Χρόνια τώρα τις πάπιες τις τρώγαμε στιφάδο ή κοκκινιστες. Έτσι λοιπόν φέτος αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Διάβασα αρκετές συνταγές κ κατεληξα στην παρακατω εκδοχή της Πάπιας πορτοκάλι. Να πω ότι το αποτέλεσμα με εξέπληξε θετικά κ έτσι συστηνω την συνταγή ανεπιφύλακτα.
Υλικά:
Για τις ψητές πάπιες
2 πρασινοκεφαλα (με την πέτσα τους) ή άλλες μεγάλες πάπιες
1πορτοκαλι, 4 φυλλα δάφνης, 2 κλοναρια δενδρολιβανο, ελαιόλαδο
Για την σάλτσα:
150 γρ βούτυρο
1,5 ποτηρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 κλοναρακια θυμάρι
1ποτηρι γάλα
1 κύβο ζωμου λαχανικων
Αλάτι, πιπερι
Εκτέλεση
Αφού κάψουμε με καμινέτο το δέρμα της πάπιας για να εξαλείψουμε κ την τελευταια τρίχα, αλατοπιπερωνουμε εξωτερικά τις πάπιες με γενναια ποσότητα αλατιού και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε επίσης μέσα στις πάπιες αλάτι , μισό πορτοκάλι στην καθεμία, από ένα κλοναρι δενδρολιβανο κ από 2 φύλλα δάφνης. Βάζουμε οδοντογλυφίδες στην κοιλιά της κάθε πάπιας έτσι ώστε να κλείσουμε το άνοιγμα που δημιουργήσαμε όταν καθαρίζαμε τα εντόσθια.
Τυλίγουμε με διπλή λαδόκολλα και ψήνουμε ως εξής; 1:30 λεπτά στους 160 βαθμούς με αέρα και στην συνέχεια αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε αλλά 20 λεπτα στους 230 βαθμούς για να γίνει η πέτσα τραγανή
Για την σάλτσα: Σοταρουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο και στην συνέχεια ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού , το θυμάρι και τον κύβο λαχανικών. Βράζουμε για15 λεπτά μέχρι να μειωθούν τα υγρά και στην συνέχεια ρίχνουμε το γάλα.Συνεχιζουμε το βράσιμο για αλλά 10 λεπτά κ αλατοπιπερωνουμε. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι κ ρίχνουμε το κρύο βούτυρο. Ανακατεύουμε κ αφού το μείγμα ομογενοποιηθεί το περνάμε από σίτα για να έχουμε μια λεία σάλτσα.
Είμαστε έτοιμοι.. φιλεταρουμε τα στήθη της πάπιας και τα άλλα μέρη της και περιχυνουμε με την σάλτσα. Συνοδεύουμε
με ρύζι μπασμάτι. Ένα ροζέ ξηρό κρασί επισης ταιριάζει απόλυτα !!
Προσοχη στο ψήσιμο!! Αν παραψηθουν οι πάπιες θα γίνουν πολύ σκληρές.
Υλικά:
Για τις ψητές πάπιες
2 πρασινοκεφαλα (με την πέτσα τους) ή άλλες μεγάλες πάπιες
1πορτοκαλι, 4 φυλλα δάφνης, 2 κλοναρια δενδρολιβανο, ελαιόλαδο
Για την σάλτσα:
150 γρ βούτυρο
1,5 ποτηρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 κλοναρακια θυμάρι
1ποτηρι γάλα
1 κύβο ζωμου λαχανικων
Αλάτι, πιπερι
Εκτέλεση
Αφού κάψουμε με καμινέτο το δέρμα της πάπιας για να εξαλείψουμε κ την τελευταια τρίχα, αλατοπιπερωνουμε εξωτερικά τις πάπιες με γενναια ποσότητα αλατιού και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε επίσης μέσα στις πάπιες αλάτι , μισό πορτοκάλι στην καθεμία, από ένα κλοναρι δενδρολιβανο κ από 2 φύλλα δάφνης. Βάζουμε οδοντογλυφίδες στην κοιλιά της κάθε πάπιας έτσι ώστε να κλείσουμε το άνοιγμα που δημιουργήσαμε όταν καθαρίζαμε τα εντόσθια.
Τυλίγουμε με διπλή λαδόκολλα και ψήνουμε ως εξής; 1:30 λεπτά στους 160 βαθμούς με αέρα και στην συνέχεια αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε αλλά 20 λεπτα στους 230 βαθμούς για να γίνει η πέτσα τραγανή
Για την σάλτσα: Σοταρουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο και στην συνέχεια ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού , το θυμάρι και τον κύβο λαχανικών. Βράζουμε για15 λεπτά μέχρι να μειωθούν τα υγρά και στην συνέχεια ρίχνουμε το γάλα.Συνεχιζουμε το βράσιμο για αλλά 10 λεπτά κ αλατοπιπερωνουμε. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι κ ρίχνουμε το κρύο βούτυρο. Ανακατεύουμε κ αφού το μείγμα ομογενοποιηθεί το περνάμε από σίτα για να έχουμε μια λεία σάλτσα.
Είμαστε έτοιμοι.. φιλεταρουμε τα στήθη της πάπιας και τα άλλα μέρη της και περιχυνουμε με την σάλτσα. Συνοδεύουμε
με ρύζι μπασμάτι. Ένα ροζέ ξηρό κρασί επισης ταιριάζει απόλυτα !!
Προσοχη στο ψήσιμο!! Αν παραψηθουν οι πάπιες θα γίνουν πολύ σκληρές.
Last edited: