Σιταρήθρα

Καποτε ηταν στοχος του φλομπερ κ του 36αριου,και αν καμια φορα δεν εβρισκα τιποτα αλλο ετρωγαν κ καμια καραμπινια..
Τα τελευταια χρονια εχουν εξαφανιστει απο τον τοπο μου κ αν υπαρχει κανα κοπαδακι δεν ξεπερναει τα δεκα πουλια..
Και ενα ωραιο βιντεακι απο Κυπρο..

Καποτε ηταν στοχος του φλομπερ κ του 36αριου,και αν καμια φορα δεν εβρισκα τιποτα αλλο ετρωγαν κ καμια καραμπινια..
Τα τελευταια χρονια εχουν εξαφανιστει απο τον τοπο μου κ αν υπαρχει κανα κοπαδακι δεν ξεπερναει τα δεκα πουλια..
Και ενα ωραιο βιντεακι απο Κυπρο..
Αν και από πολύ μικρός είχα διαβάσει για αυτό το θήραμα και το κυνήγι του, δεν έτυχε ποτέ να πιάσω ή να φάω ... Για την ακρίβεια, δεν θυμάμαι να είχαμε ποτέ στο χωριό σιταρήθρες ... Ίσως προτιμούν τα πιο πεδινά μέρη ... .xm.

ALLODOLLA.jpg

(Απόσπασμα από βιβλίο του 1912 !!! ) ;)

Μια φορά τις πέτυχα και όπως λένε τα παιδιά παραπάνω πάνε κοπαδιαστα σε φρεσκοσπαρμεμα χωράφια η χερισα σε ανοιχτό πάντα μέρος. Ωραίος μεζές στο τηγάνι και άμα σπάσεις και δύο αυγά από πάνω ακόμα καλύτερος.

Εδώ έχει πολλές μέσα στα οργωμένα και στα θερισμένα τα τριφύλλια.
Όταν τις βρίσκω κοπαδιασμένες παίρνω μερικές και τις κάνω στο τηγάνι.
Φοβερή γεύση!
Γουσταρω κανονισε για φετος!
Καστορια δεν μ ακολουθει κανεις για δαυτες.. :)

Δεν έχω καθόλου εμπειρία με τις συγκεκριμένες. Γενικά έχω δει παρέα με το Χρήστο ελάχιστες και μάλιστα απορούσαμε αν είναι σιταρήθρες ή όχι. Πάντως και τις 2 φορές που είδαμε πέρυσι ήταν σε μεγάλα ανοιχτά χωράφια σε μικρά κοπαδάκια μάξιμουμ τον 10 πουλιών.

Πολύ μικρούλι θήραμα, το μικρότερο δηλαδή... Μασιούνται και καταπίνονται ακόμη και ολόκληρες...! Κάποτε επιτρεπόταν χωρίς περιορισμό στην κάρπωση, τα τελευταία 12-13 χρόνια όμως, έχει πέσει το όριο κάρπωσης στις 10 ανά ημέρα...! Μάλλον κάτι έχουν δει οι ειδήμονες, δηλαδή κάποια μείωση στον παγκόσμιο πληθυσμό και γι' αυτό... Εγώ έχω χτυπήσει μόνο πολύ λίγες από δαύτες και εντελώς συγκυριακά! Εντοπίζονται σχετικά εύκολα σε κάμπους και χέρσα, λόγω και του χαρακτηριστικού τιτιβίσματός τους...

Και μια αποριούλα για το τέλος...: πότε ακριβώς αποδημούν μαζικά και μας έρχονται για διαχείμαση στη χώρα μας...; Είναι και ενδημητικό είδος (όπως π.χ. τα κοτσύφια) ή είναι αμιγώς αποδημητικές...;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις...!

Και μια αποριούλα για το τέλος...: πότε ακριβώς αποδημούν μαζικά και μας έρχονται για διαχείμαση στη χώρα μας...; Είναι και ενδημητικό είδος (όπως π.χ. τα κοτσύφια) ή είναι αμιγώς αποδημητικές...;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις...!

Εμεις εδω κατω δεν εχουμε καθολου ενδημικες, σε αλλες περιοχες δεν γνωριζω...
Παντως απδοημουν μαζι με τις τσιχλες στο τελος Οκτωβρη... Στα δικα μας τσιχλομπασιματα μπαινουν κ κοπαδακια με τετοιες...

Ωραια πουλακια μου κανανε παρεα σε κατι κατερια υδροβιων,ο λογος που κλεινη η περιοδος τους με τα υδροβια ειναι γιατι εκει που συχναζουν υδροβια στα γυρω χωραφια εχει αυτα τα μικρα πουλακια.Με λιγη παρατηρηση μπορεις να διακρινεις ποια κορυδαλλοειδη δεν ειναι σιταριθρες ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ,αφου καποιος τελος παντων τα θεωρει θηραμα .

Εμεις εδω κατω δεν εχουμε καθολου ενδημικες, σε αλλες περιοχες δεν γνωριζω...
Παντως απδοημουν μαζι με τις τσιχλες στο τελος Οκτωβρη... Στα δικα μας τσιχλομπασιματα μπαινουν κ κοπαδακια με τετοιες...

Άρη κάπου διάβασα (σε ένα παλιό άρθρο του "Έθνος -Κυνήγι") ότι έρχονται πολλές και πριν τις τσίχλες, δηλαδή από Σεπτέμβρη...! Και συνεχίζουν βέβαια και με τις τσίχλες, όπως κι εσύ επισημαίνεις...!

Ωραια πουλακια μου κανανε παρεα σε κατι κατερια υδροβιων,ο λογος που κλεινη η περιοδος τους με τα υδροβια ειναι γιατι εκει που συχναζουν υδροβια στα γυρω χωραφια εχει αυτα τα μικρα πουλακια.Με λιγη παρατηρηση μπορεις να διακρινεις ποια κορυδαλλοειδη δεν ειναι σιταριθρες ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ,αφου καποιος τελος παντων τα θεωρει θηραμα .

...Κομματάκι δύσκολο το να ξεχωρίσεις στο πέταγμα τις καθεαυτό σιταρήθρες, από τα υπόλοιπα και πολλά παρόμοια κορυδαλλοειδή...! Οι διαφορές μεταξύ τους είναι μάλλον ασήμαντες και πολύ μικρές...! Υποθέτω πως ούτε και οι θηροφύλακες θα τις αναγνωρίζουν αυτές τις διαφορές άψογα...!

Back