Βότανα και η χρήση τους


tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Εγώ αρχικά δν τις γνωρίζω παρά μόνο στα ράφια των super market....το ίδος της σαν φυτό δηλαδή δν γνωρίζω....ίσως και να την έχω μεσ'τα πόδια μου...
Θα σου βγαλω φωτο με την πρωτη ευκαιρια
maxresdefault (1).jpgCapparis-spinosa-Κάπαρη-Κάππαρη-Κάπαρις-η-κοινή-3.jpg
 

Kostas ContraDosi

Moderator
Περιοχή
Αμαλιάδα Ν.Ηλείας
Όνομα
Kώστας
Μάλιστα.
Αρχικά δν μου λέει κάτι το φύλλωμά της,αλλά τώρα μου έβαλες ψίλους στ'αυτιά Γρηγόρη....από δω κ πέρα θα έχω το νου μου μη πετύχω πουθενά....
Ευχαριστώ πολύ!!!
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Μάλιστα.
Αρχικά δν μου λέει κάτι το φύλλωμά της,αλλά τώρα μου έβαλες ψίλους στ'αυτιά Γρηγόρη....από δω κ πέρα θα έχω το νου μου μη πετύχω πουθενά....
Ευχαριστώ πολύ!!!
Κώστα, Τριφυλία όπου και αν έχω πάει και σε ορεινά και σε πεδινά, δεν έχω βρει πουθενά. Και στην Κυνουρια επίσης δεν έχω δει πουθενά. Μακάρι να έχει σε εσάς προς τα εκεί. Αντίθετα σε ένα εξοχικό που έχει ο θείος μου στους Άγιους Αποστόλους στην Αττική ειναι στρέμματα ολόκληρα που είναι αυτοφυής η κάπαρη και δεν βλέπεις ούτε λίγο χώμα, τα καλύπτει όλα. Και πέφτει ο κόσμος απάνω τους σαν τα ψαρονια και τις μαζευει. Μιλαμε για ποσότητες, όχι αστεία.

Πάντως να ξέρετε πως όπως και με τα Φουντουκια και τα αμπελοφυλλα (και πόσα άλλα) έτσι και στην κάπαρη, οι Τούρκοι έχουν σχεδόν παγκόσμιο κυριαρχια. Ο, τι βλέπουμε συσκευασμένο τουρσί σε κάπαρη είναι σχεδόν αποκλειστικα από εκεί και ακολουθούν σε παραγωγοί μαροκινοι και λοιποι κελεμπιες..
 

Kostas ContraDosi

Moderator
Περιοχή
Αμαλιάδα Ν.Ηλείας
Όνομα
Kώστας
Πάντως να ξέρετε πως όπως και με τα Φουντουκια και τα αμπελοφυλλα (και πόσα άλλα) έτσι και στην κάπαρη, οι Τούρκοι έχουν σχεδόν παγκόσμιο κυριαρχια. Ο, τι βλέπουμε συσκευασμένο τουρσί σε κάπαρη είναι σχεδόν αποκλειστικα από εκεί.
Έτσι ακριβώς!!!!
συσκευασμένο τουρσί σε κάπαρη
Το εργοστάσιο "Κωστόπουλος" που συσκευάζει,διάφορα ίδη από τουρσί,βρίσκεται εδώ κοντά μου......θα κάνει ενέργειες, να συσκευάζει κ κάπαρι....
 
Όνομα
Αλεξανδρος
Λοιπόν βρέθηκε χρόνος σήμερα και έγινε μια ωραία βολτούλα.Άκουσα κάτι μελισσουργούς αλλά δεν τους είδα ποτέ.Τρυγόνια άφαντα.Κοτσυφάκια αρκετά έπαιζαν και έναν κούκο συντροφιά.View attachment 26279
Όταν λέμε πάμε μια βόλτα για χόρτα,δεν κάνουμε αποξήλωση του χωριού.Χειρότερος από πρόβατα είσαι ρε λυκορνιο.
 
Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
η Σύρο είναι γεμάτη από δαύτες!
Κάθε χρόνο μου στέλνουν από Σύρο, σε μεγάλα μπουκάλια του νερού 1,5 λίτρου σε χοντρό αλάτι, όχι άλμη, και όχι μόνο μπουμπούκια αλλά και καπαρόφυλλα και αγγουράκια κάπαρης! Τα φτιάχνει μία κυρία εκεί και είναι εξαιρετικά!
 
Περιοχή
Κυπρος
Όνομα
Χρυσανθος
Όταν λέμε πάμε μια βόλτα για χόρτα,δεν κάνουμε αποξήλωση του χωριού.Χειρότερος από πρόβατα είσαι
Κάθε χρόνο μου στέλνουν από Σύρο, σε μεγάλα μπουκάλια του νερού 1,5 λίτρου σε χοντρό αλάτι, όχι άλμη, και όχι μόνο μπουμπούκια αλλά και καπαρόφυλλα και αγγουράκια κάπαρης! Τα φτιάχνει μία κυρία εκεί και είναι εξαιρετικά!
Τα βγαζεις και τα συντηρεις αλλιως Παντελη;
Γιατι μονο στο αλατι μεσα μου φαινεται παραξενο να διατηρουνται
Εχω ξαναγραψει πως τα διατηρω εγω
Ξυδ αλατι λιγι λεμονι και ελαιολαδο
Το ξυδι μπορει να μπει και με νερο 3:1
 

Vasilis

Staff member
Περιοχή
Σλοβακία
Όνομα
Βασίλης
Κάθε χρόνο μου στέλνουν από Σύρο, σε μεγάλα μπουκάλια του νερού 1,5 λίτρου σε χοντρό αλάτι, όχι άλμη, και όχι μόνο μπουμπούκια αλλά και καπαρόφυλλα και αγγουράκια κάπαρης! Τα φτιάχνει μία κυρία εκεί και είναι εξαιρετικά!
Έτσι ακριβώς είναι. Θελουν ξαλμύρισμα πριν τις φας όμως γιατί είναι πολύ αλμυρές. Ειδικά αυτές που φυτρώνουν δίπλα στη θάλασσα έχουν από φυσικό τους αλμύρα :cool:
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Όταν λέμε πάμε μια βόλτα για χόρτα,δεν κάνουμε αποξήλωση του χωριού.Χειρότερος από πρόβατα είσαι ρε λυκορνιο.
Μιλάς εσύ; Που αν τα είχες στο πιάτο θα τα καθαρίζες τάκα τάκα..sarcastic..very funny..yelling.
 
Περιοχή
Κυπρος
Όνομα
Χρυσανθος
Κωστη
Εδω βλέπεις και τα τρια σταδια του μπουμπουκιου
Αρχικο μεγαλυτερο ανοιγμενο και κανονικο λουλουδι
Το λουλουδι θα πεταξει ενα καυλι στην μεση που θα γινει το αγγουρακι της καπαρης
Αυτες -καποιες -ειναι κομμενες απο τους αρχικους βλαστους και γιαυτο τοσο λεπτα τα κλαρια τους
Οπως και αν μεινει ακλαδευτη πριν την ανοιξη ετσι γινεται
 

Attachments

  • B4EBE702-4FDD-4859-9EC0-D4890547A809.jpeg
    B4EBE702-4FDD-4859-9EC0-D4890547A809.jpeg
    476,7 KB · Προβολές: 19
  • 5FF16722-6C2D-4FC1-B961-58A94A425D5B.jpeg
    5FF16722-6C2D-4FC1-B961-58A94A425D5B.jpeg
    571,1 KB · Προβολές: 19
  • 6C54E3C5-122E-4E21-895E-9C29411D01FF.jpeg
    6C54E3C5-122E-4E21-895E-9C29411D01FF.jpeg
    489,3 KB · Προβολές: 18
  • A1C26F69-9E70-43FC-ABD4-E969871E3490.jpeg
    A1C26F69-9E70-43FC-ABD4-E969871E3490.jpeg
    572,7 KB · Προβολές: 18
Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
Τα βγαζεις και τα συντηρεις αλλιως Παντελη;
Γιατι μονο στο αλατι μεσα μου φαινεται παραξενο να διατηρουνται
Εχω ξαναγραψει πως τα διατηρω εγω
Ξυδ αλατι λιγι λεμονι και ελαιολαδο
Το ξυδι μπορει να μπει και με νερο 3:1
Όχι Χρύσανθε, τα αφήνω στο μπουκάλι όπως τα παίρνω και δεν παθαίνουν τίποτα, έχω κρατήσει πάνω από χρόνο χωρίς να χαλάσουν. Μάλιστα εγώ δεν τις ξεπλένω, απλά δεν βάζω αλάτι στη ντοματοσαλάτα...
IMG_4155.jpgIMG_4153.jpg
 
Όνομα
Γιώργος
Όχι Χρύσανθε, τα αφήνω στο μπουκάλι όπως τα παίρνω και δεν παθαίνουν τίποτα, έχω κρατήσει πάνω από χρόνο χωρίς να χαλάσουν. Μάλιστα εγώ δεν τις ξεπλένω, απλά δεν βάζω αλάτι στη ντοματοσαλάτα...
View attachment 26941View attachment 26942
Ωραία πατέντα φαίνεται !
Παντελή γνωρίζεις σε πόσο βάρος κάπαρης, πόσο χοντρό αλάτι προστίθεται;
 
Περιοχή
Κρητη
Τα βγαζεις και τα συντηρεις αλλιως Παντελη;
Γιατι μονο στο αλατι μεσα μου φαινεται παραξενο να διατηρουνται
Εχω ξαναγραψει πως τα διατηρω εγω
Ξυδ αλατι λιγι λεμονι και ελαιολαδο
Το ξυδι μπορει να μπει και με νερο 3:1
Αρε φηλε εισε πολη γνοστης στην φυση.χερομε να βλεπο τετιους τηπους σαν εσενα και οχη του καναμπε.
 
Περιοχή
Κυπρος
Όνομα
Χρυσανθος
Όχι Χρύσανθε, τα αφήνω στο μπουκάλι όπως τα παίρνω και δεν παθαίνουν τίποτα, έχω κρατήσει πάνω από χρόνο χωρίς να χαλάσουν. Μάλιστα εγώ δεν τις ξεπλένω, απλά δεν βάζω αλάτι στη ντοματοσαλάτα...
View attachment 26941View attachment 26942
Δεν το χω δοκιμασει ποτε ετσι φιλε
Σευχαριστω .shake hands.
Αν μπορεσεις να
Μαθεις αναλογια αλατιου θα το δοκιμασω
 
Όνομα
Νίκος
Μαζεύω κι εγώ κάπαρη, μπουμπούκια φύλλα αγγουράκια, όλα!
Τα τρυφερά φύλλα-βλαστοί θέλουν ξεπικρισμα σε νερό για 2-3 μέρες και μετά σαλάτα.
Τα αγγουράκια θέλουν μάζεμα πριν αρχίσουν οι σπόροι να σκληραίνουν και μετά τουρσί.
Έχω δοκιμάσει πολλές διαδικασίες παρασκευή για τα μπουμπούκια και έχω καταλήξει στον παρακάτω
Είναι ξεχωριστό, σαν τις ελιές θρουμπες, κρατάει όλη τη γεύση της και το χρώμα της. Μειονέκτημά η συντήρηση στο ψυγείο.
Δοκιμάστε την , αξίζει. Βέβαια είναι και θέμα γούστου.
 
Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
Ωραία πατέντα φαίνεται !
Παντελή γνωρίζεις σε πόσο βάρος κάπαρης, πόσο χοντρό αλάτι προστίθεται;
Δεν το χω δοκιμασει ποτε ετσι φιλε
Σευχαριστω .shake hands.
Αν μπορεσεις να
Μαθεις αναλογια αλατιου θα το δοκιμασω
Δυστυχώς δεν ξέρω πως τα φτιάχνει, υποθέτω ότι τις ξεπικρίζει με αρκετά νερά και μετά τις βάζει στο αλάτι. Θα προσπαθήσω να μάθω και θα ενημερώσω...
 
Όνομα
Νίκος
Το θυμάρι στην Αττική έκανε την εμφάνιση του!!! Αυτό και τη ρίγανη τα θεωρώ ως τα κορυφαία μυρωδικά.
Πρόσεξα ότι οι μέλισσες προτιμούν ακόμα την Λαχανιά.
 

Attachments

  • DSC01934.JPG
    DSC01934.JPG
    402 KB · Προβολές: 18
  • DSC01936.JPG
    DSC01936.JPG
    462,6 KB · Προβολές: 18
Top