Κατασκευή κοντακιού στα μέτρα μας

Αποτελεί ισως την πιο ουσιαστική παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε σε ένα κυνηγετικό ή σκοπευτικό όπλο αλλάζοντας εντελώς και βελτιώνοντας την αίσθηση του στο σώμα μας... Για κάποιους η σπουδαιότερη διαδικασία, για κάποιους άλλους μια "πολυτέλεια" της σύγχρονης εποχής, το χειροποίητο κοντάκι στα μέτρα του κατόχου του, αποτελεί μια τέχνη που λίγοι έχουν το ταλέντο και τη δυνατότητα να εφαρμόσουν. Διαβάζοντας τον σκοπευτή, ένας κατασκευαστής κοντακιών καλείται να δώσει ζωή σε ένα άψυχο κομμάτι ξύλου και να το μετατρέψει σε ένα σχεδόν έμψυχο αντικείμενο που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του σώματός μας με τη σκοπευτική γραμμή του όπλου μας. Αποτελεί το κομμάτι που μας δένει κυριολεκτικά μαζί του.
Ο τάκος του ξύλου κόβεται, στο περίπου, στο σχήμα ενός κοντακιού όπλου έχοντας πολύ περιθώριο για παρέμβαση και το πρώτο πράγμα που κατασκευάζεται είναι οι εφαρμογές αυτού με το μηχανισμό του όπλου μας. Τα τετραγωνισμένα κομμάτια ξύλου με τα εργαλεία του κοντακά "πλάθονται" με σκοπό την τέλεια εφαρμογή του με τα μεταλλικά μέρη του όπλου.Ένα σφουγγαράκι με λάδι περνάει πάνω από το μηχανισμό ώστε το ίχνος που αφήνει στο ξύλο να μας υποδείξει λεπτομερώς τα σημεία που χρειάζεται ακόμα και η τελευταία παρέμβαση...












Μετά την σωστή δημιουργία των εφαρμογών, ο κοντακάς αρχίζει το "ξεχόντρισμα" του ξύλου οπως χαρακτηριστικά λένε, το αρχικό κόψιμο του προφίλ που θα εφαρμόσει και την σταδιακή διαμόρφωσή του, σύμφωνα πάντα με τα μέτρα του πελάτη. Όσο το ξύλο αρχίζει να γίνεται κοντάκι, σειρά παίρνουν τα πιο λεπτά εργαλεία και το γυαλόχαρτο μέχρι να έρθει στο σχεδόν επιθυμητό σχήμα...









 
Last edited:




Το κοντάκι δεν έρχεται στις τελικές του διαστάσεις πριν δοκιμαστεί εκτενώς από τον χρήστη και ξεκινάει σιγά σιγά η μπελαλίδικη και για λίγους μερακλήδες κατασκευαστές, διαμόρφωση της ψάθας, διαδικασία που απαιτεί υπομονή, ταλέντο και ειδικά διαμορφωτικά εργαλεία για όσους την κάνουν ακόμα στο χέρι. Καμία φορά, προς το τέλος, ένα ελαφρύ πέρασμα με λινέλαιο για να δει ο ανυπόμονος χρήστης αλλά και ο δημιουργός την πρόχειρη οπτική εικόνα του κοντακιού είναι απαραίτητη. Ακολουθούν πάλι φυσικά οι δοκιμές για τις τελευταίες διορθώσεις αφού γίνει χρήση του όπλου τόσο στατικά ( επωμίσεις ) όσο και ουσιαστικά ( σκοπευτήριο και κυνήγι ).










Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον φίλο της παρέας μας που μπήκε στη διαδικασία να μας φωτογραφίσει και να μας παραθέσει όσο καλύτερα μπορούσε την διαδικασία μεταμόρφωσης ενός τάκου ξύλου σε χειροποίητο κοντάκι και ελπίζω η λακωνική περιγραφή της διαδικασίας από εμένα να πλησιάζει έστω και στο ελάχιστο την υπέροχη αυτή διαδικασία . Κάθε παράθεση και επεξήγηση είναι φυσικά δεκτή...
....... ευχαριστούμε πολύ!!!!
 
Last edited:
Άρη, Λακωνική μεν, σαφής δε. Ευχαριστούμε και εσένα.
Προσωπικά, θα με ικανοποιούσε περισσότερο αν διάβαζα και το όνομα του κατασκευαστή. Ο "φίλος της παρέας" είναι ο ίδιος ο δημιουργός και φωτογράφος; ή ο ιδιοκτήτης που φωτογράφισε την δουλειά του δημιουργού;
Ειδικά η χειροποίητη εργασία είναι και πρέπει να φέρετε Επώνυμη.
 
ωραίος ο μάστορας και με εργαλεία διαλεχτά ... εχει μεράκι !
παρατηρώντας πάλι τις φωτό...μου αρέσει που ο μάστορας που έβγαλε φωτό διάλεξε (σωστά) ενα αδιάφορο απο εντυπωσιακά νερα ξύλο.. γιατι απλός ειναι δευτερεύων για την αξία της δημιουργίας ενός κοντακιού στα μετρά μας ..
 
Παυλο φερνει λιγο αλλα δεν νομιζω φιλε.
Είναι πολυ ευθειτενες τα νερα για να ναι ελια.
Συνηθως στην ελια εχουν κυματιστη διαγραμηση τα νερα.
Φυσικά δεν ειμαι απόλυτος.
Απλα συνηθως ετσι ειναι η ελια
 
http://s1321.photobucket.com/user/iraklis2010/slideshow/Guns
Δεν ξερω αν τα καταφερα τωρα να τις ανεβασω σωστα????? αλλα δειχνουν την χειροποιητη κατασκευη κοντακιου και περιποιησης παπιας σε Beretta s56,την χειροποιητη κατασκευη κοντακιου-παπιας και κοψιμο καινουργιας ψαθας σε Baikal ij 26,καθως και την περιποιηση σε Baikal MP 43 E(επιμυκηνση του κοντακιου,μερικες τροποποιησεις στην λαβη για καλιτερο ποιασιμο,αφαιρεση ξυλου σε διαφορα σημεια και προσθετο κοματι ελιας στην λαβη καθως αντι για ψαθα προτιμηθηκε η τεχνικη του stipling)ολα τελειωμενα με λινελαιο.
 
Αν και οπαδος του δικανου και μαλιστα φανατικος δεν μπορω να μην πω πως το μεγαλυτερο μειονεκτημα για αυτα τα οπλα ειναι η ευκολια ρυθμισης του κοντακιου στα μετρα του κατοχου.
Αν εισαι τυχερος και σου κατσει το οπλο τοτε οκ...σε διαφορετικη περιπτωση εχεις τρεις επιλογες.....το πουλας...αποδεχεσαι τις αποτυχιες στο κυνηγι..η κανεις κοντακι στα μετρα σου.
Μια τετοια περιπτωση ειναι και αυτη εδω,αν και ο κατοχος ειχε δυο κοντακια εργοστασιακα και δεν του εκατσε κανενα,οποτε προτιμησε την τριτη λυση,κατασκευη χειροποιητου.
Το κοματι καρυδιας που επιλεχθηκε ειχε δυο ''προσωπσ'' αλλα ωραια και αφου συζητηθηκε το προβλημα που ειχε αρχισε η κατασκευη.Η παπια τριφτηκε απο τα λουστρα και ξανακοπηκε καινουργια ψαθα,ψαθα επισεις κοπηκε και στο κοντακι.
Τα ξυλα στο τελος δεχθηκαν τα λινελαια τους και η αψυχη καρυδια ζωντανεψε!!!!!!
Το οπλο ειναι ενα BRNO ZP 149.
http://i1321.photobucket.com/albums/u550/iraklis2010/Guns/20170219_125322_zpsscmdcsbc.jpg
 
Το καινούργιο μου κοντάκι απο τον Κ.Ψυλλάκη..

34y789c.jpg


27xkux0.jpg
 
Back
Top