George Ant.
Staff member
Ας είναι μέτρια χρονιά! Δεν χρειάζεται να γίνεται χαμός!
Δεν ήταν για όλλους τους τόπους πολύ καλή χρονιά . Υπήρχαν μέρη που την έψαχναν με το κιαλη...για μας εδώ ήταν μια καλή χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα ..πολύ καλή χρονιά με τίποτα δεν μπορώ να την πω την έσωσαν τα μαύρα .....για μένα πολύ καλή χρονιά σημενη όλοι η Ελλάδα με πουλιάΣτατιστικα απο συζητήσεις που εχω κανει με μεγαλύτερους σε ηλικια κυνηγούς τσίχλας λένε πως 2 χρονίες σερι και να ειναι καλες δεν εχει γινει ποτε! Κανεις μας ομως δεν ξερει!
Αν κάνει βαρυχειμωνιά θα έχει και πουλιά, όπως το 2016-17 που αγοράζαμε καταψύκτες για να τα βάλουμε. Αν κάνει ΛΟΑΤΚΙ χειμώνα όπως πέρυσι θα έχει από μέτρια κατά περιοχές έως λίγα γενικά, ασχέτως με το πόσα θα μπουν στα περάσματα.Λιάκο επειδή είσαι εκεί δεν πήρες χαμπάρι τι έγινε πέρσι και χωρίς χιόνια κι όλας αυτό ήταν το αξιοσημείωτο.( Και τα μαύρα στο παιχνίδι είναι αυτά έσωσαν και εμάς αλλά δεν είχαμε ελιά πέρσι για αυτό.)
Με κάτι ψευτοχιονα στις αετοφωλιες στα κατσαβραχα γινόταν παιχνίδι πέρσι. Που να ειχε και χειμωνα δηλαδη!!! Αν αφήσω στην άκρη τις εξάρσεις ήταν μια νορμαλ χρονιά εδώ. Και μην ξεχνάμε ότι μπασιματα εδώ τον Οκτώβρη δεν έκανε και τίποτα τεράστια και εντυπωσιακα. Μπαιναν πουλια όμως για μερες και έμειναν. Δεν θα ξεχάσω για 3-4 μέρες στο απογευματινό στις αρχές Νοεμβρίου που ανέβαιναν εκατοντάδες τσίχλες πολύ ψηλωμενες σε κοπαδακια.Λογικα άφηναν τον καταξερο κάμπο για το βουνό. Η χρονιά εξαρτάται από τις διαθέσεις του καιρού. Όχι εδώ. Πιο πάνω...Λιάκο επειδή είσαι εκεί δεν πήρες χαμπάρι τι έγινε πέρσι και χωρίς χιόνια κι όλας αυτό ήταν το αξιοσημείωτο.( Και τα μαύρα στο παιχνίδι είναι αυτά έσωσαν και εμάς αλλά δεν είχαμε ελιά πέρσι για αυτό.)
Στο εξωτερικό εισουν πέρσι?Αν κάνει βαρυχειμωνιά θα έχει και πουλιά, όπως το 2016-17 που αγοράζαμε καταψύκτες για να τα βάλουμε. Αν κάνει ΛΟΑΤΚΙ χειμώνα όπως πέρυσι θα έχει από μέτρια κατά περιοχές έως λίγα γενικά, ασχέτως με το πόσα θα μπουν στα περάσματα.
Δεν είχε ρε. Πέρα από κάτι μάχες στους Μεξιάτες στα τελειώματα και κάποια σταθερά πουλάκια στην Εύβοια δεν τη λες και σπουδαία χρονιά... Δεν ξενιτευομαι για την τσίχλα έτσι κι αλλιώς.Στο εξωτερικό εισουν πέρσι?![]()
Ήσουν ευλογημένος πέρυσι εν αντιθέσει με εμάς εδώ που ήταν κακή χρονιά για απογευματινά εξ ολοκλήρου εκτός απο 1-2 μέρες και πάλι μέχρι 15 πουλιά μαξ.Περπατητό σε πονηρά σημεία μέτρια πράγματα...Περίεργη χρονιά εν απουσία κρύου και γενικά η τσίχλα έστριβε από τα 100μ.....Με κάτι ψευτοχιονα στις αετοφωλιες στα κατσαβραχα γινόταν παιχνίδι πέρσι. Που να ειχε και χειμωνα δηλαδη!!! Αν αφήσω στην άκρη τις εξάρσεις ήταν μια νορμαλ χρονιά εδώ. Και μην ξεχνάμε ότι μπασιματα εδώ τον Οκτώβρη δεν έκανε και τίποτα τεράστια και εντυπωσιακα. Μπαιναν πουλια όμως για μερες και έμειναν. Δεν θα ξεχάσω για 3-4 μέρες στο απογευματινό στις αρχές Νοεμβρίου που ανέβαιναν εκατοντάδες τσίχλες πολύ ψηλωμενες σε κοπαδακια.Λογικα άφηναν τον καταξερο κάμπο για το βουνό. Η χρονιά εξαρτάται από τις διαθέσεις του καιρού. Όχι εδώ. Πιο πάνω...
Και Πελοπόννησο είχε πολλά πουλιά μετά τις γιορτές.Δεν είχε ρε. Πέρα από κάτι μάχες στους Μεξιάτες στα τελειώματα και κάποια σταθερά πουλάκια στην Εύβοια δεν τη λες και σπουδαία χρονιά... Δεν ξενιτευομαι για την τσίχλα έτσι κι αλλιώς.
Χρήστο ο τοπος εδώ κρατάει πουλιά αν και δέχονται τρομερή πίεση γιατί είναι μέρη που τα ξέρει πολύς κόσμος. Νομίζω είναι και η εγγύτητα του βουνού ένα λόγος. Που να μην μας είχαν κάψει κιόλας Κοντοδεσποτι και Μακρυμαλλη που ήταν τεράστια αποθήκη πουλιών λόγω της κουμαριας. Βέβαια οι κουμαριες έχουν γίνει πάλι 2 μέτρα και καρπιζουν αλλά η κάλυψη που παρείχε το δάσος τελείωσε.Ήσουν ευλογημένος πέρυσι εν αντιθέσει με εμάς εδώ που ήταν κακή χρονιά για απογευματινά εξ ολοκλήρου εκτός απο 1-2 μέρες και πάλι μέχρι 15 πουλιά μαξ.Περπατητό σε πονηρά σημεία μέτρια πράγματα...Περίεργη χρονιά εν απουσία κρύου και γενικά η τσίχλα έστριβε από τα 100μ.....
Δεν ήταν θέμα τύχης. Τα μπασιματα πέρσι ήταν της υπομονής και επιμονης. Κανένας δεν πέτυχε ΤΟ μπασιμο εδώ γύρω. Έχω φίλο καλό από τον Σταυρο που πήγαινε κάθε μέρα επι 15 μέρες στο καρτέρι σφαγείο που έχουν εκεί και στις Χλοες και ήταν στα 10-12 πουλια και μια μέρα 17 στο χέρι. Καθόλου άσχημα αλλά όχι το τρελό μπάσιμο που σου φέρνει όριο. Μακάρι να είναι έτσι και φέτος βέβαια!Πέρσι η αλήθεια είναι ότι Αττική και Βοιωτία ήταν σταθερά καλά στα περπατητά, αλλά τουλάχιστον όπου έτυχε να βρεθώ στα μπασιματα, δεν τρελάθηκα κιόλας... Βέβαια μπορεί να ήταν θέμα τύχης! Μεγάλη διαφορά μου φάνηκε, σε σχέση με ότι έχω συνηθίσει η περίοδος μετά τις 10 Γενάρη στην Πελοπόννησο.. Ιδωμεν.. Πάντως εγώ έχω καλό προαίσθημα για φέτος!
Μια χαρά είναι έτσι!Δεν ήταν θέμα τύχης. Τα μπασιματα πέρσι ήταν της υπομονής και επιμονης. Κανένας δεν πέτυχε ΤΟ μπασιμο εδώ γύρω. Έχω φίλο καλό από τον Σταυρο που πήγαινε κάθε μέρα επι 15 μέρες στο καρτέρι σφαγείο που έχουν εκεί και στις Χλοες και ήταν στα 10-12 πουλια και μια μέρα 17 στο χέρι. Καθόλου άσχημα αλλά όχι το τρελό μπάσιμο που σου φέρνει όριο. Μακάρι να είναι έτσι και φέτος βέβαια!
Μιλουσαμε τηλ και εβλεπες και κατι βαραγες μπασιματα.Εμενα με ειχαν πεθανει τα ταβανια ρε....Δεν ήταν θέμα τύχης. Τα μπασιματα πέρσι ήταν της υπομονής και επιμονης. Κανένας δεν πέτυχε ΤΟ μπασιμο εδώ γύρω. Έχω φίλο καλό από τον Σταυρο που πήγαινε κάθε μέρα επι 15 μέρες στο καρτέρι σφαγείο που έχουν εκεί και στις Χλοες και ήταν στα 10-12 πουλια και μια μέρα 17 στο χέρι. Καθόλου άσχημα αλλά όχι το τρελό μπάσιμο που σου φέρνει όριο. Μακάρι να είναι έτσι και φέτος βέβαια!
Αν είχε μπάσιμο Χρήστο ΔΕΝ θα σου μιλούσα στο τηλέφωνο..... Το να περάσουν 50-60 πουλιά σε 3 ώρες και να παρεις 10-12 από τύχη κυρίως δεν το λες και μπάσιμο. Εκείνη την ημέρα ρε συ αν δεν ερχόντουσαν 2 παλικάρια να καθαρίσουν ελιές και να αναγκαστω να παω αλλου τα παπαρια μου θα έβλεπα!!!Μιλουσαμε τηλ και εβλεπες και κατι βαραγες μπασιματα.Εμενα με ειχαν πεθανει τα ταβανια ρε....
Παλιότερα κάθε χρόνο καλά ήτανΣτατιστικα απο συζητήσεις που εχω κανει με μεγαλύτερους σε ηλικια κυνηγούς τσίχλας λένε πως 2 χρονίες σερι και να ειναι καλες δεν εχει γινει ποτε! Κανεις μας ομως δεν ξερει!
Φίλε Δημήτρη δεν ήταν μόνο οι Χλοες έτσι όπως περιγράφεις.. Ήταν και πολλά μέρη ή ακόμη χειρότερα, στη Βοιωτία (Σκουρτα, Κλειδί, Μαρτινο) αλλά και άλλα μέρη της Εύβοιας (Καθενιώτικο, Ιερεμίας, Ατταλη κλπ). Έβλεπες αλλά ήταν δύσκολο να ευχαριστηθείς. Μέσες άκρες πάντως ήταν πολύ ωραία χρονιά, δεδομένων και των καιρικών συνθηκών. Εμένα καψούρα μου είναι τα μπασιματα! Γιατί ακόμη και τις χειρότερες χρονιές, αργότερα εντός της περιόδου, αν ψάξεις και περπατήσεις, πουλιά θα βρεις... Εμένα χαραγμενες στο μυαλό μου έχουν μείνει οι περίοδοι 2013 και 2016 με απίστευτη ροή πουλιών και ένταση...Δεν ήταν θέμα τύχης. Τα μπασιματα πέρσι ήταν της υπομονής και επιμονης. Κανένας δεν πέτυχε ΤΟ μπασιμο εδώ γύρω. Έχω φίλο καλό από τον Σταυρο που πήγαινε κάθε μέρα επι 15 μέρες στο καρτέρι σφαγείο που έχουν εκεί και στις Χλοες και ήταν στα 10-12 πουλια και μια μέρα 17 στο χέρι. Καθόλου άσχημα αλλά όχι το τρελό μπάσιμο που σου φέρνει όριο. Μακάρι να είναι έτσι και φέτος βέβαια!