Εξοπλισμός ασφαλείας στο κυνήγι του βάλτου

http://www.fieldandstream.com/blogs...n-duck-hunt-survives-long-cold-night-in-marsh
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ένα αγόρι 14 ετών που ήταν στο βαλτο για παπια με ενα φιλο του, χωριστηκαν κατά λάθος και νυχτωσε. Τον βρήκαν το πρωί με υποθερμια και κρυοπαγηματα ευτυχώς ζωντανο.
Όποιος λοιπόν από τους παπιοκυνηγους του forum θέλει ας γράψει τι μέτρα ασφαλείας αλλά και τι εξοπλισμό πρέπει να έχει κανείς μαζί του σε ένα τέτοιο απαιτητικό κυνήγι.
 
Θερμικά ρούχα για layer σε συνθήκες παγετού, γάντια αδιάβροχα, φόρμα νεοπρέν με trinsulate στις μπότες, κάλτσες ειδικές για waders, ζώνη στην μέση για την φόρμα νεοπρεν ώστε σε περίπτωση που για κάποιο λόγο βρεθείς σε βαθύ νερό να μην γεμίσει νερό η φόρμα και σε τραβάει στον βυθό, αντίθετα δουλεύει σαν μπαλόνι και σε κρατάει ψηλά, πάντα φορτισμένο τηλέφωνο μέσα σε πολυμπαγκ σακουλάκι και σε τσέπη με φερμουάρ, αδιάβροχο μπουφάν, φακό, αναπτήρα ακόμα και αν δεν καπνίζουμε.

Αν οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, να αποφεύγουμε μετακινήσεις μεγάλες μόνοι μας σε περιοχές που δεν είμαστε απόλυτοι σίγουροι ότι γνωρίζουμε. Δεν περπατάμε πάνω σε παγωμένες λίμνες για να μαζέψουμε πουλιά ή για να κόψουμε δρόμο, ακόμα και αν το στρώμα του πάγου φαίνεται χοντρό σε κάποιο σημείο θα είναι λεπτό και θα σπάσει. Ο κίνδυνος δεν είναι τόσο να βραχούμε όσο να μας χτυπήσει ή να μας κόψει ο πάγος.

Το ανοιχτό πεδίο του βάλτου μας ξεγελάει και τα κάνει όλα να φαίνονται ...κοντά. Δεν ξεκινάμε να περάσουμε μια λίμνη διασχίζοντας το νερό αν υπάρχει μεγάλος κυματισμός, νομίζοντας ότι η απέναντι πλευρά είναι κοντά. Θα εξαντληθούμε κάποια στιγμή, ειδικά αν βουλιάζει πολύ και θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ μακριά η απέναντι όχθη, όπως και αυτή από την οποία ξεκινήσαμε.

Ένα VHF πάντα είναι χρήσιμο. Αν σε πολύ κρύο αρχίζουμε και νοιώθουμε νύστα ή να κλείνουν τα μάτια μας, θέλει προσοχή, κάνουμε καμιά βόλτα γύρω από την φυλάχτρα να κυκλοφορήσει το αίμα, καλύτερα να τα μαζέψουμε και να φύγουμε. Σοκολάτες και ένα φλασκί κονιακάκι δεν θα ήταν άσχημα.
 
Last edited by a moderator:
Πολυ σωστα τα λογια του Γιωργου, αυτα ακριβως ειχα στο μυαλο μου μολις διαβασα το θεμα αλλα δεν εχα χρονο να γραψω... Το σημαντιοτερο ολων σε δυσκολες καταστασεις ειναι να διατηρησουμε την ψυχραιμια μας για να εχουμε καθαρο μυαλο να αντιδρασουμε σωστα κ οχι σπασμοδικα... Με απαλες κινησεις θα παραμεινουμε πιο ευκολα στην επιφανεια ακομα κ αν πεσουμε στο νερο η την λασπη κ θα απεμπλακουμε ευκολοτερα απο οτι μας βαραινει...
Επισης πολυ σημαντικο για μενα ειναι να διατηρησουμε τον προσανατολισμο μας, ειδικα αν εχουμε περπατησει πολυ κ εχουμε απομακρυνθει απο το σημειο εκιννησης... Προσωπικα το εχω με τον προσανατολισμο κ βαζω παντα σημαδια αλλα ακομα κ αν ο μερος εχει πολλα περασματα που οταν πεσει το φως γινονται ολα ιδια, μερικα κομματια απο σακουλα δεμενη στην εισοδο των περασματων θα μας βοηθησει πολυ... Η σακουλα ζυγιζει ελαχιστα, δεν πιανει χωρο στην τσεπη κ φωτα πολυ αν τη φεξει ο φακος απο αρκετα μακρια...
Προσωπικα ποτε δεν βγαινω για απογευματινο στο βαλτο κ ειδικα στον Εβρο αν δεν εχω πανω μου εναν καλα φορτισμενο φακο κ τηλεφωνο...
 
Πολύ σωστά όλα τα παραπάνω.
Παρέα λοιπόν έμπειρη, σωστό ντύσιμο και δυνατότητα επικοινωνίας.
Εγώ θα πρόσθετα ένα τουλάχιστον κόκκινο βεγγαλικο και επειδή όλα τα πράγματα χαλάνε θα έπαιρνα ένα δεύτερο τηλέφωνο φτηνό και ελαφρύ με αρκετή διάρκεια μπαταρίας και μια απλή κάρτα των 5 ευρώ. Ίσως όμως το 112 δεν χρειάζεται κάρτα.
Επίσης εκτός του φακου κεφαλής και εναν μετρίου μεγέθους φακο led με δύο τρεις σκάλες και flash.Σε υδατοστεγη συσκευασία όλα αυτά.
Όσον αφορά τα φαγωσιμα θα προτιμούσα σοκολάτα, σακχαρουχο γάλα και καρυδια,επίσης λίγο αλάτι ή αλατισμενα φυστικια.
Ποτε ποτό, κανει ζημιά συστελοντας τα αιμοφορα αγγεία και φέρνοντας αντίθετα αποτελέσματα.
 
Θα συμφωνήσω με όσα έχετε αναφέρει και θα συμπληρώσω μία μικρή φορητή συσκευή GPS ειδικά αν είμαστε μόνοι μας ή αν δεν ξέρουμε καλά το μέρος.
Και όχι μόνο στον βάλτο αλλά και στο δάσος.Μας κάλυψε ξαφνικά η ομίχλη το GPS θα μας σώσει.;)
Μα το κυριότερο θέλει σεβασμό και να μην παίρνουμε αψήφιστα την φύση!!!:)
 
Πολύ καλά όλα τα παραπάνω αλλά τα ποιο πολλά δεν εφαρμόζονται γιατί η ποιο πολύ βαριουνται να ασχοληθούν με τόσες λεπτόμεριες και να δώσουν τόσα έξτρα λεφτά γι'αυτό θα πω 2 πράγματα που τα κάνω και εγώ όταν έχει παρά πολύ άσχημο καιρό ποτέ δεν πάω για απογευματινό μμόνος στα μμακρινά δύσκολα σε δρόμους προσβάσεις μεροι Ποτέ μόνο πρωινό ώστε και κάτι να γίνει αλλιώς είναι μερα να κανας ψαράς κάνας αγρότης αλλιώς είναι ,,,Καλύτερα αν δεν έχεις παρέα πάνε σε κάποιο κοντινό Εμπορικό μμέρος για κυνήγι που Και στο φινάλε παρε 5 πάπια και όχι 10 και να Ριψοκίνδυνευεις θα βγω δεν θα βγω στα γύρω χωράφια θα έχει σίγουρα κυνηγούς όταν είναι παρά πολύ χάλια ο καιρός και συνήθως παντού παίζουν πουλιά αλλού πολλά αλλού λίγα εσύ επέλεξε τα ασφαλής για σένα πρωτα !!
Μην ξεχνάμε ότι και τα αυτοκίνητα δεν είναι στάνταρ παράδειγμα φίλος με πολύ καλή ββράδια είχε μπει βαθεΐα μμέσα στο βάλτο πήγε μμετά το απόγευμαματινο να φύγει και δεν έπερνε μπρος πήρε τηλ που είναι άλλα μεχρι να πάμε να τον πάρουμε φοβήθηκε από το σκοτάδι από την ερημιά και έπαθε κρίση πανικού όλα καλά δεν έγινε τίποτα άλλα τα χρειάστηκε Αλή φορά μμόνος δεν ξαναπάει ,,, άρα κάπου στο μάυλο μας να τα έχουμε όλα καμία φορά δεν ξες ,,,αν εισαι μονος επέλεξε καλύτερα κάτι κοντινό και προσβάσιμο με όσο γίνετε κάπου εκεί γύρω να έχει κόσμο!!μην ξεχνάς άνθρωπος είσαι !!!
Τώρα τι να έχεις μαζι σου δεν λέω τίποτα ότι θες αρκεί να είσαι ζεστός το ββασικό είναι να ξες που ββρίσκεσαι και πάντα στο μάυλο μας να έχουμε το Αμμα γίνει κάτι το πως θα είμαστε Εμείς υπέρ !!! Και το κινητό ββασικό!!!

Και κάτι τελευταίο στο ψαροντουφεκο Ο νόμος είναι ποτέ μμόνος πάντα με ζευγάρι στην θάλασσα!!
Μου φαίνεται το ίδιο θα πω και για το κυνήγι ιδικά σε δύσκολα σε προσβάσεις καιρούς κλπ κυνήγια!!
 
Σημερα εκανα την πρωτη μου αγορα για το βαλτο...χι..χι...χι .yelling..sarcastic..sarcastic..yelling.
8xn99SK.jpg
 
Back
Top