Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Έχω απορρίψει νούμερα πιο ψιλά του 9 όχι γιατί το δέκα δεν κατεβάζει την τσίχλα αλλά θεωρώ ότι δεν θα τρώγεται μετα. Ίσως είναι λάθος αλλά έτσι το σκέφτομαι.
Είχα πάρει μια φορά τα Όσκαρ τα μαύρα σε νούμερο 11, δεν τρώγετε μετά το πουλί όλα τα σκάγια τα τρως κανονικά και δεν πολυκαταλαβαινεις και τίποτα σαν σκόνη είναι και τρώει και ο μικρός οπότε μακριά.

Έχω απορρίψει νούμερα πιο ψιλά του 9 όχι γιατί το δέκα δεν κατεβάζει την τσίχλα αλλά θεωρώ ότι δεν θα τρώγεται μετα. Ίσως είναι λάθος αλλά έτσι το σκέφτομαι.
Σε πληροφορώ υπευθύνως Κώστα, πως τρώγεται και παρατρώγεται! Να τονίσω βέβαια πως αναφέρομαι αποκλειστικά στο Νο10 με διάμετρο σκαγιού 1,9χιλ., αλλά και στο Νο9μισό με διάμετρο 2,00χιλ. (βάσει του ιταλικού/ελληνικού μεγεθολογίου)... Για πιο ψιλά, δεν έχω ασφαλή γνώση ή πείρα, και όντως πρόκειται περί υπερβολής...
Με τα 10άρια και τα 9μισάρια λοιπόν, δεν παραμένει μέσα στο κρέας του βληθέντος θηράματος (μικρά πουλιά βεβαίως) ίχνος μολυβιού... Καμία απολύτως διαφορά ως προς τούτο, σε σύγκριση με χονδρότερα σκαγάκια...
Έχω ρίξει (και θα ρίξω και στο μέλλον) "ολόκληρα φορτηγά" με 10άρια φυσιγγάκια και 9μισαράκια! Ουδέν πρόβλημα! Πραγματικά ουδεμία ουσιαστική και αξιόλογη διαφορά σε σύγκριση με το 9άρι όσον αφορά στο συγκεκριμένο θεματάκι...
Εντάξει τα 8άρια κόβουν σίγουρα μακρύτερα, αλλά χάνουν ολίγον τι σε πυκνότητα...
Και στο λειόκαννο, είναι θέσφατον ότι πρωτίστως μετράει η πυκνότητα της κατανομής σε σκάγια και δευτερευόντως η δύναμη κρούσης του εκάστοτε, μεμονωμένου σκαγιού...
Με άλλα λόγια, επιδιώκομε το λεγόμενον "πολλαπλούν τραύμα" για να πέσει ακαριαίως το βληθέν θήραμα... Κι ας είναι και από πολύ ψιλά σκαγάκια (πάντοτε μέσα σε λογικά πλαίσια)... Αρκεί να είναι πολλαπλό...
Αυτά βάσει και της δικής μου εμπειρίας, πέραν από τη θεωρία του πράγματος...

Last edited:
Έψαξα λίγο για 11 και δε βρήκα τίποτα.
Καλύτερα !!! :rolleyes: Δε βλέπω κανένα νόημα στη χρήση νο 11 σκαγιών ... Με 35 σκάγια στο γραμμάριο, π.χ. στα 30 γρ. (μιας και ο λόγος για το Navaro 30) έχουμε 1050 σκάγια !!! Ακόμη και σε φυσίγγια διασποράς με ελικοειδή ή με ανάποδο αποκεντρωτήρα τα θεωρώ υπερβολή. Πάλι θα γεμίζουν σκάγια το πουλί !! Άσε που με τόσο ψιλά σκάγια, τέτοια φυσίγγια (χωρίς κυάθιο) θα κάνουν την κάννη χάλια από τις μολυβδώσεις. :(
Εγώ θεωρώ ότι το Νο.10 είναι το ελάχιστο (το πιο ψιλό) που πρέπει να χρησιμοποιείται, για τα μικρά θηράματα (τσίχλα - ορτύκι) της χώρας μας. Μέχρι πριν 3-4 χρόνια θεωρούσα ως ελάχιστο το Νο.9,5 (2,0 mm) κι αυτό χρησιμοποιούσα ως επί το πλείστον, αλλά αφού δοκίμασα και το 10 διαπίστωσα ότι κάνει εξίσου καλή δουλειά. Με 25 σκάγια ανά γραμμάριο, στα 30 γρ. είναι 750, είναι υπεραρκετό, ακόμη και σε γομώσεις 24 γρ. (600 σκάγια) !!! ;)
Και προσωπικά, δεν θυμάμαι να βρήκα ποτέ σκάγια μέσα στο θήραμα (τσίχλα). Τουλάχιστον στις καιρικές συνθήκες της Κρήτης και στις αποστάσεις που ρίχνω συνήθως (μέχρι 35 το πολύ 40 μέτρα), όλα σχεδόν τα τραύματα είναι διαμπερή. Και μιλάω για το ψαχνό του στήθους. Αν είναι να μείνει σκάγι μέσα, θα μείνει εκεί. Οπουδήποτε αλλού ή θα περάσει διαμπερές ή θα φύγει με το καθάρισμα μαζί με τα εντόσθια.
Για το Νο.11, αν και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, κι εγώ φοβάμαι ότι θα μένουν πολλά σκάγια μέσα στο θήραμα !!

Εχω βρει μεσα σε τσιχλοκοτσυφα κ 8αρια, και 9αρια και 10αρια....
Οπως έχω δει κ διατρησεις κ από τα τρία νουμερα...

Και ένας λόγος που παντα καθαρίζω ο ίδιος τα θηράματα είναι αυτός,
εκτός του ότι ειναι κ αυτό μέρος της διαδικασίας του κυνηγιου....

Το κακό με τα ψιλα σκαγια είναι ότι για να τα εντοπίσουμε κατά την μασηση θα πρεπει πρωτα να τα συναντήσουν τα..δόντια μας..
Δυσκολα θα καταλαβουμε ότι "κατι υπάρχει στο στόμα μας"..
Έτσι λοιπόν κάποια απο αυτα θα καταλήξουν στο στομάχι μας χωρίς να το καταλαβουμε....

Ολα αυτά τα νουμερα των σκαγιων είναι ενδεδειγμένα για την τσιχλα, απο εκει κ περα ο καθένας μας διαλέγει κ περνει αναλόγως τι θέλει κ τι πιστευει..

Για τα 11αρια ευελπιστώ αργότερα να πω κ εγώ την γνώμη μου...
Εχω ακουσει πολλά για τις δυνατότητες αυτου του σκαγιου, πιστευω τα παντα κ τιποτα, μέχρι να εχω κ εγώ μια άποψη......

Last edited:
Καλύτερα !!! :rolleyes: Δε βλέπω κανένα νόημα στη χρήση νο 11 σκαγιών ... Με 35 σκάγια στο γραμμάριο, π.χ. στα 30 γρ. (μιας και ο λόγος για το Navaro 30) έχουμε 1050 σκάγια !!!
Σίγουρα!!!

Αλλα εμένα δεν με ενδιαφέρει η μεγάλη πληθωρα σκαγιων που έχει το ν11 κ σε 24γρ(ειναι υπεραρκετα κ εκεί) αν υπήρχε θα το επερνα....

Ουτε κ θέλω να το χρησιμοποιείσω με σκοπό να παρω "ευκολες" τσιχλες στο περπατητο...

Θέλω μόνο να δω πως θα συμπεριφερθει σε νορμαλ αποστασεις, αν θα εχω τραυματισμένα, κ τι θα δω αργότερα στο μάδημα.....
Εν παση περιπτωση να δω από πιο σημείο κ μετα χάνει τις δυνάμεις του, γιατί τα πολλα σκάγια δεν αρκουν από μόνα τους,χρειάζεται κ η κινητικη ενεργεια...

Παίδες άμα είναι να την πάρεις την τσιχλιτσα θα την πάρεις και με 8-9 max.....αν είναι να σκορπάς 1500 σκάγια με κάθε φυσίγγι για να πάρεις μια τσίχλα....στήσε δίχτυα και πέτα καμία κροτίδα να λες ότι τουφεκας!!....φιλικά πάντα!

Παίδες άμα είναι να την πάρεις την τσιχλιτσα θα την πάρεις και με 8-9 max.....αν είναι να σκορπάς 1500 σκάγια με κάθε φυσίγγι για να πάρεις μια τσίχλα....στήσε δίχτυα και πέτα καμία κροτίδα να λες ότι τουφεκας!!....φιλικά πάντα!
Όπως το βλεπει ο καθένας Τεό...

Γουστάρει κάποιος να κυνηγήσει τσιχλα με το 20αρακι του η κ με μικρότερο διαμέτρημα, ας το κάνει...

Δεν γουστάρει κ θέλει να παρει το 12αρι κ να ρίξει 36γρ ν9,κ παλι ας το κάνει...

Ακόμα καλυτερα γουστάρει μονοκαννο, μια κ έξω η αντε γεια, ας το κάνει....

Ουτε που με αφορά.......

Σήμερα η μέρα ξεκίνησε με 3 σφίνες στο χέρι αν και υπήρχαν προοπτικές και για κατι καλύτερο.....στη συνέχεια με περίμεναν αρκετές εκπλήξεις η αλήθεια είναι αν και όλα ξεκίνησαν ρόδινα. Άρχισα το περπατητό μόνος όπως συνήθως και που και που βάραγα απο καμία που εκανε το λάθος να βγεί μπροστά μου. Το θέμα ειναι οτι δεν μπορούσα να βρώ τα πουλιά, ρε εδω έπεσε ρε εκεί επεσε, άφαντη η τσίχλα.Να που κρυβόταν η πρώτη.....20211117_090241.jpg
Έπειτα απο λίγο πάλι το ίδιο σκηνικό.....20211117_103512.jpg
Εγω να ψάχνω σαν τον μπίπ γύρω γύρω απο την ελιά τόση ωρα και αυτή ήταν στον κορμό o_O .
Μετά απο αυτή έρχεται μια να μπεί μέσα στο λόγγο, της ρίχνω μία την ψιλοπέρνει και της ριχνω αλλη μια μπηχτή μέσα στην ελιά και ακούω μετα απο λιγο φραααπ( μες το λόγγο) αλλα για καλή μου τύχη μόλις έκανα στην άκρη να δώ είδα ενα κλαράκι να κουνιέται, λεω εκεί θα έπεσε και πήγα να τη βρώ. Βέβαια αυτό ήταν κομματάκι δύσκολο και θα καταλάβετε το λόγο απο τίς φωτο που ακολουθούν.....

Εδώ αφού εχω μπεί κανα μέτρο μέσα στα αρκουδόβατα ή τι στο καλό ειναι αυτά που τρυπάνε σα διαόλια.hair.και το κλαράκι που είδα να κουνιέται ήταν κανα 2-3 μέτρα απο κάτω μου.
20211117_104037.jpg
20211117_103947.jpg
Τη βρήκα όμως!
20211117_104149.jpg

Σήμερα η μέρα ξεκίνησε με 3 σφίνες στο χέρι αν και υπήρχαν προοπτικές και για κατι καλύτερο.....στη συνέχεια με περίμεναν αρκετές εκπλήξεις η αλήθεια είναι αν και όλα ξεκίνησαν ρόδινα. Άρχισα το περπατητό μόνος όπως συνήθως και που και που βάραγα απο καμία που εκανε το λάθος να βγεί μπροστά μου. Το θέμα ειναι οτι δεν μπορούσα να βρώ τα πουλιά, ρε εδω έπεσε ρε εκεί επεσε, άφαντη η τσίχλα.Να που κρυβόταν η πρώτη.....View attachment 36094
Έπειτα απο λίγο πάλι το ίδιο σκηνικό.....View attachment 36095
Εγω να ψάχνω σαν τον μπίπ γύρω γύρω απο την ελιά τόση ωρα και αυτή ήταν στον κορμό o_O .
Μετά απο αυτή έρχεται μια να μπεί μέσα στο λόγγο, της ρίχνω μία την ψιλοπέρνει και της ριχνω αλλη μια μπηχτή μέσα στην ελιά και ακούω μετα απο λιγο φραααπ( μες το λόγγο) αλλα για καλή μου τύχη μόλις έκανα στην άκρη να δώ είδα ενα κλαράκι να κουνιέται, λεω εκεί θα έπεσε και πήγα να τη βρώ. Βέβαια αυτό ήταν κομματάκι δύσκολο και θα καταλάβετε το λόγο απο τίς φωτο που ακολουθούν.....

Εδώ αφού εχω μπεί κανα μέτρο μέσα στα αρκουδόβατα ή τι στο καλό ειναι αυτά που τρυπάνε σα διαόλια.hair.και το κλαράκι που είδα να κουνιέται ήταν κανα 2-3 μέτρα απο κάτω μου.
View attachment 36096
View attachment 36097
Τη βρήκα όμως!
View attachment 36098
Τελικός απολογισμός μολις έφθασα σπίτι + 2 χαμένες δυστυχώςView attachment 36099
Ωραία ήταν.....εχει πουλάκια κοιτάξτς να το ευχαριστηθείτε φέτος.
Μπράβο Μιχαήλ..
Υπόψιν ότι το love ήταν κ για τις ωραίες φωτο, μην βρεθεί κάποιος κ μου πει ότι το γυρισα κ λατρευω τα ποζε χαχαχαχα

Όπως το βλεπει ο καθένας Τεό...

Γουστάρει κάποιος να κυνηγήσει τσιχλα με το 20αρακι του η κ με μικρότερο διαμέτρημα, ας το κάνει...

Δεν γουστάρει κ θέλει να παρει το 12αρι κ να ρίξει 36γρ ν9,κ παλι ας το κάνει...

Ακόμα καλυτερα γουστάρει μονοκαννο, μια κ έξω η αντε γεια, ας το κάνει....

Ουτε που με αφορά.......
Καλά δεν έχεις άδικο σ αυτο

Σήμερα η μέρα ξεκίνησε με 3 σφίνες στο χέρι αν και υπήρχαν προοπτικές και για κατι καλύτερο.....στη συνέχεια με περίμεναν αρκετές εκπλήξεις η αλήθεια είναι αν και όλα ξεκίνησαν ρόδινα. Άρχισα το περπατητό μόνος όπως συνήθως και που και που βάραγα απο καμία που εκανε το λάθος να βγεί μπροστά μου. Το θέμα ειναι οτι δεν μπορούσα να βρώ τα πουλιά, ρε εδω έπεσε ρε εκεί επεσε, άφαντη η τσίχλα.Να που κρυβόταν η πρώτη.....View attachment 36094
Έπειτα απο λίγο πάλι το ίδιο σκηνικό.....View attachment 36095

View attachment 36096
View attachment 36097
Τη βρήκα όμως!
View attachment 36098
Μπράβο Μιχάλη !!! Ωραίες φωτο ... ωραίο και το ποζέ (Lanber είναι ε;) κι άσε τον Τάσο να λέει !!! .yel.
Κι αφού τις βρήκες κι αυτές, εκεί που είχανε πέσει, μην το πεις ούτε του παπά !!! Χαχαχαχ!!
Έτσι κι εγώ την Παρασκευή, χτυπώ την πρώτη και πέφτει 2-3 μέτρα πίσω μου, πίσω από ένα κουμαράκι. Πάω να την πάρω, άφαντη ! Ψάχνω τριγύρω, τίποτα! Το μέρος όχι πολύ πυκνό, αφού το είχαν καθαρίσει πριν 2-3 χρόνια, έχει αραιά θαμνάκια μικρές κουμαριές και λαδανιές, που ξανάνοιξαν. Δεν μπορεί λέω να τραυματίστηκε μόνο, αφού την έφαγε σε ύψος ούτε 15 μέτρα πάνω μου, κι έπεσε πατσαβούρι. :(
Αφού το πήρα απόφαση ότι δεν θα τη βρω κι έκανα να φύγω, παίρνει το μάτι μου λίγα πουπουλάκια πάνω σε ένα μισόξερο θρούμπι όχι μεγαλύτερο από ένα πιάτο. Κοιτάζω πάλι τριγύρω, τίποτα. Πως μούρθε τότε και παραμερίζω λίγο με τα χέρια μου τα κλαράκια του, και την βλέπω από κάτω! Φυσικά ξερή, σίγουρα είχε πεθάνει πριν πέσει. Πώς είχε γλυστρήσει ανάμεσα από τα κλαράκια κι είχε πέσει, μόλις μια σπιθαμή από κάτω !!! ... Και κοιτάζοντας από πάνω δεν φαινόταν με τίποτα !!! :eek:

Status
Not open for further replies.
Back