Κυνήγι στη Βουλγαρία

Εντυπώσεις από Βουλγαρία λοιπόν, μετά από 2 πλήρεις κυνηγετικές ημέρες. Γράφω απαντώντας κυρίως στον Nik Orfan που με ρώτησε αλλά όποιος άλλος έχει ερωτήσεις, ευχαρίστως θα τις απαντήσω.

Η συγκεκριμένη κυνηγετική εκδρομή ήταν σε συνεργασία με τον Ζαφείρη Κινάλη, που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία σε διάφορα είδη θηραμάτων. Ο κάθε κυνηγός έχει το δικό του πόστο μέσα σε μια μεγάλη περιοχή αλλά μπορεί σε γενικές γραμμές να κινείται ελεύθερα. Δεν μένει καρφωμένος σε ένα σημείο δηλαδή. Κυνηγά τα τρυγόνια του και κρατά ο ίδιος τα πουλιά που παίρνει, όπως θα έκανε σε κάθε κυνήγι.

Μετά το τέλος του κυνηγίου, αφού ενημερώσει τον θηροφύλακα για τον αριθμό των θηραμάτων του, παίρνει τα πουλιά μαζί του. Αν θέλει, τα κρατά στο κατάλυμά του, εφόσον έχει καταψύκτη. Αν δεν έχει, ο Ζ. Κινάλης διαθέτει μια μεγάλη αποθήκη, μέσα στην οποία έχει καταψύκτες. Εκεί ο κάθε κυνηγός βάζει, αν θέλει, τα θηράματά του. Καλό είναι να έχει τη δική του ευδιάκριτη σακούλα, ώστε να μην τα μπερδεύει με θηράματα άλλων. Εγώ είχα πάει με έναν τύπο που έχει κάνει πολλά κυνήγια με τον Κινάλη και ήταν οργανωμένος, φέρνοντας κουτί από φελιζόλ. Δεν παρατήρησα κανέναν πάντως να χάσει ή να μπερδέψει τα θηράματά του με άλλον. Όλοι τα έβαζαν σε σακούλες στους καταψύκτες της αποθήκης αμέσως μετά το κυνήγι και τα έπαιρναν κατά την οριστική τους αποχώρηση από τη Βουλγαρία. Κατά την αποχώρησή μας, ο Κινάλης μας έδωσε πλαστικά μπουκαλάκια με παγωμένο νερό, τα οποία διατηρεί στους καταψύκτες του, τα οποία χρησίμευσαν σαν παγοκύστες. Δεν μπορώ να πω ότι, μετά από 10 ώρες οδήγηση για Αθήνα, γυρίσαμε με παγωμένα πουλιά, αλλά έγινε κάποια δουλειά και βοήθησε και το φελιζόλ.

Ως προς τον θηροφύλακα, είναι παρών στην ευρύτερη περιοχή που διεξάγεται το κυνήγι αλλά όχι δίπλα στον κυνηγό (που θα ήταν σπαστικό). Έρχεται και αυτός από το πρωί στον χώρο του κυνηγίου και παρκάρει δίπλα στους κυνηγούς και είτε περιμένει στο χώρο του παρκαρίσματος είτε φεύγει και έρχεται όταν υπολογίσει το κλείσιμο του κυνηγιού. Έτσι, όταν πας να φύγεις, είναι πάντα εκεί για να μετρήσει τα θηράματα. Είναι ευγενικός και μου έκανε εντύπωση ότι, αφού μέτρησε τα τρυγόνια μας, καθάρισε ο ίδιος τις γούσες τους επιτόπου.

Ελπίζω να απάντησα κάποιες απορίες, όποιος θέλει να ρωτήσει κάτι άλλο, ευχαρίστως να απαντήσω.
 
τα πουλια που χτυπαει ο καθε κυνηγος χρεωνονται, σε λεφτα
Όλα τα θηράματα χρεώνονται, από το ορτύκι μέχρι το ελάφι και το αγριογούρουνο. Το θέμα είναι αν το ημερήσιο κυνηγετικό πακέτο περιλαμβάνει απεριόριστο αριθμό θηραμάτων (οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν πληρώνεις επιπλέον το κάθε θήραμα - το έχεις όμως ήδη πληρώσει μέσα στο πακέτο) ή δεν περιλαμβάνει απεριόριστα θηράματα, οπότε πληρώνεις επιπλέον το κάθε θήραμα, σε προκαθορισμένη τιμή που τη γνωρίζεις. Όταν τα πουλιά είναι απεριόριστα στο πακέτο, χρειάζεται λίγη τύχη. Εγώ έκανα σε μια μέρα 10 τρυγόνια (6 το πρωί και 4 το απόγευμα) και το επόμενο πρωί που έφυγα για Αθήνα έκανε μπάσιμο και ένας τύπος που έμεινε έκανε περίπου 30 μόνο το πρωί! Π@@@ γκαντεμιά! :) αλλά ok δεν παραπονιέμαι.
 
Λεωνίδα τι κάρπωση είχατε; Αν δεν θέλεις δημόσια, τότε πμ
Η πρώτη μέρα δεν ήταν καλή αλλά φταίω εγώ. Στο πρωινό έκανα 2 μόνο, αλλά αν ήμουν πιο εύστοχος θα είχα τουλάχιστον 6. Λίγο να βρω τα πατήματά μου με φυσίγγια που δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει, λίγο ο μεγάλος μου ενθουσιασμός μαζί με άγχος, γιατί δεν είχα ξαναπάει για τρυγόνια ... ε δεν θέλει και πολύ. Στο απογευματινό της ίδιας μέρας έμεινα ατουφέκιστος. Μας πήγε σε άλλο μέρος από αυτό που πήγαμε το πρωί, γιατί στο μεταξύ το χωράφι με το ηλιόσπορο θερίστηκε..! Στο μέρος που πήγαμε λοιπόν το απόγευμα, ενώ την προηγούμενη μέρα άλλοι είχαν κάνει πουλιά, όταν πήγαμε εμείς δεν είδαμε φτερό! Όταν το βράδυ το είπα στον Κινάλη, μου είπε ότι κακώς δεν τον κάλεσα να του το πω, οπότε θα μας άλλαζε σημείο. Εντάξει αυτά είναι τα σφάλματα της πρώτης φοράς, αλλά θεωρώ ότι μια κίνηση που έκανε στο τέλος ο Κινάλης ήταν αποζημιωτική αυτής της απογευματινής φόλας.

Τη δεύτερη μέρα έκανα 10 πουλιά συνολικά. Γενικά παρατήρησα ότι αυτός ήταν ο μέσος όρος, όσοι έφευγαν μετά από 4 μέρες (εγώ έμεινα 2) είχαν περίπου 40 ο καθένας. Και όποιος έμεινε τη μέρα που εγώ έφυγα, μπορεί να έκανε και 40 σε μια μέρα, καθότι έγινε γερό μπάσιμο εκείνη τη μέρα.. Έτσι είναι τα αποδημητικά..
 
Και μία τιμή ενδεικτική πόσο χρεώνεται το τρυγόνι;
Δεν πάει με το κομμάτι το τρυγόνι, είναι €200 η μέρα, με απεριόριστα θηράματα. Σε εμάς ο Κινάλης έβαλε και τα δύο βράδια στο ξενοδοχείο στην τιμή, δεν ξέρω αν πράγματι το πακέτο περιλαμβάνει και τη διανυκτέρευση. Έχω την εντύπωση ότι το έκανε για μας, λόγω της απογευματινής φόλας που φάγαμε την πρώτη μέρα. Ίσως η τιμή είναι λίγο τσουχτερή αλλά τα υπόλοιπα έξοδα στη Βουλγαρία είναι αστεία. Ξενοδοχείο €35 περίπου τη βραδιά το μονόκλινο (που δεν το πληρώσαμε όμως) μαζί με πρωινό και φαγητό εκτός ξενοδοχείου το βράδυ γύρω στα €13. Αν μαζευτεί παρέα για να μοιραστεί τα έξοδα οδικώς (βενζίνη - διόδια), είναι πραγματικά πολύ καλή φάση. Εγώ ήδη σκέφτομαι το πακέτο φάσες-αγριοπερίστερα-παπιά που έχει τον Οκτώβριο.
 
Τα €200 τη μέρα περιλαμβάνουν τα πουλιά, όσα πάρει καθένας, τα έξοδα άδειας και φυσικά το κέρδος του διοργανωτή. Ωστόσο δεν είχε χαρτούρα, δεν υπέγραψα τίποτα, δεν πήρα στα χέρια μου καμιά άδεια αλλά ούτε και μου ζητήθηκε κανένα από τα έγγραφα που είχα μαζί μου (άδεια κυνηγίου, άδεια κατοχής και ευρωπαϊκό δελτίο).
 
αγριοπεριστερα τα αγαπημενα μου , αλλα ειμαι μακρια πολυ ρε γ....ο , και θα θελω ποιο πολλα εξοδα , αλλα και τουλαχηστο μια εβδομαδα αδεια απο την δουλεια μου , μια μερα για να κατεβω Αθηνα , και μετα αλλες δυο μερες πανω , και οι αλλες μερες για να ηρεμησω απο την κουραση και την ταλαιπορεια , μια και με πιανει ζαλαδα σε ολα τα μεσα μεταφορας που μπενω μεσα , και πως θα τα συντηρησω τοσες μερες τα πουλια , θα θελει να παρω ενα σωρο συμπραγκαλα , μαζη μου με πολυ βαρος
 
αγριοπεριστερα τα αγαπημενα μου , αλλα ειμαι μακρια πολυ ρε γ....ο , και θα θελω ποιο πολλα εξοδα , αλλα και τουλαχηστο μια εβδομαδα αδεια απο την δουλεια μου , μια μερα για να κατεβω Αθηνα , και μετα αλλες δυο μερες πανω , και οι αλλες μερες για να ηρεμησω απο την κουραση και την ταλαιπορεια , μια και με πιανει ζαλαδα σε ολα τα μεσα μεταφορας που μπενω μεσα , και πως θα τα συντηρησω τοσες μερες τα πουλια , θα θελει να παρω ενα σωρο συμπραγκαλα , μαζη μου με πολυ βαρος
Μένεις Σάμο; Δεν συμφέρει να έρθεις Αθήνα. Ή θα πετάξεις απευθείας Σόφια ή Καβάλα - Αλεξανδρούπολη και θα σε πάρει από εκεί με το αυτοκίνητο η παρέα που θα έρχεται οδικώς. Θα υπολογίσεις 1+1 μέρα στο πήγαινε - έλα επιπλέον των κυνηγετικών ημερών του πακέτου. Νομίζω ότι, κατόπιν συνεννόησης και πιθανώς έξτρα χρέωσης, τα θηράματα μπορούν να σου αποσταλούν Ελλάδα, για να μην τα κουβαλάς στο αεροπλάνο. Αν έρθεις οδικώς, δεν παθαίνουν τίποτα με παγοκύστες και φελιζόλ.
 
αστο ειμαι πολυ μεγαλος σε ηλικια για τετια , οδικως ουτε να το σκεφτομε , γιατι τα εξοδα του αυτοκινητου με το καραβι ειναι 500 ευρω στην καλυτερη πανε ελα , και η οδηγηση αγνωστη για εμενα , και σε αγνωστους δρομους
 
αστο ειμαι πολυ μεγαλος σε ηλικια για τετια , οδικως ουτε να το σκεφτομε , γιατι τα εξοδα του αυτοκινητου με το καραβι ειναι 500 ευρω στην καλυτερη πανε ελα , και η οδηγηση αγνωστη για εμενα , και σε αγνωστους δρομους
Μα προφανώς δεν εννοώ να πάρεις αυτοκίνητο από το νησί! Θα πας αεροπορικά είτε Βουλγαρία είτε Ελλάδα να συναντήσεις μια παρέα, με την οποία θα έχεις ήδη συνεννοηθεί και θα έρχεται οδικά, ώστε να πάρει και εσένα από κάποιο σημείο. Αυτό θα έκανα εγώ τουλάχιστον.
 
Back
Top