Τουφεκιές στα όρια...

Παραθέτει ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΙΓΗΝΙΤΗΣ (διευθυντής της ελληνικής σχολής κυνηγετικής σκοποβολής) στην επίσημη ιστοσελίδα του, έναν πίνακα, ενδεικτικό των κατάλληλων σκαγιών για το κάθε είδος των θηραμάτων, καθώς και της απόστασης μέχρι της οποίας δύναται να επιτευχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα:

Νούμερο σκαγιών - Θήραμα - Απόσταση σε μέτρα
9,10, 11 - Ορτύκια, τσίχλες, σιταράδες - 35μ.
7, 8, 9 - μπεκάτσες, τρυγόνια, μπεκατσίνια - 40μ.
5, 6, 7 - φάσα, πέρδικα, φασιανός - 40μ.
2, 3 ,4 - λαγός - 45μ.
4, 5 , 6 - πάπια - 40μ.
ΒΒ, 1, 2 - αλεπού, αγριόχηνα - 45μ.

Ο πίνακας τα λέει όλα! Τα συμπεράσματα δικά σας...

Last edited:
Οι δύο παρακάτω πίνακες (πόνημα εξαντλητικών δοκιμών με χιλιάδες ντουφεκιές σε πίνακες) είναι από το βιβλίο "Οπλα και Φυσίγγια" του Thomas Gough (κορυφαίος βλητικός):

Τσόκ
& Συγκέντρωση (%) σε κύκλο 76εκ σε διάφορες αποστάσεις (μέτρα)
27,5μ.
32,0μ. 36,5μ. 41,0μ. 43,5μ. 50,0μ. 55,0μ.
CL-O/4: 60% - 49% - 40% - 33% - 27% - 22% - 18%
SK-0,5/4: 72% - 60% - 50% - 41% - 33% - 27% - 22%
IC-1/4: 77% - 65% - 55% - 46% - 38% - 30% - 25%
M-1/2: 83% - 71% - 60% - 50% - 41% - 33% - 27%
IM-3/4: 91% - 77% - 65% - 55% - 46% - 37% - 30%
F-4/4: 100% - 84% - 70% - 59% - 49% - 40% - 32%

Τσόκ & Διάμετρος του κύκλου των σκαγίων (cm) σε διάφορες αποστάσεις
9μ.
14μ. 18μ. 23μ. 28μ. 32μ. 36μ.
CL-0/: 50cm - 66cm - 81cm 96cm - 111cm - 130cm - 147cm
SK-0,5/4: 38cm - 50cm - 66cm - 81cm - 96cm - 111cm - 130cm
IC-1/4: 33cm - 46cm - 58cm - 73cm - 89cm - 104cm - 121cm
M-1/2: 30cm - 40cm - 53cm - 66cm - 81cm - 96cm - 115cm
IM-3/4: 25cm - 35cm - 45cm - 58cm - 73cm - 89cm - 106cm
F-4/4: 23cm - 30cm - 40cm - 53cm - 68cm - 83cm - 101cm

Οι πίνακες τα λένε όλα! Τα συμπεράσματα δικά σας...

Last edited:
Παραθέτει ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΙΓΗΝΙΤΗΣ (διευθυντής της ελληνικής σχολής κυνηγετικής σκοποβολής) στην επίσημη ιστοσελίδα του, έναν πίνακα, ενδεικτικό των κατάλληλων σκαγιών για το κάθε είδος των θηραμάτων, καθώς και της απόστασης μέχρι της οποίας δύναται να επιτευχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα:

2, 3 ,4 - λαγός - 45μ.
4, 5 , 6 - πάπια - 40μ.

Δλδ δεν μπορουμε να καταβάλουμε μια τσίχλα πέρα των 35 μέτρων με 9αρια και 3* η ένα πράσινοκεφαλο με 4αρια και 2 * πέρα των 40 μέτρων?αυτές οι μετρήσεις με ποιο τρόπο γίνονται? ερωτήση χωρίς ίχνος ειρωνίας...απλά ερώτηση....

Νικόλα όμως ο μεγάλος Γκαφ Τόμας έκανε αυτές τις δοκιμές σε μια άλλη εποχή, χωρίς τα σημερινά πυρομαχικά και τα εξειδικευμένα τσοκ και τις <<ειδικές>> γεωμετρίες στις κάννες. Και σήμερα αυτά τα αποτελέσματα θα πάρουμε με ένα απλό φυσίγγι, σε ένα μέσο όπλο με σταθερά τσοκ. Αν ψαχτούμε σε κάννες, τσοκ, φυσιγγια, σκαγια, μπαφερ κλπ κλπ θα μας δωσουν ολα μαζι κατι παραπανω, το οποιο θα ειναι σημαντικο ποσοστο αθροιστικα!

Δλδ δεν μπορουμε να καταβάλουμε μια τσίχλα πέρα των 35 μέτρων με 9αρια και 3* η ένα πράσινοκεφαλο με 4αρια και 2 * πέρα των 40 μέτρων?αυτές οι μετρήσεις με ποιο τρόπο γίνονται? ερωτήση χωρίς ίχνος ειρωνίας...απλά ερώτηση....
Ο δάσκαλος θα πρέπει να πει και κάποια πράγματα δημοσία που μπορεί ο ίδιος να μην τα εφαρμόζει στην πράξη. Γιατί αν πει ο Αιγινήτης ότι στην τάδε οριακή τουφεκιά έχει συνεχείς επιτυχίες στο τάδε θήραμα με τάδε φυσίγγια και τάδε τσοκ, θα αρχίσουν όλοι να τον μιμούνται. Και γιατί δεν το θέλει αυτό; Γιατί ξέρει ότι την ικανότητα τη δικιά του δεν την έχουν όλοι, οπότε θα είναι σαν να σπρώχνει σε άσκοπους πυροβολισμούς πολλούς κυνηγούς!

2, 3 ,4 - λαγός - 45μ.
4, 5 , 6 - πάπια - 40μ.

Δεν μου βγάζει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα ούτε με ενημερώνει από που προέκυψαν αυτά τα συμπεράσματα....για μένα ένα κείμενο που δεν προσφέρει και πολλά!χωρίς αποδείξεις παρέμεινε μια αβάσιμη θεωρεια!

4, 5 , 6 - πάπια - 40μ.
Για γέλια και για κλάματα οι δύο παραπάνω γραμμές. Πραγματικά, Νικόλαε, δεν ξέρω τι εμπειρία έχεις από το παπί, αλλά αυτές οι δύο γραμμές είναι πραγματικά ότι πιο απογοητευτικό έχω διαβάσει. Είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά.
Συν της άλλης είναι και πολύ επικίνδυνα, το ΒΒ στα 60 μέτρα σκοτώνει άνθρωπο.

Ο πίνακας τα λέει ολα....ημαρτον δηλ ρε παιδιά θελετε και τα λέτε

Αν αλλαξω το 9 10 11 στην τσιχλα και βάλω 7 αυτόματος πάει περίπατο ο πίνακας έτσι δεν ειναι η κάνω λαθος ;

Σκέφτομαι πως τελικα κάποιοι μπορεί να έχουν δυνατότητες πέραν του τι νομίζουν πως έχουν αλλά αρεσκονται στα μεχρι 35 βαρια 40 και στο τι λέει ο κάθε πίνακας

Εγώ θέλω όταν είμαι στο Καρτέρι για φασσες στα μπασιματα να μην το παίζει κανείς νο λιμιτ γιατί μου χαλάει τα πουλιά. Παρακαλώ πολύ. όνος του αν είναι και θεωρεί ότι δεν θα κάνει ασκοπους τραυματισμός ας κάνει και 200μετρα τουφέκι ες. Ευχαριστώ.

Δεν μπορω ειλικρινα να συνεχισω αλλο αυτη την κουβεντα, καποιοι πιστευω προσπαθουν φανατικα να αποδειξουν οτι το λειοκανο ειναι μεχρι τα 45 μετρα βαρια και οποιος λεει το αντιθετο δεν μπορει να υπολογισει τις αποστασεις η χτυπαει τα πουλια 1 στις 10 και κατα τυχη.
Ελεος πια μ'αυτο το θεμα, ακου τα BB ειναι μεχρι 45 μετρα, δεν θα ηθελα να βρεθω ουτε στα 80 μετρα μπροστα τους, και αν ισχυουν ολα αυτα με τα 35 και 45 μετρα ο χοντρουλης ο Τζωρτζ πως κατεβαζει τις φασσες απο τα 90 μετρα με φουλ τσοκ και 5αρια 35gr?
Τα 35 μετρα του λειοκανου ηταν καποτε μια φορα κι ενα καιρο που κυνηγουσαν οι παπουδες μας με απαρχαιομενα οπλα και φυσιγγια.

Ρε παιδια απορώ κι εγω πραγματικά αυτο το bb και 45 μ μπορει να το ειπε ο Αιγινιτης στα αλήθεια???
(Μηπως εννοει ποια ειναι η ιδανικη αποσταση... η μηπως προτεινει καποια συγκεκριμενη σύσφιξη;; )
Έγω βλέπω ρε παιδιά πως παίζουμε με τις λέξεις. Ακόμα και αυτοί που είναι δύσπιστοι και θέλουν να "προκαλέσουν" σε "μονομαχία", προσπαθούν να δημιουργήσουν ασφαλιστικές δικλείδες, τόσο όσον αφορά την απόσταση (π.χ. 60 μέτρα ακριβώς) ή το νούμερο του σκαγιού (...άντε ας είναι και 7άρι). Με άλλα λόγια νοιώθουν και αυτοί μια ανασφάλεια.... !!!
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που μας εξιστορούσε ο φίλος και μέλος του forum, Beret, τις επιτυχίες που είχαν σε ευρωπαικό τουρνουά σχετικά με κάποιες extreme long range cards (κάπως έτσι τις έλεγαν νομίζω) τις οποίες είχε κερδίσει προσωπικά εκείνος και άλλοι σκοπευτές και αφορούσαν μετρημένες αποστάσεις 75 μέτρων, με φυσίγγια εμπορίου 28γρ νούμερο 7,5.
Τώρα για να τα λέμε βέβαια όλα, κάτι παιδάκια που δηλώνουν στο fb ότι σκοτώνουν τα τρυγόνια στα 80+++ μετρα με 8 νούμερο σκάγια, θα συμφωνήσω ότι είναι για γέλια.
Δεν θα έπρεπε όμως έμπειροι σε ηλικία και κυνήγια άνθρωποι να δράττονται τέτοιων γραφικών αναφορών και να τα ισοπεδώνουν όλα.
Η αλήθεια είναι ότι το λειόκαννο σκοτώνει θηράματα και στα 50 και στα 60 και στα 70 και στα ... 100+ μέτρα, με το ανάλογο στήσιμο και την ανάλογη ικανότητα.
Αυτό θα έπρεπε πιο πολύ να μας απασχολεί όχι τόσο σαν αντικείμενο debate αλλά να μας προβληματίζει περισσότερο προς άλλες κατεθύνσεις όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της ασφάλειας.
Τέλος ας θυμόμαστε ότι αν κάτι δεν μπορώ να το κάνω εγώ, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το κάνει κανένας.
Εδω να συμφωνησω σε ολα .well done.
Και οντως υπαρχουν κι αυτοι οι που χαλανε την πιατσα και διαδίδουν οτι βαραν πουλια καθε μερα στα 100 μ

Παιδιά με όλον τον σεβασμό (είπαμε κουβεντούλα κάνουμε, απόψεις καταθέτουμε, πάντα συναδελφικά και φιλικά, δεν έχουμε να χωρίσουμε και κάτι...), οι πίνακες εμένα προσωπικά με καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό! Και ως θεωρία, αλλά και στην καθημερινή μου κυνηγετική πρακτική (καθότι είμαι απ' τους τυχερούς που ζουν δίπλα στον κυνηγότοπο και πάνε κάθε ημέρα για κυνήγι)...!

Άμα, ωστόσο, εσείς διαφωνείτε, απολύτως σεβαστό εκ μέρους μου! Είστε ελεύθεροι να εκφράζεστε όπως νομίζετε και να ντουφεκάτε όπως σας ευχαριστεί...! Αλίμονο, στο κάτω - κάτω, εάν δεν ήταν έτσι...

Πάντως, εγώ είμαι πολύ συγκρατημένος στο να σηκώσω ντουφέκι σε τσίχλα πάνω από 40 μέτρα, ή σε τρυγόνι ή κυριαρίνα πάνω από 45, ή σε φάσσα πάνω από 50 βαριά - βαριά... Αισθάνομαι, ότι σε μεγαλύτερες αποστάσεις απ' τις προαναφερθείσες, το πιο πιθανό είναι να αστοχήσω, ή, το πολύ - πολύ, να προκαλέσω άσκοπο τραυματισμό και να μην καρπωθώ το θήραμα ποτέ...

Είναι και ζήτημα της κυνηγετικής μου παιδείας η στάση μου αυτή...!

Back