Τρόποι κλεισίματος φυσιγγίων

Γιάννη, τη εννοείς με το παραπάνω κείμενο ;; Ποια είναι η επικινδυνότητα του 3του σταδίου ;;
Τριαντάφυλλε για να μην παρεννοηθώ, δεν είναι επικίνδυνο το Γ' Στάδιο... :) ...

Από δοκιμές που διαβάζω, ένα σωστό κλεισμένο φυσίγγιο με Γ' Στάδιο, δίνει κατά κανόνα από 50 έως 80 bar*, λιγότερες πιέσεις από ένα πανομοιότυπο με 2 στάδια, είναι σταθερότερο, και ίσως λίγο καλύτερες συγκεντρώσεις και κατανομές...

Υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί οι κατάλληλοι κενοί χώροι ( σαφώς μεγαλύτεροι των 2 σταδίων ), έχει χαραχτεί το φυσίγγι όσο πρέπει ( όχι παραπάνω ) , και το τελικό ρέλιασμα / κλείσιμο δεν είναι υπερβολικό που να ενεργεί υπερβολικά αθροιστικά στην προ-παραμόρφωση του κάλυκα που ασκεί το Γ' Στάδιο...

Ενώ με το κλείσιμο 2 σταδίων η πυρίτιδα καίγεται βασικά από την συμπίεση του βύσματος, στο πολυσταδιακό από την αντίσταση ξερελιάσματος... Και στα δυο υπεισέρχεται η «ασφαλής επαφή βύσματος-πυρίτιδας» βέβαια , αλλά εδώ έρχεται η εμπειρία που δεν αποκτιέται από την μια στιγμή στην άλλη, θέλει όμως και μια σχολαστική τήρηση κάποιων κανόνων...αυτά καταλαβαίνω...

*«φαινομενικά» παράδοξο αυτό, γιατί γνωρίζουμε ότι όσο τα σκάγια πλησιάζουν την πυρίτιδα οι πιέσεις αυξάνουν (λόγο κοντύτερου βύσματος)!...ναι, αλλά εδώ δεν συμβαίνει αυτό(!), υπό την προϋπόθεση ότι κλείνουμε σωστά, για αυτό και προσωπικά νομίζω ότι πρέπει να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα σωστά/ορθόδοξα «στάνταρντ» κλεισίματος…;)...

Last edited:
, ένα σωστό κλεισμένο φυσίγγιο με Γ' Στάδιο, δίνει κατά κανόνα από 50 έως 80 bar*, λιγότερες πιέσεις από ένα πανομοιότυπο με 2 στάδια,
Ακριβως....shake hands.

Αν κ στα "πεταχτά" & ΠΑΝΤΑ πειραματικά, τις προαλλες δοκιμασα ενα σεταπ 2 σταδίων κ το εκλεισα με 3 σταδια...με τον ιδιο Κ Χ των 11mm κ χωρις φυσικα να αλλαξω βυσμα...

Η πυριτιδα ηταν (×32) αλλα φορτωμενη στα ορια της για το αστεροειδες κλεισιμο...στοχος μου ήταν
να σηκωσω "λιγα bar" με 2 σταδια, ουτοσώστε, χρεισιμοποιώντας έπειτα το 3ο σταδιο, να καταλαβω την πτωση των bar λογο της παρεμβασης του 3ου σταδιου...κ οντως ετσι ακριβως εγινε...και αληθεύει.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:

Αρχικά, άλλαξε η κατανομή προς το "κακό" λογο Κ.Χ. κ χρησης 3ων σταδιων με 11mm κ.χ... ΑΛΛΑ η ανακρουση επεσεεεεε.... ;)..ολα αυτα εσκεμένα...τα υπολοιπα, θα τα ανακαλυψω στη συνεχεια διοτι αποφασισα, για να ασχολειθω ΖΕΣΤΑ με το 3ο σταδιο, θα περιμενω ακομη ενα εξαρτημα, να ασχολειθω μια κ καλη...Ως τοτε θα ασχολουμε λιγο οταν εχω χρονο.

Υ.Γ. Ολα τα παραπανω τα εκανα απο περιεργεια για να δωσω απαντησεις στον εαυτο μου για τις εν λογο αποριες που ειχα/εχω.

Last edited:
το μόνο που έχει αποδειχθεί πειραματικά είναι πως η απόσταση του δαχτυλιδιού που δημιουργεί το ρελιασμα, από την αρχή του κάλυκα, είναι ευθέως ανάλογη με τις πιέσεις. Δηλαδη με όλα ίδια ένα φυσίγγι με τελικό ύψος 57 χιλιοστά θα έχει ψηλότερες πιέσεις από αυτό με 57,5. Αρα αν με 5 στάδια έχεις τελικό ύψος 56,5 και με 2 στάδια 58, το πιο κοντό φυσίγγι θα έχει μεγαλύτερη pmax.

ΑΛΛΑ η ανακρουση επεσεεεεε....
Κώστα για ίδιο βάρος σκαγιων και ίδια αρχική ταχύτητα, αν ένα φυσίγγι βγάζει pmax 700bar και ένα άλλο 600bar, αυτό με τα 700 θα δώσει την αίσθηση μικρότερης ανάκρουσης (αισθητό λάκτισμα) ,ενώ και τα δύο θα έχουν θεωρητικά ίδια ενέργεια ανάκρουσης.

Κώστα για ίδιο βάρος σκαγιων και ίδια αρχική ταχύτητα, αν ένα φυσίγγι βγάζει pmax 700bar και ένα άλλο 600bar, αυτό με τα 700 θα δώσει την αίσθηση μικρότερης ανάκρουσης (αισθητό λάκτισμα) ,ενώ και τα δύο θα έχουν θεωρητικά ίδια ενέργεια ανάκρουσης.
Γιατί το φυσίγγιο με 700pmax θα δώσει την αίσθηση μικρότερη ανάκρουσης;

Νικόλα σου ξαναγράφω απλά τα λέει και ο σεφ και ο ζαχαροπλάστης τα δείχνει στην tv αλλά φαγητό και γλυκό σαν αυτόν δε φτιάχνει κανείς ίδιο.Η εμπειρία και η απαραίτητα ίδια ποιότητα υλικών καθώς και ο τρόπος είναι εξίσου σημαντικά με το να ξέρεις τι βάζεις μέσα σε ένα φυσίγγι.

Το Γ Στάδιο , που πρέπει να εφαρμοστεί σωστά, και όχι κατ' ουσία να παρακάμπτεται, η να εφαρμόζεται λάθος, με ανορθόδοξες μεθόδους κλεισίματος , όταν δεν ακολουθούντα οι κανόνες και τα όρια του πολυσταδιακού, τότε είναι δώρο - άδωρο και ίσως και επικίνδυνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες ...
Καπτεν,είναι κομμάτι δύσκολο να βγάλεις επικίνδυνο φυσιγγι με την χρήση του 3ου σταδίου....
Πρέπει να το επιδιωξεις για να το καταφέρεις!
Ένα ακατάλληλο,για το στήσιμο μας, στροφείο μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από το 3ο στάδιο.

*απ' όσο γνωρίζω τα εργοστασιακά μαχαίρια, στροφεία και παρελκόμενα είναι κατά πολύ ανωτέρα σε ποιότητα και υπέρ-πολλαπλάσια σε αξία από αυτά που διατίθενται στο εμπόριο για τους ιδιογομωτές , γιατί προορίζονται για μαζική παράγωγη.
Εκεί που υπερτερούν τα επαγγελματικά εργαλεία είναι στην διάρκεια ζωής των!
Τα ποιοτικά τοιαύτα που προορίζονται για ιδιογομωση, μάλλον δεν προλαβαίνουμε να τα λιώσουμε! 🙂
Τα προφίλ δεν έχουν σημαντικές διαφορές!

Τα 13 -14 χιλιοστα δεν χανουν πουθενα....αρκει να ξερεις τι θελεις
να φτιαξεις φιλε !!!
Τα πολλά χιλιοστά χάνουν,αν χάνουν,στον χρόνο καύσης της πυρίτιδας.
Αυτό που είδα,ήταν ότι σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν.....είχαν θεματακι.
Αντίστοιχα,"ορθόδοξα" φυσίγγια,πήγαιναν αξιοπρεπεστατα.
Μπορεί να έκανα κάποιο λάθος στο στήσιμο!
Το γεγονός ότι οι εταιρίες δεν προτιμούν το κλείσιμο στα πολλά χιλιοστά,με πιο κοντό κυαθιο, κάτι μπορεί να σημαίνει.

το μόνο που έχει αποδειχθεί πειραματικά είναι πως η απόσταση του δαχτυλιδιού που δημιουργεί το ρελιασμα, από την αρχή του κάλυκα, είναι ευθέως ανάλογη με τις πιέσεις. Δηλαδη με όλα ίδια ένα φυσίγγι με τελικό ύψος 57 χιλιοστά θα έχει ψηλότερες πιέσεις από αυτό με 57,5. Αρα αν με 5 στάδια έχεις τελικό ύψος 56,5 και με 2 στάδια 58, το πιο κοντό φυσίγγι θα έχει μεγαλύτερη pmax.
Λευτέρη αυτό είναι αξίωμα; Ισχύει πάντα δηλαδή, χωρίς ψάξιμο; Δηλαδή, τι γίνεται αν το ένα είναι κλεισμένο στα 56.5 με πεντασταδιακό κλείσιμο και το άλλο στα 57.00 με δύο στάδια; Θέλω να πω, το μόνο που μετράει, είναι το τελικό ύψος που θα κλείσουμε; Δεν έχει σημασία η μέθοδος που εφαρμόζουμε για να κλείσει το φυσίγγι (2 στάδια ή περισσότερα στάδια);

Ένα φυσιγγι μπορεί να κλειστεί με βάθος ρελιού ...1mm.
Mπορει να κλειστεί με βάθος 1.50-2.00-2.20mm
Mε ρελι στενού προφίλ,με ανοιχτού,με ίσια τα χείλη εξωτερικά,με κουρμπα προς τα μέσα.
Υπάρχουν διαφορές που προσθέτουν οι αφαιρούν αναπτυσσόμενες πιέσεις.
Απλά και μόνο το τελικό ύψος,είναι πολύ γενικό...
Όπως όταν λέμε ότι 1/10mm,προσθέτει η αφαιρεί 15-20 bars.
Το 58 σε σχέση με το 59.90 είναι το ίδιο με το 57.50-57.40?
Μιλώντας πάντα για πανομοιότυπο φυσιγγι με διάφορα στο ύψος ρελιασματος.
Αν στα 58.00 mm έχει "Χ"πιέσεις ,στα 57.90"Χ"+20 και συνεχίζουμε να το πατάμε έως τα 57.50mm, πιστεύουμε ότι θα έχουμε "Χ"+100???

Τα πολλά χιλιοστά χάνουν,αν χάνουν,στον χρόνο καύσης της πυρίτιδας.
Αυτό που είδα,ήταν ότι σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν.....είχαν θεματακι.
Αντίστοιχα,"ορθόδοξα" φυσίγγια,πήγαιναν αξιοπρεπεστατα.
Μπορεί να έκανα κάποιο λάθος στο στήσιμο!
Το γεγονός ότι οι εταιρίες δεν προτιμούν το κλείσιμο στα πολλά χιλιοστά,με πιο κοντό κυαθιο, κάτι μπορεί να σημαίνει.

Δεν χανουν Γιαννη μου .
Οταν το φυσιγγιο ειναι για μηδεν βαθμους η δοσολογια της πυριτιδας
ειναι στο + 0,05 απο το νορμαλ σεταπ χωρις να δημιουργει ''προβλημα''
ακομα και αν το φυσιγγιο το ριξεις στους +10 βαθμους φιλε.
Προτιμω το + 0,05 παρα το ισχυρο καψουλι που το βαζω μονο
σε μειον βαθμους.
Αυτο εχω δει στα δικα μου φυσιγγια....και σε δοκιμες και στον κυνηγοτοπο.
Αυτο που παιζει μεγαλυτερο ρολο στις μηδενικες θερμοκρασιες ειναι
τι πυριτιδες δουλευουμε...
Εννοω - απλες - τροποποιημενες - διβασικες.

Ασε τις εταιρειες στην ακρη...Ο μονος στοχος και το σκεπτικο τους ειναι
το κερδος και οχι το ποιοτικο φυσιγγιο...το εχουμε δει το εργο
αρκετες φορες φιλε.
Να βγαλουμε εξω τους Αμερικανους που σεβονται τους καταναλωτες
τους....περισσοτερο απ'οτι οι Ευρωπαιοι.

Last edited:
Νικόλα σου ξαναγράφω απλά τα λέει και ο σεφ και ο ζαχαροπλάστης τα δείχνει στην tv αλλά φαγητό και γλυκό σαν αυτόν δε φτιάχνει κανείς ίδιο.Η εμπειρία και η απαραίτητα ίδια ποιότητα υλικών καθώς και ο τρόπος είναι εξίσου σημαντικά με το να ξέρεις τι βάζεις μέσα σε ένα φυσίγγι.

Ναι τελικα ειναι και θεμα σεφ...οκ...συμφωνουμε φιλε !!!

Γιατί το φυσίγγιο με 700pmax θα δώσει την αίσθηση μικρότερη ανάκρουσης;
Διοτι θα διαρκέσει λιγότερο , όπως πχ ενώ στην εκπυρσοκροτηση η θερμοκρασία φτάνει έως και 3500° c αλλά για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που το πλαστικό βύσμα σχεδόν δεν επηρεάζεται, ενώ με 300° c ενός αναπτήρα αμέσως λιώνει.
Λευτέρη αυτό είναι αξίωμα; Ισχύει πάντα δηλαδή, χωρίς ψάξιμο; Δηλαδή, τι γίνεται αν το ένα είναι κλεισμένο στα 56.5 με πεντασταδιακό κλείσιμο και το άλλο στα 57.00 με δύο στάδια; Θέλω να πω, το μόνο που μετράει, είναι το τελικό ύψος που θα κλείσουμε; Δεν έχει σημασία η μέθοδος που εφαρμόζουμε για να κλείσει το φυσίγγι (2 στάδια ή περισσότερα στάδια);
Ολα επηρεάζουν, κάθε λεπτομέρεια αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Αν το ρέλι είναι ακριβώς το ίδιο σε πάχος, σχήμα κλπ ,τότε ναι είναι αξίωμα. Εχουμε αναφερθεί σε αρκετές συζητήσεις στο πότε εμφανίζεται η Pmax, οι απόψεις διίστανται αλλά όλοι συμφωνούν πως είναι ανάλογη με το τελικό ύψος του φυσιγγίου, δηλαδή ΜΕ ΟΛΑ ίδια κάθε δέκατο του χιλιοστού επιπλέον μήκος ρίχνει την πίεση. Ανεφεραν κάποιοι φίλοι πριν ότι με πεντασταδιακό ο κάλυκας στρεσάρεται λιγότερο, αν αυτό μπορεί να κάνει την αντίσταση ξέρελιασματος μικρότερη από ότι με δύο στάδια και σε ποιο βαθμό, (κάτι που ίσως να συμβαίνει) μένει να αποδειχθεί.

Για να ευθυμήσουμε κ λίγο, κατά το παλαιό του σκαραβαίου,"όταν μεγαλώσω θα γίνω Πόρσε..." Έτσι κ εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω πεντασταδιακός!
🤣🤣🤣🤣
View attachment 65232

Για πρωταρης ( δυο μηνων )ιδιογομωτης εισαι αξιεπαινος...εχεις βεβαια
καλο δασκαλο διπλα σου.....τον χασαπαρο....!!!
Και μην ακους ''λογια''...ολοι στο 5σταδιακο θα καταληξουν... :D
Μπραβο Μητσαρα μου!!:)

Για να ευθυμήσουμε κ λίγο, κατά το παλαιό του σκαραβαίου,"όταν μεγαλώσω θα γίνω Πόρσε..." Έτσι κ εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω πεντασταδιακός!
🤣🤣🤣🤣
View attachment 65232
Ogivale-12-8-laterale.jpg
Εγώ λέω να δοκιμάσω και αυτό....και μετα τέλος.....😴😴

Back