Δράμια - Μονόβολα


Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Γιώργος
Έτσι είναι Σπύρο.
θυμάμαι μια εκπληκτική τουφεκιά με 9βολο Winchester και δύο άστρα στα 50 μέτρα που έκανα στο παρελθόν και τρίβαμε τα μάτια μας όλη η παρέα.
Αντίθετα με ανοιχτά τσόκ με κανένα από τα δράμια που δοκίμασα δεν πήρα αυτό που ήθελα.
 
Περιοχή
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Όνομα
ΑΡΙΣ
Σπυρο κ εγω καποια που εχω ριξει πιο πολυ για δοκιμη δικη μου μιας κ δεν εχω σχεση με το κυνηγι του αγριοχοιρου, με τα κλειστα τσοκ η τουφεκια ηταν πολυ καλυτερη... Παλαιοτερα υπηρχε μια αποψη οτι τα δραμια πρεπει να ριχνονται με ανοιχτα τσοκ, αλλα τα τελευταια χρονια η πραξη μαλλον το εχει αλλαξει ριζικα αυτο...
 
Ξερει κάποιος να μου πει γιατι δεν κανει το μονοβολο της πρακτικής σκοποβολής στο κυνηγι ?
Οικονομικά συμφέρει και εχει και πολυ μεγάλες ταχυτητες

Από τον τομέα Ερωτήσεις - Απαντήσεις του site Οπλογνωσία:

ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ
Χαίρεται κύριε Κυπρίδημε. Σας ευχαριστώ που τόσο καιρό μας μεταλαμπαδεύεται τις γνώσεις σας.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα μονόβολα. Απ'ότι είδα στην αγορά κυρίως κυκλοφορούν δύο τύποι. Τα κυνηγητικά και τα σκοπευτικά.

Τα πρώτα έχουν συνήθως γόμωση 32γρ και ταχύτητες περίπου 450 μ/δευτ και άνω, ενώ τα σκοπευτικά έχουν συνήθως γόμωση 28γρ και ταχύτητες 390-420 μ/δευτ. Η μεγάλη τους διαφορά όμως είναι στην τιμή, κάτι που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός κυνηγού.

Το ερώτημα μου είναι ότι, τόσο πια μεγάλο μέρος της ενέργειάς τους χάνουν τα σκοπευτικά μονόβολα με αυτή τη διαφορά βάρους - ταχύτητας και είναι ακατάλληλα για κυνήγι.? Δεν μπορούν να επιφέρουν πλήγμα στο θήραμα.? Θα μπορούσα να σας κάνω και την ίδια ερώτηση για τα σκοπευτικά εννιάβολλα.?

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αν δούμε τον πιο απλό τύπο της Φυσικής, αυτόν της Ορμής που είναι ταχύτητα επί μάζας, τότε είναι προφανής η ελάχιστη διαφορά μεταξύ των δύο βλημάτων. Το μονόβολο των 28 γραμμαρίων με ταχύτητα 390 μέτρα είναι υπεραρκετό για να καταβάλει έναν αγριόχοιρο εφόσον βληθεί η ζωτική περιοχή του ζώου που είναι κεφαλή, λαιμός, άνω θώρακας.

Τα εννιάβολα μοιράζουν την κινητική ενέργεια δια του 9 και το κάθε βλήμα έχει μικρή κινητική ενέργεια. Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί κυνηγοί, το μονόβολο είναι το μόνο κατάλληλο βλήμα για ένα θήραμα μεγέθους αγριόχοιρου.


Προσωπικά εγώ βλέπω την επιλογή ενός "σκοπευτικού" μονόβολου ΑΚΡΩΣ δελεαστική, από όλες τις απόψεις(κλώτσιμα, τιμή). Και αν ψαχτεί κανείς Αμερική μεριά, θα δει ότι χρησιμοποιούν στα κυνήγια τους ως επί το πλείστον μονόβολα βάρους 1 oz(ουγκιά), δηλαδή 28,349 γραμμαρίων.!

Και μιλώντας πάντα με νούμερα:
Ένα μονόβολο των 32 γραμμαρίων, δίνει 3240 Joule κινητική ενέργεια.
Ένα μονόβολο των 28 γραμμαρίων, δίνει 2240 Joule κινητική ενέργεια.
Πολλοί μπορεί να βιαστούν και να πουν:
Μα καλά, εδώ βλέπουμε 1/3 διαφορά στην ενέργεια.!
Δεν μας είναι αρκετή όμως.???

Πληροφοριακά αναφέρω δεδομένα γνωστών διαμετρημάτων:
7,62x51(το G3 του Ελληνικού Στρατού μας το χρησιμοποιεί)==>3799 Joule
7,62x39(kalasnikov)==>2070 Joule
Εσείς πιστεύατε ότι με το δεύτερο( με το πρώτο όλοι θα πουν "σίγουρα..!") δεν θα έπεφτε το καπρί.? Γιατί όχι και με τα ταπεινά σκοπευτικά μονόβολα των 28 γραμμαρίων.
 
Last edited:
Όνομα
Jannis
Πήρα τηλέφωνο να κάνω μια παραγγελια σε δράμια από ένα μεγάλο επώνυμο μαγαζί τις αθηνας..και ρώτησα αν υπάρχουνε τα δράμια το WINCHESTER 8βολα RAZORBACK XT 25euro το κουτί το 5 φυσιγγίων.

Και πήρα μια απάντηση μου δεν μου άρεσε και τόσο ..ότι δεν αναγραφή στο κάλυκα του φυσιγγίου τίποτα..
ενώ στο μεταλο θα έπρεπε να γραφή WINCHESTER GA 12

πως είναι δυνατόν μια τέτοια εταιρία σαν την WINCHESTER να έχει κάννη τέτοιο τραγικο σφάλμα μπορεί κάποιος να μου το εξήγηση ..
ddd_15.jpg
 
Περιοχή
Αθήνα -Τζουμέρκα
Όνομα
Δημήτρης
Πήρα τηλέφωνο να κάνω μια παραγγελια σε δράμια από ένα μεγάλο επώνυμο μαγαζί τις αθηνας..και ρώτησα αν υπάρχουνε τα δράμια το WINCHESTER 8βολα RAZORBACK XT 25euro το κουτί το 5 φυσιγγίων.

Και πήρα μια απάντηση μου δεν μου άρεσε και τόσο ..ότι δεν αναγραφή στο κάλυκα του φυσιγγίου τίποτα..
ενώ στο μεταλο θα έπρεπε να γραφή WINCHESTER GA 12

πως είναι δυνατόν μια τέτοια εταιρία σαν την WINCHESTER να έχει κάννη τέτοιο τραγικο σφάλμα μπορεί κάποιος να μου το εξήγηση ..
ddd_15.jpg

Απο βδομάδα που θα πάω σε καναδ υό μαγαζιά,αν τα έχουν θα το κοιτάξω .
 
Όνομα
Jannis
Αν πράγματι όμως συνβαίνει αυτό στους κάλυκες να μην αναγράφεται τίποτα, μπορεί να παίζει να μην είναι γνήσιο το φυσίγγιο..?

και για να είμαι πιο κατανοητός ...πήρα τηλέφωνο να κάνω παραγγελια ...ρωτάω έχετε αυτά τα δράμια ...ναι φυσικά ποσο..? τόσο μου λένε..ok
Αλλα πρέπει να σας ενημερώσω προτού τα παραγγείλετε ότι υπάρχει αυτό το θέμα με τους κάλυκες..(μπράβο στο παλικάρι ήτανε ειλικρινής όμως)
μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και με χάλασε ιδιαιτερα..μπορεί όμως και να είναι ένα εργοστασιακό λάθος..αλλα δεν θα πληρώσω και 25 euro για 5 δράμια και να με τρώει μέσα μου τελικά τι είναι αυτό που ρίχνω αμερικανικο για βουλγαρικο...
 
Τα μονοβολα μπορεις να τα ριξεις με διευρυμενο αυλο?Και αν ναι μπορεις να τα ριχνεις με σφιχτο τσοκ(full)?
Απο οτι ξερω μονο σε υπερδιευρημενο ,δεν ριχνεις μονοβολα,εως 18.8 ριχνεις,και με φουλ,αλλα απο οτι εχω διαβασει και μου εχουν πει το ντεμι εχει τη καλυτερη ευθυβολια Νικο.
 
Τα μονοβολα μπορεις να τα ριξεις με διευρυμενο αυλο?Και αν ναι μπορεις να τα ριχνεις με σφιχτο τσοκ(full)?
Εξαρτάται. Διάβασε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του όπλου και των φυσιγγίων.
 
Περιοχή
Κομοτηνή
Όνομα
Νίκος
Εξαρτάται. Διάβασε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του όπλου και των φυσιγγίων.
Στις οδηγιες γραφει οτι μπορουν να τα ριξουν ολα τα συγχρονα οπλα και με ολα τα τσοκ αλλα πιο ευθυβολα ειναι με βελτιωμενο κυλινδρο!
 
Μερικοί κατασκευαστές π.χ. Mossberg, πάνω στις κάννες τους με διευρυμένο αυλό 18,8, γράφουν "NOT USE WITH SLUGS", να μην χρησιμοποιείται με μονόβολα.
Ευθημη για την 835 ειναι αυτο λογο οτι ειναι υπερδιευρημενη,μου εχουν πει για καποιο συναδελφο που τα ριχνει με την 835...και πανε καλα,ενταξη αφου δεν πρεπει δεν ειναι σωστο οπως εγραψε ο Λευτερης μεινε στις προδιαγραφες του κατασκευαστει.
 
Νομίζω ότι αυτό που φοβάται η Mossberg και κάνει αυτή την εξαίρεση για τις διευρυμένες κάννες της, δεν είναι ότι τα μονόβολα δεν θα έχουν καλή βαλλιστική συμπεριφορά όταν χρησιμοποιούνται σ' αυτές αλλά μήπως μείνει κάποια τάπα μέσα μετά τη βολή όπου η επόμενη θα ήταν καταστροφική, ειδικά με τα Αμερικάνικα τύπου Foster μονόβολα που έχουν μέσα αρκετές τάπες.
 
Εξαρτάται. Διάβασε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του όπλου και των φυσιγγίων.Έχω διαβάσει στο παρελθόν ότι τα σύγχρονα μονόβολα είναι σχεδιασμένα να ρίχνονται με όπλα όλων των τσοκαρισμάτων. Παρόλα αυτά διαβάζοντας τα σχόλια εδώ θέλησα να δω αν ο κατασκευαστής δίνει συγκεκριμένες οδηγίες. Έχω πέντε κουτιά από μονόβολα. Breneke, B&P, Federal, Remington. Το ένα κουτί γράφει ξεκάθαρα ότι μπορεί να βληθεί με όλα τα τσοκ και λέει ότι τα βλητικά αποτελέσματα δεν διαφέρουν σε σχέση με το τσοκάρισμα. Κανένα άλλο από τα τέσσερα κουτιά δε λέει τίποτα σε σχέση με τα τσοκ. Αυτό που λένε και τα τέσσερα μεταξύ των άλλων οδηγιών είναι “be sure there is no obstruction in the barrel”. Μπορεί εδώ να εννοεί το τσοκ; Υπάρχει περίπτωση να θεωρεί το τσοκ ως είδος obstruction; Μήπως αυτή είναι οδηγία για χρήση μόνο με πεντάρι τσοκ; Δε νομίζω. o_O
 
Με τον ορο obstruction εννοει εμποδια απο χωμα κλαδια νερα κλπ μεσα στην καννη του οπλου..το τσοκ θεωρειται μερος της καννης..τα μονοβολα γραφεται οτι πρεπει να βαλλοντε απο ατσοκαριστα οπλα..εγω αυτο που εχω δει με την καννη του οπλου μου που ειναι σταθερο φουλ τσοκ οτι ριχνοντε τα περισσοτερα που δεν εχουν προσμιξη αλλου μεταλλου στο μονοβολο..την καλυτερη συμπεριφορα την εχω παρει με τα brenneke και μετα με τα gualandi
 
Περιοχή
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
και εγω γιαυτο τα ειχα βγαλει απο το γιλεκο για οσο εριχνα με τσοκ φρενου. μετα το αλλαξα σε συμβατικο τσοκ παλι και τα επανεφερα. συμφωνω με τον μιλτο για τα brenneke. πολυ καλη συμπεριφορα.
 
Τα brenneke δεν ειναι τυχαιο οτι υπαρχουν στην αγορα πανω απο 100 χρονια και μαλιστα χωρις να αλλαξουν και πολυ την μορφη τους..τα σκοτωματα που εχω κανει σε γουρουνια με αυτο το μονοβολο δεν υπαρχουν και σε τρελες αποστασεις που αγγιζουν την 100αρα σε μετρα σιγουρα
 
Μίλτο αυτό που λες εψαξα να βρω στα κουτιά, ότι πρέπει να βάλλονται από ατσοκάριστα όπλα, αλλά πουθενά δε βρήκα να λέει ο κατασκευαστής κάτι τέτοιο. Τουναντίον, σε ένα από τα 5 κουτιά λέει ότι μπορούν να βληθούν από κάννη με οποιοδήποτε τσοκ.
 
Top