H Ταχύτητα και η πίεση των φυσιγγίων και οι παράγοντες που επηρεάζουν

Καλημέρα σε όλους τους φίλους του φόρουμ!

Αν και ίσως υπάρχουν παραμφερή thread, με αφορμή το παρακάτω άρθρο από την ιστοσελίδα του cyprushundingmagazine, παρουσιάζει ένα θέμα ενδιαφέρον πιστεύω για όλους...

"H Ταχύτητα και η πίεση των φυσιγγίων και οι παράγοντες που επηρεάζουν."

"Ταχύτητα φυσιγγίου 360μ/δ τι σημαίνει αυτό. Κάποιος πολύ επιφανειακά θα σκεπτόταν ότι το φυσίγγιο αυτό στέλνει τα σκάγια στον στόχο με ταχύτητα 360μ/δ. Ναι αυτό είναι σωστό αλλά ποιες παράμετροι επηρεάζονται από την ταχύτητα των φυσιγγίων οι ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση του φυσιγγίου; Αυτό είναι το θέμα που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο με την βοήθεια του κύριου Προκόπη Γαβριηλίδη κατασκευαστή φυσιγγίων.

Αυτό λοιπόν το οποίο θα πρέπει ο κάθε κυνηγός να έχει υπόψη του, έκτος από τα συγκεκριμένα στοιχεία του όπλου του, θα πρέπει να έχει και κάποιες γνώσεις, τις οποίες θα χρησιμοποιεί και θα εφαρμόζει για την χρήση του κάθε φυσιγγίου ξεχωριστά. Ο κύριος παράγοντας για το τι φυσίγγι θα επιλέξει είναι οι κλιματολογικές συνθήκες της δεδομένης στιγμής που θα χρησιμοποιήσει τα φυσίγγια. Τα φυσίγγια επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες ο πιο σημαντικός όμως ίσως είναι τα επίπεδα υγρασίας που επικρατούν στην ατμόσφαιρα την δεδομένη στιγμή. Έχουμε ακούσει και την άποψη ότι τα φυσίγγια σκοτώνουν ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και ότι όλα αυτά περί παράγοντα υγρασίας και θερμοκρασίας είναι διαδώσεις. Λοιπόν η αλήθεια για το συγκεκριμένο θέμα είναι η εξής. Όλα τα φυσίγγια σκοτώνουν σε κάποια απόσταση το θήραμα αλλά όταν πρόκειται για οριακές και δύσκολες βολές και όταν θέλεις το φυσίγγι να είναι σύμμαχος σου και όχι εμπόδιο στην επιτυχία σου τότε πρέπει να λάβεις υπόψη σου και κάποιους άλλους παράγοντες .Πιο συγκεκριμένα τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας . Πόσες φορές δεν έτυχε σε όλους μας να χτυπήσουμε ένα θήραμα σε μια μεσαία προς μακρινή απόσταση και να δούμε ότι το θήραμα χτυπήθηκε αλλά δεν έπεσε ξερό ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις να ρίχνουμε σε κάποιο θήραμα απλά για να πούμε ότι το ντουφεκίσαμε και να το βλέπουμε ξαφνιασμένοι να σωριάζεται χάμω λες και το χτύπησε κεραυνός. Αυτά είναι παραδείγματα όπου το φυσίγγι σε συνάρτηση με τους εξωτερικούς παράγοντες έδρασε είτε υπέρ είτε εναντίων μας. Ας δούμε όμως τους παράγοντες που επηρεάζουν τα φυσίγγια


Υγρασία και Ξηρασία οι δύο καθοριστικοί παράγοντες


Αυτά τα δύο στοιχειά παίζουν μεγάλο ρόλο στην απόδοση του κάθε φυσιγγίου. Δηλαδή οι ταχύτητες και οι πιέσεις των φυσιγγίων αλλοιώνονται ανάλογα με τη υγρασία, ξηρασία και θερμοκρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Ως ποιο σημαντικοί παράγοντες είναι η υγρασία και η ξηρασία ενώ σε δεύτερη μοίρα έρχεται και η θερμοκρασία. Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι ξηρασία έχουμε μόνο το καλοκαίρι που είναι ζέστη, αλλά τα πράγματα δεν έχουν έτσι . Το καλοκαίρι μπορεί να υπάρχει περισσότερη υγρασία απ’ ότι τον χειμώνα. Απόδειξη αυτού τα αυτοκίνητα που το καλοκαίρι είναι φορτωμένα υγρασία, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας και τις πρωινές ώρες, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά τον χειμώνα.
Εάν τώρα θα κυνηγήσουμε κοντά στα παράλια, σε χαμηλό υψόμετρο όπου φυσιολογικά θα έχουμε πιο αυξημένα επίπεδα υγρασίας, τότε χρειαζόμαστε φυσίγγια αργά σε ταχύτητα λόγω της αυξημένης υγρασίας είτε είναι χειμώνας είτε είναι καλοκαίρι.
Εάν θα κυνηγήσουμε σε μεγάλο υψόμετρο, όπως για παράδειγμα το Τρόοδος όπου φυσιολογικά θα έχουμε λιγότερη υγρασία, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φυσίγγια με περισσότερη ταχύτητα.
Όσο λιγότερα γραμμάρια από σκάγια έχει ένα φυσίγγι τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα μπορεί να έχει. Ο φίλος μου ο Κυριάκος ένα πρωινό και ενώ κυνηγούσε τριγώνια στα παράλια με ψηλά επίπεδα υγρασίας έριξε σε ένα τριγώνι που ψηλοπετούσε με ένα φυσίγγι με χαμηλή ταχύτητα και αυτό έπεσε σαν μπάλα από τον ουρανό. (ένα φυσίγγι με χαμηλή ταχύτητα και χωρίς μεγάλη πίεση) Χωρίς να σκεφτεί και να αναλύσει τον λόγο του ‘τέλειου’ σκοτώματος πήρε τα ίδια φυσίγγια και για κυνήγι φάσσας όταν άνοιξαν οι περιοχές του Τροόδους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 5-6 πουλιά να χτυπηθούν από τα σκάγια του αλλά όχι θανάσιμα με συνέπεια να κρεμάσει μόνο ένα πουλί. Τα πιθανό χαμηλά επίπεδα υγρασίας που επικρατούσαν στο Τρόοδος την συγκεκριμένη μέρα σε συνάρτηση με την χαμηλή ταχύτητα των φυσιγγίων του δεν του έδιναν αποτελεσματικές βολές σε μεσαίες και μακρινές αποστάσεις. . Η δικαιολογίες του κόσμου σε τέτοιες περιπτώσεις πολλές.’ Άλλαξαν τα μπαρούτια, χάλασαν τα φυσίγγια και διάφορα τέτοια.

Για να έχουμε περισσότερη ταχύτητα πρέπει να επιλέξουμε φυσίγγι με λίγα γραμμάρια σκάγια, ενώ εάν θα χρησιμοποιήσουμε φυσίγγια με πολλά γραμμάρια σκάγια όπως π.χ 36gr ή 40gr θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το φυσίγγι θα είναι πιο αργό. Όσο πιο πολύ βάρος σκαγιών έχει ένα φυσίγγι τόσο μεγαλύτερη πίεση χρειάζεται για να δοθεί ταχύτητα στο φυσίγγι. Μεγάλες ταχύτητες σημαίνει και μεγάλες πιέσεις. Άρα χρειάζεται λιγότερη πίεση για να ταξιδέψουν με ταχύτητα 30 γρ σκάγια παρά 40γρ.


Πιέσεις και λάκτισμα

Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα με τις ταχύτητες του φυσιγγίου. Φυσίγγια με αυξημένη ταχύτητα και μέτρια προς βαριά γόμωση (μεγάλη πίεση) αν χρησιμοποιηθούν σε λάθος κλιματολογικές συνθήκες(υπερβολική υγρασία) θα προκαλέσουν αυξημένο λάκτισμα. Αν συμβεί το αντίθετο δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε ένα αργό φυσίγγι σε αυξημένη υγρασία τότε το φυσίγγι θα έχει μειωμένη ταχύτητα και μειωμένο λάκτισμα με μεγάλη διασπορά σκαγιών. . Εάν λοιπόν θέλουμε ταχύτητα επιλέγουμε φυσίγγια με λίγα γραμμάρια.
Είναι πολύ πιο εύκολα να βρούμε φυσίγγια με ικανοποιητική ταχύτητα (σχετικά γρήγορα) τα οποία δεν έχουν τόση μεγάλη πίεση λόγω του μικρού βάρους σκαγιών που κουβαλούν. Με απλά λόγια είναι εύκολο να δώσουμε ταχύτητα σε ένα φυσίγγι 28γρ με λιγότερη πίεση παρά σε ένα φυσίγγι 38 γρ. Στο δεύτερο φυσίγγι για να πετύχουμε μεγάλη ταχύτητα πρέπει να δώσουμε και την ανάλογη πίεση. Για αυτό το λόγο ο κανόνας των περισσότερων κατασκευαστών είναι να κατασκευάζουν αργά φυσίγγια βαρετών γομώσεων και γρήγορα φυσίγγια ελαφριών γομώσεων. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα.


ΟΙ αυλοί του όπλου και η μεταβολή της ταχύτητας.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που μας μεταβάλλει τις πιέσεις και την ταχύτητα των φυσιγγίων είναι οι αυλοί του όπλου μας. Εάν χρησιμοποιούμε όπλο με στενούς αυλούς τότε το φυσίγγιο μπορεί να μας δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα και πίεση απ’ ότι αναγράφει ο κατασκευαστής ή και το αντίθετο δηλαδή όπλο με πολύ ανοιχτούς αυλούς να μας μειώνει τις πιέσεις και τις ταχύτητες.


Μια ξεκάθαρη αλήθεια

Αυτά όλα τα συμπεράσματα για τις αλλοιώσεις των ταχυτήτων και πιέσεων των φυσιγγίων δεν είναι γέννημα του νου, αλλά προϊόν των συνεχομένων και πολύχρονων ερευνών που γίνονται κατά το βαλλιστικό έλεγχο κάθε μέρα από τους κατασκευαστές.. Ο βαλλιστικός έλεγχος που γίνεται είναι πολύ σημαντικός γιατί από εκεί αντλούμε και εξάγουμε πληροφορίες και συμπεράσματα γιατί την καλύτερη πάντα απόδοση των φυσιγγίων και βοηθά στην ομοιομορφία της παραγωγής και γενικά στην ψηλή και σταθερή ποιότητα των προϊόντων. Ιδιαίτερα όπως προαναφέραμε το θέμα της υγρασίας κατά τον έλεγχο των φυσιγγίων είναι πασιφανές ότι επηρεάζει αρκετά ένα φυσίγγιο και αυτό φαίνεται από τα αλλοιωμένα αποτελέσματα των δοκιμών που γίνονται για το ίδιο φυσίγγιο σε διαφορετικές μέρες, με διαφορετικά επίπεδα υγρασίας.
Στο κυνήγι μας η επιλογή ενός φυσιγγίου μεγάλης ταχύτητας που δεν αρμόζει στην δεδομένη στιγμή που κυνηγάμε, έχει τις πιο πολλές φορές ως αποτέλεσμα την εικόνα που σίγουρα όλοι μας έχουμε ξαναδεί, να ‘’τρώει’’ την τουφεκιά το θήραμα, να φεύγουν φτερά αλλά να συνεχίζει την πορεία του. Η αυξημένη ταχύτητα του φυσιγγίου στην ακατάλληλη στιγμή έχει ως αποτέλεσμα τις πλείστες φορές την αλλοίωση της συγκέντρωσης και κατανομής των σκαγιών με αποτέλεσμα τα σφαιρίδια που χτυπούνε τον στόχο να έχουν μεγάλη ταχύτητα αλλά καθόλου καλή συγκέντρωση

Αποθήκευση Φυσιγγίων

Η αποθήκευση των φυσιγγίων των κυνηγών στο σπίτι είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει την απόδοση του φυσιγγίου. Να αποφεύγεται η φύλαξη των φυσιγγίων σε μέρη του σπιτιού με αυξημένα επίπεδα υγρασίας ή σε χώρους με αυξημένες θερμοκρασίες ειδικότερα όταν μάλιστα δεν είναι μέσα στα κουτιά τους. Καλύτερη λύση είναι να αποθηκεύονται σε ένα ξύλινο κουτί ή σε ένα ερμάρι μέσα στο σπίτι όπου δεν υπάρχει πολύ υγρασία και πάντα μέσα στα χάρτινα κουτιά τους. Επίσης ακόμη ένα μεγάλο λάθος που κάνουν ορισμένοι είναι η τοποθέτηση των φυσιγγίων για αρκετές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο τους, όπου η θερμοκρασίες είναι όπως ξέρουμε όλοι πολύ ψηλές, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και έχει ως αποτέλεσμα και πάλι την ‘’κακή’’ απόδοση του φυσιγγίου την ώρα της χρησιμοποίησης του.

Ελπίζουμε αυτά τα λίγα που γράψαμε να ξεκαθάρισαν ορισμένες απορίες που τυχόν να είχατε περί αυτού του θέματος. Στο επόμενο τεύχος θα σχολιάσουμε κάποιους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της ντουφεκιάς μας. Καλό καλοκαίρι και καλό κυνήγι."

Και για να ανοίξω την κουβέντα , αναφέρει λόγου χάριν ότι "...αν κυνηγήσουμε κοντά στα παράλια, σε χαμηλό υψόμετρο όπου φυσιολογικά θα έχουμε πιο αυξημένα επίπεδα υγρασίας, τότε χρειαζόμαστε φυσίγγια αργά σε ταχύτητα λόγω της αυξημένης υγρασίας είτε είναι χειμώνας είτε είναι καλοκαίρι..."
Αυτό είναι σωστό;


Φιλικότατα,

Γιάννης
 
τα μπερδεψε στη μεση και τα διορθωσε στο τελος.o_O
Τα ειπαμε σε αλλο thread και διαφωνησαμε απολαυστικα και εκτενως .yel.
Η υγρασια χαλαει δυο πραγματα :
-Την πυριτιδα στην αποθηκευση
-Τη συγκεντρωση

Στο δευτερο η θεραπεια ειναι σφιξιμο του τσοκ . . . αλλα
επειδη προτεινεται και ενα νουμερο χοντροτερα σκαγια (γιατι τα χοντροτερα αυξανουν τη συγκεντρωση) , ολοι νομιζουν οτι αυτο προτεινεται γιατι μειωνεται και η ταχυτητα. ΟΧΙ η ταχυτητα δεν μειωνεται με την υγρασια , μειωνεται με κατακρημνησματα στην ατμοσφαιρα-βροχη, νιφαδες κλπ
 
Καλημέρα σε όλους τους φίλους του φόρουμ!

Αν και ίσως υπάρχουν παραμφερή thread, με αφορμή το παρακάτω άρθρο από την ιστοσελίδα του cyprushundingmagazine, παρουσιάζει ένα θέμα ενδιαφέρον πιστεύω για όλους...

"H Ταχύτητα και η πίεση των φυσιγγίων και οι παράγοντες που επηρεάζουν."

"Ταχύτητα φυσιγγίου 360μ/δ τι σημαίνει αυτό. Κάποιος πολύ επιφανειακά θα σκεπτόταν ότι το φυσίγγιο αυτό στέλνει τα σκάγια στον στόχο με ταχύτητα 360μ/δ. Ναι αυτό είναι σωστό αλλά ποιες παράμετροι επηρεάζονται από την ταχύτητα των φυσιγγίων οι ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση του φυσιγγίου; Αυτό είναι το θέμα που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο με την βοήθεια του κύριου Προκόπη Γαβριηλίδη κατασκευαστή φυσιγγίων.

Αυτό λοιπόν το οποίο θα πρέπει ο κάθε κυνηγός να έχει υπόψη του, έκτος από τα συγκεκριμένα στοιχεία του όπλου του, θα πρέπει να έχει και κάποιες γνώσεις, τις οποίες θα χρησιμοποιεί και θα εφαρμόζει για την χρήση του κάθε φυσιγγίου ξεχωριστά. Ο κύριος παράγοντας για το τι φυσίγγι θα επιλέξει είναι οι κλιματολογικές συνθήκες της δεδομένης στιγμής που θα χρησιμοποιήσει τα φυσίγγια. Τα φυσίγγια επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες ο πιο σημαντικός όμως ίσως είναι τα επίπεδα υγρασίας που επικρατούν στην ατμόσφαιρα την δεδομένη στιγμή. Έχουμε ακούσει και την άποψη ότι τα φυσίγγια σκοτώνουν ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και ότι όλα αυτά περί παράγοντα υγρασίας και θερμοκρασίας είναι διαδώσεις. Λοιπόν η αλήθεια για το συγκεκριμένο θέμα είναι η εξής. Όλα τα φυσίγγια σκοτώνουν σε κάποια απόσταση το θήραμα αλλά όταν πρόκειται για οριακές και δύσκολες βολές και όταν θέλεις το φυσίγγι να είναι σύμμαχος σου και όχι εμπόδιο στην επιτυχία σου τότε πρέπει να λάβεις υπόψη σου και κάποιους άλλους παράγοντες .Πιο συγκεκριμένα τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας . Πόσες φορές δεν έτυχε σε όλους μας να χτυπήσουμε ένα θήραμα σε μια μεσαία προς μακρινή απόσταση και να δούμε ότι το θήραμα χτυπήθηκε αλλά δεν έπεσε ξερό ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις να ρίχνουμε σε κάποιο θήραμα απλά για να πούμε ότι το ντουφεκίσαμε και να το βλέπουμε ξαφνιασμένοι να σωριάζεται χάμω λες και το χτύπησε κεραυνός. Αυτά είναι παραδείγματα όπου το φυσίγγι σε συνάρτηση με τους εξωτερικούς παράγοντες έδρασε είτε υπέρ είτε εναντίων μας. Ας δούμε όμως τους παράγοντες που επηρεάζουν τα φυσίγγια


Υγρασία και Ξηρασία οι δύο καθοριστικοί παράγοντες


Αυτά τα δύο στοιχειά παίζουν μεγάλο ρόλο στην απόδοση του κάθε φυσιγγίου. Δηλαδή οι ταχύτητες και οι πιέσεις των φυσιγγίων αλλοιώνονται ανάλογα με τη υγρασία, ξηρασία και θερμοκρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Ως ποιο σημαντικοί παράγοντες είναι η υγρασία και η ξηρασία ενώ σε δεύτερη μοίρα έρχεται και η θερμοκρασία. Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι ξηρασία έχουμε μόνο το καλοκαίρι που είναι ζέστη, αλλά τα πράγματα δεν έχουν έτσι . Το καλοκαίρι μπορεί να υπάρχει περισσότερη υγρασία απ’ ότι τον χειμώνα. Απόδειξη αυτού τα αυτοκίνητα που το καλοκαίρι είναι φορτωμένα υγρασία, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας και τις πρωινές ώρες, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά τον χειμώνα.
Εάν τώρα θα κυνηγήσουμε κοντά στα παράλια, σε χαμηλό υψόμετρο όπου φυσιολογικά θα έχουμε πιο αυξημένα επίπεδα υγρασίας, τότε χρειαζόμαστε φυσίγγια αργά σε ταχύτητα λόγω της αυξημένης υγρασίας είτε είναι χειμώνας είτε είναι καλοκαίρι.
Εάν θα κυνηγήσουμε σε μεγάλο υψόμετρο, όπως για παράδειγμα το Τρόοδος όπου φυσιολογικά θα έχουμε λιγότερη υγρασία, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φυσίγγια με περισσότερη ταχύτητα.
Όσο λιγότερα γραμμάρια από σκάγια έχει ένα φυσίγγι τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα μπορεί να έχει. Ο φίλος μου ο Κυριάκος ένα πρωινό και ενώ κυνηγούσε τριγώνια στα παράλια με ψηλά επίπεδα υγρασίας έριξε σε ένα τριγώνι που ψηλοπετούσε με ένα φυσίγγι με χαμηλή ταχύτητα και αυτό έπεσε σαν μπάλα από τον ουρανό. (ένα φυσίγγι με χαμηλή ταχύτητα και χωρίς μεγάλη πίεση) Χωρίς να σκεφτεί και να αναλύσει τον λόγο του ‘τέλειου’ σκοτώματος πήρε τα ίδια φυσίγγια και για κυνήγι φάσσας όταν άνοιξαν οι περιοχές του Τροόδους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 5-6 πουλιά να χτυπηθούν από τα σκάγια του αλλά όχι θανάσιμα με συνέπεια να κρεμάσει μόνο ένα πουλί. Τα πιθανό χαμηλά επίπεδα υγρασίας που επικρατούσαν στο Τρόοδος την συγκεκριμένη μέρα σε συνάρτηση με την χαμηλή ταχύτητα των φυσιγγίων του δεν του έδιναν αποτελεσματικές βολές σε μεσαίες και μακρινές αποστάσεις. . Η δικαιολογίες του κόσμου σε τέτοιες περιπτώσεις πολλές.’ Άλλαξαν τα μπαρούτια, χάλασαν τα φυσίγγια και διάφορα τέτοια.

Για να έχουμε περισσότερη ταχύτητα πρέπει να επιλέξουμε φυσίγγι με λίγα γραμμάρια σκάγια, ενώ εάν θα χρησιμοποιήσουμε φυσίγγια με πολλά γραμμάρια σκάγια όπως π.χ 36gr ή 40gr θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το φυσίγγι θα είναι πιο αργό. Όσο πιο πολύ βάρος σκαγιών έχει ένα φυσίγγι τόσο μεγαλύτερη πίεση χρειάζεται για να δοθεί ταχύτητα στο φυσίγγι. Μεγάλες ταχύτητες σημαίνει και μεγάλες πιέσεις. Άρα χρειάζεται λιγότερη πίεση για να ταξιδέψουν με ταχύτητα 30 γρ σκάγια παρά 40γρ.


Πιέσεις και λάκτισμα

Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα με τις ταχύτητες του φυσιγγίου. Φυσίγγια με αυξημένη ταχύτητα και μέτρια προς βαριά γόμωση (μεγάλη πίεση) αν χρησιμοποιηθούν σε λάθος κλιματολογικές συνθήκες(υπερβολική υγρασία) θα προκαλέσουν αυξημένο λάκτισμα. Αν συμβεί το αντίθετο δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε ένα αργό φυσίγγι σε αυξημένη υγρασία τότε το φυσίγγι θα έχει μειωμένη ταχύτητα και μειωμένο λάκτισμα με μεγάλη διασπορά σκαγιών. . Εάν λοιπόν θέλουμε ταχύτητα επιλέγουμε φυσίγγια με λίγα γραμμάρια.
Είναι πολύ πιο εύκολα να βρούμε φυσίγγια με ικανοποιητική ταχύτητα (σχετικά γρήγορα) τα οποία δεν έχουν τόση μεγάλη πίεση λόγω του μικρού βάρους σκαγιών που κουβαλούν. Με απλά λόγια είναι εύκολο να δώσουμε ταχύτητα σε ένα φυσίγγι 28γρ με λιγότερη πίεση παρά σε ένα φυσίγγι 38 γρ. Στο δεύτερο φυσίγγι για να πετύχουμε μεγάλη ταχύτητα πρέπει να δώσουμε και την ανάλογη πίεση. Για αυτό το λόγο ο κανόνας των περισσότερων κατασκευαστών είναι να κατασκευάζουν αργά φυσίγγια βαρετών γομώσεων και γρήγορα φυσίγγια ελαφριών γομώσεων. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα.


ΟΙ αυλοί του όπλου και η μεταβολή της ταχύτητας.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που μας μεταβάλλει τις πιέσεις και την ταχύτητα των φυσιγγίων είναι οι αυλοί του όπλου μας. Εάν χρησιμοποιούμε όπλο με στενούς αυλούς τότε το φυσίγγιο μπορεί να μας δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα και πίεση απ’ ότι αναγράφει ο κατασκευαστής ή και το αντίθετο δηλαδή όπλο με πολύ ανοιχτούς αυλούς να μας μειώνει τις πιέσεις και τις ταχύτητες.


Μια ξεκάθαρη αλήθεια

Αυτά όλα τα συμπεράσματα για τις αλλοιώσεις των ταχυτήτων και πιέσεων των φυσιγγίων δεν είναι γέννημα του νου, αλλά προϊόν των συνεχομένων και πολύχρονων ερευνών που γίνονται κατά το βαλλιστικό έλεγχο κάθε μέρα από τους κατασκευαστές.. Ο βαλλιστικός έλεγχος που γίνεται είναι πολύ σημαντικός γιατί από εκεί αντλούμε και εξάγουμε πληροφορίες και συμπεράσματα γιατί την καλύτερη πάντα απόδοση των φυσιγγίων και βοηθά στην ομοιομορφία της παραγωγής και γενικά στην ψηλή και σταθερή ποιότητα των προϊόντων. Ιδιαίτερα όπως προαναφέραμε το θέμα της υγρασίας κατά τον έλεγχο των φυσιγγίων είναι πασιφανές ότι επηρεάζει αρκετά ένα φυσίγγιο και αυτό φαίνεται από τα αλλοιωμένα αποτελέσματα των δοκιμών που γίνονται για το ίδιο φυσίγγιο σε διαφορετικές μέρες, με διαφορετικά επίπεδα υγρασίας.
Στο κυνήγι μας η επιλογή ενός φυσιγγίου μεγάλης ταχύτητας που δεν αρμόζει στην δεδομένη στιγμή που κυνηγάμε, έχει τις πιο πολλές φορές ως αποτέλεσμα την εικόνα που σίγουρα όλοι μας έχουμε ξαναδεί, να ‘’τρώει’’ την τουφεκιά το θήραμα, να φεύγουν φτερά αλλά να συνεχίζει την πορεία του. Η αυξημένη ταχύτητα του φυσιγγίου στην ακατάλληλη στιγμή έχει ως αποτέλεσμα τις πλείστες φορές την αλλοίωση της συγκέντρωσης και κατανομής των σκαγιών με αποτέλεσμα τα σφαιρίδια που χτυπούνε τον στόχο να έχουν μεγάλη ταχύτητα αλλά καθόλου καλή συγκέντρωση

Αποθήκευση Φυσιγγίων

Η αποθήκευση των φυσιγγίων των κυνηγών στο σπίτι είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει την απόδοση του φυσιγγίου. Να αποφεύγεται η φύλαξη των φυσιγγίων σε μέρη του σπιτιού με αυξημένα επίπεδα υγρασίας ή σε χώρους με αυξημένες θερμοκρασίες ειδικότερα όταν μάλιστα δεν είναι μέσα στα κουτιά τους. Καλύτερη λύση είναι να αποθηκεύονται σε ένα ξύλινο κουτί ή σε ένα ερμάρι μέσα στο σπίτι όπου δεν υπάρχει πολύ υγρασία και πάντα μέσα στα χάρτινα κουτιά τους. Επίσης ακόμη ένα μεγάλο λάθος που κάνουν ορισμένοι είναι η τοποθέτηση των φυσιγγίων για αρκετές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο τους, όπου η θερμοκρασίες είναι όπως ξέρουμε όλοι πολύ ψηλές, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και έχει ως αποτέλεσμα και πάλι την ‘’κακή’’ απόδοση του φυσιγγίου την ώρα της χρησιμοποίησης του.

Ελπίζουμε αυτά τα λίγα που γράψαμε να ξεκαθάρισαν ορισμένες απορίες που τυχόν να είχατε περί αυτού του θέματος. Στο επόμενο τεύχος θα σχολιάσουμε κάποιους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της ντουφεκιάς μας. Καλό καλοκαίρι και καλό κυνήγι."

Και για να ανοίξω την κουβέντα , αναφέρει λόγου χάριν ότι "...αν κυνηγήσουμε κοντά στα παράλια, σε χαμηλό υψόμετρο όπου φυσιολογικά θα έχουμε πιο αυξημένα επίπεδα υγρασίας, τότε χρειαζόμαστε φυσίγγια αργά σε ταχύτητα λόγω της αυξημένης υγρασίας είτε είναι χειμώνας είτε είναι καλοκαίρι..."
Αυτό είναι σωστό;


Φιλικότατα,

Γιάννης
Φυσικά οχι
 
τα μπερδεψε στη μεση και τα διορθωσε στο τελος.o_O
Τα ειπαμε σε αλλο thread και διαφωνησαμε απολαυστικα και εκτενως .yel.
Η υγρασια χαλαει δυο πραγματα :
-Την πυριτιδα στην αποθηκευση
-Τη συγκεντρωση

Στο δευτερο η θεραπεια ειναι σφιξιμο του τσοκ . . . αλλα
επειδη προτεινεται και ενα νουμερο χοντροτερα σκαγια (γιατι τα χοντροτερα αυξανουν τη συγκεντρωση) , ολοι νομιζουν οτι αυτο προτεινεται γιατι μειωνεται και η ταχυτητα. ΟΧΙ η ταχυτητα δεν μειωνεται με την υγρασια , μειωνεται με κατακρημνησματα στην ατμοσφαιρα-βροχη, νιφαδες κλπ
Έχεις μετρήσει σε ταχογράφο ποτε φυσίγγια ;
 
Έχεις μετρήσει σε ταχογράφο ποτε φυσίγγια ;
μα ποτέ ποτέ. Αλλα διαβαζω 40 χρονια και συγκρινω -αξιολογω ο,τι γραφεται σε ελληνικα -αγγλικα.
Και η εμπειρια μου στη χρηση , δεν με αφησε να υποθεσω κατι τετοιο.
Το μονο που αντιληφθηκα καποτε ηταν μειωμενη ταχυτητα σε διασπορας και μετα απο αρκετες δοκιμες απερριψα τα 9 στα 10
 
Έχουν λιγάκι μπερδέψει τα μπούτια τους με τα λίγα που διάβασα ... αλλά δεν έχω χρόνο τώρα Γιάννη ...
Έχει μπερδέψει πολύ τα μπούτια του
φτου και είχα σε εκτίμηση τα φυσίγγια του! .very shoked.
Και για να ανοίξω την κουβέντα , αναφέρει λόγου χάριν ότι "...αν κυνηγήσουμε κοντά στα παράλια, σε χαμηλό υψόμετρο όπου φυσιολογικά θα έχουμε πιο αυξημένα επίπεδα υγρασίας, τότε χρειαζόμαστε φυσίγγια αργά σε ταχύτητα λόγω της αυξημένης υγρασίας είτε είναι χειμώνας είτε είναι καλοκαίρι..."
Αυτό είναι σωστό;
Καπετάν- Γιάννη,
1. χαμηλό υψόμετρο = μεγαλύτερη ατμοσφαιρική πίεση
2. χαμηλό υψόμετρο (παράλια) = αυξημένα επίπεδα υγρασίας = αραιότερος αέρας (Ω ΝΑΙ υγρασία= πιο αραιή ατμόσφαιρα)
σε απόδοση ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ βλητικής
το 1 αντίθετο του 2
ΤΟ 1 ανοίγει την τουφεκιά
το 2 την μαζεύει
το 1 παίζει ΠΟΛΥ μεγαλύτερο ρόλο από το 2, όλοι οι μεγάλοι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ κατασκευαστές όπλων και φυσιγγίων εξετάζουν την ατμοσφαιρική πίεση και όχι την υγρασία (την επίδραση από την υγρασία της ατμόσφαιρας την θεωρούν αμελητέα)

με χαμηλότερη ταχύτητα "μαζεύουμε" την κατανομή άρα ισορροπούμε το 1

μιλάμε πάντα για ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΛΗΤΙΚΗ

αν πάρει υγρασία η μπαρούτη έχουμε άλλα πράγματα - αντίθετα

τώρα θα μου πεις μα εδώ στην Ελλάδα λέμε ότι η υγρασία είναι κύριος παράγων επηρεάζει κ.λ.π. κ.λ.π.
θα σου απαντήσω: μόνο στην Ελλάδα και στην Ιταλία τα λέμε......
 
με χαμηλότερη ταχύτητα "μαζεύουμε" την κατανομή άρα ισορροπούμε το 1
Με κάλυψες ΠΛΗΡΩΣ!.RESPECT.

Υ.Γ: Το "χαμηλότερη" είναι σχετικό δεν το παρανοώ...Μην θυσιάσουμε την "διάτρηση" (φονικότατα) για την καλή κατανομή....ΤΟΣΟ ΟΣΟ! ΔΟΚΙΜΕΣ ΘΕΛΕΙ!!!
 
Μια ερώτηση θέλω να κάνω προς όλους, φτιάχνω στο χέρι ολόϊδια σε όλα φυσίγγια, 5 στον αριθμό, η συνταγή πχ Α1 1.65 x32, ρίχνω το πρωί 8 η ώρα μου δίνει 375 , ρίχνω στις 10 διαβάζω 385 , το μεσημέρι στις 3 διαβάζω 395 , το απόγευμα στις 7 παλι 375 , μπορείτε να μου εξηγήσετε αναλυτικά με λίγα λόγια γιατί συμβαίνει αυτό ;;;;;
 
Μια ερώτηση θέλω να κάνω προς όλους, φτιάχνω στο χέρι ολόϊδια σε όλα φυσίγγια, 5 στον αριθμό, η συνταγή πχ Α1 1.65 x32, ρίχνω το πρωί 8 η ώρα μου δίνει 375 , ρίχνω στις 10 διαβάζω 385 , το μεσημέρι στις 3 διαβάζω 395 , το απόγευμα στις 7 παλι 375 , μπορείτε να μου εξηγήσετε αναλυτικά με λίγα λόγια γιατί συμβαίνει αυτό ;;;;;
Είναι με την ωρα.big smile.
 
Μια ερώτηση θέλω να κάνω προς όλους, φτιάχνω στο χέρι ολόϊδια σε όλα φυσίγγια, 5 στον αριθμό, η συνταγή πχ Α1 1.65 x32, ρίχνω το πρωί 8 η ώρα μου δίνει 375 , ρίχνω στις 10 διαβάζω 385 , το μεσημέρι στις 3 διαβάζω 395 , το απόγευμα στις 7 παλι 375 , μπορείτε να μου εξηγήσετε αναλυτικά με λίγα λόγια γιατί συμβαίνει αυτό ;;;;;
Aπλά δέν συμβαίνει .
 
Μια ερώτηση θέλω να κάνω προς όλους, φτιάχνω στο χέρι ολόϊδια σε όλα φυσίγγια, 5 στον αριθμό, η συνταγή πχ Α1 1.65 x32, ρίχνω το πρωί 8 η ώρα μου δίνει 375 , ρίχνω στις 10 διαβάζω 385 , το μεσημέρι στις 3 διαβάζω 395 , το απόγευμα στις 7 παλι 375 , μπορείτε να μου εξηγήσετε αναλυτικά με λίγα λόγια γιατί συμβαίνει αυτό ;;;;;
Κανονικά πρεπει να ριξεις 5 φυσσιγγια επι 4 φορες. Αν υποθεσουμε οτι το κανεις και βρισκεις τις παραπανω ταχυτητες σαν μέσους όρους τοτε η μονη εξηγηση που μπορώ να δώσω ειναι η διαφορα στη θερμοκρασια της πυριτιδας και η εξωτερικη ατμοσφαιρικη πίεση και θερμοκρασία που επηρεάζουν την πυκνότητα της στήλης αέρα της κάνης.
Η πυκνότητα της στήλης δεν μπορεί να επηρεάσει τόσο πολύ την ταχύτητα μόνη της.
 
Last edited:
Μια ερώτηση θέλω να κάνω προς όλους, φτιάχνω στο χέρι ολόϊδια σε όλα φυσίγγια, 5 στον αριθμό, η συνταγή πχ Α1 1.65 x32, ρίχνω το πρωί 8 η ώρα μου δίνει 375 , ρίχνω στις 10 διαβάζω 385 , το μεσημέρι στις 3 διαβάζω 395 , το απόγευμα στις 7 παλι 375 , μπορείτε να μου εξηγήσετε αναλυτικά με λίγα λόγια γιατί συμβαίνει αυτό ;;;;;
υποθέτουμε οτι ειναι μ.ο. απο 5 φυσιγγια την καθε ωρα βλ. Βασίλη
ναι μπορεί να συμβει άνετα
λογω θερμοτητας (θερμοκρασιας)
όσο πιο ζεστή η μπαρουτη τοσο πιο πολλά μπαρ βγάζει
το περιεργο θα ηταν να μην έχει μεταβολες
 
Τι διαφορές θερμοκρασιας μπορει να δωσει μια ημερα απο το πρωι στις 8 μεχρι τις 7 το απογευμα ???
5 βαθμους 10 βαθμους....ακραιο....να εχουμε σε μια ημερα 10 βαθμους διαφορές!!!!
Αλλά και 10 βαθμους να εχουμε....
Οι διαφορές σε ταχυτητες 375 - 395 ειναι πολυ μεγαλες 20 μ/δ διαφορα.....αυτο δεν ειναι φυσιγγιο....
ασανσερ ειναι.....
Σε ΙΔΙΑ φυσιγγια.... οι αποκλισεις σε ταχυτητα δεν εχουν μεγαλυτερη αποκλιση απο 5 εως 7 μ/δ.. το πολυ ...την
ιδια ημερα....αλλιως δεν μιλαμε για ιδια φυσιγγια....μιλαμε για στρακα στρουκες....

ΥΓ. Χωρις ιχνος αντιπαραθεσης....απλα ειπα την γνωμη μου βλεποντας τα αποτελεσματα των δικων μου
φυσιγγιων!!!!
 
Last edited:
M
Έχει μπερδέψει πολύ τα μπούτια του
φτου και είχα σε εκτίμηση τα φυσίγγια του! .very shoked.

Καπετάν- Γιάννη,
1. χαμηλό υψόμετρο = μεγαλύτερη ατμοσφαιρική πίεση
2. χαμηλό υψόμετρο (παράλια) = αυξημένα επίπεδα υγρασίας = αραιότερος αέρας (Ω ΝΑΙ υγρασία= πιο αραιή ατμόσφαιρα)
σε απόδοση ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ βλητικής
το 1 αντίθετο του 2
ΤΟ 1 ανοίγει την τουφεκιά
το 2 την μαζεύει
το 1 παίζει ΠΟΛΥ μεγαλύτερο ρόλο από το 2, όλοι οι μεγάλοι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ κατασκευαστές όπλων και φυσιγγίων εξετάζουν την ατμοσφαιρική πίεση και όχι την υγρασία (την επίδραση από την υγρασία της ατμόσφαιρας την θεωρούν αμελητέα)

με χαμηλότερη ταχύτητα "μαζεύουμε" την κατανομή άρα ισορροπούμε το 1

μιλάμε πάντα για ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΛΗΤΙΚΗ

αν πάρει υγρασία η μπαρούτη έχουμε άλλα πράγματα - αντίθετα

τώρα θα μου πεις μα εδώ στην Ελλάδα λέμε ότι η υγρασία είναι κύριος παράγων επηρεάζει κ.λ.π. κ.λ.π.
θα σου απαντήσω: μόνο στην Ελλάδα και στην Ιταλία τα λέμε......
Mαριε Καλημέρα!

Το Κυπριακό site...επιβεβαιώνει.sarcastic., με βάση 27 χρόνια ελέγχων των τεχνικών της Winchester....(τα ξέρεις βέβαια!!!;))

Απόσπασμα...

"Ο Lawry και Garner , 27 χρόνια πειράματα στη winchester είπαν τα παρακάτω για τον καιρό...

ATMOSPHERE - EFFECT on BALLISTIC PERFORMANCE
1. Temperature A rise in temperature causes a drop in air density and, thereby, a drop in the drag forces that decelerate a moving pellet and that induce its dispersive (i.e. patterning) behavior.
2. Barometric Pressure A rise in barometric pressure causes a rise in air density, and thus an increase in the aerodynamic drag force. At near sea-level (1000 foot altitude or less) conditions, which characterize the overwhelming amount of populated land in the U.S., the normal changes in barometric pressure cause such a small change in air density that the ballistic effects are negligible. However, the effect of altitude on the
average barometric pressure can be considerable.
3. Wind Head and tail winds (i.e. those moving toward or away from the shooter) have a small effect on downrange velocities and an almost negligible effect on patterning. A cross wind has essentially no effect on effect on velocity or dispersion. However, a cross wind can cause sensible lateral movement of the shot cloud.
4. Humidity Humidity, even rain, has a negligible effect on downrange ballistic performance and is therefore not considered."
 
Εγώ πιστεύω πως και η υγρασία αλλά και η θερμοκρασία επηρεάζουν ένα φυσίγγι όταν βρίσκονται η υγρασία σε υψηλά και η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλα επίπεδα το έχω διαπίστωση και μάλλον δεν είναι ότι επηρεάζουν γενικά επηρεάζουν καθαρά την μπαρούτι και μόνο και την απόδοση της όσο πιο ζεστός καιρός τόσο αυξάνεται το έργο της όσο πιο κρύος μειώνεται το ίδιο συμβαίνει και με την υγρασία αν πραγματικά έχεις υγρόμετρο θα το διαπιστώσεις όταν η υγρασία περάσει το 92% αρχίζει να διαφέρει το φυσίγγι στην απόδοση το έχω δει επειδή κουβαλω υγρόμετρο πολλές φορές ενώ οταν βρέχει δεν υπάρχει αυτή τόσο μεγάλη διαφορά όσο και αν φένεται περίεργο .
 
Back
Top