Δολώματα!

Ανοίγω το συγκεκριμένο thread για να συζητάμε περί δολωμάτων..Κάνω την αρχή με τα πιο διαδεδομένα..

ΦΑΡΑΩ
Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα, ακριβότερα και αποδοτικότερα σκουλήκια. Το μήκος του μπορεί να πλησιάσει τα δύο μέτρα. Από τη συλλογή ή την αγορά του μέχρι τη χρήση του, το διατηρούμε μέσα σε δοχείο που περιέχει δύο δάχτυλα περίπου θαλασσινό νερό, όχι παραπάνω. Μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό με συχνή αλλαγή νερού σε δροσερό περιβάλλον έως και δυο μήνες. Είναι το δόλωμα που διαθέτει τα πιο πολλά θετικά χαρακτηριστικά. Το κομμάτι που είναι περασμένο στο αγκίστρι, συνεχίζει να κινείται. Το αίμα που φεύγει από το σώμα του, μαλαγρώνει τη γύρω από το δόλωμα περιοχή, ενώ η ικανότητά του να φωσφορίζει και το σκληρό κρέας του το κατατάσσουν στα πιο αποτελεσματικά δολώματα.
Προσοχή, το κόβουμε ξεκινώντας πάντα από την ουρά και ποτέ από το κεφάλι για να διατηρηθεί ζωντανό και να μην μας δαγκώσει.. Κόβεται με το παραμικρό, γι’ αυτό επιλέγουμε με το μάτι το κομμάτι που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και μόλις πιάσουμε το σημείο εκείνο το σκουλήκι κόβεται, κατόπιν τεμαχίζουμε το κομμάτι αναλόγως και δολώνουμε.
Η δύσκολη συλλογή και η υψηλή τιμή του, αναγκάζουν
τους ψαράδες, - όπως και στο μονοδόλι που θα συναντήσουμε παρακάτω - να περιορίζουν και να προσέχουν στην κατανάλωσή του. Η σπατάλη στα πολλά αγκίστρια του παραγαδιού, ακόμα και της καθετής αποφεύγεται, αυτό όμως δεν συμβαίνει σε ξέρες που κυκλοφορούν πολλά ασπρόψαρα. Η τιμή του κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθός του έως και 30 ευρώ το τεμάχιο.
view1.php


ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ
Πωλείται στα περισσότερα καταστήματα ειδών αλιείας, μέσα σε μικρά χάρτινα κουτάκια που περιέχουν έξι – επτά κομμάτια συνήθως .
Διατηρείται ζωντανό για δεκαπέντε περίπου ημέρες σε δροσερό περιβάλλον και ακόμα καλύτερα στη συντήρηση ψυγείου. Είναι ευκολόχρηστο δόλωμα για ψάρεμα από την ακτή, πολύ καλά αποτελέσματα έχει και στη καθετή για γόπες, τσέρουλες, λυθρίνια, μπαλάδες κ.α.
view1.php

ΚΟΚΚΙΝΟ ή ΙΩΔΙΟΥ
Το βρίσκουμε πολύ δύσκολα. Λεπτό σκουλήκι που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα όταν το περνάμε στο αγκίστρι. Το αίμα του ξετρελαίνει τα ψάρια, δολώνεται συνήθως για μουρμούρες,
αλλά προκαλεί και τα υπόλοιπα. Κυρίως χρησιμοποιείται στο πεταχτάρι και στην καθετή.

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ Η ΡΑΜΣΗΣ
Ο Ματωμένος Ολλανδός ειναι ενα δολωμα με χωρα παραγωγης βεβαιως την Ολλανδια απο οπου και πηρε και το ονομα του.προκειται για ενα σκουληκι 10-15 εκατοστων σκληρο στο κεφαλι και μεχρι την μεση με την ουρα του να μαλακωνει αρκετα.μοιαζει κυριως στον ραμση(αλλο εισαγωμενο σκουληκι) και λιγο σαν μικρογραφια του φαραω.Έχει αρκετο αιμα και φωσφορο και το κυρίως σωμα του αντεχει στις μικροτσιμπιες οταν ειναι φρεσκος.απο πληροφοριες φιλων και απο προσωπικη μου εμπειρια φαίνεται να δουλευει αρκετα καλα στις μουρμουρες και στους σαργους-κακαρελους και αλλα σπαροειδη. Μεγαλο του πλεονεκτημα ειναι η τιμη του αφου μπορεις να τον βρεις στα καταστηματα ειδων αλιειας με 5 ευρω το κουτι των 10 τεμαχιων περιπου.εναλακτικο δολωμα η κυριως πιατο?αυτο θα το δειξει ο χρονος!
ragworm-500x500.jpg

ΑΓΡΙΟ
Το συνηθισμένο μέγεθός του είναι δέκα έως δεκαπέντε εκατοστά περίπου. Το άσπρο - κίτρινο και ελαφρύ καφέ, αποτελούν το χρωματισμό του, όταν το βγάλουμε
από τη θάλασσα ή το αγοράσουμε από τα καταστήματα. Το διατηρούμε μέσα σε θαλασσινό νερό ή σε υγρό μαλακό χαρτί έως ότου φτάσουμε στον προορισμό μας.
Αν ο χρόνος από τη παραλαβή μέχρι την χρήση του είναι μεγάλος, θα πρέπει να αλλάζουμε συχνά το θαλασσινό νερό ή ακόμη να τοποθετήσουμε στο δοχείο ειδική αντλία οξυγόνωσης για να διατηρείται ζωντανό. Πριν δολώσουμε, το κόβουμε σε ροδέλες, με τρόπο τέτοιο που να ανταποκρίνεται στο εκάστοτε αγκίστρι και τις διατηρούμε σε μικρό δοχείο.
Κατάλληλο δόλωμα για παραγάδι, για καθετή αλλά και για ψιλή ζόκα, γιατί με τη σκληρότητα που διαθέτει δεν φεύγει εύκολα από το αγκίστρι. Οι σαργοί, τα σκαθάρια και οι σηκυοί, είναι από τα καλά ψάρια που το προτιμούν.

ΜΑΝΑ
Είναι λίγο πιο μεγάλη από το άγριο και λίγο πιο χοντρή. Έχει αυξημένη ελκυστικότητα γιατί φωσφορίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η συντήρηση και οι τρόποι δολώματος και ψαρέματος, δεν διαφέρουν από το άγριο.
Η ποιοτική διαφορά της Μάνας, αναγκάζει τους ψαράδες να την προτιμούν για το πεταχτάρι, αλλά λιγότερο στην καθετή και το παραγάδι λόγω κόστους. Προσελκύει τσιπούρες, σαγρούς, σκαθάρια, σπάρους κλπ.
view1.php

ΜΟΝΟΔΟΛΙ ή ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Σκουλήκι μεγέθους περίπου επτά εκατοστών. Η συντήρησή του δεν διαφέρει από τη Μάνα και το Άγριο. Διαφέρει όμως ο τρόπος που το περνάμε στο αγκίστρι.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δολώματα που τα περνάμε κεντητά, το αγκίστρι διαπερνάει το χαλκιδέϊκο και δολώνεται ολόκληρο, εξ ου και το όνομά του (Μονοδόλι).
Το προκλητικό άσπρο ή ρόζ ανοικτό χρώμα του, η ικανότητά του να φωσφορίζει και οι ελκυστικές κινήσεις που κάνει δολωμένο, το αναγάγουν σε ένα από τα καλύτερα δολώματα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά ωθούν τους ψαράδες στη περιορισμένη και αυστηρή χρήση του.
Το πεταχτάρι, είναι ο κύριος τρόπος που χρησιμοποιείται, ενίοτε και στην καθετή στο τελευταίο αγκίστρι (του βαριδιού).
Είναι καλό δόλωμα για τσιπούρες, λυθρίνια, σαργούς ενώ
το μελανούρι και το λαβράκι δύσκολα αντιστέκονται στο Χαλκιδέϊκο.
view1.php

ΜΑΥΡΟ
Σκουλήκι των αμμουδερών βυθών. Ζει και αυτοπροστατεύεται από το περίβλημα που διαθέτει σε όλο το μήκος του σώματός του. Το μαύρο χρώμα που έχει, του έδωσε και την ονομασία του.
Τα πολλά και μικρά ποδαράκια που διαθέτει κατά μήκος και το μαλακό σώμα του προκαλούν επίμονα τα θύματά του. Η συντήρησή του είναι ολιγοήμερη σε δροσερό περιβάλλον.
Κατάλληλο για μουρμούρες, μελανούρια, αλλά και για σαργούς, σπάρους κλπ.
Το χρησιμοποιούμε στο πεταχτάρι αλλά και στη καθετή όταν ξέρουμε ότι η περιοχή κρατάει καλά ψάρια.
view1.php


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ
Το περισσότερο χρησιμοποιημένο και διαδεδομένο είναι το κόκκινο αμερικάνικο (διότι υπάρχει και μαύρο). Είναι χρώματος κόκκινου όπως καταμαρτυρά και το όνομά του, γεμάτο αίμα, μήκους απο 6 έως 15 πόντους. Δολώνεται συνήθως ολόκληρο με τη βοήθεια βελόνας και είναι «θανατηφόρο» για τσιπούρες και σαργούς. Διατηρείται στη συντήρηση έως πέντε το πολύ ημέρες από την ημερομηνία αγοράς, διατίθεται σε σακουλάκια των 10 τεμαχίων και η συσκευασία κοστίζει περίπου 7 ευρώ. Εκτός όμως από «μονοδόλι» μπορεί να τεμαχιστεί και να δολωθεί κεντητά όπως προαναφερόμενα σκουλήκια.
view1.php

ΣΑΜΑΡΙ
Το σαμάρι βρίσκεται σε αμμώδεις βυθούς, σε βάθη από 10 πόντους έως 5 μέτρα. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι δυο μεγάλες τρύπες, σε μέγεθος μεγάλου κέρματος, η μια κοντά στην άλλη. Είναι οι δύο τρύπες όπου με τις προβοσκίδες του αναζητά την τροφή του, ενώ το υπόλοιπο σώμα του βρίσκεται χωμένο στην άμμο. Mε το που θα αισθανθεί κίνδυνο αμέσως τρυπώνει βαθιά, ενώ η προσπάθεια μας να το πιάσουμε με τα χέρια είναι μάταιη όσο βαθιά κι αν ψάξουμε στην άμμο,
Το σαμάρι ψαρεύει καλύτερα ζωντανό οπότε θα πρέπει να το διατηρούμε στη θάλασσα, ή στο ψυγείο στη συντήρηση, με Βρεγμένη εφημερίδα, όπου μπορεί έτσι να μείνει ζωντανό για 4 ή και περισσότερες ημέρες.
Αν σκοπεύουμε να ψαρέψουμε μετά από αρκετό καιρό, το βάζουμε στην κατάψυξη.
view1.php
 
Συνέχεια..

ΣΑΡΔΕΛΑ
Δολώνεται φρέσκια ή την αποξηραίνουμε μερικώς με χοντρό αλάτι. Την χρησιμοποιούμε στο πεταχτάρι, στο πολυάγκιστρο, όταν ψαρεύουμε
με καλάμι απίκο, στη βάρκα με καθετή, στα ρηχά, στα βαθιά και στο παραγάδι.
Με τη σαρδέλα πιάνονται κέφαλοι, σπάροι, σαργοί, λυθρίνια, μπαλάδες, λαβράκια, τσιπούρες, μελανούρια, μουγγριά, σμέρνες, χταπόδια και πετρόψαρα. Ακόμα, και τα μεγάλα ψάρια δεν μπορούν να αντισταθούν στην προκλητική μυρωδιά της, όπως οι ροφοί, οι συναγρίδες, οι στείρες, οι σφυρίδες, οι μπακαλιάροι, οι πεσκαντρίτσες κ.α. Δολώνεται σε τάκο, φιλέτο, μισή ή ολόκληρη, ανάλογα το είδος ψαρέματος.

ΓΑΒΡΟΣ
Ο τρόπος που δολώνεται δεν διαφέρει από εκείνο της σαρδέλας. Κόβοντας το γάβρο φιλέτο γίνεται ένα από τα καλύτερα δολώματα για τη ζαργάνα. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος που χρησιμοποιείται είναι το παραγάδι. Το κυνηγούν όλα τα σπαροειδή, τα λυθρίνια, οι μπαλάδες, οι στήρες και οι σφυρίδες.

ΣΚΟΥΜΠΡΙ - ΣΑΒΡΙΔΙ
Με αυτά τα ψαροδόλια, ολόκληρα ή σε κομμάτια, δολώνονται τα παραγάδια του αφρού, για τόνους, παλαμίδες, κυνηγούς, λίτσες, ξιφίες. Το σαβρίδι είναι ελκυστικό δόλωμα για χταπόδια, μουγγριά, ροφούς και σφυρίδες. Από το σκουμπρί και το σαβρίδι, κόβουμε τη σάρκα του σε στενόμακρες λωρίδες, δημιουργώντας δολώματα για τις αλιευτικές μας ανάγκες. Το μέγεθός των κομματιων, ή η χρήση ολόκληρου του ψαριού, εξαρτάται από το είδος ψαρέματος.
view1.php

ΚΑΡΑΒΙΔΑΚΙ
Πρόκειται για μαλακό και ευαίσθητο δόλωμα. Ο τρόπος που δολώνεται το καραβιδάκι είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν της γαρίδας. Απευθύνεται συνήθως σε ψάρια του βυθού, όπως την τσιπούρα, το σπάρο, τη μουρμούρα, τα λυθρίνια, τους σαργούς, τα πετρόψαρα. Το χρησιμοποιούμε σε όλους τους τρόπους ψαρέματος.Το καραβιδάκι δολώνεται ολόκληρο και ζωντανό στο αγκίστρι μας, άρα το αγκίστρι που θα δολωθεί πρέπει να έχει μέγεθος ανάλογο, ενώ το είδος δεν παίζει ρόλο, φτάνει μόνο να είναι καινούργιο και όχι σκουριασμένο αφού έχει την ικανότητα να το ψοφάει αμέσως λόγω της σκουριάς του.
Όταν το αγκίστρι μας είναι περίπου ίδιο με το μέγεθος του δολώματος, τότε παίρνουμε την ακίδα του και την περνάμε με στο πίσω μέρος της ουράς της καραβίδας και από το μέρος της κοιλιάς. Στη συνέχεια, προχωράμε όλο το αγκίστρι να μπει στο εσωτερικό της καραβίδας και βγάζουμε την άκρη της ακίδας στο κάτω μέρος του κεφαλιού, το οποίο είναι και το πιο σκληρό σημείο. Έτσι και το αγκίστρι μας καλύπτεται ολόκληρο και η καραβίδα δε σακατεύεται και παραμένει ολοζώντανη κουνώντας τόσο τα πόδια, όσο και τις δαγκάνες της.Τα λυθρίνια οι σαργοί, οι μουρμούρες μεγάλοι σπάροι κακαρέλοι τσιπούρες τρελαίνονται με αυτό το θαυμάσιο δόλωμα, ακόμα και τα λαβράκια.
Το EXTRA καραβιδάκι είναι το κόκκινο! Ένα καλό λυθρίνι, ένας τσαούσης και γενικά τα ψάρια πρώτης κατηγορίας δύσκολα θα αρνηθούν να αρπάξουν ένα τόσο εκλεκτό μεζέ !!! Ελάχιστα είναι τα ψάρια πού δε θα δελεαστούν κι αυτά επειδή δεν τρέφονται με τέτοια δολώματα όπως για παράδειγμα ο Κέφαλος.
view1.php

ΜΥΔΙΑ
Το μύδι το βρίσκουμε συνήθως σε απάγκιες παραλίες με βραχάκια, συγκεντρωμένο κατά μικρές ή μεγάλες ομάδες.
Αλλά μέρη είναι τα μόνιμα φουντάγια, (σημαδούρες, ιχδυοκλωβοί, σκάφη που έχουν ρίξει κάποιο μόνιμο ρεμάτζο) παραμένει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακίνητο κάτω από το νερό, συγκεντρώνοντας πάνω του αποικίες από μύδια.
Επίσης, μπορεί να το συναντήσουμε μέσα σε μικρά λιμανάκια ή σε μεγάλα λιμάνια πάνω στο ντόκο όταν τα νερά είναι βαθιά.
Το μύδι είναι ένα ιδιόμορφο δόλωμα που θέλει αρκετά μεγάλη προσοχή στον τρόπο που θα δολωθεί. Μπορεί να δολωθεί σκέτο, δηλαδή μονάχα με το εσωτερικό του, που δουλεύει σε όλα τα ψάρια, αλλά μπορεί να δολωθεί και μαζί με το κέλυφος. Ο πρώτος τρόπος δολώματος του μυδιού, δηλαδή χωρίς το κέλυφος, απευθύνεται σε όλα τα ψάρια, μικρά και μεγάλα. Μουρμούρες, σαργοί, σπάροι κακαρέλοι, σκαθαράκια, τσιπούρες, μελανούρια, είναι τα πιο συνηθισμένα που αναζητούμε, χωρίς βέβαια να αποκλείσουμε όλα τα υπόλοιπα. Ο δεύτερος τρόπος δολώματος απευθύνεται σε ψάρια που έχουν γερά δόντια και μπορούν να θρυμματίσουν με αυτά το μύδι μας. Τέτοια είναι κυρίως η τσιπούρα και ο σαργός.
Με το μύδι σαν δόλωμα ψαρεύουμε με μονάγκιστρα, πεταχτάρια και ψιλές καθετές.
view1.php

ΠΕΤΑΛΙΔΕΣ
Για πολλούς θεωρείται δόλωμα αποκλειστικά για Σαργούς και τσιπούρες. Για άλλους ένα από τα καλύτερα δολώματα για όλα τα ψάρια. Οι πεταλίδες είναι κολλημένες στους βράχους και χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι μπορούμε να τις ξεκολήσουμε. Απελευθερώνουμε το κρέας από το όστρακο προσέχοντας να μη χαλάσουμε το «μάτι» που προστατεύει το όστρακο και δολώνουμε σε ανάλογο αγκίστρι.
view1.php

ΣΚΑΡΤΣΙΝΙ
Αποτελεί ένα από τα κορυφαία σε απόδοση δολώματα με πολύ καλά αποτελέσματα, ακόμη και στα «εκλεκτικά» ή «δύστροπα» ψάρια.
Η εύρεση του είναι σχετικά εύκολη, θέλει μεγάλη προσοχή στο σπάσιμο και στη δολωση, ενώ τα ψάρια που μας αποδίδει αξίζουν τον κόπο και με το παραπάνω. Όπου υπάρχουν βραχάκια, εκεί που δεν τα χτυπάει πολύ ο καιρός αποικεί το σκαρτσίνι. Συνήθως Βρίσκεται σε μεγάλες ομάδες των δέκα, δεκαπέντε ή και περισσότερων κομματιών όταν η περιοχή δεν ψαρεύεται εντατικά και σχεδόν πάντα στις κορυφές των βράχων ειδικά όταν έχει επάνω του ψιλό φυκάκι. Κυκλοφορούν εκεί όταν ο καιρός είναι καλός που δεν τα ενοχλεί το κύμα Όταν πιάσει καιρός, τότε αυτά κατεβαίνουν στη βά;ση του Βράχου, έτσι πολλές φορές να πρέπει να μετακινήσουμε κάποια πέτρα, εκεί θα τα συναντήσουμε. Σκαρτσίνια αρκετά μπορούμε να συναντήσουμε επίσης σε ρηχές αμμούδες. Αυτά είναι διαφορετικό είδος από του βράχου, κάνουν όμως θαυμάσια για δόλωμα.
Για να διατηρηθούν ζωντανά πρέπει να βρίσκονται μέσα θαλασσινό νερό, το οποίο ανανεώνεται. Για τους τρόπους αυτού ισχύει ότι και στο καβουράκι η το καραβιδάκι
Το σκαρτσίνι για να δολωθεί θα πρέπει να σπάσουμε πρώτα το κέλυφος μέσα στο οποίο βρίσκεται και αυτό πραγματοποιείται προσεκτικά με ένα μικρό σφυράκι.
Το πολύ προσεκτικά το τονίζουμε ιδιαίτερα γιατί αν δε γίνει αυτό με προσοχή και χτυπήσουμε δυνατά το κέλυφος και τραυματίσουμε την κοιλιά του σκαρτσινιού, θα ψοφήσει και δεν θα ψαρεύει ζωντανό, όπως πρέπει.Το σκαρτσίνι για να ψαρέψει σωστά πρέπει να είναι ολόκληρο και ζωντανό ενώ το δολώνεται ολόκληρο.Ο τρόπος με τον οποίο δολώνεται στο αγκίστρι είναι ο ίδιος με το καραβιδάκι ή της γαρίδας.
Αποτελεί ένα από τα κορυφαία σε απόδοση δολώματα με πολύ καλά αποτελέσματα, ακόμη και στα «εκλεκτικά» ή «δύστροπα» ψάρια.
view1.php

ΣΑΛΤΑΡΕΛΟ
Το Σαλταρέλο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του γνωστού μας Ακροβάτη, είναι όμως κατά πολύ λεπτότερο, μικρότερο και νευρικότερο, ενώ αποτελεί ιδανικό δόλωμα στο ψάρεμα με τρόπο Εγγλέζικο.
Το Σαλταρέλο πωλείται μέσα σε μικρά χάρτινα κουτάκια, διατηρείται ζωντανό για δεκαπέντε περίπου μέρες σε δροσερό περιβάλλον και ακόμα καλύτερα στη συντήρηση ψυγείου. Είναι ευκολόχρηστο δόλωμα , απευθύνεται στις: μουρμούρες, τσιπούρες, σαργούς, κακαρέλους, χωρίς να αγνοήσουμε και τα υπόλοιπα ψάρια, τα οποία ποτέ δε λένε όχι σε ένα καλοδολωμένο αγκίστρι με Σαλταρέλο, ειδικά αν ψαρεύουμε με Εγγλέζικο. Δολώνεται σε αγκίστρι με λεπτό κατά προτίμηση στέλεχος, περνώντας το αγκίστρι από το εσωτερικό του σκουληκιού, σκεπάζοντας το, ενώ αφήνουμε και κάποιο μικρό περίσσευμα στην άκρη του αγκιστριού. Η ακίδα όπως και στα περισσότερα δολώματα, βρίσκεται εκτός δολώματος για να καρφώσει το ψάρι, το οποίο και θα τσιμπήσει. Ψαρεύεται όλες τις ώρες, τόσο σε πεταχτάρια από την ακτή, όσο και στη ρηχή καθετή, αλλά όπως προαναφέραμε είναι ίσως το ιδανικότερο σκουλήκι για Εγγλέζικο.
view1.php
 
Συνέχεια..

BIGATTINI
Όλα σχεδόν τα ψάρια μπορούν να πιαστούν με αυτό το δόλωμα, φτάνει να ξέρουν πώς να τα ψαρέψουν. Πρόκειται ίσως για το μικρότερο δόλωμα, το μήκος του οποίου είναι γύρω στο ένα εκατοστό και εισάγεται από την Ιταλία.
Tobigattini ή bigattinoo ή νεκροσκούλικο τα προμηθευόμαστε από τα καταστήματα ειδών αλιείας και δολωμάτων, βρίσκεται σε συσκευασία των 100, 200, 250, 500 γραμμαρίων ή μπορούμε να το αγοράσουμε και με το κιλό. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για μεγάλο διάστημα ζωντανό, θα πρέπει να το βάλουμε μέσα σε ψυγείο, ή σε μικρό φορητό, είτε από φελιζόλ, είτε από πλαστικό, με δυο μπουκαλάκια παγωμένο νερό που φροντίζουν για την σωστή θερμοκρασία ώστε να διατηρηθεί ζωντανό.
Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε ζωντανό για αρκετές ημέρες, αλλάζουμε τα παγωμένα αυτά μπουκάλια με άλλα που έχουμε τοποθετήσει στην κατάψυξη κι έτσι τα μεταφέρουμε και στο ψάρεμα μας Ψαρεύουμε με όσο δόλωμα χρειαστούμε και το υπόλοιπο εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό για την επόμενη φορά. Το δόλωμα με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντέξει για έναν ολόκληρο μήνα φτάνει να αλλάζουμε συχνά τα μπουκαλάκια με πάγο.
Tobigattino είναι ένα σκουλήκι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και παραμένει ζωντανό στο αγκίστρι μας για αρκετή ώρα.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως μαλάγρα, όταν βέβαια ψαρέψουμε στην συνέχεια με αυτό.Tobigattino δολώνεται σε μικρό αγκίστρι με λεπτό στέλεχος νούμερο 10-16. Στη δόλωση η διαφορά με τα άλλα σκουλήκια είναι ότι δεν χρειάζεται να το περνάμε το αγκίστρι κατά μήκος, αλλά από το πίσω κολοβό μέρος του και όχι μόνο του. Περνάμε ένα δύο τρία η και περισσότερα σκουλήκια, ώστε το αγκίστρι να γίνεται αρκετά ελκυστικό. Μπορούμε επίσης να κάνουμε συνδυασμό του bigattino και με άλλα δολώματα, όπως για παράδειγμα με ινδιάνο. Δολώνουμε ένα κομμάτι ινδιάνου και ένα ή δυο bigattini σε κάποιο μεγαλύτερο αγκίστρι. Έτσι είναι δελεαστικότερο για τα μεγάλα ψάρια.
Μπορούμε ακόμη να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη μυρωδιά του δολώματος με διάφορα σπρέι κι έτσι να ψαρεύει ακόμα καλύτερα.
Το βάθος που συνήθως θα το χρησιμοποιήσουμε είναι μέχρι τα δεκαπέντε μέτρα με ψιλά εργαλεία και μικρό μολύβι, ώστε να κατεβαίνει στο βυθό όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.
Στο δόλωμα αυτό «χτυπάει» ποικιλία ψαριών όπως το μελανούρι, η τσιπούρα, η μουρμούρα, το λαβράκι, ο κέφαλος, ακόμη και τα αφρόψαρα.
view1.php

ΓΑΡΙΔΑ

Το πιο συνηθισμένο και τις περισσότερες φορές αποδοτικότερο δόλωμα, είναι η γνωστή μας γαρίδα. Πριν ψαρέψουμε υπάρχει μια απλή διαδικασία για την κατασκευή του δολώματος, την οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε στο σπίτι.
view1.php



ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΨΑΡΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!!!! ΠΟΛΛΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΑ ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ ΣΑΣ! .victory..very funny.
 
Aπο πιτσιρικας ψαρευω απικο με το καλαμι. Τα ψαρια που ψαρευουμε ειναι 2 λογιων, ειτε αφροψαρα, ειτε αυτα που "κατοικουν"στις παρυφες και στον πατο. Στα πρωτα, αγαπημενο μου θηραμα η γοπα. Αγαπημενο δολωμα ειναι η ζυμη απο ασπρο ψωμι, ζυμωμενη με διαφορα οπως ταραμας, τυρι, και το ανωτερο ολων αυγα αχινου. Η γοπες διαφερουν απο τις νορμαλ του καλοκαιριου εως και τις κιτρινωπες και μεγαλυτερες που εμφανιζονται κατα τα πρωτα μελτεμια, και σε ολες η ζυμη εχει μεγαλη επιτυχια, φτανει βεβαια να εισαι σε ετοιμοτητα να "καρφωσεις" με το ελαχιστο σκαμπανεβασμα του φελου. Ομοιως και σε μικρες σαλπες, κεφαλους, σαργους και μελανουρια.

Το σκαρτσινι το χρησιμοποιουσαμε σε ολα τα ψαρεματα που καναμε σε ψαρια που ζουν πατωτα. Σκαροι (ξετρελαινονται), περκες, χανοι, μικρα ροφακια και στηρακια, σκορπινες, κακαρελοι, γενικως οτιδηποτε ζει χαμηλα τρελαινεται. Ειναι και αρκετα σκληρο για να αντεχει στις συνεχεις τσιμπιες των γυλων και των παπαδιων.

Το σκαρτσινι το εχω δοκιμασει ελαχιστα και στη καθετη, αλλα δεν δουλευει και τοσο ωραια. Στην καθετη δουλευει ωραια η φρεσκια γαριδα (αυτη που μαζευεις με αποχη σε λιμανακια), το ψιλο ψαρακι, και δευτερευοντως η μισοαποξηραμενη γαριδα και το καλαμαρι-σουπια.

Μου χει λειψει το ψαρεμα γαμωτο. Απ'οταν εφυγε ο Νικος, δεν ξαναπηγα.
 
Μπράβο Γεράσιμε, έλλειπε ένα τέτοιο θέμα από το forum.
Δεν γνώριζα για το δόλωμα σαλταρελο. Συνήθως έβαζα ακροβάτη ή bigatiniστο εγγλέζικο. Θα το δοκιμάσω σύντομα. .shake hands.
 
Nα ρωτησω κατι. Παλιοτερα βρισκαμε σκουληκι και μεις σε μια περιοχη εδω Χανια, ψιλο και αεικινητο, που εβγαινε με τη χρηση γαλαζοπετρας απο την αμμο. Εχει και σε αλλα μερη, και ξερετε πως λεγεται;

Επισης το σκαρτσινι να ξερετε οτι μενει και μιση μερα εκτος θαλασσας ζωντανο, εαν το καλυψεις με φυκια απο πανω, και διατηρησεις την υγρασια-ολα αυτα σε καλαθακι πλεκτο και οχι πλαστικο κουβα.

Αν δε το βαλεις σε νερο, και δεν το ανανεωνεις, βουρκιαζει και ψοφανε.
 
Ωραιος Γερασιμε...
Μανακια(οχι μονοδολια) και αμερινακανος τα κορυφαια για μενα, για μικτους βυθους χωρις πολλες πετρες...
 
Nα ρωτησω κατι. Παλιοτερα βρισκαμε σκουληκι και μεις σε μια περιοχη εδω Χανια, ψιλο και αεικινητο, που εβγαινε με τη χρηση γαλαζοπετρας απο την αμμο. Εχει και σε αλλα μερη, και ξερετε πως λεγεται;

Είναι το Ιωδίου Βίκτωρα..
 
Εντάξει φίλε οτι πεις.. .ha ha ha. Συγγνώμη έτσι...buy.
Δεν ειπα τιποτα γαι σενα ρε τριχα!!! .buy..buy. Οτι προτιμω τα μανακια απο τα μονοδολια ειπα γιατι πολλοι τα συγχεουν μεταξυ τους... ;)
 
Back
Top