Φάσσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Θα ήθελα την άποψη των φασσαδων.να πω οτι ειναι το θήραμα εδώ στο νησί μου που το βρίσκουμε αποκλειστικά στα μπασιματα κ δεν ξεχειμωνιαζει εδώ.ειναι γεγονός οτι η βολή στο κοπαδι στα τυφλά δεν αποδιδει.3 φασσες που εχω πάρει στην ζωή μου ηταν όταν τουφεκισα κ έσπασε το κοπάδι όποτε κ σημάδεψα ενα πουλί.δυστηχως το μάτι μου "θολωνει"και αδυνατώ να διαλέξω ενα πουλί(οπως ειναι κ το σωστό)και επίσης ρίχνω πάντα στη μέση του κοπαδιού(λάθος κ αυτο).έχετε κάποια συμβουλή ν μου προτείνετε μήπως το "ξεπεράσω"?βολές στα τυφλά μόνο σε ψαρονια αποδίδουν ισως γιατί πετάνε πιο κοντά αναμεταξύ τους.θα με ενδιέφερε η γνώμη σας.

Last edited:
θα διαλεξεις μεσα στο κοπαδι, το πιο βολικο. οχι το πιο κοντινο. αφηνε το κοπαδι να μπει μεσα σε σενα. μην τουφεκας ουτε στην αρχη,ουτε στο τελος. στην αρχη το κοπαδι θα σπασει πισω η δεξια αριστερα, και πισω, δεν θα εχεις ευκαιρια για δευτερη ντουφεκια. οποτε διαλεγεις και σκοπευεις ενα πουλι να παρεις στα σιγουρα στην μεσητου κοπαδιου. πρεπει να βρεις τροπο να διωξεις τον ενθουσιασμο σου. μιλα με τον εαυτος σου εκεινη την ωρα. προσπαθησε να τον πισεις. σημαδεψε και μεσα στο κοπαδι, αλλα σημαδεψε. αν δεν σημαδεψεις, τα αφηνεις ολα στην τυχη.

ποτε στην μεση του κοπαδιου στα τυφλα. δυσκολα να βρεις σε περασματα κοπαδια μπαλες.

Φιλε Γιάννη αυτο που παθενω ειναι ελλειψη ψυχραμιας.θα ακούσω την συμβουλή σου κ σε ευχαριστώ για αυτο.υγ πέρσι χτύπησα μια 520γρ πουλί όμως απουσίαζε η άσπρη λωρίδα από το λαιμό ενώ στις φτερούγες υπήρχε.το πουλί αυτο ηταν φετινό?καπιοι μου ειπαν ναι.ομως πως γίνεται να ειναι τόσα γραμμάρια?μαλλον για ενήλικο μου κανει.εσυ τι λες?έχεις δίκιο πάνω απο 20 πουλια κοπαδι σπάνια να δω.ξεχασα αυτο το πουλί μου πέρασε ζευγάρι κ πήρα το ενα..δεν ηταν σε κοπαδι.

Επίσης η παλιοί κυνηγοί λένε οτι η μονοφασσες(οι φασσες που κινούνται μόνες κ όχι σε κοπάδια )ειναι πολυ πιο μεγάλες από τις κοπαδιαρες.ισχυει;εχω δει απο μακριά τέτοια πουλια κ δείχνουν μεγαλύτερα..κατά πόσο ειναι σωστό δεν ξέρω όμως..

βλεπε μεσα στοκοπαδι ενα μονο πουλι. συγκεντρωσου σε αυτο. ξεχνα το υπολοιπο κοπαδι. οταν ριξεις αυτο, τοτε ασε την σκεψει σου στο υπολοιπο.
να μαθεις να ντουφεκας σημαδευτα. αν μεινεις στην τυχη, δεν θα βαλεις στα θυλικια σου θηραμτα. μην σκεφτεις πως ισως δεν ξαναπερασει αλλο κοπαδι. μην σκεφτεις να παρεις οσο πιο πολλα μπορεις.
ναι ισως ηταν φετινο το πουλι, αλλα αποαλλη χωρα.

Επίσης η παλιοί κυνηγοί λένε οτι η μονοφασσες(οι φασσες που κινούνται μόνες κ όχι σε κοπάδια )ειναι πολυ πιο μεγάλες από τις κοπαδιαρες.ισχυει;εχω δει απο μακριά τέτοια πουλια κ δείχνουν μεγαλύτερα..κατά πόσο ειναι σωστό δεν ξέρω όμως..

αυτο δεν ειναι απαρετητο. στην αρχη του κοπαδιου παει παντα το πιο εμπειρο. οχι απαρετητα το πιο μεγαλο.

γιατι δεν υπαρχουν μονες που εχασαν ζευγαρια? ειναι αναλογα την εποχη. αλλες εποχες ολες η φασσες κανουν κοπαδια, καποιες εποχες σπαζουν και μικρενουν τα κοπαδια, αλλες φορες αναλογα την περιοχη (αν εισαι σε τροφη, νερο, η δεν ξερω εγω τι αλλο), οι φασσες ερχοντε και παιζουν λιγες λιγες.
τυχαιρος αυτος που θα πεσει σε τετοια περιπτωση.

Με συγχωρείς κ παλι..όμως τι εννοείς απο άλλη χώρα?επίσης να πω οτι όταν βλεπω μόνες να περνάνε συνήθως δεν ακολουθεί κοπαδι..περνάνε σε ανύποπτες ώρες κυρίως.υγ συγγνώμη που σε ρωτάω συνέχεια απλά δεν εχω την εμπειρία.κ οι παλιοί κυνηγοί τα παραλενε καμία φορά..

δεν τρεχει τιποτα τασο. γιαυτο ειμαστε εδω. ρωτα οσοθελεις.
ειπες πως στο νιση σου κυνηγας μονο σε περασματα? αν ναι, τοτε αυτο τοπουλι 520γρ χωρις λουριδα στον λαιμο, ειναι ξενο. αν ειναι ντοπιο, ειναι απο τα πολυ σπανια.

συγνωμη τασο για τι εποχη μιλας?

Εμφανιζοντε απο 13 ωκτομβρη κ περνάνε έως 10νοεμβρη περίπου.υγ το συγκεκριμένο το χτύπησα στις 3 Νοέμβρη.κοιταξα την φωτο κ γράφω πάντα ημερομηνία στο πίσω μέρος.για αυτο στο λέω με ακρίβεια..

Η παλιοί λένε οτι ειναι μόνες ειναι σαν "κότες"ας είσαι καλά που μου άνοιξες τα μάτια..υγ μια φορά με τσαντισε ένας μου λέει φασσες ειναι δυο ειδών ανάλογα τα χρώματα τους,,ειναι οι δεντροφασσες κ οι γλαροφασσες.ρε θα μετρελάνετε τους λέω; αυτο δεν το εχω διαβάσει πουθενά.απ οτι διαβάζω ενα είδος υπάρχει.μήπως η αρσενικές έχουν αλλα χρώματα από τις θηλυκές φιλε Γιάννη? ?

Tασο, το προβλημα με την τουφεκια στα κοπαδια κατα τη γνωμη μου ειναι ενα...κ βασικο... Το οτι δεν βαζουμε προσκοπευση γιατι τουφεκαμε στο κεντρο του ... Διαλεξε οτι πουλι θες, στην αρχη, στη μεση, πανω, κατω, δεξια, αριστερα αλλα μην ξεχνας να βαλεις προσκοπευση... Εκει την παταμε παντα στα κοππαδια μεχρι να συνηθισουμε αυτες τις τουφεκιες...
Μου εχει τυχει πολλες φορες φετεινα πουλια να ειναι ολοπαχα κ πολυ μεγαλα, δεν εχει σχεση αν ειναι χρονιαρικα παντα, παιζει ρολο η αφονια του φαγητου στα μερη που ηταν, η αποσταση που εχει διανυσει κτλ...

Σε ευχαριστώ και εσένα Αρι.κατα την άποψη σου πιστεύεις οτι χρειάζεται τον Οκτώβρη πάνω απο 34γρ φυσίγγι;ενοω λόγω κλιματολογικών συνθηκών..εγω την εχω καταβρει οπως σου είπα με τα rc 34 6αρι.αν κ ισως χρειάζεστε το τρίτο να ειναι 5αρι 36γρ..

Τασο, καθε περιοχη κ καθε καρτερι εχει τις ιδιαιτεροτητες του... Τα 34 γραμμαρια σε 6αρι ειναι μια χαρα... Για μενα η φασσα δεν ειναι δυσκολο να βληθει απο σκαγια, ειναι δυσκολη μερχι να αρχισεις να συνηδειτοποιεις την προσκοπευση που χρειαζεται κ να μην σε ξεγελα ο ογκος της που κρυβει την ταχυτητα της...

Είσαι σωστότατος φιλε μου.επι την ευκαιρία θα πω ενα περσινό παράδειγμα.περσι καθόμουν σε ενα λόφο γύρω στα 20μ.πίσω απο την κόψη του.ξαφνικα περνάν δυο φασσες(σε ευθεια με την κοψη
αλλα λίγο ψηλωμένες)τελικά πήρα την μια με την τρίτη τουφεκιά.κατεβενω κάτω κ αρχίζω να ψάχνω άκρη στην κόψη.(εκεί νόμιζα πως έπεσε γιατί δεν είχα ορατότητα στο που ακριβώς έπεσε γιατί την πτώση μου την έκρυβε η κόψη του λόφου)ε λοιπόν Αρι η φασσα ηταν 10μ παρακάτω!!όταν ανέβηκα πάνω κ είδα την απόσταση εμεινα μ....ς.νομιζα οτι το πουλί ηταν κοντά όταν τουφεκισα!!!!!όταν κυνηγάς τσίχλα την φασσα την βλέπεις κοντά...

Να ανάφερω και κάτι για να επαναφέρω την τάξη..Επειδή πρόχθες καθάρισα κάτι παπιά..Παιδιά δεν έχει καμία σχέση το δέρμα και πούπουλο της φάσσας με αυτό του παπιού! Σαφώς το παπί έχει πιο πολύ πούπουλο και πιστεύω τελικά ότι είναι πολύ δυσκολότερο να καταβληθεί σε σχέση με την φάσσα..

Το μονο που δεν ξερω ειναι αν η φάσσα εχει πιο σκληρό κρέας απο το παπί..
Καλά ρε, εσύ τα έφαγες, εμάς ρωτάς; Εκτός και αν δεν πρόλαβες να φας μπουκιά ... .very funny.

Καλά ρε, εσύ τα έφαγες, εμάς ρωτάς; Εκτός και αν δεν πρόλαβες να φας μπουκιά ... .very funny.

Οχι Γιώργο εννοώ το ωμό κρέας δεν μπορω να καταλάβω.. Δλδ ωμο στήθος πιο ειναι πιο σκληρό; Της φάσσας ή του Παπίου..αν και νομίζω της φάσσας..

Το 1993 μέσα Οκτώβρη ήμουνα στο χωριό για κυνήγι.Ήταν μια μέρα που δεν υπήρχε κανείς άλλος στα καρτέρια εκτός απο μένα και τον ξάδερφό μου.
Πέρασαν κάποια πουλιά αλλα μακριά. Κάποια στιγμη εμφανίζονται γύρω στα 12 πουλιά και τα είδαμε απο πολύ μακρυά.Έρχονταν από αριστερά γλείφοντας το βουνό και φτάνοντας μπροστά μου ακούω τον ξάδερφο να ουρλιάζει ..."βαρα ρε μαλάκα ....βάρατες .." τις αφήνω και περνώντας μπροστά μου τις αφήνω και μπαίνουν στον αυχένα που σχηματιζόταν. Είχα το poze. Είμασταν με τα πουλιά σε μία ευθεία γραμμή.Ντουφεκάω μπροστά που ήταν δύο μαζί και στο δίπλωμα ρίχνω την δεύτερη.
Δεν πίστευα στα μάτια μου. Βλέπω έξι φάσσες να πέφτουν Ήταν μια μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
Η ψυχραιμία να τις αφήσω να μπούνε εκεί που πρέπει ,τα δύο φυσίγγια που έπρεπε να πέσουν όταν έπρεπε και το όταν ήταν 12 πουλιά -και πήρα τα έξι -και όχι 80 η 100 με γέμισαν χαρά για το αποτέλεσμα.
Όσο για τον ξάδερφο ;... φώναζε "κωλόφαρδεεεεεεε" .sarcastic.

Status
Not open for further replies.
Back