Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Post in thread 'Τσίχλα-Κοτσύφι' https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Τσίχλα-Κοτσύφι.56/post-155369
Μαζί σας κύριε Στέλιο. Γι αυτό και κάνω συνέχεια πλάκα στον Άλεξ που κράζει τα Λάμπρο. Που και μένα κάποιοι τύποι τους δεν μου πάνε μία, πχ γιουρομιξ.
Διά του λόγου μου το αληθές, το ποστ από εκείνο μου το κυνήγι υπάρχει ακόμα αναλυτικό. Όπως γράφω τότε και το θυμάμαι ακόμα και καθιστές τσίχλες δεν τις σκότωνε. Αυτό με είχε πείσει ότι δεν... Τα συγκεκριμένα που έριξα εγώ τουλάχιστον, ίσως να μην ήταν και με το σεταπ που βρήκατε εσείς την προηγούμενη χρονιά. Και τις καθιστές να κλαμπανούσα;;;;
Το όπλο ήταν αυτό που έχω ακόμα 76εκ κάννες 2/3 σταθερά τσοκ, βολές περπατητου, νορμάλ αποστάσεις δηλαδή. Εκείνη τη χρονιά τα μόνα που με είχαν αφήσει ικανοποιημένο πλήρως σε κάθε συνθήκη ήταν Λάμπρο κίτρινο νο8 ,μεζζο κίτρινο νο9-10μιχ, καθώς και το ΗΙΤ8 σε νο9, όλα τους 30γρ νορμάλ γομωσεις με φτηνές μονοβασικες.
Βασίλη ήταν η χρονιά που είχαν ξεμείνει όλοι από μολύβι-μπαρουτι και γέμιζαν ότι νάνε?

Βασίλη ήταν η χρονιά που είχαν ξεμείνει όλοι από μολύβι-μπαρουτι και γέμιζαν ότι νάνε?
Τότε ηταν. Ξέρεις τι σπάσιμο νεύρων είναι να έχεις πέσει σε τρελό παιχνίδι σε πρωινό ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ και να πιάνεις το όριο με κοντά 5 κουτια????? Ψιλο χιόνι έριχνε και εγώ ήμουν μούσκεμα στον ιδρώτα από τα συνεχόμενα σπριντ.

Ρε κανε ότι θελεις! Με σεβασμό ομως...........

Θα έχει? Ρίξε προβλεψη!
Εδω εχουμε να δουμε πολυ καλη χρονια απο το 16 ..απο οτι ξερω εμπηρηκα καθε 4/5 χρονια η κυχλα κανη πολυ μεγαλα μπασηματα εδω ανεξαρτητος καιρου....της εχω δει να μπενουν κοπαδια λεμε με νοτια με βροχη με βοριους...φετος πηστευω να ειναι η χρονια της

Εδω εχουμε να δουμε πολυ καλη χρονια απο το 16 ..απο οτι ξερω εμπηρηκα καθε 4/5 χρονια η κυχλα κανη πολυ μεγαλα μπασηματα εδω ανεξαρτητος καιρου....της εχω δει να μπενουν κοπαδια λεμε με νοτια με βροχη με βοριους...φετος πηστευω να ειναι η χρονια της
Από το 16 έχει να δει πουλιά όλη η χωρα. Όταν είναι να μπουν όντως μπαίνουν ότι και να γινει. Έχω ξεσκιστει στο τουφεκιδι με συνεχόμενη βροχή και νοτιαδουρα.

Θέλω να ρωτήσω τους μεγαλύτερους σε ηλικία στο φόρουμ. Αυτό το κυνήγι που ονομάζουμε "μπασίματα τσίχλας" τα παλιότερα χρόνια υπήρχε ή η προσοχή των κυνηγών ήταν στραμμένη σε άλλα θηράματα και όχι στην κοκαλιάρα εκείνη την εποχή τσίχλα.Ακόμα συναντάω παλιούς που μου λένε ότι έτσι δεν αφήνουμε τα πουλιά να ησυχάσουν και να πιάσουν στον τόπο.

Θέλω να ρωτήσω τους μεγαλύτερους σε ηλικία στο φόρουμ. Αυτό το κυνήγι που ονομάζουμε "μπασίματα τσίχλας" τα παλιότερα χρόνια υπήρχε ή η προσοχή των κυνηγών ήταν στραμμένη σε άλλα θηράματα και όχι στην κοκαλιάρα εκείνη την εποχή τσίχλα.Ακόμα συναντάω παλιούς που μου λένε ότι έτσι δεν αφήνουμε τα πουλιά να ησυχάσουν και να πιάσουν στον τόπο.
Ο παππούς 80άρης σχεδόν μου έλεγε ότι πήγαιναν και τα βάραγαν καθιστά.Ποτέ στο φτερό έλεγε.Οπότε λογικά δεν τα κυνηγούσαν στα μπασίματα για να συμπεριφέρονταν έτσι.Η προσοχή τους δε ήταν στον αυτιά.Αναμένουμε και άλλη απάντηση από άλλον συνάδελφο για περαιτέρω πληροφορίες.

Last edited:

Θυμάμαι μπασίματα της τσίχλας στο Λεοντάρι Βιωτίας στις αρχές της δεκαετίας του 70 . Είχε τύχει και πήγαμε και εμείς (εγώ σαν σκύλος για απόρτ!) κάποιο πρωί Κυριακής και θυμάμαι ότι γινόταν της τρελής από πουλιά, ντουφεκιές και κυνηγούς... ομόνοια ήταν, αλλά οι τσίχλες και οι γερακότσιχλες πάρα πολλές παντού.

Τους θυμάμαι μικρός τον Οκτώβριο να πηγαίνουν για λαγό,για πέρδικα,μετά ερχόταν η μπεκάτσα και για την τσίχλα τον Φλεβάρη. Θα μου πείς βέβαια ότι υπήρχε και λίγος Μάρτης και μετά από ένα μήνα το τρυγόνι...
Το ίδιο θυμάμαι και εγώ, αλλά πολλοί από Αθήνα που δεν είχαν σκυλιά πήγαιναν και σε μπασίματα τσίχλας σε κοντινές περιοχές. Μετά άρχισαν να τουφεκάνε τσίχλες και οι αυτοί που πήγαιναν για φάσες (όταν δεν πέρναγαν φάσες) σε διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα να διαδίδεται και σε άλλες μακρύτερες της Αθήνας περιοχές ...

(Δεν αφηνουμε τα πουλια να ησυχασουν)Λενε μαλακιες πες τους.....παντα κυνηγουσαν την κιχλα στα μπασιματα οσοι ειχαν την οικινομηκι ευκαιρια οι περισσοτεροι της βαραγαν καθηστες.εμας εδω πηγεναν λιγοι για κυχλες προτημουσαν το υδροβιο

Ο παππούς 80άρης σχεδόν μου έλεγε ότι πήγαιναν και τα βάραγαν καθιστά.Ποτέ στο φτερό έλεγε.Οπότε λογικά δεν τα κυνηγούσαν στα μπασίματα για να συμπεριφέρονταν έτσι.Η προσοχή τους δε ήταν στον αυτιά.Αναμένουμε και άλλη απάντηση από άλλον συνάδελφο για περαιτέρω πληροφορίες.
Θέλω να αναφέρω ένα περιστατικό Χρήστο,που το συζητάμε καμιά φορά με τον γιο του ενός από την παρέα του πατέρα μου( είμαστε συνομήλικοι) που δείχνει την αυστηρή ιεράρχηση που υπήρχε στο μυαλό των κυνηγών τότε ως προς τη βαρύτητα του κάθε θηράματος. Ένα μεσημέρι γύρισαν από το κυνήγι με καμιά εκατοστή φάσσες (3 άτομα). Μου έλεγε ο πατέρας μου, ότι κοπάδια ολόκληρα έπεφταν λιμασμένες στα γινωμένα κούμαρα της περιοχής, αδιαφορώντας σχεδόν για την παρουσία τους, αλλά άρχισαν να τις τουφεκάνε μετά τις 10 το πρωί ,για να μη διακόψουν το κυνήγι του λαγού!!! Άν είχαμε αρχίσει νωρίτερα μου έλεγε, πραγματικά δεν ξέρω τι θα τις κάναμε και πώς θα τις μεταφέραμε!

Εκτος απο λατρης του κυνηγιου ειμαι και της παραδοσης οπως και της ιστοριας και το κυνηγι συνδεετε αμεσα με αυτες
Γιαυτο λεω οτι η ηγεσιες μας επρεπε αυτα να τα προβαλει με ενθετα και εννμερωσεις
Μεχρι και μουσειο μπορει να γινει - εστω ηλεκτρονικο για να μπορει ο καθε ενας να δει και να κατανοησει οτι το κυνηγι δεν ειναι απλα μια ντουφεκια
Εν συντομια υπαρχει μια μεταβατικη περιοδος που το κυνηγι σιγα σιγα φευγει απο βιοποριστικη ασχολια και παει σαν συνεχιση της φυσικης αναγκης του ανθρωπου να διεκδικησει απο την φυση την τροφη του οχι αποκλειστικα ωια να τραφει αλλα για την συνεχεια της ιδιας της ζωης
Το συναισθημα της διεκδικησης απο την φυση τρεφει το ενστικτο της επιβιωσης και δινει την δυναμη βιολογικα και ψυχολογικα στον ανθρωπο να συνεχιζει να επιβιωνει στο τοξικο πλεον περιβαλλον της καθημερινοτητας με αποσυμφοριση το μυαλου, αποτοξινωση απο το αγχος και παραγωγη ορμονων και συναισθηματων βιολογικα που βοηθουν στην αναπτυξη δυναμεων της επιβωσης στην καθημερινοτητα
Καποτε λοιπον που ηταν βιοποριστικο προς το τελος ακομη των εμπροσθογεμων και στην εναρξη της εποχης των πρωτον οποσθογεμων , τα υλικα ηταν ακριβα και λιγοστα και τα πυρομαχικα παντα ιδιογομωμενα
Εκει μια ντουφεκια επρεπε να ηταν φαι περισσοτερο απο καθε αλλη σημερα
Οποταν δεν αρχολουνταν με την τσιχλα με την χρηση των οπλων αλλα με αλλες τεχνικες θηρευσης
Γενικα ηταν ελαχιστη η σημασια στα πουλια με την χρηση του οπλου
Η οπως πολυ σωστα λεχθηκε γινοταν χρηση στα καθιστα και σε ομαδες θηραματων ωστε μια ντουφεκια να ειναι φαι για ολο το τραπεζι
Φπαρχουν μαρτυριες για πολλες φασσες σε μια ντουφεκια
Σιγα σιγα προς την μεταβαση απο βιοποριστικο και ως μεσω τροφης αυτο αλλαξε και το κυνηγι πειρε αργα και αταθερα την σημερινη του μορφη οπου ο κοσμος ασχολειτον αρχικα εποχικα με καθε θηραμα και ακολουθως αποκλειστικα με καθε θηραμα

η μελετη των πιο πανω ιστορικα θα σας αρεσει παρα πολυ και θα σας ξυπνησει ομορφες μνημες σε αρκετους απο τα παιδικα σας χρονια

Status
Not open for further replies.
Back