Αγορά όπλου

To ξέρω. Εγώ την super Vinci αγόρασα φέτος. Την γλυκοκοίταζα από τότε που βγήκε. Το έχω ψάξει πάρα πολύ το συγκεκριμένο όπλο οπότε αν έχει κάποιος κάποια απορία και τον ενδιαφέρει μπορώ να βοηθήσω αφού πιστεύω ότι το ξέρω πάρα πολύ καλά σαν όπλο με τις καινοτομίες του τα θετικά και τα αρνητικά του.
Η vinci υπάρχει στην αγορά απο το 2007-2008 και ειδικά απο Αμερική μεριά που έχει περισσότερες πωλήσεις και έχει δοκιμαστεί όλα αυτά τα χρόνια με πιο βαριές γομώσεις και σε σκληρότερες συνθήκες δεν έχουν ακουστεί προβλήματα ειδικά στον μηχανισμό συναρμολόγισης του που είναι και ο μόνος λόγος αμφιβολιών και δυσπιστίας για την αξιοπιστία αυτού του όπλου. Οπότε είναι ένα ώριμο και αρκετά δοκιμασμένο όπλο πλέον . Σαν όπλο και σαν σχεδίαση είναι για μένα ότι πιο καινοτόμο αυτή την στιγμή παρά την ηλικία του. Λύνει και δένει πιο εύκολα από όλα τα αυτογεμή, έχει τρομερό ζύγισμα, είναι σχετικά ελαφρύ, είναι από τα πιο εύκολα όπλα στο καθάρισμα αφού έχεις πρόσβαση σε όλα του τα μέρη χωρίς κανένα εργαλείο (ακόμη και στο επανατατικό ελατήριο που δεν βρίσκεται στο κοντάκι μέσα), αλλάζει φλάντζες αλλαγής κλισεων πανεύκολα, το ίδιο και αποθήκη φυσιγγίων που μπορείς να την αλλάξεις χωρίς κανένα εργαλείο το ίδιο εύκολα όπως αλλάζεις και τα τσοκ άμεσα στο σκοπευτήριο βάζοντας μεγαλύτερη. Επίσης δεν έχει αλουμινένια βάση όπως όλα τα υπόλοιπα αλλά ειναι εξολοκλήρου από πλαστικό και ατσάλι. Το μόνο αλουμινένιο είναι η γλώσσα που ανεβάζει τα φυσίγγια στην θαλάμη. Γενικά συγκεντρώνει σχεδιαστικά τα περισσότερα πλεονεκτήματα από κάθε άλλο αυτογεμη. Το μόνο που του λείπει είναι τεχνολογίες όπως crio κάννη , best βαφή, power bore που δεν του έχει βάλει ακόμη η Benelli φαντάζομαι για λόγους κόστους για να μην εκτοξευτεί η τιμή του στα 2500-3000 ευρώ απο τα 1800 που είναι τώρα. Πραγματικά αυτό το όπλο έχει αδικηθεί σε πωλήσεις. Ειδικά όταν ήταν σε προσφορά στα 1100 ευρώ κοντά ήταν τρομερή ευκαιρία.
Όλα καλά αυτά αλλά εγώ πιστεύω ότι τα δυνατά χαρτιά είναι montefeltro - refaello αυτά θα παίρνουν όλες τις εξελίξεις καί βελτιώσεις.

Φίλε νομίζω ότι έχεις λανθασμένη εικόνα γενικότερα για τα κυνηγετικά όπλα.
Καταρχήν τα λειόκανα κυνηγετικά όπλα δεν έχουν σχεδιαστεί για προορισμό σε σκοποβολή σταθερού στόχου όπως φαντάζομαι ότι το έχεις στο μυαλό σου. Αν θέλεις να ρίχνεις σε σταθερό στόχο καλύτερα να πάρεις ένα αεροβόλο το οποίο θα το ευχαριστηθείς περισσότερο. Τα λειόκανα κυνηγετικά όπλα προορίζονται και έχουν σχεδιαστεί για γρήγορες τουφεκιές σε γρήγορο κινητό στόχο μέχρι τα 45 μέτρα περίπου με σκάγια. Οπότε απαραίτητη προυπόθεση ειναι το όπλο να έρχεται εύκολα , γρήγορα και αβίαστα στον ώμο σου και με δεδομένο ότι θα είναι στα μέτρα σου θα ευθυγραμμίζεται αυτόματα με το μάτι σου εκεί που κοιτάς. Στα λειόκανα όπλα σκοπεύεις διόφθαλμα. Δηλαδή και με τα δυο μάτια ανοιχτά για να υπολογίζεις καλύτερα αποστάσεις ταχύτητες και να έχεις καλύτερη αντίληψη του χώρου και του θηράματος. Οπότε το κοντάκι όπως και το μήκος της κάννης παίζουν όλα το ρόλο τους στο κυνηγετικό λειόκανο όπλο. Το κοντάκι πρέπει να είναι στα μέτρα σου για να μπορεί το όπλο να σκοπεύει εκεί που κοιτάς και να μην έχει μεγάλη ανάκρουση. Το μήκος της κάννης παίζει ρόλο και στην σκοπευτική γραμμή αλλά και στο ζύγισμα του όπλου. Η βέλτιστη σκοπευτική γραμμή στα κυνηγετικά όπλα και ειδικά στην διόφθαλμη σκόπευση είναι περίπου στα 71 εκατοστά. Για αυτό και όλοι προτείνουν 66-71 εκατοστά μήκους κάννης. Επίσης η πιο μακρυά κάννη λόγο βάρους και αδράνειας βοηθάει να ακολουθείς καλύτερα τον στόχο και να μην μενεις πίσω από αυτόν την στιγμή που πατάς την σκανδάλη. Δεν ειναι τυχαίο. Όλα αυτά θα τα διαπιστώσεις ελπίζω όχι με τον χειρότερο τρόπο(αν διαλέξεις ακατάλληλο όπλο) όταν πας κυνήγι στα τσιχλοκότσυφα όπως λες που είναι ένα από τα δυσκολότερα θηράματα στην σκόπευση του ελπίζοντας να μην απογοητευτείς.
Για αυτό προσπαθούν όλοι να σε βοηθήσουν να πάρεις όχι το καλύτερο όπλο αλλά ένα σωστό όπλο. Αλλιώς θα καταλήξεις να έχεις ένα όπλο στην ντουλάπα και μερικά εκατοντάδες ευρώ πεταμένα. Κάτι όπλα με 51-60 εκ κάννης και πιστολοειδές λαβές σαν να ειναι στρατιωτικά όπλα πολύ απλά τα ξεχνάς αν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά και να έχεις επιτυχίες στο κυνήγι σαν νέος κυνηγός. Αυτά τα όπλα ειδικά με τις πιστολοειδές λαβές δεν βολεύουν στην γρήγορη επώμιση και στην γρήγορη κίνηση του όπλου. Δεν προορίζονται για κυνήγι για αυτό και τους λείπουν αρκετά χαρακτηριστικά όπως εναλλασόμενα τσοκ , φλάντζες κλισεων στο κοντάκι κλπ κλπ. Για αυτό σχεδόν κανένας έμπειρος κυνηγός δεν κυνηγάει με τέτοια.
Επίσης τα επαναληπτικά θα πρέπει να εξοικιωθείς περισσότερο με την λειτουργία τους και θα σου αποσπάει την συγκέντρωση και την προσοχή από το θήραμα.
Εγώ δεν έχω να σου προτείνω κάτι διαφορετικό από αυτά που σου προτείνουν οι συμφορουμίτες σε όπλο.
Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε μου.. Τι θα πρότεινες εσυ μεχρι 1200 περίπου

Ακόμα δεν αγόρασες φίλε Johnnys; Να πω και εγώ τότε την εξυπνάδα μου αφού διάβασα και τις 6 σελίδες.. Θες να συνδυάσεις 2 είδη. Σκοποβολή και κυνήγι πτηνών. Διαγράφεις σαν σκέψη τις επαναληπτικές. Και θόρυβο θα κάνεις στο κυνήγι και θα φεύγουν τα πτηνά, αλλά και στη σκοποβολή δεν κάνουν ούτε για πιατάκια ούτε για ipsc. Δεύτερον, μόνο με 66 ή 71 κάνες θα ασχοληθείς. Παραπάνω για αρχάριο θα κουραστείς, ενώ παρακάτω κάνει μόνο για αγριογούρουνο. Τρίτον, το μόνο σοβαρό δίλημμα είναι καραμπίνα ή super pose. Εκεί θα κοιτάξεις κατά τη γνώμη μου με τι θέλεις να ασχοληθείς πιό πολύ. Με αθλητισμό ή κυνήγι. Για πιο πολύ κυνήγι και πιατακια θα πας σε δικανο ποσέ, ενώ η καραμπίνα είναι πιο σωστή για κυνήγι και πρακτική σκοποβολή. Φαντάσου με δίκανο να προσπαθήσεις στάδια σε πρακτική, δεν γίνεται... Ή αντίθετα να πας για πιατάκια με μία επαναληπτική καραμπίνα, θα χάσεις όλα τα δεύτερα πιάτα από καθυστέρηση όπλισης. Εκτός αν είσαι ο Lee Van Cliff.. Όπως είδες δεν προτείνω εταιρείες για να είμαι αντικειμενικός. Αν πάλι θες να προτείνω, πες μου. Χάρηκα Κώστας.

Λάθος μέγιστον!
Εγώ δοκίμασα φίλε μου. Εχω μια εξαιρετική Maverick 88 με κάννη 61 και αποθήκη 5+1 και οι επιδόσεις δεν έχουν καμία σχέση με δικανο η καραμπινα. Είναι λάθος επιλογή. Τώρα αν εσύ τα κατάφερες με κόπο λογικά, μπράβο. Σαν επιλογή είναι λάθος όπως μας λένε και οι δάσκαλοι της σκοποβολής. Τώρα για να διορθώσω, ναι, υπάρχει κατηγορία χραπα χρουπα σε ipsc. Εκεί ναι.

Εγώ δοκίμασα φίλε μου. Εχω μια εξαιρετική Maverick 88 με κάννη 61 και αποθήκη 5+1 και οι επιδόσεις δεν έχουν καμία σχέση με δικανο η καραμπινα. Είναι λάθος επιλογή. Τώρα αν εσύ τα κατάφερες με κόπο λογικά, μπράβο. Σαν επιλογή είναι λάθος όπως μας λένε και οι δάσκαλοι της σκοποβολής.
Νομίζω υπάρχουν αρκετά άτομα στο φόρουμ που κυνηγούν, κάνουν σκοποβολή πιατάκι, και - ιδιαίτερα - IPSC με επαναληπτικές. Δεν ξέρω ποιοί δάσκαλοι λένε πως είναι λάθος, αλλά αν μου πέταγε ένας δάσκαλος "είναι λάθος" δεν θα με ξανάβλεπε ως μαθητή του. Αν βέβαια κάποιος βλέπει μόνο την "ολυμπιακή" σκοποβολή, τότε ναι, η χραπα-χρούπα δεν συμπεριλαμβάνεται ως εργαλείο στα ολυμπιακά αθλήματα.

... Τώρα αν εσύ τα κατάφερες με κόπο λογικά, μπράβο....
Τα αγαθά κόποις κτώνται.

Καλησπέρα φίλε.. Και εγώ ρε φίλε είμαι 1.92 να πάρω όπλο με 71 εκ θα νιώθω λες και έχω όπλο με 5 μέτρα μήκος.. για 61 αντε 66 θα έλεγα αν και πιστεύω η εξοικείωση μετράει!!
Έχεις επωμισει 5μετρο (71) όπλο και σε χαλάει κάτι?

Νομίζω υπάρχουν αρκετά άτομα στο φόρουμ που κυνηγούν, κάνουν σκοποβολή πιατάκι, και - ιδιαίτερα - IPSC με επαναληπτικές. Δεν ξέρω ποιοί δάσκαλοι λένε πως είναι λάθος, αλλά αν μου πέταγε ένας δάσκαλος "είναι λάθος" δεν θα με ξανάβλεπε ως μαθητή του. Αν βέβαια κάποιος βλέπει μόνο την "ολυμπιακή" σκοποβολή, τότε ναι, η χραπα-χρούπα δεν συμπεριλαμβάνεται ως εργαλείο στα ολυμπιακά αθλήματα.

Τα αγαθά κόποις κτώνται.
Τι να σου πω αδερφέ. Παίζει να είσαι ο μόνος που σπάει πιατάκια με χραπα επειδή το γουστάρει. Και καλά κάνεις. Εγώ το έκανα για οικονομικούς λόγους επειδή δεν έχω ποσέ. Πήγα στο σκοπευτήριο για sporting με την Maverick και με κοίταγαν όλοι σαν UFO. Χώρια την ειρωνεία που έφαγα με κρυφά γελάκια. Τώρα για τον δάσκαλο που λες αν το λένε οι ειδικοί είναι λάθος. Έχεις δει κανέναν να κάνει compak sporting (που δεν είναι ολυμπιακό άθλημα) με χραπα αδερφέ; Δεν θα δεις ποτέ επίσημα. Και όσο και αν το παλέψεις, και καλός να γίνεις, πότε δε θα φτάσεις εκεί που θα μπορούσες κανονικά. Άρα θα ξεκινάς πάντα από χαμηλότερη βάση σε σχέση με τους άλλους.
Οι δάσκαλοι ειναι ειδικοί. Αυτό σπούδασαν. Ο καθένας στον κλάδο του. Δεν είναι σωστή αντιμετώπιση το "δε θα με ξανάβλεπε σαν μαθητή του" επειδή θα μου έλεγε το ορθό... Χωρίς παρεξήγηση...
Για το αγαθά κόποις κτώνται +1000...thedoorz!

Τι να σου πω αδερφέ. Παίζει να είσαι ο μόνος που σπάει πιατάκια με χραπα επειδή το γουστάρει. Και καλά κάνεις. Εγώ το έκανα για οικονομικούς λόγους επειδή δεν έχω ποσέ. Πήγα στο σκοπευτήριο για sporting με την Maverick και με κοίταγαν όλοι σαν UFO. Χώρια την ειρωνεία που έφαγα με κρυφά γελάκια. Τώρα για τον δάσκαλο που λες αν το λένε οι ειδικοί είναι λάθος. Έχεις δει κανέναν να κάνει compak sporting (που δεν είναι ολυμπιακό άθλημα) με χραπα αδερφέ; Δεν θα δεις ποτέ επίσημα. Και όσο και αν το παλέψεις, και καλός να γίνεις, πότε δε θα φτάσεις εκεί που θα μπορούσες κανονικά. Άρα θα ξεκινάς πάντα από χαμηλότερη βάση σε σχέση με τους άλλους.
Οι δάσκαλοι ειναι ειδικοί. Αυτό σπούδασαν. Ο καθένας στον κλάδο του. Δεν είναι σωστή αντιμετώπιση το "δε θα με ξανάβλεπε σαν μαθητή του" επειδή θα μου έλεγε το ορθό... Χωρίς παρεξήγηση...
Για το αγαθά κόποις κτώνται +1000...thedoorz!
Οτι κάνουμε το κάνουμε πρωτίστως για εμάς τους ίδιους. Και πολλές φορές δεν ακολουθούμε υποχρεωτικά την πεπατημένη, είτε γιατί είμαστε αναγκασμένοι, είτε επειδή το επιθυμούμε. Ξέρω πως δεν είμαι ο μοναδικός που πάει με χραπα-χρουπα για κυνήγι ή στο ipsc, και πως δεν είμαι ο πρώτος που πάει στα πιατάκια με κοκκοροντούφεκο ή χράπα-χρούπα. Δεν με ενδιαφέρει ο πρωταθλητισμός παρά μόνο να ξεπερνώ τον εαυτό μου, να έχω καλή διάθεση και να μην ενοχλώ άλλους.

ΥΓ: μερικά σκοπευτήρια απαγορεύουν όντως την χρήση επαναληπτικών όπλων, με κύρια δικαιολογία την ηχητική ενόχληση των συν-αγωνιστών κατά την όπλιση (χραπα-χρούπα). Αλλά το επιτρέπουν όταν δεν έχουν κόσμο.

ΥΥΓ: Το αν με κοιτούν σαν UFO και τα κρυφά γελάκια δεν με πτόησαν ποτέ στο να κάνω αυτό που ήθελα. Αλιμονο, αν σκεφτόμαστε το τί θα πει ο κόσμος.

Οτι κάνουμε το κάνουμε πρωτίστως για εμάς τους ίδιους. Και πολλές φορές δεν ακολουθούμε υποχρεωτικά την πεπατημένη, είτε γιατί είμαστε αναγκασμένοι, είτε επειδή το επιθυμούμε. Ξέρω πως δεν είμαι ο μοναδικός που πάει με χραπα-χρουπα για κυνήγι ή στο ipsc, και πως δεν είμαι ο πρώτος που πάει στα πιατάκια με κοκκοροντούφεκο ή χράπα-χρούπα. Δεν με ενδιαφέρει ο πρωταθλητισμός παρά μόνο να ξεπερνώ τον εαυτό μου, να έχω καλή διάθεση και να μην ενοχλώ άλλους.

ΥΓ: μερικά σκοπευτήρια απαγορεύουν όντως την χρήση επαναληπτικών όπλων, με κύρια δικαιολογία την ηχητική ενόχληση των συν-αγωνιστών κατά την όπλιση (χραπα-χρούπα). Αλλά το επιτρέπουν όταν δεν έχουν κόσμο.

ΥΥΓ: Το αν με κοιτούν σαν UFO και τα κρυφά γελάκια δεν με πτόησαν ποτέ στο να κάνω αυτό που ήθελα. Αλιμονο, αν σκεφτόμαστε το τί θα πει ο κόσμος.
Μαζί σου...

Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι η επαναληπτική (χραπα χρουπα) καραμπίνα απαγορεύεται και στο άθλημα του compak sporting. Σε αγώνα δεν επιτρέπεται η χρήση της, όπως δεν επιτρέπεται και μήκος κάννης κάτω των 66 εκατοστών σε οποιοδήποτε όπλο. Στην προπόνηση κάποια σκοπευτήρια κάνουν απλά τα στραβά μάτια, κάποια άλλα όχι. Οι κανονισμοί διεξαγωγής του αθλήματος εξάλλου δεν αφορούν μόνο το αγωνιστικό κομμάτι.

Αν και ειμαι του αυτογεμους, το sp ειναι η επιλογη αν θες να εχεις ενα μονο οπλο και για σκοπευτηριο και για κυνηγι.
Ειναι πολυ πιο βολικο στο σκοπευτηριο. Η καραμπινα κουραζει και στο χειρισμο και στο κρατημα στο βατηρα.
Δε αναφερομαι στην πρακτικη σκοποβολη

Αν και ειμαι του αυτογεμους, το sp ειναι η επιλογη αν θες να εχεις ενα μονο οπλο και για σκοπευτηριο και για κυνηγι.
Ειναι πολυ πιο βολικο στο σκοπευτηριο. Η καραμπινα κουραζει και στο χειρισμο και στο κρατημα στο βατηρα.
Δε αναφερομαι στην πρακτικη σκοποβολη
Σε αυτή τη φάση βρίσκομαι και εγώ τώρα... Ψάχνω ένα όπλο και για τα δύο. Κυνήγι και compak sporting. Μάλλον έχεις δίκιο για τα sp. Στο κράτημα όμως γιατί να κουράζει η καραμπίνα; Άν είναι και τα δυο ίδιου βάρους και η καραμπίνα αδρανείας (λεπτή πάπια) δεν θα είχαν παρόμοια αίσθηση;

Σε αυτή τη φάση βρίσκομαι και εγώ τώρα... Ψάχνω ένα όπλο και για τα δύο. Κυνήγι και compak sporting. Μάλλον έχεις δίκιο για τα sp. Στο κράτημα όμως γιατί να κουράζει η καραμπίνα; Άν είναι και τα δυο ίδιου βάρους και η καραμπίνα αδρανείας (λεπτή πάπια) δεν θα είχαν παρόμοια αίσθηση;
Γιατί την καραμπίνα θα την ακουμπήσεις κάτω όταν τελειώσει η πούλα, στον οπλοβαστο. Το σούπερ ποζέ το ακουμπάς κάτω συνέχεια. Επιπλέον το γέμισε άδειασε της καραμπίνας κάθε φορά που ρίχνεις είναι μπελάς (ρίχνεις ένα φυσίγγι και βγάζεις το γεμάτο από την θαλάμη, κλείνεις το κλείστρο, πατάς το cut off, ξανανοιγεις το κλείστρο και μέχρι να γίνουν όλα αυτά έχει ξαναφτάσει η σειρά σου να ρίξεις)

Μαγκανοπήγαδο Κώστα

Νομίζω τα είπαν όλα, οι συνάδελφοι παραπάνω. Εγώ απλά θα ήθελα να συμπληρώσω πως ένα καλό s.p οταν κουμπώσει στον ώμο και στο ζυγωματικό ή ακόμα και στην αίσθηση στα χέρια είναι άλλο πράγμα σε σχέση με τις καραμπίνες. Στην κίνηση του όπλου εγώ το νιώθω σαν να πηγαίνει μόνο του. Εννοείται φυσικά πως μια ημιαυτόματη καραμπίνα με κανονική λαβή κι όχι πιστολοειδή πολεμικού τύπου είναι η ενδεδειγμένη για κυνήγι. Όπως έγραψαν και πιο πάνω οι υπόλοιποι αυτή η λαβή δυσκολεύει πολύ τη γρήγορη επώμιση. Στο κυνήγι δεν βλέπουμε παντα το θήραμα να ερχεται, στις μισες των περιπτώσεων εμφανίζεται ξαφνικά ακόμα και στα καρτέρια ειδικά αν αυτά είναι κλειστά.

Όλα καλά αυτά αλλά εγώ πιστεύω ότι τα δυνατά χαρτιά είναι montefeltro - refaello αυτά θα παίρνουν όλες τις εξελίξεις καί βελτιώσεις.
Αυτό όπως εξήγησα συμβαίνει διότι ο κόσμος αυτό ξέρει αυτό εμπιστεύεται αυτό του αρέσει και αυτό πουλάει. Οπότε και η εταιρεία αυτό προωθεί αφού την συμφέρει μάλιστα. Όταν ο κοσμος ξεκολλήσει από αυτή την παρωχημενη αντίληψη ίσως εξελιχθούν λίγο και τα υπόλοιπα όπλα. Αλλιώς θα βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια.
Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε μου.. Τι θα πρότεινες εσυ μεχρι 1200 περίπου
Σε αυτά τα χρήματα εγώ θα έπαιρνα ένα από τα εξής : Benelli m2 ή montefeltro με κοντάκι comfort . Επιλέγω Benelli διότι έχουν και 10 χρόνια εγγύηση και είναι γενικά από τα πιο αξιόπιστα και απροβληματιστα σε αυτογεμη και πιο εύκολα στο καθάρισμα. Εγώ έχω μάθει και έχω συνηθίσει σε 71 εκατοστά κάννη και το θεωρώ το πιο ιδανικο μήκος για όλα τα κυνήγια αλλά και τα 66εκ είναι μια χαρά. Επίσης μια άλλη επιλογή που θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά θα ήταν να αγοράσω δύο όπλα σε αυτά τα χρήματα. Δηλαδη με 550 ευρώ μια baikal mp155 καραμπίνα και με τα υπόλοιπα 650 ένα πόζε baikal mp27. Έτσι θα έχεις 2 όπλα αντί για ένα και θα μπορείς να κάνεις ότι χρήση θέλεις. Το πιθανότερο θα επέλεγα την δεύτερη επιλογή για να έχω 2 όπλα αντί για ένα. Απλά ίσως να πεδευτεις περισσότερο να τα φέρεις στα μέτρα σου γιατί τα baikal έχουν κοντό σε μήκος κοντάκι. Εγώ κυρίως με baikal κυνηγάω. Σκυλιά όπλα αξιόπιστα και δεν τρέμεις μην τα χτυπήσεις επειδη ειναι παμφθηνα.

Πάντως μου έχει τύχει να ακούσω συνάδελφο σε διπλανό καρτέρι, εκεί που καθόταν ήσυχος, ξαφνικά άρχισε να την παίζει πάνω κάτω με μανία ( την επαναληπτική του) και μας έδιωχνε τα πουλιά. Ρε σουτ! Ρε ηρέμησε! Τίποτα αυτός. Χλαπα χλουπα, χλαπα χλουπα, χλαπα χλουπα! Ευτυχώς που πήγε ένας σοβαρός άνθρωπος με σούπερ πόζε και του μίλησε και ηρέμησε :)

Back