Αναγνώριση Μανιταριών

Εγώ είμαι άσχετος με μανιτάρια αλλά θυμάμαι μια κουβέντα που είχα ακούσει από κάποιον.

"Για να κόψω και να φάω ένα καινούργιο μανιτάρι θα πρέπει να πάω με κάποιον που το ξέρει ήδη, να μαζέψει αρκετά και να τον δω να τα τρώει ο ίδιος."

Το πρώτο και μάλλον το τελευταίο πόστ μου εδώ ...
Φυσικά λατρεύω τα μανιτάρια. Ονομασίες δεν ξέρω αλλά έχω φίλους που μαζεύουν και μου κάνουν το τραπέζι καμιά φορά.
 
Καλησπέρα λεβεντιές.
Αναπολώντας αναμνήσεις κυνηγετικών εξορμήσεων, εγώ συμπεριλαμβάνω πλέον και τις μανιταροεξορμήσεις. Είναι μιά μορφή κυνηγίου και αυτό, με ιδιαίτερα γνωρίσματα που ή σε πορώνουν ή σε αφήνουν αδιάφορο. Προσωπικά το θεωρώ εξαιρετική θηρευτική εναλλακτική, ειδικά την νεκρή κυνηγετική περίοδο. Η αφορμή να βρεθώ στο βουνό είναι αρκετή. Όταν αυτό συνδυαστεί και με συγκομιδή γεμίζεις διπλά. Από τις καλύτερες εξορμήσεις που αναπολώ είναι μιά άκρως επιτυχημένη σε βιότοπο της Στερεάς τον πρόπερασμένο Απρίλιο, για ελατίσιες μορχέλλες. Μαζί με άλλους δύο φίλους γράψαμε συνολικά 70.000 βήματα ψάχνοντας και γεμίζοντας καλάθια και ψυχές, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στο μανιτάρι άλλωστε ισχύει και το "ο ευρών αμοιφθήσεται"...στην περίπτωση αυτή με εξαιρετικά γεύματα. Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους και καλή απελευθέρωση από Δευτέρα.
 
Καλησπέρα λεβεντιές.
Αναπολώντας αναμνήσεις κυνηγετικών εξορμήσεων, εγώ συμπεριλαμβάνω πλέον και τις μανιταροεξορμήσεις. Είναι μιά μορφή κυνηγίου και αυτό, με ιδιαίτερα γνωρίσματα που ή σε πορώνουν ή σε αφήνουν αδιάφορο. Προσωπικά το θεωρώ εξαιρετική θηρευτική εναλλακτική, ειδικά την νεκρή κυνηγετική περίοδο. Η αφορμή να βρεθώ στο βουνό είναι αρκετή. Όταν αυτό συνδυαστεί και με συγκομιδή γεμίζεις διπλά. Από τις καλύτερες εξορμήσεις που αναπολώ είναι μιά άκρως επιτυχημένη σε βιότοπο της Στερεάς τον πρόπερασμένο Απρίλιο, για ελατίσιες μορχέλλες. Μαζί με άλλους δύο φίλους γράψαμε συνολικά 70.000 βήματα ψάχνοντας και γεμίζοντας καλάθια και ψυχές, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στο μανιτάρι άλλωστε ισχύει και το "ο ευρών αμοιφθήσεται"...στην περίπτωση αυτή με εξαιρετικά γεύματα. Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους και καλή απελευθέρωση από Δευτέρα.
Την επόμενη φορά που θα το κάνεις και ξαναπάς αποκλειστικά για μανιτάρια πες το εάν θέλεις μπορεί κάποιοι από δω μέσα να θέλουν να έρθουν για την εμπειρία την βόλτα και για την παρέα ......φαντάζομαι ότι έχει και ψυτουρα στο βουνό.
 
Καλησπέρα λεβεντιές.
Αναπολώντας αναμνήσεις κυνηγετικών εξορμήσεων, εγώ συμπεριλαμβάνω πλέον και τις μανιταροεξορμήσεις. Είναι μιά μορφή κυνηγίου και αυτό, με ιδιαίτερα γνωρίσματα που ή σε πορώνουν ή σε αφήνουν αδιάφορο. Προσωπικά το θεωρώ εξαιρετική θηρευτική εναλλακτική, ειδικά την νεκρή κυνηγετική περίοδο. Η αφορμή να βρεθώ στο βουνό είναι αρκετή. Όταν αυτό συνδυαστεί και με συγκομιδή γεμίζεις διπλά. Από τις καλύτερες εξορμήσεις που αναπολώ είναι μιά άκρως επιτυχημένη σε βιότοπο της Στερεάς τον πρόπερασμένο Απρίλιο, για ελατίσιες μορχέλλες. Μαζί με άλλους δύο φίλους γράψαμε συνολικά 70.000 βήματα ψάχνοντας και γεμίζοντας καλάθια και ψυχές, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στο μανιτάρι άλλωστε ισχύει και το "ο ευρών αμοιφθήσεται"...στην περίπτωση αυτή με εξαιρετικά γεύματα. Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους και καλή απελευθέρωση από Δευτέρα.
Στην ίδια κατηγορία εντάσσομαι κι εγώ. 33 χρόνια αδιάλειπτα στο βουνό για κυνήγι αλλά τα τελευταία 5 χρόνια έχω προσθέσει και αυτό το κυνήγι των μανιταριών. Με έχει γοητεύσει και είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βγω στο βουνό και μάλιστα σχεδόν όλες τις εποχές.
Σε αυτό οδήγησε και το ότι έπαψα να έχω σκυλιά (εκπαιδευτικά κλπ.) αλλά και όσα έβλεπα και δε συμφωνούσα.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που στην συγκεκριμένη ενότητα υπάρχει επίπεδο!
 
Μία βόλτα για υποχρεώσεις σήμερα στο βουνό και έπεσα πάνω σε λακτάριους και γεωτρόπα.Αλλά η κατάστασή τους δεν είναι καλή.Οι 2 γεωτρόπες είναι σκουληκιασμένες.
Χρήστο καλημέρα.
Για τα σκουληκιασμένα μανιτάρια, οι περισσότεροι συλλέκτες, προχωρούν στην άμεση απόρριψη.
Να ενημερώσω εδώ ότι έμαθα στο χωριό της μητέρας μου ότι τουλάχιστον για τις γεωτρόπες, δεν ακολουθούσαν αυτή την οδό. Όσες ήταν σκουληκιασμένες τις έβαζαν σε αλατόνερο για 1-2 ώρες, ανοίγοντάς τες στα σημεία προσβολής. Στην συνέχεια τις έστυβαν με τα χέρια για να διώξουν το νερό και αλεύρι - τηγάνι η συνέχεια. Επειδή το έχω δοκιμάσει (για τις γεωτρόπες) σας βεβαιώ, ότι είχε απόλυτη επιτυχία και έτσι ένα "χτυπημένο" μανιτάρι δεν πήγαινε χαμένο. Ειδικά τις παλαιότερες εποχές, που η τροφή ήταν είδος πολυτελείας , αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό.
Να είμαστε όλοι καλά.
 
Χρήστο καλημέρα.
Για τα σκουληκιασμένα μανιτάρια, οι περισσότεροι συλλέκτες, προχωρούν στην άμεση απόρριψη.
Να ενημερώσω εδώ ότι έμαθα στο χωριό της μητέρας μου ότι τουλάχιστον για τις γεωτρόπες, δεν ακολουθούσαν αυτή την οδό. Όσες ήταν σκουληκιασμένες τις έβαζαν σε αλατόνερο για 1-2 ώρες, ανοίγοντάς τες στα σημεία προσβολής. Στην συνέχεια τις έστυβαν με τα χέρια για να διώξουν το νερό και αλεύρι - τηγάνι η συνέχεια. Επειδή το έχω δοκιμάσει (για τις γεωτρόπες) σας βεβαιώ, ότι είχε απόλυτη επιτυχία και έτσι ένα "χτυπημένο" μανιτάρι δεν πήγαινε χαμένο. Ειδικά τις παλαιότερες εποχές, που η τροφή ήταν είδος πολυτελείας , αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό.
Να είμαστε όλοι καλά.
Τάσο καλημέρα, ολα αυτα τα χρόνια κυνηγώντας στα βουνα του Εβρου βλεπω κυριως δυο ειδη μανιταριων αυτα που φυτρώνουν πανω σε κορμους δεντρων και καποια αλλα κιτρινωπα μουσταρδι που βλεπω σε φωτογραφίες να μαζευουν πολλοι
Το ερώτημα ειναι ποιο ειναι το μανιταρι που μπορεί να ξεκινησει καποιος να μαζευει, με βεβαιότητα οτι δεν θα κανει λαθος και που θα μπορει να αναγνωρισει με ευκολια χωρις να υπάρχει παραπλησιο μανιταρι δηλητηριωδες;
 
Τάσο καλημέρα, ολα αυτα τα χρόνια κυνηγώντας στα βουνα του Εβρου βλεπω κυριως δυο ειδη μανιταριων αυτα που φυτρώνουν πανω σε κορμους δεντρων και καποια αλλα κιτρινωπα μουσταρδι που βλεπω σε φωτογραφίες να μαζευουν πολλοι
Το ερώτημα ειναι ποιο ειναι το μανιταρι που μπορεί να ξεκινησει καποιος να μαζευει, με βεβαιότητα οτι δεν θα κανει λαθος και που θα μπορει να αναγνωρισει με ευκολια χωρις να υπάρχει παραπλησιο μανιταρι δηλητηριωδες;
Σταύρο καλό μεσημέρι. Το πλέον εύκολο σε συλλογή και αναγνώριση, κατά την γνώμη μου είναι: το lactarius delicious, το lactarius sanguiflus, το lactarius salmonicolor και το lactarius semisanguiflus. Η τετράδα αυτών των μανιταριών παρουσιάζει το εξής χαρακτηριστικό που βοηθάει καταλυτικά στην αναγνώριση τους. Όταν τα κόψεις ή τα πληγώσεις με αιχμηρό εργαλείο, στο πόδι ή στα ελάσματα, τρέχει πορτοκαλί ή πορτοκαλοκόκκινο υγρό. Το λατινικό lacta που είναι το πρώτο συνθετικό της λέξης lactarius που είναι το γένος στο οποίο ανήκουν, σημαίνει γάλα. Η ονομασία του γένους οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι λακτάριοι όταν τους πληγώσεις εμφανίζουν γαλακτώδες υγρό λευκού, κιτρινωπού, πορτοκαλί χρώματος κλπ.
 
Τάσο καλημέρα, ολα αυτα τα χρόνια κυνηγώντας στα βουνα του Εβρου βλεπω κυριως δυο ειδη μανιταριων αυτα που φυτρώνουν πανω σε κορμους δεντρων και καποια αλλα κιτρινωπα μουσταρδι που βλεπω σε φωτογραφίες να μαζευουν πολλοι
Το ερώτημα ειναι ποιο ειναι το μανιταρι που μπορεί να ξεκινησει καποιος να μαζευει, με βεβαιότητα οτι δεν θα κανει λαθος και που θα μπορει να αναγνωρισει με ευκολια χωρις να υπάρχει παραπλησιο μανιταρι δηλητηριωδες;
Σταύρο πάνω σε κορμούς δέντρων φυτρώνουν αρκετά εδώδιμα, αλλά και μη εδώδιμα μανιτάρια. Υποθέτω ότι αυτά που μαζεύουν είναι ή το agrochemicals aegerita ή το pleyrotus ostreatus σαν ποιό συχνά σε εμφάνιση. Τους λακτάριους που σου έγραψα, ψαξτους με τα λατινικά τους ονόματα και δες φωτογραφίες τους. Έχουν πορτοκαλί, πορτοκαλοπράσινα χρώματα και είναι πολύ χαρακτηριστικοί. Προσοχή όμως στο πορτοκαλί υγρό. Υπάρχουν άλλοι 2 πορτοκαλί λακτάριοι που εκκρίνουν κιτρινωπό υγρό και δεν είναι εδώδιμοι. Καλό Σ/Κ.
 
Σταύρο καλό μεσημέρι. Το πλέον εύκολο σε συλλογή και αναγνώριση, κατά την γνώμη μου είναι: το lactarius delicious, το lactarius sanguiflus, το lactarius salmonicolor και το lactarius semisanguiflus. Η τετράδα αυτών των μανιταριών παρουσιάζει το εξής χαρακτηριστικό που βοηθάει καταλυτικά στην αναγνώριση τους. Όταν τα κόψεις ή τα πληγώσεις με αιχμηρό εργαλείο, στο πόδι ή στα ελάσματα, τρέχει πορτοκαλί ή πορτοκαλοκόκκινο υγρό. Το λατινικό lacta που είναι το πρώτο συνθετικό της λέξης lactarius που είναι το γένος στο οποίο ανήκουν, σημαίνει γάλα. Η ονομασία του γένους οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι λακτάριοι όταν τους πληγώσεις εμφανίζουν γαλακτώδες υγρό λευκού, κιτρινωπού, πορτοκαλί χρώματος κλπ.
Τασο ευχαριστώ, για αρχη και πολλα ειναι , δυο ειδη μου φτανουν τα αλλα μονο φωτογραφίες
 
Σταύρο πάνω σε κορμούς δέντρων φυτρώνουν αρκετά εδώδιμα, αλλά και μη εδώδιμα μανιτάρια. Υποθέτω ότι αυτά που μαζεύουν είναι ή το agrochemicals aegerita ή το pleyrotus ostreatus σαν ποιό συχνά σε εμφάνιση. Τους λακτάριους που σου έγραψα, ψαξτους με τα λατινικά τους ονόματα και δες φωτογραφίες τους. Έχουν πορτοκαλί, πορτοκαλοπράσινα χρώματα και είναι πολύ χαρακτηριστικοί. Προσοχή όμως στο πορτοκαλί υγρό. Υπάρχουν άλλοι 2 πορτοκαλί λακτάριοι που εκκρίνουν κιτρινωπό υγρό και δεν είναι εδώδιμοι. Καλό Σ/Κ.
Το agrocybe Algeria ο αυτόματος συμπληρωτής το άλλαξε σε agrochemicals...ήμαρτον...
 
View attachment 21281

Άλλη μια φωτό απ' τα δεύτερα
Σε αυτή την φωτογραφία δεν είναι το ίδιο είδος με αυτό που είχες στις πρώτες φωτογραφίες. Είναι πιθανότατα κάποιος σουίλλος. Φωτογραφία από την κάτω πλευρά και τομή είναι κανόνας για σωστότερη αναγνώριση.
 
Τα hygroforus pundorinus, τα οποία είναι 'βαριά', συμπαγές μανιτάρια, με ευχάριστη μυρωδιά, είχα δει προπερσι ένα ζευγάρι Ρωσοπόντιων να τα αναζητά μανιωδώς , αυτά και μόνο αυτά, για τουρσί. Επηρεάστηκα κι εγώ, μάζεψα μερικά και τα έφτιαξα, χωρίς όμως το τελικό αποτέλεσμα να με ενθουσίασε. Είπαμε κάθε τόπος με τις παραδόσεις του.
Σαφώς και τα τελευταία μανιτάρια δεν είναι lactarius και απ' όσο θυμάμαι είχαν και μυρωδιά σάπιου ξύλου. Έψαξα τα σημειωματάρια μου αλλά δεν το βρήκα.
 
Τα hygroforus pundorinus, τα οποία είναι 'βαριά', συμπαγές μανιτάρια, με ευχάριστη μυρωδιά, είχα δει προπερσι ένα ζευγάρι Ρωσοπόντιων να τα αναζητά μανιωδώς , αυτά και μόνο αυτά, για τουρσί. Επηρεάστηκα κι εγώ, μάζεψα μερικά και τα έφτιαξα, χωρίς όμως το τελικό αποτέλεσμα να με ενθουσίασε. Είπαμε κάθε τόπος με τις παραδόσεις του.
Σαφώς και τα τελευταία μανιτάρια δεν είναι lactarius και απ' όσο θυμάμαι είχαν και μυρωδιά σάπιου ξύλου. Έψαξα τα σημειωματάρια μου αλλά δεν το βρήκα.
Καλησπέρα Νίκο. Ο υγροφόρος ο ντροπαλός μόνο για τουρσί κάνει. Το ίδιο με εσένα και εγώ, όταν πριν πολλά χρόνια τον είχα μαζέψει και φτιάξει δεν... Με τον καιρό ξεχωρίζεις τα μανιτάρια που μαζεύεις, από αυτά που μπορούν να καταμαλωθούν. Τα τελευταία χρόνια προσπερνάω ακόμη και τους λακτάριους, ειδικά τον σωλομόχρωμο που βγαίνει σε έλατο, γιατί δεν με κερδίζει γευστικά. Κάποιοι άλλοι βέβαια τρελλαίνονται, οπότε περί ορέξεως...μανιταρόπιτα..χάχα .
 
Back
Top