Ελιές μεζές special...

tsakalos

Moderator
Μιας και ακριβώς είναι ο καιρός τους και συνεχίζοντας την πολύ όμορφη πρωτοβουλία του Γιάννη @giannis_k θα βάλω μια πιο μπλελαλίδικη συνταγή που όμως μεταμορφώνει τις ελιές σε πραγματικό μεζέ. Έχω απέχθεια στο πολύ αλμυρό και πικρό οπότε αυτή η συνταγή μου έδωσε ακριβώς αυτό που θέλω. Οπότε έχουμε:

1. Παίρνουμε τις ελιές που θέλουμε να φτιάξουμε και τις χαράσσουμε σε 3 σημεία από πάνω προς τα κάτω.

1636273863849.png

2. Οι χαραγμένες ελιές τοποθετούνται σε δοχείο με σκέτο νερό (π.χ. μια λεκάνη, ένα ταψί). Το νερό αλλάζεται 2 φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ για παράδειγμα) προκειμένου να ξεπικρίσουν. Το νερό που χύνεται να μην πηγαίνει σε φυτά, χώμα ή επιφάνειες που βάφουν (π.χ. μάρμαρα). Κατευθείαν στην αποχέτευση.

1636273961261.png
1636275860685.png
3. Μετά την 7η μέρα τις δοκιμάζουμε προκειμένου να διαπιστώσουμε αν είναι πικρές. Αν διατηρούν περισσότερη πικράδα από όση επιθυμούμε συνεχίζουμε με αλλαγές στο νερό δοκιμάζοντας πάλι τις ελιές καθημερινά..

4. Μόλις ξεπικρίσουν όσο θέλουμε οι ελιές, τις βάζουμε στο δοχείο που τις ξαρμυρίζαμε και το γεμίζουμε με ξύδι για 2-3 ώρες. Ανάλογα πόσο αλατισμένες τις θέλουμε προσθέτουμε και χοντρό αλάτι. Για μια νορμάλ και ευχάριστη γέυση θέλουμε 300 γραμμάρια αλάτι ανά ταψί. Τις δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε ότι έχουν τόσο ξυδάτη και αλατισμένη γεύση όσο να μας ικανοποιεί. Αν δεν έχουν απορροφήσει αρκετό ξύδι και αλάτι τις αφήνουμε περισσότερη ώρα ελέγχοντας πάλι την πρόοδό τους.

5. Τέλος οι ελιές διατηρούνται σε κλειστό δοχείο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε κάθε φορά μόνο όσες πρόκειται να φάμε. Στο ελαιόλαδο μπορούμε να προσθέσουμε άκομα ολόκληρα πιπέρια, μπαχάρια, σκελίδες σκορδο, μπούκοβο, ρίγανη και να κάνουν τις ελιές ακόμα πιο απολαυστικές. Από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες για κρασί/ποτό και για να συνοδέψει λαδερά, όσπρια, χόρτα, αλλά και οποιοδήποτε φαγητό.
1636275958275.png
1636275984689.png

Καλή σας όρεξη!

Υ.Γ. 1: Όλες οι ελιές ανεξαρτήτως ποικιλιάς μπορούν να γίνουν με αυτόν τον τρόπο. Και περισσότερο και λιγότερο ώριμες.

Υ.Γ.2: Δεν είναι ανάγκη να φτιάξουμε έτσι όλες τις ελιές μαζί. Μπορούμε να τις έχουμε σε ένα δοχείο άφτιαχτες με αλατόνερο (αναλογια 10 κιλά νερό με 1 κιλό αλάτι χοντρό/ημίχοντρο μέσα) και να βγάζουμε σιγά σιγά και να φτιάχνουμε με τη διαδικασία που περιγράφεται.

Υ.Γ.3: Το ξύδι με το αλάτι που χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε τις ελιές δεν το πετάμε, αλλά μπορούμε να το διατηρήσουμε και να φτιάχνουμε και τις επόμενες ξανά και ξανά.
 
Μιας και ακριβώς είναι ο καιρός τους και συνεχίζοντας την πολύ όμορφη πρωτοβουλία του Γιάννη @giannis_k θα βάλω μια πιο μπλελαλίδικη συνταγή που όμως μεταμορφώνει τις ελιές σε πραγματικό μεζέ. Έχω απέχθεια στο πολύ αλμυρό και πικρό οπότε αυτή η συνταγή μου έδωσε ακριβώς αυτό που θέλω. Οπότε έχουμε:

1. Παίρνουμε τις ελιές που θέλουμε να φτιάξουμε και τις χαράσσουμε σε 3 σημεία από πάνω προς τα κάτω.

View attachment 35496

2. Οι χαραγμένες ελιές τοποθετούνται σε δοχείο με σκέτο νερό (π.χ. μια λεκάνη, ένα ταψί). Το νερό αλλάζεται 2 φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ για παράδειγμα) προκειμένου να ξεπικρίσουν. Το νερό που χύνεται να μην πηγαίνει σε φυτά, χώμα ή επιφάνειες που βάφουν (π.χ. μάρμαρα). Κατευθείαν στην αποχέτευση.

View attachment 35497
View attachment 35500
3. Μετά την 7η μέρα τις δοκιμάζουμε προκειμένου να διαπιστώσουμε αν είναι πικρές. Αν διατηρούν περισσότερη πικράδα από όση επιθυμούμε συνεχίζουμε με αλλαγές στο νερό δοκιμάζοντας πάλι τις ελιές καθημερινά..

4. Μόλις ξεπικρίσουν όσο θέλουμε οι ελιές, τις βάζουμε στο δοχείο που τις ξαρμυρίζαμε και το γεμίζουμε με ξύδι για 2-3 ώρες. Ανάλογα πόσο αλατισμένες τις θέλουμε προσθέτουμε και χοντρό αλάτι. Για μια νορμάλ και ευχάριστη γέυση θέλουμε 300 γραμμάρια αλάτι ανά ταψί. Τις δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε ότι έχουν τόσο ξυδάτη και αλατισμένη γεύση όσο να μας ικανοποιεί. Αν δεν έχουν απορροφήσει αρκετό ξύδι και αλάτι τις αφήνουμε περισσότερη ώρα ελέγχοντας πάλι την πρόοδό τους.

5. Τέλος οι ελιές διατηρούνται σε κλειστό δοχείο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε κάθε φορά μόνο όσες πρόκειται να φάμε. Στο ελαιόλαδο μπορούμε να προσθέσουμε άκομα ολόκληρα πιπέρια, μπαχάρια, σκελίδες σκορδο, μπούκοβο, ρίγανη και να κάνουν τις ελιές ακόμα πιο απολαυστικές. Από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες για κρασί/ποτό και για να συνοδέψει λαδερά, όσπρια, χόρτα, αλλά και οποιοδήποτε φαγητό.
View attachment 35501
View attachment 35502

Καλή σας όρεξη!

Υ.Γ. 1: Όλες οι ελιές ανεξαρτήτως ποικιλιάς μπορούν να γίνουν με αυτόν τον τρόπο. Και περισσότερο και λιγότερο ώριμες.

Υ.Γ.2: Δεν είναι ανάγκη να φτιάξουμε έτσι όλες τις ελιές μαζί. Μπορούμε να τις έχουμε σε ένα δοχείο άφτιαχτες με αλατόνερο (αναλογια 10 κιλά νερό με 1 κιλό αλάτι χοντρό/ημίχοντρο μέσα) και να βγάζουμε σιγά σιγά και να φτιάχνουμε με τη διαδικασία που περιγράφεται.

Υ.Γ.3: Το ξύδι με το αλάτι που χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε τις ελιές δεν το πετάμε, αλλά μπορούμε να το διατηρήσουμε και να φτιάχνουμε και τις επόμενες ξανά και ξανά.
Όλα Good με μερικές μικρές πινελιές αλλά ουσιαστικές ,οι Καλαμών που είδα ποιο πάνω εάν κάποιος θέλει να τις φτιάξει όλες, τις βάζει σε ένα μεγάλο δοχείο με την αναλογία 1προς δέκα που ειπώθηκε και τις ξεχνάει από το Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο στο ίδιο νερό,μετά χαράζονται αφού ξεπλυθούν, αυτές αντέχουν έως και δύο με Τρία χρόνια (Όσες περισσότερες φορές αλλάζουμε το νερό τόσο γρηγορότερα γλυκαινουν και χαλάνε).Το ξύδι τώρα δεν θέλει εμπορίου υπάρχουν καταστήματα που πουλάνε αυθεντικό ξύδι από σταφύλια είναι λίγο ποιο δυνατό αλλά δίνει άλλη γεύση στην ελιά κατά τα λοιπά καλή σας όρεξη.
 
Αυτες μαζεψα σημερα απο κατη γκρεμια.χονδρο μανακι μου ειπαν οτη ειναι.σαν καλαμων μαμουθ αλα στρογιλες.λεο να της κανω χαρακοτες ξυδατες λετε να γηνουν καλες????
Μια χαρά θα γίνουν και είναι και αγουρωπούλες θα κρατάνε ωραία συνοχή και γεύση παρά το χαράκωμα
 
Μιας και ακριβώς είναι ο καιρός τους και συνεχίζοντας την πολύ όμορφη πρωτοβουλία του Γιάννη @giannis_k θα βάλω μια πιο μπλελαλίδικη συνταγή που όμως μεταμορφώνει τις ελιές σε πραγματικό μεζέ. Έχω απέχθεια στο πολύ αλμυρό και πικρό οπότε αυτή η συνταγή μου έδωσε ακριβώς αυτό που θέλω. Οπότε έχουμε:

1. Παίρνουμε τις ελιές που θέλουμε να φτιάξουμε και τις χαράσσουμε σε 3 σημεία από πάνω προς τα κάτω.

View attachment 35496

2. Οι χαραγμένες ελιές τοποθετούνται σε δοχείο με σκέτο νερό (π.χ. μια λεκάνη, ένα ταψί). Το νερό αλλάζεται 2 φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ για παράδειγμα) προκειμένου να ξεπικρίσουν. Το νερό που χύνεται να μην πηγαίνει σε φυτά, χώμα ή επιφάνειες που βάφουν (π.χ. μάρμαρα). Κατευθείαν στην αποχέτευση.

View attachment 35497
View attachment 35500
3. Μετά την 7η μέρα τις δοκιμάζουμε προκειμένου να διαπιστώσουμε αν είναι πικρές. Αν διατηρούν περισσότερη πικράδα από όση επιθυμούμε συνεχίζουμε με αλλαγές στο νερό δοκιμάζοντας πάλι τις ελιές καθημερινά..

4. Μόλις ξεπικρίσουν όσο θέλουμε οι ελιές, τις βάζουμε στο δοχείο που τις ξαρμυρίζαμε και το γεμίζουμε με ξύδι για 2-3 ώρες. Ανάλογα πόσο αλατισμένες τις θέλουμε προσθέτουμε και χοντρό αλάτι. Για μια νορμάλ και ευχάριστη γέυση θέλουμε 300 γραμμάρια αλάτι ανά ταψί. Τις δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε ότι έχουν τόσο ξυδάτη και αλατισμένη γεύση όσο να μας ικανοποιεί. Αν δεν έχουν απορροφήσει αρκετό ξύδι και αλάτι τις αφήνουμε περισσότερη ώρα ελέγχοντας πάλι την πρόοδό τους.

5. Τέλος οι ελιές διατηρούνται σε κλειστό δοχείο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε κάθε φορά μόνο όσες πρόκειται να φάμε. Στο ελαιόλαδο μπορούμε να προσθέσουμε άκομα ολόκληρα πιπέρια, μπαχάρια, σκελίδες σκορδο, μπούκοβο, ρίγανη και να κάνουν τις ελιές ακόμα πιο απολαυστικές. Από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες για κρασί/ποτό και για να συνοδέψει λαδερά, όσπρια, χόρτα, αλλά και οποιοδήποτε φαγητό.
View attachment 35501
View attachment 35502

Καλή σας όρεξη!

Υ.Γ. 1: Όλες οι ελιές ανεξαρτήτως ποικιλιάς μπορούν να γίνουν με αυτόν τον τρόπο. Και περισσότερο και λιγότερο ώριμες.

Υ.Γ.2: Δεν είναι ανάγκη να φτιάξουμε έτσι όλες τις ελιές μαζί. Μπορούμε να τις έχουμε σε ένα δοχείο άφτιαχτες με αλατόνερο (αναλογια 10 κιλά νερό με 1 κιλό αλάτι χοντρό/ημίχοντρο μέσα) και να βγάζουμε σιγά σιγά και να φτιάχνουμε με τη διαδικασία που περιγράφεται.

Υ.Γ.3: Το ξύδι με το αλάτι που χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε τις ελιές δεν το πετάμε, αλλά μπορούμε να το διατηρήσουμε και να φτιάχνουμε και τις επόμενες ξανά και ξανά.
Γρηγόρη, φίλος που κρατάει τις καλαμών χρόνο και βάλε πριν τις δώσει στον έμπορο μου επέμενε όχι αλάτι στις άφτιαχτες. Διαφώτισε γιατί έχω λίγα κιλά για το σπίτι και έχω μπερδευτεί.
 
Γρηγόρη, φίλος που κρατάει τις καλαμών χρόνο και βάλε πριν τις δώσει στον έμπορο μου επέμενε όχι αλάτι στις άφτιαχτες. Διαφώτισε γιατί έχω λίγα κιλά για το σπίτι και έχω μπερδευτεί.
Αν δεν μπει αλάτι στις άφτιαχτες πώς θα τις διατηρήσουμε χωρίς να μουχλιάσουν και να παραμαλακώσουν; Το σκέτο νερό θα γίνει βούρκος πολύ σύντομα και όσο και αν το αλλάζουμε στο τέλος οι ελιες θα διαλυθούν από το πόσο θα μαλακώσουν... Αν τις βάζει σε άλλο διάλυμα θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας πει ποιο είναι αυτό...

Μη μας πει σε σόδα γιατί αυτό είναι ο θάνατος όλων των θρεπτικών συστατικων της ελιάς και ο βασικός διαχωρισμός της σε 'φυσικές ελιές" που έχουν τη μέγιστη διατροφική αξία και σε 'επεξεργασμένες' που είναι τις καθιστά σχεδόν άχρηστες και το κάνουν σχεδόν όλοι οι έμποροι... οι όροι 'φυσικές' και 'επεξεργασμένες' είναι επίσημοι όροι από την Ευρωπαϊκη ένωση με βάση το αν διατηρούνται και ξεπικρίζουν σε αλάτι ή σόδα και επισύρουν και τη δυνατότητα χρήσης συγκεκριμένων λέξεων και ισχυρισμών κατά την προώθησή τους.
 
Back
Top