tsakalos
Moderator
Μιας και ακριβώς είναι ο καιρός τους και συνεχίζοντας την πολύ όμορφη πρωτοβουλία του Γιάννη @giannis_k θα βάλω μια πιο μπλελαλίδικη συνταγή που όμως μεταμορφώνει τις ελιές σε πραγματικό μεζέ. Έχω απέχθεια στο πολύ αλμυρό και πικρό οπότε αυτή η συνταγή μου έδωσε ακριβώς αυτό που θέλω. Οπότε έχουμε:
1. Παίρνουμε τις ελιές που θέλουμε να φτιάξουμε και τις χαράσσουμε σε 3 σημεία από πάνω προς τα κάτω.
2. Οι χαραγμένες ελιές τοποθετούνται σε δοχείο με σκέτο νερό (π.χ. μια λεκάνη, ένα ταψί). Το νερό αλλάζεται 2 φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ για παράδειγμα) προκειμένου να ξεπικρίσουν. Το νερό που χύνεται να μην πηγαίνει σε φυτά, χώμα ή επιφάνειες που βάφουν (π.χ. μάρμαρα). Κατευθείαν στην αποχέτευση.
3. Μετά την 7η μέρα τις δοκιμάζουμε προκειμένου να διαπιστώσουμε αν είναι πικρές. Αν διατηρούν περισσότερη πικράδα από όση επιθυμούμε συνεχίζουμε με αλλαγές στο νερό δοκιμάζοντας πάλι τις ελιές καθημερινά..
4. Μόλις ξεπικρίσουν όσο θέλουμε οι ελιές, τις βάζουμε στο δοχείο που τις ξαρμυρίζαμε και το γεμίζουμε με ξύδι για 2-3 ώρες. Ανάλογα πόσο αλατισμένες τις θέλουμε προσθέτουμε και χοντρό αλάτι. Για μια νορμάλ και ευχάριστη γέυση θέλουμε 300 γραμμάρια αλάτι ανά ταψί. Τις δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε ότι έχουν τόσο ξυδάτη και αλατισμένη γεύση όσο να μας ικανοποιεί. Αν δεν έχουν απορροφήσει αρκετό ξύδι και αλάτι τις αφήνουμε περισσότερη ώρα ελέγχοντας πάλι την πρόοδό τους.
5. Τέλος οι ελιές διατηρούνται σε κλειστό δοχείο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε κάθε φορά μόνο όσες πρόκειται να φάμε. Στο ελαιόλαδο μπορούμε να προσθέσουμε άκομα ολόκληρα πιπέρια, μπαχάρια, σκελίδες σκορδο, μπούκοβο, ρίγανη και να κάνουν τις ελιές ακόμα πιο απολαυστικές. Από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες για κρασί/ποτό και για να συνοδέψει λαδερά, όσπρια, χόρτα, αλλά και οποιοδήποτε φαγητό.
Καλή σας όρεξη!
Υ.Γ. 1: Όλες οι ελιές ανεξαρτήτως ποικιλιάς μπορούν να γίνουν με αυτόν τον τρόπο. Και περισσότερο και λιγότερο ώριμες.
Υ.Γ.2: Δεν είναι ανάγκη να φτιάξουμε έτσι όλες τις ελιές μαζί. Μπορούμε να τις έχουμε σε ένα δοχείο άφτιαχτες με αλατόνερο (αναλογια 10 κιλά νερό με 1 κιλό αλάτι χοντρό/ημίχοντρο μέσα) και να βγάζουμε σιγά σιγά και να φτιάχνουμε με τη διαδικασία που περιγράφεται.
Υ.Γ.3: Το ξύδι με το αλάτι που χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε τις ελιές δεν το πετάμε, αλλά μπορούμε να το διατηρήσουμε και να φτιάχνουμε και τις επόμενες ξανά και ξανά.
1. Παίρνουμε τις ελιές που θέλουμε να φτιάξουμε και τις χαράσσουμε σε 3 σημεία από πάνω προς τα κάτω.
2. Οι χαραγμένες ελιές τοποθετούνται σε δοχείο με σκέτο νερό (π.χ. μια λεκάνη, ένα ταψί). Το νερό αλλάζεται 2 φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ για παράδειγμα) προκειμένου να ξεπικρίσουν. Το νερό που χύνεται να μην πηγαίνει σε φυτά, χώμα ή επιφάνειες που βάφουν (π.χ. μάρμαρα). Κατευθείαν στην αποχέτευση.
3. Μετά την 7η μέρα τις δοκιμάζουμε προκειμένου να διαπιστώσουμε αν είναι πικρές. Αν διατηρούν περισσότερη πικράδα από όση επιθυμούμε συνεχίζουμε με αλλαγές στο νερό δοκιμάζοντας πάλι τις ελιές καθημερινά..
4. Μόλις ξεπικρίσουν όσο θέλουμε οι ελιές, τις βάζουμε στο δοχείο που τις ξαρμυρίζαμε και το γεμίζουμε με ξύδι για 2-3 ώρες. Ανάλογα πόσο αλατισμένες τις θέλουμε προσθέτουμε και χοντρό αλάτι. Για μια νορμάλ και ευχάριστη γέυση θέλουμε 300 γραμμάρια αλάτι ανά ταψί. Τις δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε ότι έχουν τόσο ξυδάτη και αλατισμένη γεύση όσο να μας ικανοποιεί. Αν δεν έχουν απορροφήσει αρκετό ξύδι και αλάτι τις αφήνουμε περισσότερη ώρα ελέγχοντας πάλι την πρόοδό τους.
5. Τέλος οι ελιές διατηρούνται σε κλειστό δοχείο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε κάθε φορά μόνο όσες πρόκειται να φάμε. Στο ελαιόλαδο μπορούμε να προσθέσουμε άκομα ολόκληρα πιπέρια, μπαχάρια, σκελίδες σκορδο, μπούκοβο, ρίγανη και να κάνουν τις ελιές ακόμα πιο απολαυστικές. Από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες για κρασί/ποτό και για να συνοδέψει λαδερά, όσπρια, χόρτα, αλλά και οποιοδήποτε φαγητό.
Καλή σας όρεξη!
Υ.Γ. 1: Όλες οι ελιές ανεξαρτήτως ποικιλιάς μπορούν να γίνουν με αυτόν τον τρόπο. Και περισσότερο και λιγότερο ώριμες.
Υ.Γ.2: Δεν είναι ανάγκη να φτιάξουμε έτσι όλες τις ελιές μαζί. Μπορούμε να τις έχουμε σε ένα δοχείο άφτιαχτες με αλατόνερο (αναλογια 10 κιλά νερό με 1 κιλό αλάτι χοντρό/ημίχοντρο μέσα) και να βγάζουμε σιγά σιγά και να φτιάχνουμε με τη διαδικασία που περιγράφεται.
Υ.Γ.3: Το ξύδι με το αλάτι που χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε τις ελιές δεν το πετάμε, αλλά μπορούμε να το διατηρήσουμε και να φτιάχνουμε και τις επόμενες ξανά και ξανά.