Βελτιώσεις - παρεμβάσεις σε κυνηγετικά όπλα

Hunterslife Team

Staff member
Εδώ μπορούμε να συζητάμε τις γνώσεις μας, τις εμπειρίες μας και τις απορίες μας, σχετικά με τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει ή θα μπορούσαμε να κάνουμε στα όπλα μας.
Είναι αυτονόητο πως δεν υιοθετούμε απόψεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την δική μας σωματική ακεραιτότητα, όσο και των γύρω μας. Η γνώμη και η εργασία ενός έμπειρου οπλουργού θεωρείται πάντα επιβεβλημένη.
 
Αν και δεν είμαι μπερετακιας ακόμα δεν βρέθηκε Benelli που να έχει καλύτερη διάτρηση από οποιοδήποτε Beretta. Aκόμα και από την Vitoria ακόμα και από την Stoeger που είναι και τουρκική...ήμουν χρονιά κολλημένος με τις Benelli όταν άρχισα να τις τεστάρω με διάφορα όπλα διαπίστωσα ότι έπασχαν από διάτρηση. Tο καλύτερο μου Benelli ήταν ένα 121 και ένα μ2 από τα πρώτα σε κυκλοφορία άλλα και πάλι ακόμα και με κώνο που του έφτιαξα τις μπερέτα δεν μπορούσε να τις φτάσει..δεν άργησα να ψαχτώ λίγο περισσότερο και να τεστάρω SBE2, α400 super Magnum, Browing A5, Browing μάχης και μία Fabarm XLR 5..το Benelli ήταν τελευταίο από όλα σε κατανομή και σε διάτρηση, δεύτερο ερχόταν το α5 μαζί με το μάχης πάιζαν στα ίδια πάνω κάτω ανάλογα το φυσίγγι μετά σειρά είχε το α400 και τελευταίο το XLR σε ότι αφορά την διάτρηση..έτσι επέλεξα το μάχης..και ακόμα δεν έχω βρει Benelli που να έχει καλύτερη διάτρηση από αυτό..δεν ξέρω βέβαια τα καινούρια με τις power bore κάνες τι κάνουν..
 
Last edited by a moderator:
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΙΤΑΝ ΙΔΙΟΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΝ ΒΡΕΓΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ..Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ 30 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΔΙΦΟΡΑ ΙΤΑΝ 50 ΜΕ 55 ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΦΥΣΙΓΚΙΑ..ΕΧΩ ΓΡΑΜΕΝΑ ΣΕ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΩΛΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΘΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΓΙΑ ΕΓΩ ΜΕΤΡΑΩ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΕΑ ΦΥΛΑ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΣΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΣΚΑΓΙΑ ΣΥΝΗΘΟΣ 4-5 ΣΚΑΓΙΑ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΝΕΛΙ ΣΟΥ ΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ SUPER 90 Η ΚΑΜΙΑ 121 ΜΕ 18.5 ΑΥΛΟ ΔΙΟΤΗ ΒΓΗΚΑΝ ΜΕΤΡΙΜΕΝΑ ΟΠΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΥΛΟ..ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΜΠΕΝΕΛΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ 121 ΤΡΥΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.ΕΚΙΝΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΥΛΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΡΑΝΚΙ.
 
Σαράντο δεν έχω κάνει συγκριτικά τεστ κ δεν έχω άποψη, διαβάζω με ενδιαφέρον αυτά που γράφετε όσοι έχετε κάνει. Δεν είναι όμως λίγο υπερβολικό να λέμε ότι μια κάννη υπερτερεί κάποιας άλλης στην διάτρηση επειδή την βοηθούν τα σκάγια που ακολουθούν; Δεν λέω ότι δεν συμβαίνει αλλά ο μέσος όρος δεν λέει ποτέ ψέματα στην στατιστική και αν συμβαίνει αυτό γιατί δεν λειτουργεί υπέρ κ των δύο καννών, αλλά αντίθετα υπερισχύει πάντα η μία; Μόνο στην Beretta ακολουθούν σκάγια από πίσω;
 
ΦΙΛΕ ΕΡΙΞΑ ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ 40 Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ..ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΚΑΜΙΑ ΜΑΡΚΑ..ΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΛΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΟ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΧΙ.ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΤΡΥΠΙΣΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΤΡΥΠΙΣΕΙ ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΙΑΣ ΣΤΑ 40?ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ.ΑΠΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΤΑ ΜΠΕΝΕΛΙ ΥΠΡΤΕΡΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΑΛΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΝΟΣ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗΣ..ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΜΙΑ ΜΠΕΝΕΛΙ ΜΑΜΙΣΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΚΟΝΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ..ΕΓΩ ΤΑ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ.ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΙ ΦΑΝ ΚΑΠΟΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ..ΠΡΙΝ ΑΓΟΣΩ ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΤΕΣΤ..ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΑΝ Ο ΑΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ 18.8 Η 18.3.Ο ΑΥΛΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΙΤΟΥΣΑ ΕΓΩ..ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΠΕΝΕΛΙ ΣΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΠΙΑ.10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΕΝΕΛΙ ΕΙΧΑ..ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΙΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΓΕΣ ΤΑ ΣΚΑΓΙΑ ΝΑ ΒΑΡΑΝΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΠΑΠΙΑ ΦΡΑΣΤ ΦΡΑΣΤ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ..ΔΙΛΑΔΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΟΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΒΕΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΑ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΙΛΑΩ ΠΑΝΤΑ ΕΩΣ 35 ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΕ ΟΡΙΑΚΑ 40
 
Last edited:
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΑΥΤΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ..ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑΝ ΣΕ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΓΜΕΝΟΥΣ.
 
ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΣΧΟΛΙΘΕΙ ΜΕ ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ..ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΟΛΕΒΟΜΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΝΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΟΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΣΟΥ.
 
5 ΜΠΕΝΕΛΙ ΕΙΧΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ.ΚΡΑΤΙΣΑ ΤΑ 2 ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΥΝΗΓΑΩ ΕΓΩ.ΡΙΧΝΩ 3000 ΣΦΕΡΕΣ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΩ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟ ΟΠΛΟ.ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΧΙ.
 
Last edited:
ΕΓΩ ΣΤΟ ΟΠΛΟ ΜΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΧΟΝΤΡΑ ΣΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΥΣΕΚΙΑ ΑΠΟ 36 38 ΜΕΧΡΙ 42 ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΙΣ ΠΑΓΩΝΙΕΣ.ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΛΕΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΑ..ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΛΙΩΝΕΙ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ..ΦΙΛΕ ΔΟΚΙΜΑΖΩ ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΦΥΣΕΚΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ..ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΡΙΧΝΩ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
 
Αυτό που αναφέρεις για τα σκάγια που χτυπούν τα πουλιά χωρίς αυτά να πέφτουν συμβαίνει σε όλα τα όπλα φίλε μου. Δεν πιστεύω πως έχει σχέση με το τι μάρκα είναι το όπλο κ η κάνη. Το έχω παρατηρήσει -κάποιες μέρες έντονα- και με beretta & με benelli & με Breda & με άλλα.
Πολλές φορές αυτά τα πουλιά πέφτουν μακριά και μάλιστα έχουν διαμπερή τραύματα χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί τον κανόνα.
Το ποιός αυλός έχει καλύτερη διάτρηση είναι υποκειμενικό μιας και οι διαφορές ειναι μικρές μεν αλλά αξιοπρόσεκτες δε, από κάποιον που έχει πρώτα εξαντλήσει όλες τις άλλες παραμέτρους (όπλο/μέτρα/φυσίγγια κλπ.) και έχει σταθερό ρυθμό στο "μάζεμα πουλιών".
Αν εσύ, εγώ ή ο καθένας έχει επιτυχίες με κάποιο συγκεκριμένο όπλο ή αυλό για τους Χ λόγους, καλυτερα ας το κρατήσουμε για τον εαυτό μας, γιατί για κάποιον άλλον αυτό μπορεί να μην ισχύει.
 
Ειναι αλλο να εχεις ασχοληθει σοβαρα με τη βλητικη,να βελτιωνεις καννες-τσοκ,να εχεις ριξει ολους τους αυλους με ολα τα βαρη,και Για μενα π.χ το να κανω ενα μακρυ κωννο σε μια καννη ειναι υποθεση μισης ωρας το πολυ,και ενα τσοκ που δεν αποδιδει θα φιαχτει να αποδωση,γιαυτο και ειμαι απολυτος και τα περνο στο κρανιο οταν διαβαζω υπερβολες,και δεν λεω για αυτα που εγραψες εσυ,δεν βλεπω τιποτα υπερβολικο στα γραφομενα σου.
Τους κώνους, τι εργαλείο χρησιμοποιείς για να τους μακραίνεις?
Με ποιό τρόπο το κάνεις δηλ. ρωτάω, αν φυσικά θέλεις να το αναφέρεις.
 
Αν εσύ, εγώ ή ο καθένας έχει επιτυχίες με κάποιο συγκεκριμένο όπλο ή αυλό για τους Χ λόγους, καλυτερα ας το κρατήσουμε για τον εαυτό μας, γιατί για κάποιον άλλον αυτό μπορεί να μην ισχύει.

Αγαπητέ Αλέξανδρε,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η προτροπή-συμβουλή σας να κρατάμε για τον εαυτό μας τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας, δεν βοηθάει στην ουσιαστική λειτουργία ενός forum. Αν όλοι κράταγαν για τον εαυτό τους, τις σκέψεις τους και τις εμπειρίες τους, δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης αυτού εδώ του τόπου. Το HuntersLife.gr προτρέπει όλα τα μέλη του να είναι ενεργά και σεβόμενα τους όρους χρήσης να μην διστάζουν να εκφράζονται ελεύθερα.

Με εκτίμηση,
Εκ της διαχειριστικής ομάδας.
 
Να κάνω μια ερώτηση και γω σχετικά με την επιμήκυνση του κώνου προσαρμογής. Έχω δει κάννες με επιμηκυσμένους κώνους προσαρμογής από οπλουργούς, Αυτό που έχω παρατηρήσει και θέλω εδώ την γνώμη σας, είναι ότι μου έχει δοθεί η ιδέα πως δεν πρόκειται για μια συνέχεια του ήδη υπάρχοντος κώνου. Αφαιρείται βέβαια μέταλλο κωνικά μέχρι που σταματάει η αφαίρεση σε κάποιο σημείο όπου ξεκινάει ο αυλός της κάννης αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αυτόν τον κώνο συνέχεια του υπάρχοντος. Αυτό το λέω γιατί συνεχίζω να βλέπω τον εργοστασιακό και είναι εμφανής η επέμβαση του aftermarket.
Το έχει παρατηρήσει κάποιος αυτό και αν ναι τι γνώμη έχετε;
Δεν θα ήταν καλύτερα να βλέπεις έναν κώνο χωρίς να μπορείς να διακρίνεις τον παλιό και τον καινούριο;
Μήπως είναι ευδιάκριτη η δημιουργία του καινούριου λόγο διαφορετικής λείανσης με τον παλιό ή μήπως επειδή ο οπλουργός δεν θέλει να αφαιρέσει περισσότερο μέταλλο;
Πραγματικά θα ήθελα την γνώμη όσων έχουν κάνει αυτή την επέμβαση.
 
Εγω τελικα μπερδευτηκα με ολη αυτη την συζητηση με τους αυλους κ τα τσοκ .xm.Ολη η συζητηση μου φαινεται οτι περιστερφεται γυρω απο το "ναι μεν, αλλα..." κ νομιζω οτι εχει μπερδεψει κ αρκετους αλλους...
Για να το απλουστευσω λοιπον λιγο εγω θεωρω πως αναμεσσα στις καννες των διαφορων εταιριων υπαρχουν διαφορες στην αποδοση κ μαλιστα οφθαλμοφανεις στην πραξη... Προσεξτε με, αναμεσσα στις καννες ετσι οπως προσφερονται απο την εταιρια στους καταναλωτες... Γιατι ειναι διαφορετικο πραγμα το αν μια καννη μπορει με τις καταλληλες "ενεργειες" να φτασει μια αλλη, ανεξαρτητως αυλου, χρωμιωσης, τσοκ κτλ κ διαφορετικο να λεμε οτι ολες οι εργοστασιακες καννες ειναι ιδιες...
Σιγουρα μια καννη Benelli, Franchi, Beretta, Browning, winchester,μπλα-μπλα-μπλα μπορει να αποδωσει το ιδιο σε καποια συγκριση οτι αυλο κ αν εχει η μια κ η αλλη, αλλα για να γινει αυτο θα πρεπει να βλετιωσει αναλογα με την γεωμετρια της τις αδυναμιες της...
 
Λογικά Γιώργο ο οπλουργός δεν θέλει για κάποιο λόγο να πάει το κοπτικό μέχρι το τέρμα, και γι αυτό γίνεται το σκαλοπάτι. Δεν έχω δει βελτιωμένο κώνο άπλα έχω δει το εργαλείο (τελείως κωνικό) και αν πάει μέχρι μέσα δεν βλέπω λόγο να γίνεται αυτό. Ίσως για οικονομία στα κοπτικά εργαλεία να έχουν το ποιο μακρύ και να το βάζουν ανάλογα την επιμήκυνση που θέλουν να πετύχουν αλλά με αυτόν τον τρόπο η γωνία θα είναι λάθος για μικρότερο μήκος κώνου. Και πάλι αυτό είναι υπόθεση δεν έχω δει την διαδικασία από κοντά ούτε τα αποτελέσματα της οπτικά.
 
Back
Top