Απολογισμός Κυνηγετικής Περιόδου

Όπως λένε όλα τα παιδιά μια υπέροχη κυνηγετικά χρονιά έφτασε στο τέλος της! Τα πουλιά που είδα και η παρέα που έκανα έχουν αφήσει μερικές πολύ όμορφες εικόνες στο μυαλό μου που λέω μακάρι όταν με το καλό κάνω ένα παιδί να είναι γιος για να έχω να του διηγούμαι. Πλέον στρέφουμε την προσοχή μας σε άλλα πράγματα όπως το σκοπευτήριο που πήγα φέτος για πρώτη φορά αλλά και ιδέες για το πως να κάνουμε αυτόν εδώ το χώρο που τόσο μας γεμίζει ακόμα καλύτερο! Εύχομαι σε όλους καλή ξεκούραση, με υγεία και ο Αύγουστος να μας βρει όλους στο βουνό που τόσο πολύ αγαπάμε!

σήμερα ήταν η τελευταία έξοδος της σεζόν,,,μιας σεζόν που θηραματικά μου θύμησε την χρόνια του 2012,,μιας σεζόν με ποικιλία θηραμάτων,όμορφες εικόνες,πολλές εξόδους που πραγματικά γέμισαν τις μπαταρίες μου μέχρι τον ερχομό της επόμενης και την συνάντηση μου με το αγαπημένο μου θήραμα το τρυγόνι

τα βουνά και οι κάμποι βέβαια δεν σταματούν ποτέ,,είναι φουλ στο αγριογκιναράκι και οι σπαραγγιές ετοιμάζονται πιστά στο ραντεβού τους όπως πάντα άλλωστε και σε 1-2 νερά θα είναι έτοιμα

άντε και του χρόνου λοιπόν να είμαστε καλά !

Για μένα η σαιζόν είχε τελειώσει με το πέρας των διακοπών των Χριστουγέννων (όσο και αν δεν ήθελα να το συνειδητοποιήσω). Και φέτος κυνήγησα λίγο, αλλά ικανοποιητικά από άποψη εικόνων, στιγμών και θηραμάτων. Τον Αύγουστο ξαναπήρα μετά από 2 χρόνια τρυγόνι, και τα Χριστούγεννα οι τσίχλες είχαν γεμίσει τον τόπο δίνοντας μετά από πολλάαα χρόνια δυνατές συγκινήσεις και καρπώσεις για μέτρα των δυνατοτήτων μου και εγρήγορσής μου (πιάνω όπλο στη φέξη και στη χάση). Αναμένω τώρα το Πάσχα για τις πρώτες αναγνωριστικές για τα νεοεισερχόμενα τρυγονάκια, που όλο τον Ιούλιο θα τα παρακολουθώ κατά πόδας για να δω τι "καρπούς" θα γεννήσουν.
Να 'μαστε γεροί και του χρόνου, με ασφάλεια και ανάλογες στιγμές!

Και για μενα τελειωσε η κυνηγετικη περιοδος με εικονες και ηχους που θα μεινουν αξεχαστες και θα με γεμιζουν χαρα οταν τις σκεπτομαι !!!!
Η χρονια με μια λεξη θα την χαραχτηριζα...ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ευχομαι να εχουμε υγεια ,τα πραγματα στην χωρα να καλυτερεψουν ( γιατι κι αυτο παιζει ρολο ) και μια ωραια νεα σεζον οπως η φετινη...victory..hunter.

Άλλη μια χρονιά έφτασε σχεδόν στο τέλος της.
Στα τρυγόνια πήγαμε πολύ καλά μιας και αρκετά από αυτά προτίμησαν τον Νομό Θεσ/νίκης και τα περίχωρα για την εγκατάσταση και φωλεοποίηση τους.
Οι φάσσες μπήκαν και αυτές σε πολύ καλούς αριθμούς,αλλά από τα μέσα του Δεκέμβρη και μετά σκόρπισαν στα καταφύγια.
Παπιά είχε πάρα πολλά φέτος αλλά δεν μπόρεσα να ασχοληθώ μαζί τους.(επιφυλάσσομαι για του χρόνου)
Τώρα για τις τσίχλες ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά για όλα τα είδη με ανάλογη κάρπωση.Από τα μπασίματα μέχρι τα τέλη του Γενάρη οι τουφεκιές ήταν πολλές!

Πέρασε μια κυνηγετική χρονιά που θα ήθελα να ξεχάσω γρήγορα. Τα τρυγόνια σχεδόν ανύπαρκτα. Ελάχιστα τα ορτύκια εκτός από κάποιες σχετικά καλές ημέρες από μαζέματα ή ελάχιστα πουλιά περασματιάρικα. Μπήκε το φθινόπωρο και περιμέναμε βροχές αλλά μάταια. Η παρατεταμένη ανομβρία ήταν κατά τη γνώμη μου ο καθοριστικός παράγοντας να αποδειχτεί αυτή η κυνηγετική περίοδος για την περιοχή μου ως η πιο άσχημη όλων των ετών που ασχολούμαι με το κυνήγι. Η ξηρασία έδιωξε όλες της μπεκάτσες προς άλλα μέρη που υπήρχαν καταλληλότερες συνθήκες και οι ελάχιστες που υπήρχαν αναγκάστηκαν να κατηφορίσουν προς τον νότο λόγω της παρατεταμένης παγωνιάς που επικρατούσε εδώ.
Η ανομβρία και η έλλειψη νερών δεν προδιέθεταν για βαλτοκυνήγι. Κυριολεκτικά κατάφερα να πάω φέτος 3 φορές στον βάλτο για πρωινό με το πολύ κρύο.
Από τα θετικά φέτος είναι που ασχολήθηκα λίγο με το κυνήγι της φάσσας όχι από πλευράς κάρπωσης αλλά γνωριμίας με αυτό κυνήγι αφού μέχρι φέτος στα χρόνια που κυνηγάω είχα πάει για φάσσες μόνο δυο-τρεις φορές. Ήρθε ο Δημήτρης ο Ζολώ (dim63) και μαζί με τον Κώστα (koskas) από την Ξάνθη και μερικές φορές μόνος στα μέρη μου γνώρισα λίγο περισσότερο αυτό κυνήγι και μπορώ να πω ότι έχει ενδιαφέρον και ισχύει αυτό που λένε ότι αν ασχοληθείς με αυτό το θήραμα μετά «κολλάς».
Ελπίζω του χρόνου να είναι για μένα μια πολύ καλύτερη χρονιά και να ξεχάσω γρήγορα τη φετινή.
Κλείνω μόνο με την ευχή να έχουμε την υγεία μας όλοι και να μπορέσουμε να κυνηγήσουμε και του χρόνου.

Πέρασε μια κυνηγετική χρονιά που θα ήθελα να ξεχάσω γρήγορα. Τα τρυγόνια σχεδόν ανύπαρκτα. Ελάχιστα τα ορτύκια εκτός από κάποιες σχετικά καλές ημέρες από μαζέματα ή ελάχιστα πουλιά περασματιάρικα. Μπήκε το φθινόπωρο και περιμέναμε βροχές αλλά μάταια. Η παρατεταμένη ανομβρία ήταν κατά τη γνώμη μου ο καθοριστικός παράγοντας να αποδειχτεί αυτή η κυνηγετική περίοδος για την περιοχή μου ως η πιο άσχημη όλων των ετών που ασχολούμαι με το κυνήγι. Η ξηρασία έδιωξε όλες της μπεκάτσες προς άλλα μέρη που υπήρχαν καταλληλότερες συνθήκες και οι ελάχιστες που υπήρχαν αναγκάστηκαν να κατηφορίσουν προς τον νότο λόγω της παρατεταμένης παγωνιάς που επικρατούσε εδώ.
Η ανομβρία και η έλλειψη νερών δεν προδιέθεταν για βαλτοκυνήγι. Κυριολεκτικά κατάφερα να πάω φέτος 3 φορές στον βάλτο για πρωινό με το πολύ κρύο.
Από τα θετικά φέτος είναι που ασχολήθηκα λίγο με το κυνήγι της φάσσας όχι από πλευράς κάρπωσης αλλά γνωριμίας με αυτό κυνήγι αφού μέχρι φέτος στα χρόνια που κυνηγάω είχα πάει για φάσσες μόνο δυο-τρεις φορές. Ήρθε ο Δημήτρης ο Ζολώ (dim63) και μαζί με τον Κώστα (koskas) από την Ξάνθη και μερικές φορές μόνος στα μέρη μου γνώρισα λίγο περισσότερο αυτό κυνήγι και μπορώ να πω ότι έχει ενδιαφέρον και ισχύει αυτό που λένε ότι αν ασχοληθείς με αυτό το θήραμα μετά «κολλάς».
Ελπίζω του χρόνου να είναι για μένα μια πολύ καλύτερη χρονιά και να ξεχάσω γρήγορα τη φετινή.
Κλείνω μόνο με την ευχή να έχουμε την υγεία μας όλοι και να μπορέσουμε να κυνηγήσουμε και του χρόνου.
Χρήστο, εμείς οι 2 πρέπει να είμαστε από τους ελάχιστους για να μην πω οι μόνοι, για τους οποίους ισχύει αυτό που έγραψες !!! .sarcastic.
Διαφορετικές περιοχές, διαφορετικά θηράματα, διαφορετικοί ίσως οι λόγοι και οι αιτίες, αλλά ο τελικός απολογισμός - αποτέλεσμα, το ίδιο: "αυτή η κυνηγετική περίοδος για την περιοχή μου η πιο άσχημη όλων των ετών που ασχολούμαι με το κυνήγι". :(
Ακόμη και για τη φάσσα αυτό που έγραψες, ισχύει και για μένα περίπου το ίδιο. Κι εγώ μόνο τα τελευταία χρόνια γνώρισα αυτό το θήραμα, και παρόλο που εδώ είναι τα πράγματα διαφορετικά από τη βόρεια Ελλάδα αφού τα πουλιά είναι λίγα και ντοπιάρικα ... οι λίγες επαφές που είχα με αυτές, κυρίως στην αρχή της σεζόν (Οκτώβρη), ήταν και για μένα το μόνο θετικό, που "γλυκαίνει" κάπως την απογοήτευση της φετινής χρονιάς ...
Κλείνω κι εγώ με τις 2 δικές σου τελευταίες φράσεις:
Ελπίζω του χρόνου να είναι (και) για μένα μια καλύτερη χρονιά και να ξεχάσω γρήγορα τη φετινή.
Και εύχομαι να έχουμε την υγεία μας όλοι και να μπορέσουμε να κυνηγήσουμε και του χρόνου !!!
.well done.

Χρήστο, εμείς οι 2 πρέπει να είμαστε από τους ελάχιστους για να μην πω οι μόνοι, για τους οποίους ισχύει αυτό που έγραψες !!! .sarcastic.
Διαφορετικές περιοχές, διαφορετικά θηράματα, διαφορετικοί ίσως οι λόγοι και οι αιτίες, αλλά ο τελικός απολογισμός - αποτέλεσμα, το ίδιο: "αυτή η κυνηγετική περίοδος για την περιοχή μου η πιο άσχημη όλων των ετών που ασχολούμαι με το κυνήγι". :(
Ακόμη και για τη φάσσα αυτό που έγραψες, ισχύει και για μένα περίπου το ίδιο. Κι εγώ μόνο τα τελευταία χρόνια γνώρισα αυτό το θήραμα, και παρόλο που εδώ είναι τα πράγματα διαφορετικά από τη βόρεια Ελλάδα αφού τα πουλιά είναι λίγα και ντοπιάρικα ... οι λίγες επαφές που είχα με αυτές, κυρίως στην αρχή της σεζόν (Οκτώβρη), ήταν και για μένα το μόνο θετικό, που "γλυκαίνει" κάπως την απογοήτευση της φετινής χρονιάς ...
Κλείνω κι εγώ με τις 2 δικές σου τελευταίες φράσεις:
Ελπίζω του χρόνου να είναι (και) για μένα μια καλύτερη χρονιά και να ξεχάσω γρήγορα τη φετινή.
Και εύχομαι να έχουμε την υγεία μας όλοι και να μπορέσουμε να κυνηγήσουμε και του χρόνου !!!
.well done.
.shake hands.

Εγω φετος αν και κυνηγησα λιγοτερο απο καθε αλλη χρονια εμεινα υπερικανοποιημενος απο τα τρυγονια και τις τσιχλες. Μακαρι να μαθω να κυνηγαω και τις φασσες :) Σε καθε περιπτωση την υγεια μας να εχουμε και ειτε ειναι καλη η καρπωση ειτε ειναι φτωχη για εμενα το γεγονος οτι εχω την οικονομικη δυνατοτητα να ανεβαινω στο βουνο ειναι που κανει την διαφορα. Για 6 μηνες τα παντα περιστρεφονται γυρω απο το κυνηγι και κανονιζω την καθημερινοτητα μου με βαση το κυνηγι. :)

Η φετινή χρονιά ήταν η έκτη που ασχολούμαι συστηματικά με το κυνήγι και η τρίτη που ασχολούμαι κατά βάση με το κυνήγι της τσίχλας. Αν και παντού ακούγαμε για πουλιά, μόνο δύο φορές πέσαμε σε μέρα που τα πουλιά παίζανε ασταμάτητα. Λίγο το ότι δεν ξέρουμε τα ¨σωστά¨ μέρη, τα περιστατικά με τις ζημιές στα αυτοκίνητα στη Βοιωτία που μας απομάκρυναν από την περιοχή, τελικά περιοριστήκαμε στην Κορινθία με αριθμό πουλιών που βλέπαμε και πρόπερσυ. Από θέμα κάρπωσης, 2 τρυγόνια στην έναρξη, ένας λαγός από κωλοφαρδία σε κυνήγι τσίχλας με ξένο τουφέκι αφού το δικό μου με πούλησε εκείνη τη μέρα, 2 κιρκίρια πάλι από κωλοφαρδία στο πρώτο κυνήγι τσίχλας της χρονιάς και καμια 200αρια τσιχλοκότσυφα στο σύνολο.
Δεν υπήρξε Σάββατο που δεν βγήκα, ενώ έκανα και κάποιες απογευματινές εξόδους εντός Αττικής.
Στα θετικά της χρονιάς το ότι κατάφερα επιτέλους να κυνηγήσω με επιτυχία με το δίκαννο που το είχα για σκότωμα και το ότι γνωρίστηκα και έκανα κάποια κυνήγια με παιδιά που έβγαζαν για πρώτη χρονιά τα σπριγκεράκια τους στο κυνήγι μετά από μεθοδική εκπαίδευση μηνών.
Να μαστε καλά να κάνουμε αυτό που αγαπάμε τόσο πολύ και την επόμενη σεζόν.

Πέρασε γρηγορα ο καιρος χωρις να το καταλαβουμε και να που φτάσαμε στο τελος..
Τρυγονια κλασσικα οπως καθε χρονια λιγα,Δυστηχως κ η περδικα δεν πηγε καλα φετος κ δεν το λεω μονο εγω αλλα κ οσοι ειχαν ικανά σκυλια..
Τα μπασιματα τσιχλοκοτσυφων ηταν πολυ καλα φετος και βεβαια την 30η Οκτώβρη δεν πρόκειται να την ξεχασω ποτε,Μεχρι κ οι λαγοκυνηγοι ειχαν λυσσαξει αυτη την μερα που δεν μπορεσαν να τουφεκισουν.. ομως οι επομενοι μηνες που ακολουθησαν ηταν αποκαρδιωτικοι..
Απο μπεκατσες ηταν μια εξαιρετική χρονια κ ολοι εμειναν ευχαριστημενοι..
Η θεα Αρτεμις ομως δεν ειχε πει την τελευταία της κουβεντα κ μου επιφυλαξε ενα υπεροχο δωρο,Ενας απροσμενος λαγαρος σε ενα τσιχλοπερπατητο..
Επελεξα να "κρατησω"αυτη την φωτο για εδω,ως την καλητερη στιγμή της σεζον που μας περασε...Καλη προσμονη μεχρι την επομενη εναρξη...!!
image hostin

Last edited:
Καλησπερα! Η χρονια φετος οσον αφορα τις τσιχλες ηταν μια απο τις καλυτερες που θυμαμαι..ορτυκια εκανε 2-3 καλα περασματα τον Σεμπτεβρη και 2 μεγαλα τον Οκτωβριο..μπεκατσες ειδα στην περιοχη μου αρκετες.ο λαγος κυμανθηκε σε καλα επιπεδα ιδια περιπου με περυσι.κακη χρονια για τα τρυγονια που ηταν λιγοστα.να πω οτι μενω κοντα σε θαλασσα και πολλα πουλια ειδικα μπεκατσες και τσιχλες κατεβηκαν πιστευω μετα τα χιονια απο τα ψηλα προς τα μερη μου.προσωπικα δεν κυνηγησα πολυ η μαλλον οσο θα ηθελα.δεν πειραζει η οικογενεια προηγειται.να ευχαριστησω οσους κυνηγησαμε παρεα.επισης ευχαριστω πολυ την συζυγο μου για την υπομονη της.και του χρονου με υγεια πανω απο ολα!

Πέρασε γρηγορα ο καιρος χωρις να το καταλαβουμε και να που φτάσαμε στο τελος..
Τρυγονια κλασσικα οπως καθε χρονια λιγα,Δυστηχως κ η περδικα δεν πηγε καλα φετος κ δεν το λεω μονο εγω αλλα κ οσοι ειχαν ικανά σκυλια..
Τα μπασιματα τσιχλοκοτσυφων ηταν πολυ καλα φετος και βεβαια την 30η Οκτώβρη δεν πρόκειται να την ξεχασω ποτε,Μεχρι κ οι λαγοκυνηγοι ειχαν λυσσαξει αυτη την μερα που δεν μπορεσαν να τουφεκισουν.. ομως οι επομενοι μηνες που ακολουθησαν ηταν αποκαρδιωτικοι..
Απο μπεκατσες ηταν μια εξαιρετική χρονια κ ολοι εμειναν ευχαριστημενοι..
Η θεα Αρτεμις ομως δεν ειχε πει την τελευταία της κουβεντα κ μου επιφυλαξε ενα υπεροχο δωρο,Ενας απροσμενος λαγαρος σε ενα τσιχλοπερπατητο..
Επελεξα να "κρατησω"αυτη την φωτο για εδω,ως την καλητερη στιγμή της σεζον που μας περασε...Καλη προσμονη μεχρι την επομενη εναρξη...!!
image hostin
Ωραιος!! Πηρες τον λαγαρο και μας τον ξεφουρνισες τελευταια στιγμη..εχω παρει αρκετους λαγους σε τσιχλοπερπατητο.το ξαφνικο και αναπαντεχο ειδικα αν προκειται για λαγο ειναι μοναδικο συναισθημα.

Η φετινή Χρόνια ξεκίνησε με πολυ λιγα τρυγονια απο τησ 15/9 και μετα τα υδροβια έκαναν την εμφάνιση τουσ σε καλουσ ριθμουσ τα περισσότερα μεγαλα η τσιχλεσ έκαναν καλα μπασιματα τον Οκτώβριο απο τον Νοέμβριο και μετα είχε παρααα πολεσ μπεκατσεσ και και πολλα υδροβια με τα οποια ασχοληθηκα πολυ και μετα απο πολυ κουρασι απο τον πολυ βαλτο η καρποση ήταν αρκετά υψηλή για τησ τσιχλεσ ειχαμε αλλα οχι πολλεσ σαν τουσ κολ......ουσ του νοτου τησ κερκυρασ που τουσ πλημηρισαν:) να είμαστε ολλοι καλα με υγεία και του χρονου να πλατσουρισουμε στουσ βουρκουσ.sarcastic.(για μασ τουσ υδροβιουσ).και οσουσ κυνηγουν σε ποιο σταθερά Εδάφη του χρονου ποιο δυνατή ;)

Ωραιος!! Πηρες τον λαγαρο και μας τον ξεφουρνισες τελευταια στιγμη..εχω παρει αρκετους λαγους σε τσιχλοπερπατητο.το ξαφνικο και αναπαντεχο ειδικα αν προκειται για λαγο ειναι μοναδικο συναισθημα.
Αυτος ειναι συνολικα ο τεταρτος..
Πρωχορουσα κ σε καποια φαση κοιταζω κατω κ μεσα στα χορτα βλεπω ένα κεφαλι σηκωμενο(!!),δεν προλαβενω να πω λαγος κ φευγει τραβερσα αριστερα,πρωτη τουφεκια τιποτα,δευτερη τιποτα ..Φευγει σαν να μην συμβενει τιποτα κ μπενει μεσα στο πυκνο..γυριζω δεξια κ βλεπω μαλλια στον αερα,Κατι έχουμε εδω λεω κ τρεχω γρηγορα στο πυκνο κ βλεπω κατω στα φυλλα αιμα κ στα βατα μαλλια..Ακολουθω το αιμα για δυο μέτρα περιπου κ μετα χανεται..Ανοιγω θαμνους κοιταω τιποτα,το μερος ζουγκλα..τελικα μετα απο κανα μισαωρο τον βρισκω τουμπανο μεσα στα βατα..Κοντεψε να παει χαμενος..Στο γδαρσιμο ειχε πολλα 9αρακια πανω του αλλα τα περισσότερα ηταν μεσα στην πετσα του τομαριου..Η αριστερη πλευρα κατακοκκινη οποτε μαλλον πηγε απο εσωτερικη αιμοραγγια..

Η χρόνια φέτος εδώ στα τρυγόνια ήταν μέτρια(εάν εξερεσης μια μέρα που είχε πολλά πουλιά της άλλες μέρες είχε από λιγα).Στα μπασιματα του Οκτωβρίου οι τσίχλες ηταν πολυάριθμες και οι φασσες σχεδόν καθημερινά ήταν πολλές και κρατησαν για πολλές μέρες.Απο παπια είχε παρά μα παρά πολλά και από όλα τα ειδη(δεν μπόρεσα όμως να τα κυνηγισω πολύ λόγω της μεσης).Τέλος τον Γενάρη και τον Φλεβάρη είχαμε παρα πολλά κοτσύφια και τα απογευματινά δούλευαν φωτιά..

Η χρόνια φέτος εδώ στα τρυγόνια ήταν μέτρια(εάν εξερεσης μια μέρα που είχε πολλά πουλιά της άλλες μέρες είχε από λιγα).Στα μπασιματα του Οκτωβρίου οι τσίχλες ηταν πολυάριθμες και οι φασσες σχεδόν καθημερινά ήταν πολλές και κρατησαν για πολλές μέρες.Απο παπια είχε παρά μα παρά πολλά και από όλα τα ειδη(δεν μπόρεσα όμως να τα κυνηγισω πολύ λόγω της μεσης).Τέλος τον Γενάρη και τον Φλεβάρη είχαμε παρα πολλά κοτσύφια και τα απογευματινά δούλευαν φωτιά..
Οι ιταλοί έφυγαν η κυνηγάνε ακόμη;;;

Back