Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Καλή ημέρα καλή εβδομάδα από Συρο.Η φύση και μόνο σε αποζημιώνει γιατί από τσίχλες φωνάζει κουλούρας Κουλούρια. . Βόρειας σου λέει ο άλλος με τέτοια υγρασία.
Καλημέρα κυριε Δημήτρη! Γραίγος θα είναι λογικά για να έχει τέτοια υγρασία. Εκτός και αν τον έχει γυρίσει σε νοτιά. Καλά να περνάτε :)

Last edited:
κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα πουλιά της Ευρώπης
NewsroomNewsroom

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 09:00

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα πουλιά της Ευρώπης
Τις αλλαγές στο μέγεθος, τις συνήθειες και τη μορφολογία των πτηνών της ευρωπαϊκής ηπείρου αποτυπώνει το Infographic του Act for Earth, την ώρα που καταγράφονται σημαντικές μειώσεις στους πληθυσμούς τους.

ADVERTISING

Φαίνεται πως κύρια αιτία των αλλαγών αυτών είναι η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι Δεντροφυλλοσκόποι, για παράδειγμα, γεννούν τα αυγά τους 12 ημέρες νωρίτερα, ενώ ο Κηποτσιροβάκος, ένα ωδικό πουλί με μέγεθος από 13 έως 14 εκατοστά και βάρος περίπου 16 με 22 γραμμάρια, γεννά κατά ένα τέταρτο λιγότερους νεοσσούς, κάτι που έχει τεράστιες επιπτώσεις για το είδος.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του '60 στη Βρετανία και την Ολλανδία για 60 διαφορετικά είδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν σήμερα: 24 Οκτωβρίου - Τι μας έδωσαν και τι μας οφείλουν οι Γερμανοί; Το αγκάθι των αποζημιώσεων
Σαν σήμερα: 24 Οκτωβρίου - Τι μας έδωσαν και τι μας οφείλουν οι Γερμανοί; Το αγκάθι των αποζημιώσεων
Ο Όρμπαν υπονοεί πως η ΕΕ θα έχει την τύχη της Σοβιετικής Ένωσης - Στους δρόμους οι Ούγγροι
Ο Όρμπαν υπονοεί πως η ΕΕ θα έχει την τύχη της Σοβιετικής Ένωσης - Στους δρόμους οι Ούγγροι (pics)

Παράλληλα, μεγάλη μελέτη της οργάνωσης BirdLife International με αντικείμενο τα πουλιά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1980 έως το 2017, είχε ως κύριο συμπέρασμά της ότι το 2017, ο αριθμός των αναπαραγόμενων πουλιών είχε μειωθεί κατά περίπου 600 εκατομμύρια άτομα! Η μείωση αυτή ανάγεται σε ποσοστό περίπου 17-19%, που σημαίνει ότι περίπου ένα στα έξι πουλιά της Ευρώπης έχει χαθεί, τα τελευταία 40 χρόνια.

Μάλιστα, τη μεγαλύτερη μείωση στον πληθυσμό τους αντιμετωπίζουν τα πιο κοινά πουλιά: Την «πρωτιά» έχει ο κοινός σπιτοσπουργίτης, που καταγράφει απώλειες της τάξης του 50%, έχοντας μειωθεί, από το 1980, κατά 247 εκατομμύρια άτομα. Η πτώση παρατηρείται τόσο στους αγροτικούς όσο και στους αστικούς πληθυσμούς του σπουργιτιού και, παρόλο που τα αίτια αυτής της δραματικής μείωσης δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα, κύριοι παράγοντες θεωρούνται η έλλειψη τροφής εξαιτίας της απώλειας κατάλληλων ενδιαιτημάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και ορισμένες ασθένειες των πουλιών.

Συνολικά, στη συγκεκριμένη μελέτη καταγράφονται 175 είδη με μείωση στον πληθυσμό τους, ενώ οκτώ από αυτά έχουν ανακηρυχθεί ως οι μεγάλοι «χαμένοι». Πρόκειται για:

Τον σπιτοσπουργίτη,
Την κιτρινοσουσουράδα,
Το ψαρόνι,
Τη σιταρήθρα,
Τον θαμνοφυλλοσκόπο,
Το σκαρθάκι,
Το φανέτο και
Τον δεντροσπουργίτη.

Τα οκτώ αυτά είδη αντιπροσωπεύουν το 69% της συνολικής καταγραφόμενης μείωσης.

Τα ορνιθολογικά δεδομένα της έρευνας αντλήθηκαν από τις αναφορές που τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΕΕ στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας για τα Πουλιά, καθώς και από το Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Κοινών Ειδών Πουλιών, που στην Ελλάδα συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

ΚΟΣΜΟΣ · ACT FOR EARTH · ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ACT FOR EARTH · ACT FOR EARTH-INFOGRAPHIC · ΠΟΥΛΙΑ · ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα πέταξαν πουρέ σε πίνακα του Μονέ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα πέταξαν πουρέ σε πίνακα του Μονέ (vids)
09:02

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλη την παρεα ... Πρώτη μέρα σήμερα που δεν βγηκα για κυνηγι, ανοιξε νωρίς το μάτι αλλά γυρισα πλευρό και συνέχισα τον υπνο μου - δεν υπάρχει πλέον η διάθεση και η ψυχολογία μετά τις επαναλαμβανόμενες φόλες ...
Σε χθεσινό κυνηγι αγριόχοιρου στα ημιορεινά της Β Μεσσηνίας, βάλαμε 3 παγάνες, αλλάξαμε 2 βουνά και 3 ρεματιές και συνολικά από τα 10 άτομα δεν σηκωσε και δεν είδε ΚΑΝΕΝΑΣ ούτε μια τσίχλα o_Oo_O
Πολύ ζέστη για την εποχή αλλά οι βροχές που έπεσαν με την προηγούμενη κακοκαιρία έχουν πρασινίσει τη γη , οι ελιές έχουν φουλ καρποφορία φέτος και οι συνθήκες για τις τσίχλες είναι ιδανικές - αυτες όμως παραμένουν άφαντες ...:eek:
IMG_9993.jpg

Last edited:
Σημερα μιας και ξεκινουσε η αδεια μου ειπα να παω για τσιχλες αν και οι συνθηκες δεν ηταν ιδανικες,τελικα η φολα μυριζε με το που εφτασα,κεντρικη ευβοια στις γιδες και το πρωι ανετα καθοσουνα με κοντομανικο,τελικα μπασιμο μηδεν,μου περασαν 3 πουλια χαμηλα(ντοπια)και τα πηρα,δεν νομιζω οτι θα ξαναπαω μεχρι πεμπτη,τωρα απο παρασκευη και μετα αλαζει ο καιρος,κρυωνει με βοριαδες παντου,αλλα μαζι με την αλαγη ερχονται και τα πολλα μποφορ,η ελπιδα πεθαινει τελευταια!

Σημερα μιας και ξεκινουσε η αδεια μου ειπα να παω για τσιχλες αν και οι συνθηκες δεν ηταν ιδανικες,τελικα η φολα μυριζε με το που εφτασα,κεντρικη ευβοια στις γιδες και το πρωι ανετα καθοσουνα με κοντομανικο,τελικα μπασιμο μηδεν,μου περασαν 3 πουλια χαμηλα(ντοπια)και τα πηρα,δεν νομιζω οτι θα ξαναπαω μεχρι πεμπτη,τωρα απο παρασκευη και μετα αλαζει ο καιρος,κρυωνει με βοριαδες παντου,αλλα μαζι με την αλαγη ερχονται και τα πολλα μποφορ,η ελπιδα πεθαινει τελευταια!
Γιάννη καλημέρα. Με τέτοιο καιρό σήμερα εγώ θα ανέβαινα στα έλατα φίλε. Με τον αέρα που είχε δεν έχω πάει ακόμα. Ίσως την Πέμπτη πριν ξαναπιάσει ο δυνατός αέρας...

ΚαλημεραΔημητρη,Την πεμπτη ισως ανεβαινα και εγω αλλα εχω καπια δουλεια να κανω, σημερα απο το πρωι το καταλαβενες οτι δεν ηταν για κυνηγι,βεβαια ουτε αυριο και μεθαυριο πιστευω θα εχει κατι,βλεπω πολλυ φολα φετος!

Alex ρώτησέ τους όμως αν άκουσαν γενικά τουφεκιές στα πέριξ. Σου το λέω γιατί ήμουν απέναντι στην Τανάγρα και στα πρωινά καρτέρια έγινε πόλεμος. Το μπάσιμο ξεκίνησε αργότερα και ήταν όντως ασθενικό αλλά όσοι έπιασαν καρτέρια με γνώμονα το πρωινό ανέμισμα από πιασμένες, νομίζω τα πήγαν πολύ καλά.

Θα εισφέρω μια νότα αισιοδοξίας, όπως κατάλαβα εγώ τα πράγματα από σήμερα και χθες. Μπορεί τα πουλιά να μην έχουν "σουρώσει" σε 2-3 μέρες μεγάλων μπασιμάτων αλλά μπαίνουν από λίγα επί αρκετές ημέρες και στο τέλος θα είναι ικανοποιητικός ο απολογισμός. Μην ξεχνάμε και τις εσωτερικές μετακινήσεις, προϊόντος του χρόνου και αναλόγως των εσωτερικών καιρικών συνθηκών.
Έπεσαν το πρωί 100 ντουφέκια.Η περιοχή πρέπει να είχε στο νερό 50 κυνηγούς.Αρα μιλάμε για 2 φυσίγγια στον καθένα,αν βάλεις ότι 2-3 σίγουρα είναι στο πυροβολικό το αποτέλεσμα είναι τραγικό.

Είχε σφυρίχτρακι μέσα στο στόμα αλλά θέλει πολύ δεξιοτεχνία
Είχα φίλο που δυστυχώς δεν ζεί πια που την έκανε ολόιδια με σφύριγμα χωρίς τίποτα, μας έριχνε και δούλεμα οπότε ήθελε κοιτάζαμε δεξιά αριστερά σαν τους χαζούς

Status
Not open for further replies.
Back