Βλητική συμπεριφορά θαλάμης 89mm σε φυσίγγια 70mm

Με το θράσος του νέου στο forum ανοίγω αυτό το θέμα που με απασχολεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο (ας είναι καλά και η απαγόρευση χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους βάλτους...)
Αξίζει η αγορά ενός super magnum όπλου για να το χρησιμοποιεί κανείς και σε πιο "συμβατικά" κυνήγια?
Έχει κάποιος ιδία άποψη?
 
Γιώργο αυτό που βλέπω τα τελευταία χρόνια είναι ότι μετά από ένα κύμα super magnum-ιτιδας, πλέον οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να το αλλάζουν το τροπάρι και να γυρίζουν στην magnum θαλάμη. θεωρώ ότι ακόμα και η μετάβαση στα ατσάλινα δεν αποτελεί πλέον επιχείρημα για την επιλογή 89mm θαλάμης, αφού και σκοπό να έχεις να χρησιμοποιήσεις ατσάλινα φυσίγγια πάνω από 38γρ, δεν νομίζω ότι θα βρεις στην Ελληνική αγορά.
Έχεις δηλαδή σκοπό να πας για παπιά και να βάλεις φυσίγγια super magnum έστω και ατσάλινα ? .xm.
Τώρα όσον αφορά το ερώτημα της απόδοσης με πιο συμβατικά φυσίγγια, δεν έχω παρατηρήσει κάποιο μειονέκτημα, τουλάχιστον εμφανές. Άσε που πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η 89mm θαλάμη λειτουργεί θετικά παίζοντας τον ρόλο του κώνου προσαρμογής.
 
Ναι αυτό έχω διαβάσει αυτό το εξάμηνο που ψάχνομαι και προβληματίζομαι... ότι απο εκεί που είχε ξεκινήσει η γκρίνια για το αν δλδ οι βλητικές αποδόσεις πέφτουν σε διάτρηση κυρίως (έτσι έλεγαν) -όπως είχε συμβεί δλδ παλιότερα και στην magnum-ίτιδα- τώρα έχει αρχίσει και κερδίζει έδαφος η εκδοχή του κώνου προσαρμογής πρίν τον κώνο προσαρμογής....είναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα!!
Όσο για το τί ρίχνεις στα παπιά....επειδή δεν είμαι και κάθε μέρα στον βάλτο και θεωρώ πολύτιμες τις ευκαρίες μου στα υδρόβια, είμαι τις άποψης ότι τελικά ίσως να συμφέρει να ψάχνεις σε άλλα μέταλλα την λύση και όχι στο ατσάλι!! (τουλάχιστον ο νόμος αναφέρει μή τοξικά, άρα) σκάγια απο πχ βυσμούθιο ίσως να είναι στην τελική φθηνότερα για μεγέθη σαν τα δικά μου και για έναν πιο περιορισμένο αριθμό φυσιγγιών τον χρόνο.
Απλά μπαίνει πάλι στο τρυπάκι του ότι με ενα super-magnum αποκτάς ένα όπλο που σε καλύπτει ακόμα και στα πιο τρελλά σενάρια κυνηγιού! πιοοοο πασπαρτού!
 
προσωπικη μου αποψη δεν αξιζει. Ακομη και για παπια το super magnum ειναι too much ακομη και για τις ελληνικες συνθηκες κυνηγιου. Νομιζω παιζοντας με τσοκ και φυσιγγια μπορεις να καταφερεις και με μαγνουμ ατσαλινα καλες τουφεκιες. Ακομη και στην Αμερικη κραζουν το super magnum πλεον και μονο το κυνηγι της μεγαλης καναδοχηνας δικαιολογει πλεον τη χρηση τους. Εκτος του οτι δεν θα βρεις καν ευκολα φυσιγγια στην ελληνικη αγορα σκεψου οτι και το βαρος ενος τετοιου οπλου ισως το κανει δυσχρηστο για τα υπολοιπα κυνηγια.
 
Εύστοχη η τοποθέτηση!!! Κακά τα ψέματα οι Αμερικάνοι έιναι οι πιο ειδικοί για τα super magnum!
Εντάξει ας μην κυνηγήσω καναδόχηνες!!! χεχε (καλά θα ταν πάντως....)
Προσωπική άποψη δεν έχω για τα των Αμερικάνων δυστηχώς!! ότι διαβάζω σε κάνα forum τους (εκει υπάρχουν πάντως κάποιοι που υπεραμύνονται των 89αριδων... όπως λένε "the bigger the greater")
Η αλήθεια έιναι ότι στην ελληνική αγορά ατσάλινα πιο πολλά βρίσκεις μέχρι τα 40gr και 3''....

Υ.Γ.1: (δλδ λες ότι στα ατσάλινα κρατώντας ενα πιο ανοιχτό τσοκάρισμα θα είναι μια πιο...."ομοιόμορφη" κατανομή ή πιο κλειστό τσοκάρισμα και πιο συγκεντρωτική κατανομή? ή κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνω? :()
 
Εύστοχη η τοποθέτηση!!! Κακά τα ψέματα οι Αμερικάνοι έιναι οι πιο ειδικοί για τα super magnum!
Εντάξει ας μην κυνηγήσω καναδόχηνες!!! χεχε (καλά θα ταν πάντως....)
Προσωπική άποψη δεν έχω για τα των Αμερικάνων δυστηχώς!! ότι διαβάζω σε κάνα forum τους (εκει υπάρχουν πάντως κάποιοι που υπεραμύνονται των 89αριδων... όπως λένε "the bigger the greater")
Η αλήθεια έιναι ότι στην ελληνική αγορά ατσάλινα πιο πολλά βρίσκεις μέχρι τα 40gr και 3''....

Υ.Γ.1: (δλδ λες ότι στα ατσάλινα κρατώντας ενα πιο ανοιχτό τσοκάρισμα θα είναι μια πιο...."ομοιόμορφη" κατανομή ή πιο κλειστό τσοκάρισμα και πιο συγκεντρωτική κατανομή? ή κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνω? :()

Και τα δυο. Η αληθεια ειναι οτι στο κυνηγι υδροβιων με ατσαλινα ολοι λιγο πολυ ψαχνομαστε για το ιδανικο set up. Ομως ειδαμε ωραια πραγματα απο κατι ειδικα τσοκ σε πολυ καλες αποστασεις. Για τις μικροτερες οπως τα λες, ανοικτο τσοκ για καλες κατανομες, οι οποιες ετσι κι αλλιως ειναι σφικτοτερες απο τις αντιστοιχες με μολυβδινα.
 
Γιωργο θα συμφωνησω κ εγω με τα παιδια, δεν νομιζω οτι αξιζει η αγορα ενος οπλου SuperMagnum μονο για το κυνηγι των υδροβιων... Ασε που απο την μικρη εμπειρια μου δεν νομιζω οτι θα ειναι κ οτι πιο ευχαριστο η χρηση 89mm ατσαλινων σκαγιων με υψηλες ταχυτητες απο θεμα ανακρουσης...
Αν μαλιστα οπως λες οι ευκαιριες στα υδροβια ειναι πιο λιγες κ σε ενδιφερει να ψαχτεις λιγο σε αλλα κραμματα (ακριβοτερα μεν) θα βρεις σιγουρα τη λυση ακομα και σε κανονικα φυσιγγια των 70 χιλιοστων κ σε σχετικα ψιλα σκαγια...
Γενικα τα ατσαλινα εχουν πολυ σφιχτες κατανομες, θα προτεινα στην αρχη να μην χρησιμοποιησεις πιο σφχιτο τσοκ απο 4 κ 3 αστρα... Μια δοκιμη σε καποιο χαρτι, εστω κ προχειρη θα σου δειξει ποσο σφιχτες ειναι οι κατανομες τους...
 
Kαλησπέρα, και ευχαριστώ για τις απαντησεις όλους σας.
Θα τολμήσω να γίνω πιο "Έλληνας" στο ερώτημα μου (στην βάση του "καλύτερα να περισσέψει παρά να σου ληφθεί")...
Θεωρείται ότι είναι αποτρεπτική η προτίμηση στην αγορά ενός όπλου θαλάμης 89mm έναντι ενός 76mm το γεγονός ότι θα υστερεί στις βολές με 70mm φυσίγγια?
Ή τελικά δεν υστερεί?? (έστω ότι το βάρος που αναφέρει ο milvus δεν μας ενοχλεί τόσο...)
Άρη Καλαματιανέ...στο περιοδικό (το οποίο παρεπιμπτώντος διαβάζω με μεγάλη ευχαρίστηση ιδιαίτερα τις δοκιμές φυσιγγιών...χοχο) σας έχει τύχει να πειραματιστείτε σε κάτι τέτοιο?
 
Γιωργο μην σκεφτεσαι μονο το μηκος της θαλαμης, σκεψου κ το παραπανω βαρος που εχουν πολλα τετοια οπλα...;)
Υπαρχει μεγαλη μεριδα ανθρωπων που ισχυριζεται οτι η βλητικη αποδοση της 70αρα θαλαμης ειναι αξεπεραστη, υπαρχουν κ αλλοι που υποστηριζουν την τη θεωρια περι λειτουργιας της μεγαλυτερης θαλαμης σαν εναν επιπλεον κωνο συναρμογης...
Με το περιοδικο οχι δεν εχουμε κανει κατι τετοιο, ισως γιατι υπαρχουν κ πολλοι παραγοντες που μπορει να επηρεασουν το αποτελεσμα το οποιο σε καμια περιπτωση δεν θα ειναι τραγικα μεγαλο... Για παραδειγμα μονο κ μονο την αποκλιση απο φυσιγγι σε φυσιγγι να λαβουμε υποψην, το μεταλλο των καννων που θα ειναι διαφορετικο, τα τσοκ, τις καννες διαφορετικης γραμμης παραγωγης που θα αναγκαστεις να βρεις για να συγκρινεις μια 70αρα με μια 89αρα θαλαμη εχεις ηδη πολλους εξωγενεις παραγοντες που θα επηρεασουν το αποτελεσμα...
Μεταξυ μας, εχω κανει καποιες δοκιμουλες με 70αρα και 76αρα θαλαμη... Ακομα και μεσα απο τις οποιες αποκλισεις ειδα οτι υπηρχε μικρη υπεροχη υπερ της 70αρας στα ψιλα σκαγια κυριως, στα πιο χοντρα οι διαφορες ηταν αμεληετεες...Κ παλι ομως οι διαφορες μπορει να ωφειλονται στους παρπανω παραγοντες... Θεωρητικα , πιστευω οτι η 70αρα θαλαμη θα υπερτερει γενικα της 89αρας αλλα η 76αρα θα εχει ελαχιστες διαφορες απο την 89αρα... Δεδομενου οτι δυσκολα θα βρεις πλεον οπλο με 70αρα θαλαμη στην αγορα, ο προβληματσιμος γινεται 76αρα η 89αρα αυτοματα... Για να κανω κ το συνηγορο του διαβολου, η Α400 Xtrema του φιλου μου του Αντωνη με 89αρα θαλαμη εχει καταπληκτικες τουφεκιες κ με χοντρα κ με ψιλα σκαγια... Καταπληκτικες ομως... πως ειπα κ στην αρχη πιο πολυ θα με προβλημτιζε το βαρος παρα η βλητικη αποδοση...
 
Πολύ εμπεριστατωμένη απάντηση!!!
Κοίτα η αλήθεια είναι οτι μια τέτοια δοκιμή θα ήταν δύσκολη γιατί το σύστημα είναι πράγματι χαοτικό!!!
(θα πρέπει να έχεις σίγουρα ας πούμε ίδια όπλα με μόνη διαφορά το μήκος θαλάμης...και τα αποτελέσματα για να πείς με σιγουριά ότι ΝΑΙ διαφέρουν ξέρω γω εκέι...θα πρέπει να είναι εκτός των αποκλισεων που μπορεί να υπάρχουν απο φυσίγγι σε φυσίγγι ακόμα και από το ίδιο κουτί!!)
Είσαι πολύ πειστικός συνήγορος του "έξω απο δώ" πάντως!! χεχε .xm.
 
Άρη κοίτα, επειδή έχω όπλα με αυλούς από 18.3-18.4 (ιταλικά κυρίως)...έλεγα να πάρω κάτι σε πιο μεγάλο αυλό 18.7 ίσως με 18.8...επειδή το έψαξα λίγο αν και πήγαινα για Maxus ξύλινη μάλλον με βλέπω να το γυρνάω σε SX3 composite (με κέρδισε λίγο στα σημεία να σου πω...)
το αίνιγμα με τα super magnum μου βγήκε στην πορεία...που λες αφού θα πάρω κάτι νιού...
(μέχρι magnum εφτανε το μέχρι τώρα οπλοστάσιο μου...)
 
Ευχάριστο αυτό που διάβασα....
πάντως σίγουρα παίζει ρόλο και η κατασκευή της κάνης για την απόδοση της...
από θέμα λειτουργίας έχεις κάνα παρατράγουδο στα πιο μικρά φυσίγγια? λόγω μεγαλύτερων διαδρομών απο κατασκευής....?
(σόρυ για τυχόν λάθη αλλά γράφω απο κινητό!)
 
Από τα λιγα που ξέρω πιστεύω όπλο 89mm δεν εχει νόημα για τα δικά μας κυνήγια..Τωρα αν κάποιος κυνηγάει αποκλειστικα χήνες ίσως να του φανεί χρήσιμο κάποια φορά..αλλα κ πάλι νομιζω πως δεν χρειάζεται..
 
Ως κάτοχος της sx3 3,5'' composite, - αν και το s.m. δεν ήταν επιλογή μου αλλά ο αντιπρόσωπος σε συνθετική που ήθελα εγώ ,έφερνε τότε μόνο s.m.- θα ήθελα κι εγώ να πώ ότι η λειτουργία της απο 30 γρ είναι απροβλημάτιστη.Φυσίγγια των 28 η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ρίξει.Απο θέμα ανάκρουσης δεν το συζητάμε.Δεν καταλαβαίνεις τίποτα και εννοείτε με φυσίγγια magnum τα οποία έριχνα απο περιέργεια να δω την ανάκρουση του όπλου..
Aν είχα την επιλογή τότε να διαλέξω ,μάλλον λόγω βάρους θα έπαιρνα την magnum.
 
Εγω πιστευω οτι δεν παίζει κανενα ρολο αν εχει κανεσ απλεσ η σουπερ μαγκνουμ ενα οπλο με τησ σημερινεσ βυσματοσησ
Ηλια κανενα ρολο ???? η ιδια η Browning εχει γραψει ότι οι 70χι θαλάμες στα οπλα της δινουν 10 % μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και 5 % μεγαλύτερες ταχύτητες , σε ολες τις δικε ςμου δοκιμε ςοπλα με απλες θαλάμες νικάνε παντα , ειδιακ αν συνδυαστουν με διευρυμενο αυλο εκει γινεται άλλο εργο
 
Ηλια κανενα ρολο ???? η ιδια η Browning εχει γραψει ότι οι 70χι θαλάμες στα οπλα της δινουν 10 % μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και 5 % μεγαλύτερες ταχύτητες , σε ολες τις δικε ςμου δοκιμε ςοπλα με απλες θαλάμες νικάνε παντα , ειδιακ αν συνδυαστουν με διευρυμενο αυλο εκει γινεται άλλο εργο
Φιλε δημητρη δεν εχω κάνει τησ δοκιμεσ που έχετε κανει εσεισ και αλλα παιδια εδω στο forum αλλα μοναχα εμπειρικα.καθωσ εχω και οπλο με απλεσ θαλαμεσ (beretta 302)και δυο οπλα με θαλαμεσ super magnum(maxus/a400).δεν εχω δει στα πουλια απανο διαφορεσ ολλα σκοτωνουν καλα τωρα τη θα δείξει ο πινακασ και τι ο ταχοχραφοσ το αφηνο στα ποιο ανησυχα πνεύματα παντοσ τα περισσότερα σκονησματα τα εχω δει απο δευριμενο αυλο και θαλαμη s.m.τοσο σε ψηλά σκαγια όσο και σε χοντρα με φυσηγγια δικά μου
 
Last edited by a moderator:
το σκόνισμα στο πουλι όπως εγραψες είναι και καθαρα θεμα που ριχνει το οπλο σου , καθαρα δηλαδη θεμα κοντακιου , την καλυτερη κανη του πλανητη να ριχνω αν το οπλο ριχνει ένα μετρο αριστερα και ψηλα προκειται να σκονισω ποτε πουλι η οτιδήποτε άλλο ????? μονο ο ταχογράφος και το βαλιστικο ζελε η ο βρεγμενος καταλογος δινουν καθαρες αποδειξεις , στην πιστα αναλαμβανει ρολο ο χειριστης και το κοντακι
 
Back
Top