Τουφεκιές στα όρια...

Παραθέτει ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΙΓΗΝΙΤΗΣ (διευθυντής της ελληνικής σχολής κυνηγετικής σκοποβολής) στην επίσημη ιστοσελίδα του, έναν πίνακα, ενδεικτικό των κατάλληλων σκαγιών για το κάθε είδος των θηραμάτων, καθώς και της απόστασης μέχρι της οποίας δύναται να επιτευχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα:

Νούμερο σκαγιών - Θήραμα - Απόσταση σε μέτρα
9,10, 11 - Ορτύκια, τσίχλες, σιταράδες - 35μ.
7, 8, 9 - μπεκάτσες, τρυγόνια, μπεκατσίνια - 40μ.
5, 6, 7 - φάσα, πέρδικα, φασιανός - 40μ.
2, 3 ,4 - λαγός - 45μ.
4, 5 , 6 - πάπια - 40μ.
ΒΒ, 1, 2 - αλεπού, αγριόχηνα - 45μ.

Ο πίνακας τα λέει όλα! Τα συμπεράσματα δικά σας...
Θα συμφωνησω εν μερη σε αυτα που γραφει ο αιγηνιτης.... Γιατι παιζουν ρολο πολλα πραγματα.... μπορεις να βελτιώσεις ενα λειοκαννο σωστα και βρεις ενα καλο φυσιγγι(εγω προτιμώ ιδιογομωσης) τα 40 μετρα ανετα γινονται 50-60 και θανατηφόρα.... Αρκεί βέβαια να το κατεχεις σε τετοιες αποστασεις.... Υπαρχουν πολλοί κυνηγοι-σκοπευτες που αυτα τα μετρα τα εχουν ψωμοτυρι

Για γέλια και για κλάματα οι δύο παραπάνω γραμμές. Πραγματικά, Νικόλαε, δεν ξέρω τι εμπειρία έχεις από το παπί, αλλά αυτές οι δύο γραμμές είναι πραγματικά ότι πιο απογοητευτικό έχω διαβάσει. Είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά.
Συν της άλλης είναι και πολύ επικίνδυνα, το ΒΒ στα 60 μέτρα σκοτώνει άνθρωπο.

Συνάδελφε Γιώργο μπράβο σου γιατί είσαι από τους λίγους που θέτεις και ξαναθέτεις το θέμα της ασφάλειας στο κυνήγι: όλοι λίγο πολύ, μπαίνουμε στο τριπάκι περισσότερα - μακρύτερα - καλύτερα, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το θέμα της ασφάλειας των συγκυνηγών μας, των άλλων χρηστών της υπαίθρου (κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι, συλλογείς χόρτων, περιπατητές κτλ) και φυσικά της δικής μας.
Δεν υπάρχει χρονιά που να μη έχουμε τραγικά περιστατικά και μάλιστα μεταξύ φίλων και συγγενών.
Ειλικρινά δεν ξέρω αν έχουν αντίστοιχα ποσοστά ατυχημάτων και σε άλλες χώρες, που μάλιστα επιτρέπεται η θήρα και με ραβδωτή κάννη...
Ας προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας και συνάμα ας προστατεύσουμε και το ίδιο το κυνήγι, για να μπορούμε να το χαιρόμαστε.
Συγγνώμη για το off topic.
topic.

Συνάδελφε Γιώργο μπράβο σου γιατί είσαι από τους λίγους που θέτεις και ξαναθέτεις το θέμα της ασφάλειας στο κυνήγι: όλοι λίγο πολύ, μπαίνουμε στο τριπάκι περισσότερα - μακρύτερα - καλύτερα, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το θέμα της ασφάλειας των συγκυνηγών μας, των άλλων χρηστών της υπαίθρου (κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι, συλλογείς χόρτων, περιπατητές κτλ) και φυσικά της δικής μας.
Δεν υπάρχει χρονιά που να μη έχουμε τραγικά περιστατικά και μάλιστα μεταξύ φίλων και συγγενών.
Ειλικρινά δεν ξέρω αν έχουν αντίστοιχα ποσοστά ατυχημάτων και σε άλλες χώρες, που μάλιστα επιτρέπεται η θήρα και με ραβδωτή κάννη...
Ας προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας και συνάμα ας προστατεύσουμε και το ίδιο το κυνήγι, για να μπορούμε να το χαιρόμαστε.
Συγγνώμη για το off topic.
topic.
Ετσι ακριβως, αυτο ειναι το πιο σημαντικο απο ολα οσα εχουμε πει μεχρι στιγμης!.congrats.

μπορούμε να το κάνουμε Κυριακή κάπου στην Αταλάντη(μοιράζοντας την απόσταση)συνδυαζοντας το με κάποιο κυνήγι σε μπασίματα του Οκτώβρη :)
Εξαιρετική ιδέα Μάκη!αν και λόγω απόστασης ούτε εγώ θα μπορούσα να παρεβρεθω!

Gameboar με αλευρακι μπόλικο αντιμόνιο φτιαγμένα για πάρτη του κανες στο perazzi φτιαγμένες για τη πάρτη του και τσοκαρισμα ful full ή full xtrafull με 70000 καράβια ριγμένα φυσίγγια.δεν υπάρχει σύγκριση με τον συμπαθεστατο εύσωμο.ειπαμε όλα γίνονται με προϋποθέσεις.δεν ξυπνάμε πιάνουμε τουφέκι και τα κατεβάζουμε απ' τα 90 μετρα
καλα τα πες φιλε ευριπιδιιιιιι εδω δεν μπωρουμε να τα κατεβασουμε σε νωρμαλ μετρα μηπως θελουμε να τουφεκισουμε και τα συνεφαααααweather1.vert funny.

Gameboar με αλευρακι μπόλικο αντιμόνιο φτιαγμένα για πάρτη του κανες στο perazzi φτιαγμένες για τη πάρτη του και τσοκαρισμα ful full ή full xtrafull με 70000 καράβια ριγμένα φυσίγγια.δεν υπάρχει σύγκριση με τον συμπαθεστατο εύσωμο.ειπαμε όλα γίνονται με προϋποθέσεις.δεν ξυπνάμε πιάνουμε τουφέκι και τα κατεβάζουμε απ' τα 90 μετρα
Αυτά ειναι για μας, ο Τζώρτζ ρίχνει Gameboar και Orlandi με tungsten με προδιαγραφές 120+ μέτρα.
Στην Ελλάδα τα φυσίγγια μας έχουν σκαρώσει στα 45μ. .sarcastic.

... τον περιμένω κάτι να πει , αλλά πού είναι ????
Τι να πω φίλε Γιώργο... Περσινά ξινα σταφύλια που λένε...
Στην αρχή ξεκινάμε πάντα με το ότι οι αποστάσεις που αναφέρονται δεν είναι σωστές, ότι η τσιχλα δεν φαίνεται στα 60 μέτρα, μετά στο ότι δεν έχουμε το ταλέντο να κάνουμε μακρινες βολές, συνεχίζουμε στο ότι τα σκαγια δεν φτάνουν μακριά, ξαφνικά τα 50-60 μέτρα γίνονται 80 κ 90 κτλ κτλ...
Όποιος έχει όρεξη να ψαχτει σε οπλα κ πυρομαχικά κ τα δοκιμάσει σε έναν πίνακα στα 50 κ τα 60 μετρα ίσως αρχίσει να το σκέφτεται αλλιώς...
Κάποιος άλλος πάλι μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή δίπλα σε κάποιον κυνηγο που κατεβάζει τα πουλιά αδιακοπα από τα 50 κ τα 60 μετρα κ να ταρακουνηθει... Εγω ταρακουνηθηκα πριν κάποια χρόνια όταν είδα να κατεβάζουν πατσαβουρια τα πράσινα δίπλα μου κ έβαλα πείσμα να βρω τρόπο να το κάνω...
Τα φυσιγγια κ τα τσοκ τα βρήκα, γιατί όταν στα 60 μέτρα μπορώ να βάζω 70 ασσους σε έναν κύκλο 80 εκατοστών η χηνα θα γίνει σκόνη...το ταλέντο μπορεί να μην το έχω να τα στέλνω κοπιδι πάνω στα πουλιά , αλλά το παλεύω...
Τωρα να αναλωνομαστε σε συζητήσεις χωρίς να έχουμε στήσει ποτέ έναν πίνακα στα 50 μετρα, χωρίς να έχουμε μετρήσει με κορδέλες αυτές τις αποστάσεις, χωρίς να έχουμε μετρήσει σκαγια εκατοντάδες φορές τουλάχιστον , χωρίς να έχουμε πάρει κ κάποια τσοκ που μας βγήκαν μάπα κ τα φάγαμε στη μάπα, αλλά να είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν γίνεται, είναι αλλά λόγια να αγαπιομαστε...
Αν κάποιος δεν έχει στήσει πίνακα εκατοντάδες φορές στα 50 μετρα, πως να ξέρει να υπολογίσει τα 50 μετρα, με μαγικά ??? Εικόνες είναι αυτά, αν δεν τις έχεις, λογικό είναι να τις αμφισβητείς..
Αφήστε τα 70 μέτρα κ τα 80, αυτά θέλουν πολύ πατέντα, τα 50 είναι εφικτός στόχος με ένα καλό όπλο, ένα ψαγμενο τσοκ κ ένα ψαγμενο φυσιγγι...

Υπάρχει κάποια εφαρμογή που βάζοντας μια φωτογραφία με μια τουφεκιά να μας βγάζει τα αποτελέσματα?δλδ πόσα σκάγια πήγαν μέσα σε ένα κύκλο 76cm πόσα σκάγια εκτός να κάνει πιο εμφανει που χτυπήσανε τα σκάγια και ποσοστά επι τις 100?

Τι να πω φίλε Γιώργο... Περσινά ξινα σταφύλια που λένε...
Στην αρχή ξεκινάμε πάντα με το ότι οι αποστάσεις που αναφέρονται δεν είναι σωστές, ότι η τσιχλα δεν φαίνεται στα 60 μέτρα, μετά στο ότι δεν έχουμε το ταλέντο να κάνουμε μακρινες βολές, συνεχίζουμε στο ότι τα σκαγια δεν φτάνουν μακριά, ξαφνικά τα 50-60 μέτρα γίνονται 80 κ 90 κτλ κτλ...
Όποιος έχει όρεξη να ψαχτει σε οπλα κ πυρομαχικά κ τα δοκιμάσει σε έναν πίνακα στα 50 κ τα 60 μετρα ίσως αρχίσει να το σκέφτεται αλλιώς...
Κάποιος άλλος πάλι μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή δίπλα σε κάποιον κυνηγο που κατεβάζει τα πουλιά αδιακοπα από τα 50 κ τα 60 μετρα κ να ταρακουνηθει... Εγω ταρακουνηθηκα πριν κάποια χρόνια όταν είδα να κατεβάζουν πατσαβουρια τα πράσινα δίπλα μου κ έβαλα πείσμα να βρω τρόπο να το κάνω...
Τα φυσιγγια κ τα τσοκ τα βρήκα, γιατί όταν στα 60 μέτρα μπορώ να βάζω 70 ασσους σε έναν κύκλο 80 εκατοστών η χηνα θα γίνει σκόνη...το ταλέντο μπορεί να μην το έχω να τα στέλνω κοπιδι πάνω στα πουλιά , αλλά το παλεύω...
Τωρα να αναλωνομαστε σε συζητήσεις χωρίς να έχουμε στήσει ποτέ έναν πίνακα στα 50 μετρα, χωρίς να έχουμε μετρήσει με κορδέλες αυτές τις αποστάσεις, χωρίς να έχουμε μετρήσει σκαγια εκατοντάδες φορές τουλάχιστον , χωρίς να έχουμε πάρει κ κάποια τσοκ που μας βγήκαν μάπα κ τα φάγαμε στη μάπα, αλλά να είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν γίνεται, είναι αλλά λόγια να αγαπιομαστε...
Αν κάποιος δεν έχει στήσει πίνακα εκατοντάδες φορές στα 50 μετρα, πως να ξέρει να υπολογίσει τα 50 μετρα, με μαγικά ??? Εικόνες είναι αυτά, αν δεν τις έχεις, λογικό είναι να τις αμφισβητείς..
Αφήστε τα 70 μέτρα κ τα 80, αυτά θέλουν πολύ πατέντα, τα 50 είναι εφικτός στόχος με ένα καλό όπλο, ένα ψαγμενο τσοκ κ ένα ψαγμενο φυσιγγι...
Τα είπες όλα φιλαράκι....ταυτιστηκα!

Ρε παλικάρια τραβήξτε και λίγο χειρόφρενο στα μέτρα. Φτάσαμε να τουφεκαμε τις φασσες στα 60 και 70 μέτρα και να πέφτουν και στουπιά. Εμείς δηλαδή τι στραβό κάνουμε? Δόξα τον Θεό και όπλα καλά έχουμε και φυσίγγια. Σε λεφκάδια ,σταματημενες στα πάνω πάνω κλαριά περίπου στα 40 μέτρα τον χειμώνα που δεν έχει φύλλο, και πάλι χάνουμε πουλιά. ΤΣοκαρισμένα φουλ Και 5αρια. Τώρα εσείς στα 60+και να πέφτουν και στουπιά, μου φαίνεται κάπως. Βάλτε ένα κουτάκι μπύρας στα 60 μέτρα και Κάντε μια δοκιμή να δούμε τι θα μπει εκεί μέσα από σκάγια

Το παράδειγμα με το κουτάκι μπύρας είναι λάθος, παίδες. Ένα πουλί σε κίνηση στο μέγεθος μιας πάπιας ή μιας φασας, έχει πολλαπλάσιες πιθανότητες να πάρει σκάγια, από έναν ακίνητο στόχο, λόγω κίνησης στον τρισδιάστατο χώρο που σχηματίζει το νέφος της τουφεκιάς.

Ατυχές παράδειγμα η Φάσσα καθιστή που έχει τα φτερά μαζεμενα...με την Φάσσα εν κινησει που είναι πολύ μεγαλύτερος στόχος!ο καθένας μας ντουφεκαει μέχρι όσα μέτρα μπορεί αλλά όχι και να ακυρώνουμε κάποιους που ίσως να μπορούν και μακρύτερα γιατί σίγουρα ένα αξιοπρεπές λειοκανο φτάνει πολύ πιο μακρυά από όσο μας παραμυθιαζουν!

Back