Καλημέρα στην παρέα. Από τηλέφωνα που έκανα πρωί πρωί τίποτα εδώ. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών. Κάθομαι και διαβάζω τα αποτελέσματα του προγράμματος του Άρτεμης με εξαίρεση την περίοδο του 2004- 2005 (εγώ θα συμπληρώσω οτι τα περάσματα του περασμένου Σ/Κ μου θύμισαν δύο χρονιές συνεχόμενες πριν από το 1995) σύμφωνα με το οποίο οι πληθυσμοί της τσίχλας παρουσιάζουν αυξομοιώσεις. Σκέπτομαι μήπως με τις ιδανικές καιρικές συνθήκες (για αποδημία)πέρασε το μεγαλύτερο κύμα αποδημίας της τσίχλας?
ΦΙΛΕ
Όλα στην φύση έχουν την κατανομή τους (Κανονική). Ξεκινάνε αργά/χαμηλά, επιταχύνουν και μετά ξαναπέφτουν (φτου ρε ...γαμωτο!!!).
Ειναι αδύνατον όλες οι τσίχλες απο τα βόρεια- βορειοανατολικά της Ελλάδας (μεχρι βόρεια Ρωσία) να ξεκίνησαν το ταξίδι τους (και να διέσχισαν την Ελλαδα) μέσα σε 5 μέρες χωρίς ιδιαίτερα κρύα και χιονιά σε ολη την διαδρομή και μάλιστα στα μέσα Οκτωβρίου.
Ούτε σε όλες αυτές τις περιοχές να έσφιξε ταυτόχρονα ο καιρος και μεχρι την νότια Ελλαδα να μην μπόρεσαν να σταθούν πουθενά.
Απο όσα εχω κατα καιρούς διαβάσει εκτιμω πως η μετανάστευση (απο τα πρώτα που θα ξεκινήσουν μεχρι την μεγάλη πλειοψηφία) κραταει περί τις 3 εβδομάδες για κάθε είδος. Αν βάλουμε και τους ....Σταματηδες/ ακαματηδες, τα πουλιά που γεννηθήκανε σε 2η γεννά ή τα αδύνατα, τότε περνάει τον μήνα.
Φυσικά ανάλογα με το είδος (άλλη κατανομή εδω) και τον καιρό που θα συναντήσει στις ενδιάμεσες στάσεις.
Για παράδειγμα εγώ θεωρώ οτι τα κοτσύφια ολοκληρώνουν την μετανάστευση σε συντομότερο χρονο.
Πάντως, η διάρκεια της μέρας, που μικραίνει γρηγορότερα στα βόρεια και η πανσέληνος επιταχυνουν αναχωρήσεις παρά τις ενδεχόμενες καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες στα βόρεια.
Στοιχεία και βιβλιογραφία δεν εχω πρόχειρα αλλα επιφυλάσσομαι να το ψάξω. Οποίος Φίλος έχει εμπειρία και ακόμη καλύτερα βιβλιογραφία ας βοηθησει.