Τα πρώτα βήματα

αλλα σε καποια αλλα, δε τα γνωρίζετε τοσο καλα,και ετσι θελω να τα εξηγήσω
Έτσι είναι. Γιαυτό η τοποθέτησή μου αφορά την συγκεκριμένη πρόταση όπως την έγραψες. Γιαυτό την έκανα quote.
Δεν είχα πρόθεση να σχολιάσω τη σχέση σου με το σκύλο σου αλλά να σου πω, πως κατά την γνώμη μου, μπορεί κάποιος να γίνει κυνηγός, και μάλιστα σωστός, είτε έχει ημίαιμο είτε καθαρόαιμο. Με τη λέξη "απορρίψεις" δεν εννοώ να την δώσεις αλλά να την απορρίψεις κυνηγητικά, δηλαδή ότι λες στα παραδείγματά σου.

απο εναν σκυλάκο,δεν ζητάω το τι μπορεί να κάνει. δεν είναι σωστό. δεν είναι καθόλου σωστό,να ζητάμε τις ικανότητες ενος σκυλάκου.
Ούτε σε αυτή τη φράση αντιλαμβάνομαι κάτι άλλο πίσω από τα γραφόμενα σου. Αν κυριολεκτείς, είναι λάθος για μένα. Εγώ, και μερικά άλλα εκατομμύρια ιδιοκτήτες σκύλων, τους εκπαιδεύουμε για να βγάλουν στην επιφάνεια όλες τις ικανότητές των και στο μεγαλύτερο βαθμό. Έτσι γίνονται και αυτοί και εμείς χαρούμενοι.
 
Με προβληματίζει η πρόταση του Μιχάλης@artemis: "απο εναν σκυλάκο,δεν ζητάω το τι μπορεί να κάνει. δεν είναι σωστό. δεν είναι καθόλου σωστό,να ζητάμε τις ικανότητες ενος σκυλάκου." και επειδή δεν έχει απαντήσει κάνω μια υπόθεση, μήπως ήθελε να πει αυτό:

απο εναν σκυλάκο,δεν ζητάω περισσότερα από το ο,τι μπορεί να κάνει. δεν είναι σωστό. δεν είναι καθόλου σωστό,να ζητάμε να κάνει πράγματα πάνω από τις ικανότητες ενος σκυλάκου. (με Bold οι δικές μου υποθέσεις)
Ναι, έτσι θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου Κε Μιχάλη.
 
ναι ετσι είναι. δεν εβαλα την λέξη κλειδί.

οσο περναει ο καιρος,τα πραγματα ειναι τέλεια. η βολτα γινεται συναρπαστικη . υπαρχει ενα τραβιγματακι μονο οταν μυρίσει κατι στο δρόμο. φυσιολογικα πραγματα.
χωρης λουρακι , παλι ειναι πολύ καλα. εχει βγει εξω απο το σπιτι χωρης λουράκι αρκετες φορές [στα σκουπίδια στη γωνια του τετραγωνου.] και όλες τις φορές ακουσε την εντολή σπίτι.δεν ειχα προβλήματα ουτε με πιάνει άγχος οτι θα παρει δρόμο να φύγει και να τρεξει. ''εχω το ενστικτο σε έλεγχο.'' με το που λεω σπιτι,τσακ παει μέσα. και στο αυτοκίνητο επίσης παρα πολυ καλα. ήσυχη.
να σημειωσω πως στη βολτα σιγα σιγα , την βαζω στο μείνε και έπειτα απομακρύνομαι αφηνοντας το λουράκι. οχι μακρυα αλλα ουτε και δίπλα. δεν το εχει σπάσει μεχρι τώρα . ποσο περήφανο με κάνει ωρες ωρες για αυτο που εχουμε.
 
καλησπεραα! η σκυλιτσα μου παει καλα οσο περναει ο καιρος. σιγα σιγα της δημιουργώ τα πρωτα ερεθίσματα πηγαινοντας στο βουνο. αμοιβαίες οι συναντήσεις με αλλους κυνηγούς και τα πόιντερ τους που τοσο τα λαχταρώ να αποκτήσω καποια στιγμη.. :)

μετα απο καθε εξοδο ,την βλεπω να ψηλώνει ξαφνικά.καθε φορα και λιγο. μην τα πολυλογώ.. η ανησυχία μου ειναι πως την πηγαινω στο βουνο με ενα λουρακι του ενός μετρου περιπου και ενω θελω πααρα πολυ να την λύσω , οπως καταλαβαινετε η σκεψη μου τριγυρίζει στο ΑΝ θα φυγει τι θα κανω και ΑΝ συμβει κατι απρόοπτο μην τυχον και κατσω την ''βάρκα''. π.χ. να βρει κανα λαγο και τον παρει στο κυνήγι τρεχοντας με τα ολα της διχως αυριο. φυσικα δεν ειναι και κανενα κακομαθημένο και ανεκπαίδευτο,ίσα ίσα που αυτα που κανει ειναι πολλά. εχει τρεξει ελευθερη στο παρελθον ,μονο που ηταν παρκο.[στπν ασπροπυργο για οσους ξερουν ,παραλιακα.] ακομη, στο εξωτερικο περιβάλλον αποσπάται απο διάφορα , να σημειωσω. επισης το θεμα για το αν θα εκδηλώσει το κυν. ένστικτο της ειναι άγνωστο. καποιες φέρμες στον γάτο μου εχει κανει παντως.:D για πειτε μου λοιπον , νιωθω μονο εγω τα ίδια πραγματα και τι κανετε εσεις;
.pray to God. .pray to God. .pray to God.
 
Μιχάλης@artemis Καλησπέρα.
Αν εσύ, που γνωρίζεις καλύτερα από όλους την σκυλίτσα σου, φοβάσαι μη "κάτσεις τη βάρκα", ποιος από εμάς θα αναλάβει την ευθύνη να σου πει "Άσ' τη";
Θα σου πω τι κάνω εγώ με τους σκύλους μου και εσύ θα κάνεις ό,τι αποφασίσεις.
Από την εποχή που θα είναι καλυμμένα από τα εμβόλια τους τα βγάζω στην εξοχή ελεύθερα. Στην αρχή σε περιορισμένα χωράφια, με ήπια βλάστηση. Όσο προχωρά η εξοικείωση τους με το περιβάλλον τόσο αρχίζω την εκπαίδευση στην έρευνα. Αν κάποιο από τα νεαρά και "ανοιχτά" Σέττερ μου αργούσε πολύ να επανέλθει, κρυβόμουν και το άφηνα να με ψάχνει μέχρι να με βρει, έτσι μάθαινε να έχει "το ένα μάτι του πάνω μου". Όποτε καλώ κάποιο και δεν έρχεται άμεσα, γυρνώ προς την αντίθετη κατεύθυνση και απομακρύνομαι αργά εξακολουθώντας να το καλώ. Τις πρώτες φορές (με τα Σέττερ), μέχρι να σιγουρευτώ πως δεν θα "προγκίξει" θήραμα, που το πιθανότερο ήταν να το ακολουθήσει, διάλεγα περιοχές χωρίς θηράματα.
 
Την Πέμπτη πήρα τελικά το επανιελάκι μου ακρίβως 9 εβδομάδων, γεννήθηκε 13 Απριλιου 2017 .
Αφου το κράτησα σπίτι μου 4 ημέρες ( μπαλκόνι τη μέρα και μέσα το βράδυ) και ξεσήκωσε ολη τη γειτονιά με τα κλάματα του, σήμερα το μετέφερα στο φυσικό του χώρο , στο χωριό.
Ο πεθερός μου εχει ακόμη 2 σκυλιά, κότες , προβατα, γουρούνια, μεγάλη αυλή κλπ.
Το έβαλα σε ένα μέρος 3Χ3 με σπιτάκι και αυλή και σιγά σιγα ξεκινάμε το ΄΄δέσιμο΄΄.
Από την πρώτη στιγμή το απόρτ ειναι έμφυτο και τέλειο, και τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν: ΄΄Μπαμπά, πως το έμαθες να φέρνει το μπαλακι στο χέρι;΄΄ Τα παιδιά το βάφτισαν : Τζάκο.
Μόλις γινει 3 μηνών θα το ξεκινήσω σιγα σιγα να συνηθίζει το λουρί, και τις εντολές ΄΄κοντά΄΄ και ΄΄κάτσε΄΄ με επιβράβευση/τροφή.
Διαβάζω βιβλία, έχω παρακολουθήσει πολλά βίντεο στο διαδίκτυο, αλλα τα καλύτερα και πιο βοηθητικά βίντεο ειναι κ. Νικολακόπουλου!


 
Την Πέμπτη πήρα τελικά το επανιελάκι μου ακρίβως 9 εβδομάδων, γεννήθηκε 13 Απριλιου 2017 .
Αφου το κράτησα σπίτι μου 4 ημέρες ( μπαλκόνι τη μέρα και μέσα το βράδυ) και ξεσήκωσε ολη τη γειτονιά με τα κλάματα του, σήμερα το μετέφερα στο φυσικό του χώρο , στο χωριό.
Ο πεθερός μου εχει ακόμη 2 σκυλιά, κότες , προβατα, γουρούνια, μεγάλη αυλή κλπ.
Το έβαλα σε ένα μέρος 3Χ3 με σπιτάκι και αυλή και σιγά σιγα ξεκινάμε το ΄΄δέσιμο΄΄.
Από την πρώτη στιγμή το απόρτ ειναι έμφυτο και τέλειο, και τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν: ΄΄Μπαμπά, πως το έμαθες να φέρνει το μπαλακι στο χέρι;΄΄ Τα παιδιά το βάφτισαν : Τζάκο.
Μόλις γινει 3 μηνών θα το ξεκινήσω σιγα σιγα να συνηθίζει το λουρί, και τις εντολές ΄΄κοντά΄΄ και ΄΄κάτσε΄΄ με επιβράβευση/τροφή.
Διαβάζω βιβλία, έχω παρακολουθήσει πολλά βίντεο στο διαδίκτυο, αλλα τα καλύτερα και πιο βοηθητικά βίντεο ειναι κ. Νικολακόπουλου!


κουκλακι ζωγραγιστο. να ζησετε πολλες ομορφες στιγμες
 
Καλησπερα παιδια.Ξερει κανεις απο πότε επιτρεπονται τα εκπαιδευτικα στην Κωπαίδα?Ενας φιλος που πηγε πριν λιγες μερες τον σταματησαν,του εκαναν συσταση και του ειπαν απο τις 20/7 και μετα..Ισχυει κατι τετοιο?
 
Καλημέρα σας.Εξαρτάται από ποιά μέθοδο θα χρησιμοποιηθεί και επίσης από το τι κυνήγι θα κάνει ο σκύλος.Πολύ περιληπτικά αναφέρω,συνήθως ο σκύλος πρώτα πρέπει να μάθει να περπατά μαζί μας,πλάι μας,στο πόδι μας....με λουρί και χωρίς λουρί.Συνδυάζοντας το και με μία λεκτική εντολή.Έπειτα του μαθαίνουμε το κάτσε.Με λέξη,με χειροσινιάλο,με σφυρίχτρα,με πυροβολισμό και με το σήκωμα του όπλου.Αυτά πρώτα με λουρί και έπειτα χωρίς λουρί.Το ίδιο διάστημα ασχολούμαστε μαζί του μαθαίνοντας του την έρευνα και κάνουμε και καποια παιχνίδια επαναφοράς.Μετά μαθαίνουμε το μείνε με λέξη και με σφυρίχτρα.Στην αρχή με λουρί και έπειτα χωρίς λουρί.Μετά από αυτο του μαθαίνουμε το έλα.Και τέλος μαθαίνει την επαναφορά με τυπικό τρόπο (ακινησία,δείξεις,κατευθυνόμενο).
 
Για μένα η πρώτη βασική εντολή είναι το<έλα> και το <δίπλα μου > σε στάση ή περπάτημα,ο εκάστοτε κυνηγός μπορεί να δώσει τη δική του λέξη για το κάθε παράγγελμα!!Εκεί ελέγχεις το σκύλο σου ,σχεδόν απόλυτα!!!! Οι υπόλοιπες εντολές έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες του κυνηγού ,τη ράτσα του σκύλου και το είδος κυνηγιού που κάνει το ταίρι[κυνηγός- σκύλος]
 
Καλησπέρα. Με ποια σειρά μαθαίνουμε τις εντολές της υπακοής στα κουτάβια?
Για μενα η πρωτη και βασικη εντολη που πρεπει να μαθει ενα κουταβι ειναι το ελα δηλαδη να ερχεται ο σκυλος κοντα μας οποτε τον καλουμε γιατι αν δεν θα μπορεσουμε στο κυνηγι πανω να τον επαναφερουμε ειτε για να τον διορθωσουμε σε καποιο λαθος στην ερευνα ειτε για να τον προστατεψουμε απο καποιον κινδυνο..και οσο ειναι κουταβι δεν θα ερχεται κοντα μας για να μαθει αλλες εντολες..επομενη εντολη να περπαταει διπλα μας οποτε του το ζητησουμε μετα το αστο και το παρτο για να μην μας δυσκολεψει σε καποια επαναφορα ενος θηραματος τρωγοντας το ή να τον γλιτωσουμε απο καποια φολα σε περιπτωση που συναντησει και τελος την επαναφορα..μπορει να μαθει και αλλα που δεν τα λες δευτερευοντα οπως το μεινε το κατσε και το ξαπλα που ειδικα το τελευταιο ειναι πολυ χρησιμο σε νευρικα σκυλια γιατι τους βγαζει ολη την ενταση που μπορει να εχουν απ το κυνηγι..παντα τις εντολες τις μαθαινουμε με οδηγο στο σκυλι και οχι ανεξελεγκτο γιατι τοτε θα πετυχουμε επιλεκτικη υπακοη που οποτε του γουσταρει θα εκτελει και οποτε θελει θα μας γραφει στα τετοια του και παντα σε καθε εκτελεση το επιβραβευεις με λιχουδια για να το συνδυασει θετικα..ελευθερο το σκυλι μπορουμε μονο οταν εκτελει 8 στις 10 φορες σωστα την εντολη ακομα και σε περιβαλλον με εντονους πειρασμους πχ εχει μαθει το σκυλι το ελα απομονωμενο σε ενα χωραφι οι 2 μας και εκτελει σωστα αλλα οταν το βαλουμε να εκτελεσει κοντα σε ενα κοπαδι προβατα μας γραφει..εκει θελει και αλλο δουλεια
 
Πολυ σωστες ολες οι γνώμες όλον τον συνάδελφων κ όπως πολύ σωστά είπε ο Τσαμπουκος Γιώργος πιο πάνω κ συμφωνώ με την άποψη του είναι κ για τη είδους κυνήγι τον θες το σκύλο.Εγω τους μαθαίνω πρώτα το κάτσε-μεινε με φωνή,μετά με σφυρίχτρα κ μετά το έλα με φωνή κ σφυρίχτρα....
 
Όπως αναφέρω και πιο πάνω εξαρτάται από τι μέθοδο θα χρησιμοποιήσουμε και τον τύπο κυνηγίου.Αυτά που αναφέρω δεν είναι προσωπική άποψη ,είναι μέθοδος που εγώ εφαρμόζω ,η οποία είναι παγιωμένη πολλά χρόνια και χρησιμοποιείται σε όλες τις φυλές ως πρώτο στάδιο πριν ξεκινήσει η πιο εξεζητημένη εκπαίδευση ανάλογα τον τύπο κυνηγίου που κάνουμε!Πριν από τις εντολές όμως προυπάρχει ενά μεγάλο στάδιο εισαγωγής στην εκπαίδευση μέχρι την 9 εβδομάδα (περίπου 60-65 ημερών), που είναι υποχρέωση του εκτροφέα.Εδώ γελάμε...πολύ όμως.Γιατί κανείς από όσους γεννάνε μία σκύλα δεν τα κάνει και κανείς δεν κρατάει τα κουτάβια μέχρι την 9 εβδομάδα δυστυχώς.
 
Back
Top