι οσοι επιχειρησαν να κυνηγησουν καποιο θηραμα το οποιο κατα κανονα απαιτει σκυλι(η και οχι....) να αντιμετωπισαν καποιο "μπουλινγκ" απο τους υπολοιπους που θεωρουσαν τους εαυτους τους αξιους κυνηγους γιατι εχουν σκυλια που τα πηραν και..ακριβα...
-κυνηγας?
-Ναι
- τι σκυλι εχεις?
-Δεν εχω γιατι....
- Ε δεν εισαι κυνηγος.....
Με αυτη την "λογικη" θα μπορουσαμε να πουμε οτι ο παρακτιος ψαρας δεν ειναι ψαρας η δεν μπορει να γινει καλος ψαρας γιατι δεν εχει βαρκα....
Και φυσικα καποιοι αλλοι να υποστηριζουν οτι συγκεκριμενα θηραματα ανηκουν μονο σε αυτους που διαθετουν σκυλια...ε τοτε ας βγαζουμε ξεχωριστες κυνηγετικες αδειες..

Οσο για το κυνηγος χωρις σκυλι γαμπρος χωρις πουλι εχω να πω οτι γνωρισα ικανους ικανους κυνηγους με καλα σκυλια οπως επισης κ κυνηγους που δεν ηξεραν να κυνηγανε ουτε αυτοι ουτε κ τα σκυλια τους..
Αρα κ εδω ισχυει:τα ρασα δεν κανουν τον παπα..

Last edited:
Φίλε μου μαλλον μεγάλωσες και ανδροθηκες κυνηγετικά σε καμμενους κυνηγότοπους.Δεν θα σου πω υπερβολες αλλα σε ηλικία 15 χρονων ειχα 2-4 μπεκατσούλες ανα βόλτα. χωρις σκυλο στο χωριό μου οταν ημουν παιδι σε κοτετσάκια που ηξερα.Δεν θα σου πω για περδικες που το 4 ηταν νουμερο που το επιανες στο μισάωρο τότε.Βεβαια αλλο εκεινα τα χρόνια θα μου πεις σε πληθος θηραματων.Και δεν σου λέω νουμερα (δεν με ενδιεφεραν ποτε) στα λέω για να δεις ότι υφίσταται αλλά και εμένα δε με "γεμίζει" ως ενασχόλιση και δε νιωθω τις συγκινησεις που νιωθω με τα σκυλια μου
Φιλε μου μαλλον βιαζεσαι να βγαλεις αποτελεσματα για τον συνομιλητη σου.Το οτι πηγαινες με τα ποδια σε κοτετσι
και παταγες μπεκατσες δεν σημαινει οτι ειναι το απολυτο κυνηγι μπεκατσας.Πιτσιρικας 14 χρονων με ενα 36αρι ποζε
και τσοκανακια στα μποτακια οταν τελειωναν με τα σκυλια τους οι κυνηγοι,κατεβαινα τα γκρεμια στο ακρωτηριο
Τεναρο και επαιρνα ορτυκια,δεν ειναι το ιδιο ομως κυνηγι με σκυλο αλλο εαν ακομα και ετσι εχεις καρπωση.Εδω μιλαμε
για τον σκυλο και μονο και πως αυτος διαμορφωνει το κυνηγι του καθε θηραματος και τι ειδος κυνηγι ειναι χωρις
αυτον.

Ωραια θεμα Στελιο..
Τα προηγουμενα χρονια κυνηγουσα περδικες χωρις σκυλι κ με επιτυχια θα ελεγα,δυστηχως ομως ειδα μειωση στον πληθυσμο τους κ εδω κ τρια χρονια της εχω εγκαταλειψει(οπως κ οι περισσοτεροι)κ ελπιζουμε σε μια ανακαμψη..
Ειχα δοκιμασει κ για ορτυκια σε μεριες που κρατανε..
Στα περπατητα της τσιχλας υπαρχουν καποιες συγκεκριμενες μεριες που "καλουν" τις μπεκατσες,και παντα φροντιζω να περναω απο αυτες...
Ηθελα να το επιχειρουσα κ σε "καθαροαιμο" μπεκατσοτοπο αλλα δεν ετυχε...

Ως εδω καλα..Και τωρα φτανουμε στο λυπηρο της υποθεσης..

Ειναι γεγονος οτι οσοι επιχειρησαν να κυνηγησουν καποιο θηραμα το οποιο κατα κανονα απαιτει σκυλι(η και οχι....) να αντιμετωπισαν καποιο "μπουλινγκ" απο τους υπολοιπους που θεωρουσαν τους εαυτους τους αξιους κυνηγους γιατι εχουν σκυλια που τα πηραν και..ακριβα...
-κυνηγας?
-Ναι
- τι σκυλι εχεις?
-Δεν εχω γιατι....
- Ε δεν εισαι κυνηγος.....
Με αυτη την "λογικη" θα μπορουσαμε να πουμε οτι ο παρακτιος ψαρας δεν ειναι ψαρας γιατι δεν εχει βαρκα....
Και φυσικα καποιοι αλλοι να υποστηριζουν οτι συγκεκριμενα θηραματα ανηκουν μονο σε αυτους που διαθετουν σκυλια...ε τοτε ας βγαζουμε ξεχωριστες κυνηγετικες αδειες..

Οσο για το κυνηγος χωρις σκυλι γαμπρος χωρις πουλι εχω να πω οτι γνωρισα ικανους ικανους κυνηγους με καλα σκυλια οπως επισης κ κυνηγους που δεν ηξεραν να κυνηγανε ουτε αυτοι ουτε κ τα σκυλια τους..
Αρα κ εδω ισχυει:τα ρασα δεν κανουν τον παπα..
Παρά πολύ σωστός.

Ξέρω κυνηγούς χωρίς σκύλο Και μάλιστα σε κυνηγια που απαιτούν σκύλο που αν τους δει κάποιος στο κυνήγι θα τρίβει τα μάτια του.
Ώσπου να τους δουν δεν θα πιστεύουν καν πως υπάρχουν.

Έχω δει ανθρώπους να πιάνουν το λαγό με τα χέρια τους.
Μπροστά μου.
Σε μέρος που περάσαμε για πρώτη φορά στο βουνό.
Και άλλες πολλές ιστορίες που αν δεν τις δει κάποιος θα μοιάζουν με ψέμα.
Και μιλάμε για τωρινούς καιρούς που δεν υπάρχει θήραμα.
Παλιά όπως λες γέμιζαν τσουβάλια με λαγούς και πέρδικες χωρίς σκυλιά.

Last edited:
Από ότι παρατηρώ οι περισσότεροι πέφτουν στο λάθος να πουν δεν υπάρχει κυνήγι χωρίς σκύλο,
ενώ στην ουσία θέλουν απλώς να πουν πόσο πιο ωραίο είναι το κυνήγι με το σκυλί.

Ναι είναι σίγουρα πιο ωραίο και απολαυστικό.

Αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχει κυνήγι χωρίς σκύλο Και ότι το κυνήγι χωρίς σκύλο είναι πιο δύσκολο.
Εσύ πρέπει να βρεις τις πέρδικες...Εσύ να τις χτυπήσεις...Εσύ να πας να τις βρεις.

Εσύ πρέπει να ξεφωλιαζει το λαγό με τόσο κόπο...Εσύ να τον χτυπήσεις...

Άλλη η χάρη με το σκυλί αλλά και άλλη η δυσκολία χωρίς αυτό.

Θα μου άρεσε να έχω σκύλο αλλά αφού δεν έχω τα προσόντα γιατί να μην κυνηγώ χωρίς σκυλο;

Μια χαρά το ευχαριστιέμαι.
Απλώς αυτό έχει κάποια πλύν και κάποια συν

Η αλήθεια είναι αυτή.
Κατά τ αλλά όπως προτιμάει κάνεις.
Δεν λέμε να αφήσουν οι άνθρωποι το κυνήγι με τα σκυλάκια τους.
Λέμε μόνο ότι υπάρχουμε κι εμείς που κυνηγάμε χωρίς σκύλο.

Ο καθένας θα εκφράσει την αποψή του κ ως συνήθως άκρη δεν θα βγει.....κ θ αρχίσουν οι δύσπνοιεεεεες!!!!? Φυσικά και υπάρχει κυνήγι χωρίς σκύλο κ υφίσταται.....όπως φυσικά υπάρχουν κυνήγια που είναι απαραίτητος ο σκύλος όπως πχ μπεκάτσα η ορτύκι.....αλλά μπορείς να το κάνεις κ χωρίς σκύλο!!! Ο σκύλος τι είναι??? Ένα πολύ καλό εργαλείο για τον κυνηγό....αν δεν τον έχεις θα ζοριστείς παραπάνω φυσικά.....αλλά θα μάθεις κ καλύτερα τον τόπο κ τις συνήθειες των θηραμάτων εάν δεν έχεις. Οπότε ποιος είναι αυτός που λέει κυνηγός χωρίς σκύλο δεν είναι κυνηγός?!! ( Και μην Μ κάνει κανείς ανάλυση της λέξης κυνηγός γιατί υπάρχει κ η λέξη θηρευτής)

κυνήγι χωρίς σκύλο υπάρχει και μάλιστα πιστεύω ότι η πλειοψηφία των κυνηγών ΔΕΝ έχει σκύλο.
ο βασικότερος λόγος, η έλλειψη χώρου.
η δικαιολογία ότι η λέξη κυνηγός είναι εξαρτημένη από τον σκύλο, θα πω ναι, αλλά και οι άντρες λέμε πχ ότι είμαστε παντρεμένοι που σημαίνει "υπό του αντρός" και θα έπρεπε να το λένε οι γυναίκες και εμείς να λέμε "νυφεφμένοι". χαχα... άρα η έννοια δεν είναι αυτοσκοπός.
η έλλειψη σκύλου βάζει περιορισμούς στο κυνήγι και δεν το αποτρέπει.
εγώ που κυνηγώ μόνο τσίχλες έχω εξειδικευτεί τοσο πολύ στην ανεύρεση του θηράματος που όταν βρίσκω πουλιά σε δύσκολα σημεία πραγματικά γεμίζω ικανοποίηση.
προτιμώ να μην έχω κυνηγόσκυλο παρά να έχω και να ζεί μόνο του σε έναν κήπο με μοναδική επαφή μια φορά την ημέρα για πέντε λεπτά όταν είναι η ώρα του φαγητού (συνέχεια τα χώνω σε φίλο μου κυνηγό για αυτή την κατάσταση που έχει το σκυλάκι του. βγαίναμε για κυνήγι και εγώ έπαιζα με το σκυλάκι για λίγο να νοιώσει και αυτό το κακόμοιρο λίγη αγάπη).
ΥΓ. Έχω δύο μαλτεζ μέσα στο σπίτι μου,τα βγάζω βόλτα δυο φορές την ημέρα και τα υπεραγαπώ.
δεν χωράει τρίτο γιατί μόνο μέσα στο σπίτι θα το έβαζα και αυτό και όχι πάνω στην ταράτσα που είναι και ο μοναδικός χώρος που έχω.

Ο καθένας θα εκφράσει την αποψή του κ ως συνήθως άκρη δεν θα βγει.....κ θ αρχίσουν οι δύσπνοιεεεεες!!!!? Φυσικά και υπάρχει κυνήγι χωρίς σκύλο κ υφίσταται.....όπως φυσικά υπάρχουν κυνήγια που είναι απαραίτητος ο σκύλος όπως πχ μπεκάτσα η ορτύκι.....αλλά μπορείς να το κάνεις κ χωρίς σκύλο!!! Ο σκύλος τι είναι??? Ένα πολύ καλό εργαλείο για τον κυνηγό....αν δεν τον έχεις θα ζοριστείς παραπάνω φυσικά.....αλλά θα μάθεις κ καλύτερα τον τόπο κ τις συνήθειες των θηραμάτων εάν δεν έχεις. Οπότε ποιος είναι αυτός που λέει κυνηγός χωρίς σκύλο δεν είναι κυνηγός?!! ( Και μην Μ κάνει κανείς ανάλυση της λέξης κυνηγός γιατί υπάρχει κ η λέξη θηρευτής)

Ναι η λέξη κυνηγός μαρτυρά ότι ο σκύλος κάνει τη δουλειά και ο άνθρωπος τον συμπληρώνει.

Κυνος+αγομαι δηλαδή ο άνθρωπος έχει το δεύτερο ρόλο.

Οπότε ο θηρευτης όπως λέει ο φίλος Δηλαδή αυτός που δεν άγεται...άρα έχει αυτός τον κύριο ρόλο στη δραστηριότητα σίγουρα είναι πιο δύσκολο.

Εν τω μεταξύ η ελληνική γλώσσα από μόνη της εξηγεί και αναλύει την κάθε κατάσταση ώστε να μην χρειάζεται καν ανάλυση.

Last edited:
Back